Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Gasenje masina je po meni najveci fail u ovoj rudarskoj industriji.

Potpisujem. Moja najveca greska je bila kad sam tamo krajem 2011. rasprodao gpu farmu posto je btc pao na 2-3$ i (na papiru) vise nisam pokrivao troskove struje. Srecom, ostavio sam sa strane dovoljno koina da se posle godinu i kusur dana opet vratim u pricu. Doduse sada sa ASIC-ima koji bez obzira na sve ima da rmbaju dok ne ispuste dusu.

Onda znaš i ovo, pošto si bog, jelte:

(prenosim sopstveni tekst)
Uzeću, na primer ovu sliku:
bench-logo.png

Njen SHA1 je:

86899346d30a2894b376f6287bd676c92fa2c339

28wc56u.png

Ako autor slike dostavi svoj SHA1 i ako se on poklapa sa našim, naša preuzeta slika je originalna. Ako joj promenimo samo jedan bit u hex editoru, tako da nema šanse primetimo razliku okom, reći ćemo da je ista. Ali, ako je propustimo kroz SHA1, videćemo da nije ista. Upravo to kriptografijiski algoritam SHA256 omogućava BitCoin-u njegovu (matematičku) jedinstvenost. Ako pričamo o BTC, pričamo o SHA256.

Ok, javno priznajem, da ne znam kako je algoritam SHA256 implementiran u BTC. Ali Vi napraviste teoriju zavere od SHA256! Halo! Kao da pomoću tog algoritma cepamo atome ili idemo ma Mesec! Da bismo otišli na Mesec, mi moramo maltene u svakoj sekundi da sabiramo, oduzimamo, množimo, delimo, kvadriramo, itd. Ako on (SAH256) nama određuje putanju na Mesec, tako da idemo pravo na njega i skucamo se, gde je tu proračun? (tačnije, vrši proračun koji ne sme da se menja) Da bismo bezbedno stigli na Mesec, mi moramo nešto promeniti. Ali ne možemo, ne smemo, jer ako to uradimo, onda ćemo promeniti i sam algoritam i na kraju krajeva, nećemo znati da li je navedena slika originalna ili ne.

Za mene kao korisnika BitCoin-a, bitno sledeće:

https://blockchain.info/tx/e13fc23021c89f6de1532c594576c8aedd85882ef0b2903fcb8e5c20544f29bb

Ovo je jedinstvena transakcija koju sam ja izvršio. Dakle, njen ID je:

e13fc23021c89f6de1532c594576c8aedd85882ef0b2903fcb 8e5c20544f29bb

Navedeni niz slova i brojeva predstavlja posledicu SHA256 algoritma i koji je jedinstven. Samim tim, transakcija koju sam izvršio je jedinstvena. Ne postoji jedna te ista. Što opet, za posledicu imamo nemogućnost falsifikovanja novčića i transakcija. Transakcije su neodvojivi deo svake ekonomije. Ako nema transakcija, nema ni ekonomije.

Prosto mi je fascinantno kako smo u stanju da inteligentno smislimo svakakve inteligentne kletve, jer smo "nebeski" narod, a nismo u stanju da tu inteligenciju upotrebimo za nešto drugo.

Ako ne, preporuka:

Brate pobedio si sta da ti kazem. Tako sam i ja mislio kad sam bio mali, da se pare peru u ves masini :D

I to je bolje od zlog zapada, teorija zavere, tamnog vilajeta, ma sam ga đavo napravio!

Poslednja izmena:
Ja nemam više snage da ponovo objašnjavam...
Stvarno nam treba neki FAQ za ljude kojima ni Google i gomila tekstova o kriptovalutama na netu ne pomažu.

Ahahahaha, kad je Dandy ovo izjavio onda znajte da smo dotakli samo dno. :)

@Damire: Pismen si, idi na bitcoin.org pa čitaj. ;)

Evo ti od mene ova slika, mada mislim da ti je džabe postavljam.

06Bitcoin-1338412974774.jpg

Poslednja izmena:
Mega manipulacija, Gox je samo orudje koje koriste...

trguje se van gox-a kupuje se Gox BTC ispod cene, ti isti maipulatori kupuju tonu i da bi ga jeftinije dobili oni ruse cenu na gox-u.....

čim gox pusti novčiće - biće prodaja na bitstampu. ne verujem da će pući tek tako mtgox.

zapravo, ja sam sve već prodao, osim šteka koji čuvam za unučiće.

hebote, nasamariše me ponovo neki kinezi za 1 btc pre neki dan, al' dobro, ide lepo vreme.

Poslednja izmena:
Nekad je pored ove broke stajao "all time high", a sad...

Ok hajde jedna stvar. Ne mogu novcici napolje, a ne mogu ni $. I sad ljudi na goxu prebacuju sve u $ koji ne mogu da povuku.

Pre ce da se resi problem povlacenja btc, nego $. I zasto sad svi rasprodaju svoje btc na goxu? Kad budu pustili novcice skocice cena mozda i preko btce/bitstamp na goxu jer ce svi da beze sa goxa zar ne? Nek me neko ispravi samo naglas razmisljam.

Ja rekoh pre neki dan, sledi izravnjanje cena, al ka dole.. 500 lagano, ako ne i dole.. ja predjoh 60% u fiat
A kad gox oslobodi BTC tek ce tad biti ludnica i dump

1. mtgox sam obara cenu
2. "kupuje" jeftin btc
3. prodaje na drugoj berzi po 2-3 puta vecoj ceni
4. isplacuje zaostale transakcije

eto jedan scenario, realno ne ulazu nikakav napor a uzimaju pare, i j** m*** svima, jer i globalno obaraju cenu

1. mtgox sam obara cenu
2. "kupuje" jeftin btc
3. prodaje na drugoj berzi po 2-3 puta vecoj ceni
4. isplacuje zaostale transakcije

eto jedan scenario, realno ne ulazu nikakav napor a uzimaju pare, i j** m*** svima, jer i globalno obaraju cenu

upravo to, trenutno mogu nas popisaju sve.. btc pada, vuce ltc a samim tim i sve ostalo

I zasto sad svi rasprodaju svoje btc na goxu?

... jednostavno, pada cena pa prebacuju u $, jer kada opet krene da raste mogu da kupe vecu kolicinu od one koju su imali... Npr. onaj koji je prodao 1 BTC po 500$, ako kupi ponovo za 50$ imace 10 BTC-a, i kad cena opet dodje do 500$ moze da proda 9 BTC-a i pokupi zaradu od 4500$.

@MarkoNS
da se to desava te berze bi pukle za 2 sec.

Poslednja izmena:
Mislim da se ovo sto je MarkoNS napisao skoro sasvim izvesno desava. Gox je vec neko vreme odsecen od ostatka trzista i u takvim okolnostima vlasnik moze da radi sta hoce. S tim sto nije glup da odjednom sve istovari na druge berze nego rasprodaje malo po malo. A to moze potrajati i vise meseci.

pravo pitanje nije ko prodaje na mtgox-u, već koliko je tamo bitcoin-a.

ako pretpostavimo da je mtgox od samoga začetka u igri, te da je onaj debeli jedan od istaknutijih članova bitcoin fondacije - ja mislim da je iluzorno misliti da tamo nema novčića, odnosno da su im sve novčiće pokrali. ja mislim da je baš suprotno: puno novčića, a malo keša.

novčići će pre ili kasnije se preseliti tamo gde ima keša.

Mtgox apsolutno nece sada prodavati novcice po ceni na drugim berzama. To odgovorno tvrdim. Svi ti novcici ce sledece godine lagano vredeti 10-15x vise od onoga koliko su oni platili. To je nenormalna lova. Nema sanse da se oslobode tih novcica verujte.
Ostali mogu prebaciti novcice gde ima para i cena ce se nivelisati.
Previse je novcica trenutno zarobljeno na gox-u i takvi novcici moraju da idu dole, to je normalno.

i pitanje je koliko su im pokrali.. ako sad obara cenu da bi kupio jeftino i nadoknadio gubitak na drugoj berzi
koliko ce jos da je obara.. to je pravo pitanje :D... pa da mi onda uletimo sa kesom..

Ne znam samo zasto je iko drzao toliki btc na berzi kojoj skoro godinu dana ne radi isplata...

Recimo zbog dobre trgovine ..

Sta fali bitstampu ili btc-e, podjednako dobro moze da se trguje s tim sto mozes i da isplatis valutu za koju menjas.

Odgovorno tvrditi bilo sta u vezi BTC je neodgovorno!

Ajde sad malo logike. Koliko dugo vec MtGox "kasni" sa uplatama? Zasto ih je partner iz USA tuzio u poslu koji moze doneti milijarde i to vrlo brzo nakon potpisivanja ugovora i pre starta posla u USA? Nazovimo stvari pravim imenom, a to je da je MtGox prevarant i tacka. Sta cema sa 70% ljudi koji nisu dobili pare XY meseci sa milionima dolara "zarobljenim? Sta cemo sa XYZ BTC zarobljenim? Moje subjektivno i instinktivno misljenje je da su sjebali stvari i da kupuju vreme, niti imaju btc niti pare, a smrdljivi debeljko koji je valjao karte ce da svima za uspomenu na kraju da jednu magic of the gathering potpisanu kartu. Sta su stvarni razlozi i sta bi ko voleo nije bitno, bitne su cinjenice a one trenutno nisu dobre po vlasnike bilo cega "u posedu" MtGoxa, a sumnjam da ce se magicno popraviti. Nadam se zbog nekih ljudi ovde da ce me realnost demantovati, ali manite se "sta je babi milo, to joj se i snilo" izjava i to sa odgovornim tvrdjenjem jer neki ljudi ovde shvataju sve sto se desava u vezi kriptovaluta kao poslednju slamku spasa i pozajmljuju novac i ulaze u problem sa nadom da ce resiti svoj zivotni problem. I onda pojednici tvrde da je tamo nenormalno mnogo novcica itd,, i to baratajuci bez ikakvih realnih informacija i znanja. Da je tako , bilo bi sve transparentno i znao bi u svakom momentu koliko para, btc i svega imas na berzi. Ne zaboravite, sve je ovo digitalno "dobro" i lako moze biti "obrisano" "hakovano" "ukradeno" itd...kao sto se desavalo vec dosta puta. To sto neki od nas su to znali i znaju da pretoce u realno dobro je i sreca i vestina. Aj sad malo opreznije sa izjavama.

neodgovorno je jedino pozajmljivati novac, ulagati i nadati se...spasenju? mislim, to meni zvuci kao neka religija, a tu mozga nema.

a moje je misljenje da sta god da se desi sa mtgox/om, bilo da pukne nacisto, ili da puste bitcoine, da ce cena otici dole, i to dosta. najgore sto moze da se desi je da uhapse onog debelog.

Hahaha 250btc u vrijednosti od 99k dolara, ta vrijednost je mozda na gox-u.
Meni licno se ne svidja trenutno stanje. Sad cemo da vidimo koliko je btc jak.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno