Šta je novo?

Disk space for the HD era

alfaunits

Znamenit
Učlanjen(a)
24.06.2006
Poena
1,405
http://www.heise.de/preisvergleich/a260889.html
Samsung i dalje drzi jeftin segment diskova, iako po performansama ne zaostaje za ostalima.
240e (retail) cena za 1TB prostora! Brzine on pair sa Hitachi-em (oba diska su primetno brza od 7200.10 serije koja je drzala krunu performansi ne-10k-SATA diskova).

Ocekujte jedan jako interesantan dogadja vezan za storage market tokom leta (u performance segmentu).

240 evra...brrr ala cene padaju

da prebacim u ovu temu 😀
http://xbitlabs.com/news/storage/display/20070611122947.html
izgleda da je unutar njega svega 3 ploce od po 334GB. ,)
Seagate ima odlican support program, ali sam razocaran i performansama i akustikom (sto se tice performansi lako je da se JA razocaram u prosecan SATA disk, ali ne i sa strane akustike).
Performanse Hitachi diska se impresivne. Cak nije daleko od toga da parira Raptoru (ima 50% veci seek time, ali i veci transfer rate, i to odrzava preko 50% diska). Haludza je dao neke brojke sto se tice statistike skoro.
Medjutim, sa strane perforamnsi se ocekuje nesto (u ne SSD izdanju) do kraja leta, pa ako se neko razmislja da li da saceka - neka saceka.

takodje, ne razumem nemacki, ali ovo mi izgleda kao extra cena u ne tako dalekoj austiriji:
http://geizhals.at/deutschland/?cat=hde7s&sort=p&bpmax=&asuch=1000&filter=+Angebote+anzeigen+
EUR 230 za 1TB, 16MB cache, Samsung
EUR 250 za 1TB, 32MB cache, Samsung
Ima i jeftinije ako imas nekoga da moze na eBay-u da kupi ;-) Bice kod nas, ali ne do kraja Juna/Jula, sem po porudzbini (bar mislim da je tako).

da li je neko negde video neke testove? :trust:
Haludza je postavio HDTach u HDD podforumu za Hitachi.

@alfaunits

Sta ti to znaci "ocekuje se nesto"? Sta se to ocekuje? Ako imas neki info "speak now, or never speak of it again" 🙂 Ne razumem cemu tajnovitost.

Nisam ni razmisljao da tako zvuci.
Ocekuje se konkurent Raptoru iz Seagate-a (pitanje je da li Seagate moze da odvoji SCSI kapacitete da bi odradio 10k SATA diskove, jer ne moze sa trenutnim SATA pogonima - zato cute).
Mnogo firmi vec ima nagomilane Raptore (koje se slabije prodaju), tako da je pad cena barem Raptora neminovan.
(Raptori su trenutno samo prodavani enthusiast korisnicima, posto su za servere neisplativi - SCSI/SAS od 15k ima po slicnoj ceni/GB, a vecoj sigurnosti/performansama).
Sta ti to znaci "ocekuje se nesto"? Sta se to ocekuje? Ako imas neki info "speak now, or never speak of it again" 🙂 Ne razumem cemu tajnovitost.

Poslednja izmena:
da, ali postojimo i mi kojima je potreban prostor po sto manjoj ceni, a ne performanse 🙂

zato je samsung F1 tu vise nego dobrodosao, iako cu OS instalirati na SSD 😀

btw, postoji li verzija tog Samsung Solid State Drive-a od recimo nekih 8GB?

Tema i jeste o velicini diskova, pa tako i onaj test ;-) Taman da se vidi cemu vredi 1TB i po performansama.
Ima i 8GB i 16GB verzija ovog SSD-a, ali je samo za 44ping notebook IDE interface za sada. (8GB je premalo za OS particiju sada)

da li neko ima predstavu kad bi ovih giganti mogli da se pojave kod nas?

Zar nisu sada vec kod nas diskovi od 400 GB oko 100€? Onda ti novi diskovi imaju isti odnos storage/cena.

Samsung disk sam imao samo jedan i crko je posle manje od godinu dana, sreca dobio sam bio novi maxtor u zamenu

Cen Samsunga nije ohrabrujuca... ovako nesto ne bih stavio u mashinu sem u neki RAID 5/6.
Geek, kod nas ne znam koliko ljudi bi imalo potrebe za ovakvim diskom, ali znam puno njih na zapadu kojima je i ovo malo ;-) (ljudi cuvaju BD/HD imidze - 18 komada i ode jedan disk)

ako vam treba mnogo prostora, ovi diskovi su extra!

Cen Samsunga nije ohrabrujuca... ovako nesto ne bih stavio u mashinu sem u neki RAID 5/6.

mislis da su samsunzi nepouzdani? i ja sam imao taj otisak pre 3 - 4 godine, ali ljudi kazu da su sada ok...

ko kod nas uvozi/predstavlja samsunga?

mislis da su samsunzi nepouzdani? i ja sam imao taj otisak pre 3 - 4 godine, ali ljudi kazu da su sada ok...
Samo mislim da cena nije ohrabrujuca - ipak je 100+ evra jeftiniji od Hitachija. Cena jeste super, ali ipak je sumnjiva.
A ne bih ni Hitachija od 1TB stavio bez nekog safety RAID-a 😀

i onda ti zvekne napjanje i spali sve hardove i dzaba ti RAID :d Ili EPS krene nesto da popravlja na zivo isl.

to nije nikakva zastita od el. udara niti od crkavanja napjanja...PSU je iza UPS-a...a i jeftin UPS moze da rikne i da napravi stetu...pricam o tome da postoje sanse, ne kazem da ce se to desiti. Neko koristi kinez PSU 5 godina i sve mu radi, nema ni UPS ni nista, nekom rikne za 2 dana i spali sve zivo...Ali, necu dalje u off-topic 😉

Ali to su stvari na koje ne mozemo uticati, a drzati 1TB kao single drive bez nekog RAID1/5/6 ili constant backup je suludo. Jedno je paranoja, drugo je glupost;-)

Nazad
Vrh Dno