Šta je novo?

Disk od 40GB i PII ploca ...

matrix

Čuven
Učlanjen(a)
09.02.2002
Poena
604
Ako ploca ne vidi disk od 40 GB (nego npr. max 32GB) a ja stavim neki od 40 moci ce da radi, ali nece moci da koristi svih 40 GB ili ce biti jos nekih problema ???

matrix je napisao(la):
Ako ploca ne vidi disk od 40 GB (nego npr. max 32GB) a ja stavim neki od 40 moci ce da radi, ali nece moci da koristi svih 40 GB ili ce biti jos nekih problema ???
Ma nema problema, samo ga particionisi i ima da "peva"

Pa, ako BIOS ne vidi disk korektno, mislim da ce to tesko videti i sw za particionisanje. Ipak, postoje slucajevi da npr. winXP vidi korektno diskove iako bios ne moze da detektuje pravu velicinu diska.

Mislim da je u ovakvim slucajevima je najbolje potraziti utillity od proizvodjaca diska, kojim se eventualna barijera preskace (i pod nekim drugim os-om osim winXP)

Takodje, mozda najbolje resenje je da se potrazi eventualno noviji bios za plocu koji resava ovo ogranicenje.
Koja je ploca u pitanju, i koji disk?

1. fleshovanje BIOS-a je cesto najelegantnije resenje
2. ako ne upali ovo pod jedan vredi razmisliti o instalaciji EZDrive-a (varijanta kad nista drugo ne pali)
3. jos nekoliko varijanti

Javi koja je ploca i hard i kakvi su simptomi kad se hard zakaci na plocu, pa da ti kazemo sta da radis dalje...

Crni je napisao(la):
Javi koja je ploca i hard i kakvi su simptomi kad se hard zakaci na plocu, pa da ti kazemo sta da radis dalje...

Pitanje sam postavio jer HD tek treba da se kupi, a kad ga kupim znacu sta mi je ciniti :) Za nekoliko dana cu znati kako je i sta je ... Posto cu pozajmiti isti takav od druga i isprobati na licu mesta ...

matrix je napisao(la):
...
Pitanje sam postavio jer HD tek treba da se kupi, a kad ga kupim znacu sta mi je ciniti :) Za nekoliko dana cu znati kako je i sta je ... Posto cu pozajmiti isti takav od druga i isprobati na licu mesta ...
Najbolja varijanta je kad mozes da pozajmis isti hard kao onaj koji hoces da uzmes, pa probas i vidis na kakve eventualno probleme mozes da naidjes, pa onda razmotris moguca resenja istih i u skladu s tim doneses odluku.
Ajde javi sta se desava kad probas...

Ja na Abit BH 6 ploci nisam mogao da nadjem resenje za 80 GB Maxtora (ista prica je za sve HDD-ove preko 32 GB), pa sam kupio Promise ATA 100 kontroler u PCI varijanti...

Meni je pomoglo samo flesovanje biosa i ja isto mislim da je to najsigurnije resenje samo ako uspes da nadjes na net-u pravu verziju.
Neznam kako moze da se podigne sistem ako ploca ne vidi prvi sektor na hdd, ja sam koristio takav disk na ploci koja ga ne vidi ali je bio slave i radio je korektno sa podacima do 32 gb

Vrh Dno