Šta je novo?

directx 9 pitanje!

vylota

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
660
Moja oprema  
CPU & Cooler
RYZEN 5 5600X, WRAITH
Matična ploča
GA B450 DS3H
RAM
2X8 GB DDR4 3200
GPU
ASUS GTX 1660
Storage
M2 SAMSUNG 980 EVO PRO 512, WD GREEN SATA II 1TB
Zvuk
INTEGRISAN
PSU
LC POWER 600W 2.31
Kućište
COOLER MASTER
Monitor
SAMSUNG TV/MONITOR T27D390EW
Dobio sam 2 nove igre, Line of Sight i Freelancer, i obe traze instalaciju directx 9. Na PC-u imam 8.1 i sve radi super. Da li ce se nesto poremetiti sa instalacijom 9-ke, i kako se pokazala. Imam graficku Ti4200, P3 733, win98se sa 256 ram-a.
Ne bih zeleo da dodjem u situaciju da moram da vrsim deinstalaciju directx-a jer je to komplikovano i rizicno.
Ako imate korisne savete, bio bih zahvalan.
pozdrav

Ako sve radi super nemoj da diras...dakle nemoj da instaliras dx9 uostalom kartica ti je dx8.1

Broz je napisao(la):
Ako sve radi super nemoj da diras...dakle nemoj da instaliras dx9 uostalom kartica ti je dx8.1

Pa neke igre uopste nece da se pokrenu, ukoliko nemas instaliran dx koji zahtevaju. Nisam probao, ali znam da je tako bilo pre par godina. :D GF 4 MX je direct x 7 kartica: Da li moze da pokrene Warcraft III koji trazi dx 8.1 bez instaliranog dx 8.1?

MX 440

ma slobodno rokaj 9-ku, ja sam je stavio pre par meseci upravo na GF4 MX i napredak je vidan!!!

Re: MX 440

crullick je napisao(la):
ma slobodno rokaj 9-ku, ja sam je stavio pre par meseci upravo na GF4 MX i napredak je vidan!!!

Hm, tesko da mozes videti ikakav napredak. Ta graficka nije cak ni DX8.1 kompatibilna...

Da razresimo malo zabunu.
DirextX ako je podrzan u potpunosti od strane kartice, onda ona sama odradjuje posao.
Ako nesto fali od setova, procesor preuzima na sebe posao.
Recimo poterao sam Counter Strike na IBM notebook-u koji ima neku prastaru integrisanu grafiku tipa Ati Rage 128 3d, koji je mozda DX3.1 ili DX5 kompatibilna.
Posto je u pitanju P3 1GHz, nekih 20% posla je radila kartica a 80% CPU.
Znaci ako je graficka dx 8.1 kompatibilna, a igra trazi 9.0, moras instalirati 9.0 da bi se igra pokrenula, gde ce onda kartica da pruzi svoj maximum iz 8.1 instrukcija, a ostalo ce da legne na procesor.

Re: MX 440

crullick je napisao(la):

Sta si ti to video od napredaka?:)

laxduke je napisao(la):
Znaci ako je graficka dx 8.1 kompatibilna, a igra trazi 9.0, moras instalirati 9.0 da bi se igra pokrenula, gde ce onda kartica da pruzi svoj maximum iz 8.1 instrukcija, a ostalo ce da legne na procesor.

Moze da lezi koliko hoce ali CPU ne moze da odradi pixel shader 2.o na nekom recimo radeonu 9000pro zato sto ni pentium 4 ni atlon xp ne podrzavaju dx9 :D

Broz je napisao(la):
Moze da lezi koliko hoce ali CPU ne moze da odradi pixel shader 2.o na nekom recimo radeonu 9000pro zato sto ni pentium 4 ni atlon xp ne podrzavaju dx9 :D

Pa dobro, nemoj preterivati sa specijalnim efektima :)
Posao prelazi na CPU cisto da bi sve radilo...

Instalirao sam dx9 zbog FreeLancer-a i nemam apsolutno nikavkih problema ( 7 dana rada...)

Bez obzira sto uz Freelancer dolazi DX9 u igri, koliko sam skapirao ne postoje efekti podrzani sa njegove strane a kojih nema u DX-u 8.1. Drugim recima, M$ samo uvaljuje ljudima DX9 da instaliraju iako to nijedna igra ne zahteva

Ne razumem celu tu "dramu" oko DX9 ?! :confused:

Uvek smo dosad instalirali uvek najnovije DirectX-ove , bez obzira da li je i sta podrzano ili ne, bez obzira na kartice ili igre - uvek najsveziji DX, kao i uvek najsveziji drajveri za ovo ili ono, ili najsveziji BIOS itd itd.

Pogotovo sto je MS odlucio da malo stane sa razvojem DX-a i da ovaj potraje barem dve godine - pre ili kasnije ce svako da ga instalira, pa onda ne vidim cemu tolika dilema ?

Verzije DX-a su uvek "retroaktivno kompatibilne" i u pogledu software-a i u pogledu hardware-a, tako da po meni nema sanse da nesto ne radi ili se pokvari, sem mozda ako u startu nesto na instalaciji OS-a ili hardware-a ili software-a nije u redu - ali za to nije kriv DX !

drapin je napisao(la):
Ne razumem celu tu "dramu" oko DX9 ?! :confused:

Uvek smo dosad instalirali uvek najnovije DirectX-ove , bez obzira da li je i sta podrzano ili ne, bez obzira na kartice ili igre - uvek najsveziji DX, kao i uvek najsveziji drajveri za ovo ili ono, ili najsveziji BIOS itd itd.

Pogotovo sto je MS odlucio da malo stane sa razvojem DX-a i da ovaj potraje barem dve godine - pre ili kasnije ce svako da ga instalira, pa onda ne vidim cemu tolika dilema ?

Verzije DX-a su uvek "retroaktivno kompatibilne" i u pogledu software-a i u pogledu hardware-a, tako da po meni nema sanse da nesto ne radi ili se pokvari, sem mozda ako u startu nesto na instalaciji OS-a ili hardware-a ili software-a nije u redu - ali za to nije kriv DX !

Ima izuzetaka, ali ih je strasno malo.
Tu spada Forsaken, BattleZone I i.t.d.

Re:

NE INSTALIRAJTE DirectX 9! Ja sam ga slučajno instalirao
posle instalacije 'Line of Sight', mahinalno sam kliknuo na OK
i od tada mi pola igara ne radi. Prema tome, ako sve radi bez
njega OK, nema potrebe budžiti to :cuss: na sistem jer igre
rade normalno i bez njega (splinter cell, itd.)

Tja... ja sam morao zbog Multimedia Centra 8.1 za AIW Radeon. Za sada sve radi kuc..kuc...

Voodoo 3 2000 i koji DX ???

Dakle posle ove rasprave na temu raznih grafickih i razlicitih verzija DX-a, interesuje me sta da instaliram za moj dobri strari voodoo ? Mislim da je na njemu DX-7 ?!

Ima li ko konacno resenje !?!

Pa sta da radim, jer vidim kontradiktorne odgovore!
INstalirati 9 ili ne?
hvala

Moja je logika: "Ako sve sto ti treba radi sa starom verzijom ne instaliraj novu. Ako ti za nesto STVARNO treba nova verzija, onda je stavi."
Uostalom, cim se pojave igre koje zaista zahtevaju DirectX 9.0 na masini, ova diskusija ce postati suvisna.

Re: Voodoo 3 2000 i koji DX ???

Dark Angel je napisao(la):
Dakle posle ove rasprave na temu raznih grafickih i razlicitih verzija DX-a, interesuje me sta da instaliram za moj dobri strari voodoo ? Mislim da je na njemu DX-7 ?!
Drz se ti 8.1, a ako ti dodju pod ruke neke DX9 igre male su sanse da ces moci da ih poteras na tom tvom cudu :(

instaliran na sveze formatiran disk za sada sve radi kako treba...

uzgred ubedjen sam da svi ovi koji nisu instalirali i ne zele, da ce to uraditi pre ili kasnije tako da..

Thanx for advice ...

OK, CRNI ... znaci da ipak instaliram 8.1 ?
hm... da znas da je chudo ... 2D je majka na voodoo-u !;)

Nazad
Vrh Dno