Ova tema je urnebesna na više nivoa!
🙂
Ne zna se ko je bolji, dal klub obožavaoca Envidije ili sama Envidija. Nisam ama baš nikakv ljubitelj stavri kojih dolaze iz Mikrosoftove kuhinje, ali DirectX (nažalost) jeste standard danas i biće u doglednoj budućnost. Jedini koji po ovom pitanju tu nešto možda može da promeni po mom mišljenju, jeste Gugl, al' ne uskoro (mada me i od te kompanije podilazi blaga jeza iz više razloga).
Nego da ja prokomentarišem fiziks. Ja sam odigrao "Mirror's Edge" i "Cryostasis" u kombinaciji Radeon 3870 (i Radeon 4870) + Ageia PPU. ME je radio savršeno dok je Anabioza znala da ozbiljno štuca tu i tamo zbog vremašnih drajvera kako mi se činilo, ali je radila u principu veoma dobro. Moje zapažanje je da obe igre sa fiziksom objektivno izgladju bolje nego bez njega, ali je pitanje zašto bez fiziksa, obe igre izgledaju gore čak i od Half-Lifa-a 2 iz 2004 godine na polju fizike? Zašto igre iseku namerno mnogo toga ako fiziks nije uključen, pritom bez ikakve potreba ako je suditi na osnovu igara baziranih na havoku iz prošlosti? Sve efekte koje sam video, daju se uraditi bez mnogo problema i putem havoka. Npr. fluidi sa fiziksom u Cryostasis-u, meni deluju gotovo identično fluidima u Ghostbusters-ima, i tu mislim na kapljice i vodeni top u odnosu na onaj ispaljivač zelene sluzi. Njihanje tkanine i njeno probijanje je bio lep efekat tokom igranja ME-a, ali ako se pogleda ovaj filmić
http://www.youtube.com/watch?v=MCaGb40Bz58&feature=related, očito to već može ili će uskoro moći i havok.
Ja smatram da je "PhysX by Nvidia" najnovija Envidijna magla i sve u svemu, da sam na vašem mestu, ni u ludilu ne bih žrtvovao ono što Radeoni nude na polju odnosa cene-kvaliteta-performansi u odnosu na GF-ove trenutno. O fiziksu se najviše priča zato što ga Envidija gura ko blesava služeći se svojim starim oprobanim metodama (da ne kažem svinjarijama
😉), a inače ne deluje mi da vredi mnogo. Takođe, koliko znam, ni jednoj AAA izvornoj PC ekskluzivi trenutno ne pada ni na pamet da se mlati sa ovim, a ovde mislim na Krizu, nadolazeće igre od (načelno gledano) ID-a i od Blizarda, a kao što možemo videti, i Witcher 2 takođe ide na havok. U stvari, ako se malo bolje pogleda, jedini veći rasadnik fizikis igara trenutno su igre bazirane na U3 motoru. Po mom mišljenju, pitanje je samo koliko će Envidija napraviti štete u međuvremenu putem svojih ekskluzivnih dilova sa kompanijama, dok je ne nateraju da se privoli standardima. Zato je bitno da sad posle AMD-a i Intel požuri sa Larabijem kako bi se ta šteta minimizovala.
Ko bi rekao da će dosadno-nezainteresovano-inertna kompanija poput ATI-ja tj. AMD-a, uspeti da potuče Envidiju drugi put za redom, kako trenutno stvari stoje, mada slažem se da sa ovakvim konstatacijama treba pričekati još malo
🙂
Ah da, kad su već demonstrirali AI preko grafičke karte, možda bi Envidija trebalo da na sledeći GF takođe ugradi još i zvuk, modem, DVD čitač, par USB portova pozadi, čisto da se nađe za džojpede i promoviše povezivanje svega toga sa nekim od visoko kvalitetnih televizora danas. To bi bio baš ovako suštinsko-evolutivni skok za GF i Envidiju kao kompaniju
😉