Šta je novo?

Dilerske cene u ComputerLand-u(Piramid) !!!!!!!!!!!

Ji 4Tze je napisao(la):
sramota, k'o da kupujete kola pa da 3-4 % znachi nesto...
e stvarno cimati nekog za par €...bruka...
bash :0

S obzirom kakvi smo ljudi i s obzirom da niko ne bi znao ni da ceni takav gest ni ne treba da bude nista od ovoga, ali Ji 4Tze ukoliko se odlucis za kupovinu iRiver 2 iMP-250 playera docices u situaciju da u cenovniku vidis: 155.00 za dilere i 199.00 maloprodajna. Ako tebi nista ne znaci 44e ja cu na Terazijama da dubim na trepavicama. OK? ;-)

Za te pare mozes da uzme MX300 po maloprodajnoj odnosno MX500 po dilerskoj....eto...

PJ je napisao(la):
ukoliko se odlucis za kupovinu iRiver 2 iMP-250 playera docices u situaciju da u cenovniku vidis: 155.00 za dilere i 199.00 maloprodajna. Ako tebi nista ne znaci 44e ja cu na Terazijama da dubim na trepavicama. OK? ;-)

Razlika u ceni je tolika jer se na MP3 plejere i dalje plaća 20% poreza. Da nema poreza razlika bi bila 15€.

PJ, ok je to za razliku, neces dubiti na trepavicama :)...a za ovo drugo, stvar onoga koji prodaje...ali zar mislis da je davanje popusta nekakv gest nechije dobr volje ili dushe ili ne_znam_chega...pa pobogu, odakle ti ta ideja da bi neko sebi oduzeo od zarade..taj bi po meni bio ili lud ili ima dovoljno para da moze da se razbacuje.
Mis'im, ok za humanitarne svrhe, ali meni forum ne lichi na tako neshto.

OK, moja greska (i prvo i drugo).
Reseno? Jeste? Ql.
Topic closed (sto se mene tice)

ZorMi je napisao(la):
Nevezano za konkretnu firmu, moramo se uciti legalnom poslovanju ;), a zakon kaze: u maloprodajnom objektu cene moraju biti jasno istaknute (sa obracunatim porezom tamo gde ga ima) i jednoznacne za sve. Da bi se nekom dala roba po nizoj ceni mora da ide na veleprodajni ugovor ili da se komisijski popise celo stanje maloprodaje, nivelisu nove cene, proda, pa potom ponovo popise stanje i vrate stare cene... uh... :(

Zormi, zar ti ovo ozbiljno mislis? Pa znam ih bar 5 koji nisu potpisali sa tobom nikakav ugovor cheers

Zormi, zar ti ovo ozbiljno mislis? Pa znam ih bar 5 koji nisu potpisali sa tobom nikakav ugovor...
Ne mislim ja, nego tako pise u propisima za maloprodajne objekte (popularno: prodavnice). Firma u kojoj radim uopste nema maloprodaju, posluje samo sa dilerima i na tenderima...

Peca je napisao(la):
Mozda gresim sto se javljam jer odluka je samo na Mikici, ali ovo vec lici na prozivku coveka koji je odlucio da Vam se javi, i kao jedan od retkih nasao vremena za to...

Dakle, on kao zvanicni i ekskluzivni distributer programa poput Creative-a ili Logitecha direktno "skace u usta" svojim poslovnim partnerima otkidajuci njihovu zaradu. Ne moze on isto tretirati Vas zato sto ga lepo molite i sto ste redovni na forumu kao nekoga ko sa njim saradjuje godinama i konstantno vuce velike kolicine robe.

Ovo govorim iz razloga sto sam i ja u tom poslu i znam kako stvari stoje. Ne zelim da izigravam necijeg drvenog advokata jer konacna odluka je na kraju na MIkici, samo kazem da nemate pravo coveka da prozivate da se opet javi ili jos gore - da mu zamerite ako to ne ucini...
Potpuno se slazem, ali tu postoji jos jedna stvar. Ako ti zivis od prodaje necega, tebi je cilj da prodas nesto. Ako BILO KO proceni da moze da napravi dobar posao ovako ne vidim zasto uzima bilo kome zaradu, da ne kazem hleb iz usta. Jer sa 100% sigurnosti mogu da garantujem da nece svi ljudi koji bi kupili neki hardware sa popustom kupiti isti bez popusta! Jer u principu moglo je ovo da bude upuceno i nekom dileru. Sa ponudom tipa: ovde je nas 50, hocemo da kupimo 150 stvari, ako hoces uzmi po svakom proizvodu 5E, daj nama sve jeftinije, hocemo da kupimo! Da li je ovo posteno? Igrom slucaja se ovo zavrsilo na Mikici, ali moglo je i na nekome ko nije "tako visoko", pa bi onda bilo ok?
I ja sam (koliko-toliko) u tom poslu, i znam o cemu pricas, ali dobar posao je dobar posao!

Ovo sad vec postaje vise polemika o poslovnoj etici...

Tacno je, 50 ljudi mozda kupuje po ovim cenama, ali i 150 ljudi ce opet kupiti MOZDA po tim dilerskim cenama. E sad je (u ovom slucaju) Mikica neposten prema svojim dilerima jer ih ne stiti tim potezom - i tih 50 potencijalnih kupaca ce mozda kupiti kod nekog od ovih dilera, a na ovaj drugi nacin NIKO!

Slazem se uvek za organizovanje nekih specijalnih popusta i promotivnih akcija, uvek sam spreman da to i na samom sajtu podrzim i ispratim na odgovarajuci nacin nekom posebnom akcijom. Ali sa zahtevom ovakvim kakvim je ovaj, u principu se ne slazem...

Filip je napisao(la):
Potpuno se slazem, ali tu postoji jos jedna stvar. Ako ti zivis od prodaje necega, tebi je cilj da prodas nesto. Ako BILO KO proceni da moze da napravi dobar posao ovako ne vidim zasto uzima bilo kome zaradu, da ne kazem hleb iz usta. Jer sa 100% sigurnosti mogu da garantujem da nece svi ljudi koji bi kupili neki hardware sa popustom kupiti isti bez popusta! Jer u principu moglo je ovo da bude upuceno i nekom dileru. Sa ponudom tipa: ovde je nas 50, hocemo da kupimo 150 stvari, ako hoces uzmi po svakom proizvodu 5E, daj nama sve jeftinije, hocemo da kupimo! Da li je ovo posteno? Igrom slucaja se ovo zavrsilo na Mikici, ali moglo je i na nekome ko nije "tako visoko", pa bi onda bilo ok?
I ja sam (koliko-toliko) u tom poslu, i znam o cemu pricas, ali dobar posao je dobar posao!

Iskusno nema sta :)
bash si dao onako politicarski odgovor, tako da na kraju covek ne zna na cijoj si strani ,)

Nego ipak mislim da bi moglo da se odradi kako si reko, jer ipak - nece svako da se seti i da uzme grupno, vecina kupaca ce ipak otici kod nekog dilera, a samo mali broj ce se okupiti i uzeti ovako

A time se dobijaju zadovoljne musterije, zadovoljna firma, i... zadovoljni dileri (ipak njima ostane mnogo veci deo kupaca)

A pored toga stoji i cinjenica, da ce mnogi neki HW kupiti po ceni sa popustom, a nece ni razmisljati o kupovini kad vide cenu bez popusta - a time svi gube (sem dilera, koji ostaju gde su i bili)

Dakle mislim da je cela akcija ipak OK,
doduse nije na meni da odlucim, ali da sam u toj situaciji sigurno da bih dopustio ovako nesto...

:wave;

Eee

bre ljudi pa Mikica ne mora nikom nikakav popust da da a zasto??? Pa zato sto covek ne zivi od te malporodaje nego od veleprodaje mislim slazem se ja da treba da nam da neki popust ali jednostavno ne moze. Ne moze iz razloga sto porez nije ukinut na vecinu stvari koje bi mi da kupimo sem na miseve i tastature. Bez obzira na to ako bi zeleli po dilerskim cenama da uzmemo to bi moralo preko racuna da ide a ne u kesu isto ne zavisi od Mikice vec od glupe drzave. E sad ako znate nekog ko ima na racunu para i jos uzima kod Mikice lepo se dogovorite sa covekom pa da vam uzme i to je to :0 :sceptic:

Takodje.

Verujem da je coveku nakon samog threada verovatno na kraju i bilo pomalo neprijatno. Promotivne akcije, popusti i sve ostalo je OK, ali u trenutku kada prodavac zakljuci da moze, da hoce i da mu se u tom trenutku nece obiti o glavu. Slazem se, nema se para, ali nije Mikica ili Zikica kriv za to, pa da sad otplacuje svoj dug tako sto ce stvari prodavati ispod cene. Za sta onda sluze postavljene cene ? Za sakere koji nisu umeli da se skupe i dodju svi u glas ? Jer, budite sigurni, cak i da covek odluci da vam izadje u susret "jer svi dolazimo na isti forum", sutra ce opet nekome zatrebati tako nesto i onda ponovo. Jedino ko tu moze ispasti u minusu je Mikica. Sad bi neko, naravno, prokomentarisao kako je to svega za nekoliko eura niza cena po komadu, ali da je i Mikici svejedno za tih nekoliko eura po komadu, i regularne prodajne cene bi bile snizene za tu razliku, ali ... nisu. Drugi bi mogao prokomentarisati da im se isplati, jer ce tako osigurati prodaju veceg dela robe, ali - da je Mikica ili neko drugi tamo zakljucio da idu na strategiju prodaje "sto veca kolicina za sto manje pare", da se pravi sto kraci ciklus robe i cesci obrti, to bi odavno bio slucaj. Zbog svega opisanog i postoji klasa "dilera" sa svojim uslovima, koji su ovde pominjani.

Dakle ono ... nemojte da blamirate coveka :)

Jednostavno napravi se na sajtu dilerski servis "zakljucan" sifrom pa onda ne moze da se vidi da je npr. tamo neki iRiver za 40E jeftiniji u veleprodaji...

Uh... ovo zaista ode predaleko... Mislim da od pocetka nije bilo apsolutno nikakve lose namere, zbog toga mislim da niko ne treba da se ljuti. Ali je bila u pitanju losa organizacija. Nije u redu da se svako od nas javi i kaze npr. ja hocu ovo, ja hocu ono... Sa te strane se slazem da nije u redu, uopste, da ne kazem nesto drugo... Ali, ako bi se prvo dogovorili pa otisao JEDAN covek i rekao treba mi to, to i to, pa lepo kupio i dao kome sta treba to je jedno. Ovaj forum je inace dobro trziste. Ovde su ljudi koji znaju sta hoce, sta im treba i zele da daju pare za racunar!
jox je napisao(la):
P.S. najbolje bi bilo da se pojavi neki vec autorizovani diler kod njih i da se ne ugradi nista za benchmarkovce, ali ne znam koliko je to realno ocekivati.
Ovo je u redu po meni. Ako neki diler ima ovde 50 sigurnih kupaca, zasto ne? Naravno, glupo i nepravedno bi bilo ocekivati da se uopste ne ugradi, ali da neko uzme neke pristojne pare, a odrekne se dela zarade koju verovatno ne bi ni dobio zato sto nema sanse da sve kupe bas kod njega i bas sve sto im treba, to je nemoguce!

Ali opet, sa druge strane, mora se tu negde uracunati i porez, ko god je mislio da moze nesto da kupi po onoj dilerskoj ceni na sajtu je jako pogresio (osim ako mu neko ne ucini prijateljsku uslugu, ali da o tome ne prica, posto je to protivzakonito!). Dakle na cenu ide 20% poreza, ali opet nije isto 20% na npr. 100E (cena koju bi ponudio neki diler na vecu kolicinu) i 150E koja je "regularna" cena.
Bilo kako bilo, NG je davno prosla, tako da od novogodisenjeg popusta nema nista! Do sledece godine!

Opet, ostaje problem 'cistih papira' koji nije stvar dobre volje prodavca. Svi nekako i dalje podrazumevaju 'pogodimo se oko cene, on nama robu, mi njemu calnemo kes i zdravo'. To su prosla vremena kad je 99% robe bilo sivo i bez porekla, sad je sve teze tako nesto zatvoriti. Pravila su:

1. Maloprodaja (prodavnica): ima sve cene nivelisane, istaknute, ima kasu sa registrom, trgovacku knjigu, paragon blok racune... Dakle, ne moze se nekom prodati gomila robe ispod cene a da se ne rizikuje gomila prekrsaja.

2. Veleprodaja: moze se prodati po bilo kojoj ceni (ako je ispod nabavne mora direktor da potpise sluzbenu odluku) - ali samo firmama koje daju neku overenu izjavu. A onda moze i bilo koji diler da zatrazi profakturu u ime zainteresovanih, samo se onda njemu prebacuje problem iz prve tacke: kako da provuce kroz svoju maloprodaju i isporuci na ruke fizickim licima.

Dakle, pored dobre volje Mikica bi morao nesto silno i da izmunta... ili neko drugi ko ima firmu i uzima od njega. Tu je problem, a ne sto je tesko dati popust na kolicinu predstavniku konzorcijuma. Dace svako samo ako taj konzorcijum - ima pecat.

Filip je napisao(la):
...
Dakle na cenu ide 20% poreza, ali opet nije isto 20% na npr. 100E (cena koju bi ponudio neki diler na vecu kolicinu) i 150E koja je "regularna" cena.
...

Vrlo mi je interesantno da dosta ljudi smatra da su marze kod prodavaca racunara astronomske. Ne znam kakva je situacija kod uvoznika (mada se "kunu" da rade za mali procenat), ali sam siguran da je kod vecine manjih prodavaca marza do 10% (a sto treba da ukljuci sve troskove).
Zasto se ne bunite kada kupujete robu "siroke potrosnje" i prehranu svaki dan - tamo su marze minimalno 20%, a bez problema idu i preko 30% - (a ne dobijate ni garanciju;))

Kakva bruka kao babe na pijaci ste.
Trebalo bi da budete srecni sto imate firmu kao sto je ComputerLand za uvoznika takve opreme a ne da to radi neki tamo iz malog mokrog luga i da na garanciju zaboravite pre nego sto nesto kupite.

Ti kratkorocni popusti se rade kad se pojavi nesto novo i kad to treba da se promovise i da se nadju dileri i sve to a ne da bi neko kupio po nizoj ceni.

:cuss:

Uf uf uf... a sekiram se mnogo za trgovce... Još kad čujem da to svoje tange frange zovu radom... :boom:

jox je napisao(la):
Najsmesnije u celoj ovoj prici koju sam zapoceo, je to da je bilo >50 ripli-ja, a Mikica se nije javio SMRC

Kako nije, proveri 18-19-ti post od pocetka...

"Originally posted by jox
Najsmesnije u celoj ovoj prici koju sam zapoceo, je to da je bilo >50 ripli-ja, a Mikica se nije javio SMRC "

Jel se meni cini, ili ovog mog posta vise nema....
Bice da mi neko iza ledja brise postove...

jox je napisao(la):
"Originally posted by jox
Najsmesnije u celoj ovoj prici koju sam zapoceo, je to da je bilo >50 ripli-ja, a Mikica se nije javio SMRC "

Jel se meni cini, ili ovog mog posta vise nema....
Bice da mi neko iza ledja brise postove...
iza ledja? i ako je postojao, mislim da je sa razlogom obrisan. zasto prozivati doticnog mikicu? zasto da vam/nam da dilerske cene?

ajde da se dogovorimo i odemo da agitujemo kod mog pekara, da mi daje dilerske cene na hleb i kroasane :)

pa preslo je u SPAM jos od 3-4 reply-ja kada je bilo jasno da je nerealno ocekivati da se akcija konkretizuje....

Iako je o ovoj temi vec skoro sve receno, jednostavno ne mogu da da ne primetim par stvari. Steta sto pisem tek sad, ali malopre sam prvi put procitao ovaj thread.

Za pocetak, tvdrnju da je razlika izmedju dilerske i maloprodajne cene tu da pokrije 20% poreza, i da diler zaradjuje za razliku u ceni preko 20%, obara letimican pogled na CompLand cenovnik. Dilerska cena za recimo palm m515 (nesto se ne secam da je ukinut porez na PALM-ove - ili gresim? - u svakom slucaju cenovnik je od pre nove godine) je 410EU, a maloprodajna 449EU. Sto znaci da je razlika daleko manja od tih 20%.

Dalje, dilerska cena za (testirani) iRiver iFP-180TC 128M je 159E a maloprodajna 189.95E. Znam sada ce mnogi da skoce "Ukinut je porez za Flash memorije i sl", ali fora je sto je ovo stavka iz cenovnika iz 2002 godine, dakle PRE nego sto je zakon o ukidanju poreza stupio na snagu.

To prakticno znaci da, ako diler hoce da ostvari zaradu, on mora taj uredjaj da proda na crno tj. da ne plati porez. Ako to moze da izvede diler onda moze i CompLand.

Jos jedna stvar. Setimo se svi da je do pre par nedelja (dok je porez jos uvek bio aktuelan) bilo moguce prakticno svuda kupiti komponente & cele mashine bez poreza. Zakljucak - sve sto moze na crno ide na crno, i sve sto moze da se prosvercuje ide na sverc, i ne placa se porez nizasta zasta nemora da se plati.

Da li znate samo JEDNU firmu koja je radila sve 100% legalno, i ulaz i izlaz, i placanje poreza itd? Ja ne znam za tako nesto, a i ako je postojala verovatno je propala :) I mislim da svako ko cita ovaj thread shvata da je CompLand firma koja radi kao i sve ostale.

Dakle, da Mikica hoce da nam da uredjaje po dilerskim cenama on bi to i mogao. Ovo sve pisem iz jednog jednostavnog razloga - da bi ljudi shvatili da covek NECE da da uredjaje po dilerskim, a ne da NE MOZE. Mislim, to je skroz OK, njegova roba - njegova firma, neka covek uradi kako misli da treba. U njegove razloge ne zelim da ulazim. Ali ono gde je on sam pogresio je sto je javno okacio na net dilerski i maloprodajni cenovnik, i to u istom fajlu. Da toga nije bilo ne bi bilo ni celog ovog threada, a najveci deo ljudi bi rekao "OK, to toliko kosta, imam/nemam pare to da kupim".

pozdrav
cheers

Dzoksan je napisao(la):
Dilerska cena za recimo palm m515 (nesto se ne secam da je ukinut porez na PALM-ove - ili gresim? - u svakom slucaju cenovnik je od pre nove godine) je 410EU, a maloprodajna 449EU. Sto znaci da je razlika daleko manja od tih 20%.

Grešiš :) Porez je ukinut i na Palmove, a pre ukidanja poreza, M515 koštao je 530€ u maloprodaji, a i180TC je bio 210€.

Nazad
Vrh Dno