Šta je novo?

Dilema!

Vincer

Čuven
Učlanjen(a)
06.10.2002
Poena
601
Pozdrav svima!
Nalazim se u jednoj velikoj dilemi i želim samo da čujem vaše mišljenje.
Nadam se da vam neće biti problem.
Dakle ovako: Prešao bih na ''novo'' računalo odnosno iz starog bi zamijenio matičnu i procesor,ostatak mi je sasvim dovoljan. U stroju imam 512MB SDRAM memorije koja je vrlo kvalitetna i ne bih je se htio rješiti tek tako, odnosno ne još. Dakle tražim matičnu ploču( novu) koja podržava DDR i SDRAM, te Athlon XP do brzine od 2100+. Znam da je danas možda teško naići na takvo nešto ali se nadam da netko od vas zna.
Još nešto, kolika je u praksi nestabilnost sustava baziranog na AMD-VIA kombinaciji na winxp? Ako je velika, ja se ne želim odreći winxp-a jer me služi odlično nego mi ako je moguće dajte savjet za nabavku drugog čipseta i kojeg? Uostalom recite sve što mislite o ovome?
Puno hvala!:wave;

Vincer je napisao(la):
Pozdrav svima!
Nalazim se u jednoj velikoj dilemi i želim samo da čujem vaše mišljenje.
Nadam se da vam neće biti problem.
Dakle ovako: Prešao bih na ''novo'' računalo odnosno iz starog bi zamijenio matičnu i procesor,ostatak mi je sasvim dovoljan. U stroju imam 512MB SDRAM memorije koja je vrlo kvalitetna i ne bih je se htio rješiti tek tako, odnosno ne još. Dakle tražim matičnu ploču( novu) koja podržava DDR i SDRAM, te Athlon XP do brzine od 2100+. Znam da je danas možda teško naići na takvo nešto ali se nadam da netko od vas zna.
Još nešto, kolika je u praksi nestabilnost sustava baziranog na AMD-VIA kombinaciji na winxp? Ako je velika, ja se ne želim odreći winxp-a jer me služi odlično nego mi ako je moguće dajte savjet za nabavku drugog čipseta i kojeg? Uostalom recite sve što mislite o ovome?
Puno hvala!:wave;
Koliko sam upucen, tesko ces naci VIA plocu koja podrzava DDR i SDRAM, a da pri tom valja. Neko resenje bi moglo da bude PCChips ili ECS ploca sa SiS 735/745 chipsetom koji podrzava i DDR i SDR memoriju ali ne istovremeno jer se ova dva memorijska standarda razlikuju po voltazi. DDR radi na 2.5 a SDR na 3.3 volta.
Sto se tice stabilnosti WinXP-a na VIA ploci, mogu samo da kazem da je on stabilan ili ne isto onoliko koliko je stabilan i na bilo kojoj drugoj ploci. Ja konkretno koristim Win2k na AthlonXP1600+ i KT-333 kombinaciji i mogu da kazem da mi od prelaska na KT-266A/333 ploce nikada masina nije zablokirala ili se resetovala iz "nepoznatih" razloga.
To naravno zavisi i od ostalih komponenata. Memorija mora savrseno da bude kompatibilna sa odredjenim modelom maticne ploce itd...

Nazad
Vrh Dno