Veća verovatnoća da će u isto vreme crći 2 od 4, nego 1 od 3????
Loša ti verovatnoća.
Ne, tebi je lose citanje
😉 Rekao sam veca je verovatnoca da ce crci 2 od 4, nego 2 od 3. U oba slucaja DVA. U oba slucaja pada RAID, jer ne moze ni u jednom slucaju da se odradi recovery.
I ako ćemo pravo, RAID5 sam po sebi nije ultra pouzdan, a RAID5 sa 3 diska je jedno od 3 NE pravila RAID-a:
1. Nikad ne deli jedan array
2. Ne koristi RAID 5, a nikad sa 3 diska, čak i kad je sve okay
3. Nikad ne pravi hot spare sa RAID5 ili RAID6
Ako hoćeš pouzdanost ideš na RAID10, ali ovde moraš da imaš NAS koji prima bar 6 diskova.
Ja te uopste kapiram ovde... RAID10 je jedva pouzdaniji od RAID5, ali trazi mnogo vise diskova odmah (a isti korstan prostor imas sa 3 diska u RAID5 i 4 u RAID10). Sa druge strane RAID10 sa 4 diska je mnogo manje pouzdan od RAID6 sa 4 diska (za RAID6 mogu
bilo koja 2 diska crci i mogu se vratiti podaci, sa RAID10 ne smeju crca bilo koja 2, ali mogu najvise 2 isto). RAID10 sa 6 diskova napsram RAID6 sa 6 diskova je vec nekad u korist RAID6, nekad u korist RAID10.
Odakle ti pravila 1. i 2. za kucne korisnike, i sta znaci uopste pravilo 1?
3. Sta fali mogucnosti hot spare na RAID6? Za RAID5 se slazem, ako ima vec hot spare - napravi RAID6.
I na kraju, pametan uvek ponovi pravilo: RAID nije bekap! RAID je samo smanjenje down time-a! I povecanje verovatnoce da se ne mora iskoristiti bekap.
Sto se sanse za rebuild tice, accko, ne znam odakle ti to, niti na sta se odnosi. Postoji mogucnost da neki podaci nisu upisani pre nego sto je disk crkao, i u takvim situacijama moze doci do problema sa punim rebuildom - ali ni RAID10 nece pomoci u takvom slucaju.
RAID6, sa druge strane, hoce.
Veliki problem sa RAID5 i sa RAID1 i slicnim varijacijama tih RAIDova (RAID50, RAID10, RAID01, itd.) je sto ne postoji verifikacija CITANJA, ni na jednom kontroleru (izuzev mozda na nekim IBM, koje nisam imao mogucnost da probam ikada).
Posto na ovim RAID nivoima ne postoji nacin da se proveri da li je podatak tacan (moze se proveriti da li je isti na drugim disku za RAID1, ili da li se parity poklapa za RAID5, ali se onda ne moze utvrditi koji podatak je tacan, ukoliko se ne slazu), RAID6 ima tu prednost, sto moze i verifikacija podataka da se odradi ukoliko je samo jedan disk faulty.
Steta je sto nijedan consumer controller izgleda to ne radi
🙁