Šta je novo?

Dilema za hard disk i RAID

• Začetnik teme Začetnik teme gadafi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gadafi

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2005
Poena
755
Zdravo!

Planiram kupovinu NAS-a sa 2 ili 4 mesta za diskove, za kućne potrebe. Prvo pitanje je da li WD Red Pro vredi uzeti u odnosu na WD Red, bez Pro. Garancija je 5 godina u odnosu na 3, ali je i cena dosta veća, naročito za više komada.
Drugo pitanje je koju RAID konfiguraciju da upotrebim, sa stanovišta sigurnosti podataka: 1, 5 ili 6? Koliko je verovatan scenario u kome će RAID 6 da dođe do izražaja u odnosu na RAID 1?
Da li je možda najefikasnija kombinacija NAS-a sa 2 mesta i 2 WD Red Pro diska uz RAID 1?

1. WD Red
2. RAID5
3. 4bay NAS

Sa 4 naravno, sa 3 nema nikakvog smisla.

Ok hvala! Onda idem na TS-451 i 4 Reda.

Nema, zato što sa tri diska nema nikakave zaštite podataka.
Sa 4 diska, ako crkne jedan, svi podaci su tu, a disk koji je krepao se zameni i uradi rebuild RAID.

Sa 3 diska bolje neka ide na opciju single disk, svaki disk zasebno.

RAID5 ima zastitu i na 3 diska. Sta vise, veca je verovatnoca problema sa 4 nego sa 3 diska (jer je veca verovatno da ce 2 od 4, nego 2 od 3 crci)

Veća verovatnoća da će u isto vreme crći 2 od 4, nego 1 od 3????

Loša ti verovatnoća.

I ako ćemo pravo, RAID5 sam po sebi nije ultra pouzdan, a RAID5 sa 3 diska je jedno od 3 NE pravila RAID-a:

1. Nikad ne deli jedan array

2. Ne koristi RAID 5, a nikad sa 3 diska, čak i kad je sve okay

3. Nikad ne pravi hot spare sa RAID5 ili RAID6

Ako hoćeš pouzdanost ideš na RAID10, ali ovde moraš da imaš NAS koji prima bar 6 diskova.

NAS sa 4 mesta uz 4 diska u raid 5 i glava nema da boli. Ako su diskovi RED ili NAS predodredjeni onda jos lepse.

Inace raid 5 logika je x-1=ukupan raspoloziv prostor, gde je x broj diskova u raid 5, pa tako sa npr 4x4TB u raid 5 se dobije formatiranog prostora oko 11.2TB.

Jel istina da su šanse za rebuild raid5 sa 4 diska samo nešto preko 50%?

Zavisi od mnogo faktora, a ono što je jedino tačno je da RAID5 nikako ne smeš da tretiraš kao siguricu ako crkne 1 od 4 diska.

Jedino što je kako tako sigurno je backup podataka u formi single diska na fizički drugom mestu.
Ja imam RAID5 sa prilično kvalitetnim diskovima i u dosta kvalitetnom NAS-u, ali za ono što mi je esencijalno (a toga nema previše) imam backup koji sam NAS pravi u realnom vremenu na drugom disku.

Poslednja izmena:
Jel istina da su šanse za rebuild raid5 sa 4 diska samo nešto preko 50%?

Ne znam sta te tacno zanima ali npr, ako je napravljen raid5 sa 4 diska, sve sto se upisuje od podataka ide na sva 4 diska simultano, sa tim da moderne servere sa hot swap funkcijom uopste ne moras ugasiti prilikom promene jednog bilo kojeg hard diska, kad do toga dodje. Sistem sam ili po tvom nalogu uradi rebuild i sve nastavlja dalje da radi najnormalnije. Znaci imas toleranciju 1 hard disk da crkne, da ga iscupas ili sta god, zatim ga zamenis, sacekas rebuild koji ume da potraje i sve pegla kao i do tad bez ijednog restrta, da useri koji su zakaceni na server ni ne primete da si nesto "prchkao".

Veća verovatnoća da će u isto vreme crći 2 od 4, nego 1 od 3????
Loša ti verovatnoća.
Ne, tebi je lose citanje 😉 Rekao sam veca je verovatnoca da ce crci 2 od 4, nego 2 od 3. U oba slucaja DVA. U oba slucaja pada RAID, jer ne moze ni u jednom slucaju da se odradi recovery.

I ako ćemo pravo, RAID5 sam po sebi nije ultra pouzdan, a RAID5 sa 3 diska je jedno od 3 NE pravila RAID-a:
1. Nikad ne deli jedan array
2. Ne koristi RAID 5, a nikad sa 3 diska, čak i kad je sve okay
3. Nikad ne pravi hot spare sa RAID5 ili RAID6
Ako hoćeš pouzdanost ideš na RAID10, ali ovde moraš da imaš NAS koji prima bar 6 diskova.

Ja te uopste kapiram ovde... RAID10 je jedva pouzdaniji od RAID5, ali trazi mnogo vise diskova odmah (a isti korstan prostor imas sa 3 diska u RAID5 i 4 u RAID10). Sa druge strane RAID10 sa 4 diska je mnogo manje pouzdan od RAID6 sa 4 diska (za RAID6 mogu bilo koja 2 diska crci i mogu se vratiti podaci, sa RAID10 ne smeju crca bilo koja 2, ali mogu najvise 2 isto). RAID10 sa 6 diskova napsram RAID6 sa 6 diskova je vec nekad u korist RAID6, nekad u korist RAID10.
Odakle ti pravila 1. i 2. za kucne korisnike, i sta znaci uopste pravilo 1?
3. Sta fali mogucnosti hot spare na RAID6? Za RAID5 se slazem, ako ima vec hot spare - napravi RAID6.

I na kraju, pametan uvek ponovi pravilo: RAID nije bekap! RAID je samo smanjenje down time-a! I povecanje verovatnoce da se ne mora iskoristiti bekap.

Sto se sanse za rebuild tice, accko, ne znam odakle ti to, niti na sta se odnosi. Postoji mogucnost da neki podaci nisu upisani pre nego sto je disk crkao, i u takvim situacijama moze doci do problema sa punim rebuildom - ali ni RAID10 nece pomoci u takvom slucaju.
RAID6, sa druge strane, hoce.

Veliki problem sa RAID5 i sa RAID1 i slicnim varijacijama tih RAIDova (RAID50, RAID10, RAID01, itd.) je sto ne postoji verifikacija CITANJA, ni na jednom kontroleru (izuzev mozda na nekim IBM, koje nisam imao mogucnost da probam ikada).
Posto na ovim RAID nivoima ne postoji nacin da se proveri da li je podatak tacan (moze se proveriti da li je isti na drugim disku za RAID1, ili da li se parity poklapa za RAID5, ali se onda ne moze utvrditi koji podatak je tacan, ukoliko se ne slazu), RAID6 ima tu prednost, sto moze i verifikacija podataka da se odradi ukoliko je samo jedan disk faulty.
Steta je sto nijedan consumer controller izgleda to ne radi 🙁

Poslednja izmena:
Mislio sam na non-recoverable read errors per bits. Kao da uzimanjem diskova koji imaju manje on 1*10^14 tih grešaka (95% diskova) mnogo su manje šanse za uspešan rebuild.
Koliko je to istina?

alfaunits, ne treba se srditi zbog raznih mogucnosti i kombinacija RAID nizova kod NAS servera, njemu je to zapravo i namena. Ja drzim raid 0 sa 2X6TB i nista ne fali :d , svako ima razlog zasto se odlucio za koji raid, u krajnjoj liniji mozes drzati single disks sa posebnim volumenima bez ikakvih raid kombinacija.

Mislio sam na non-recoverable read errors per bits. Kao da uzimanjem diskova koji imaju manje on 1*10^14 tih grešaka (95% diskova) mnogo su manje šanse za uspešan rebuild.
Koliko je to istina?
To su finese, i ne znaci da je verovatnoca rebuilda 50%, vec da postoji verovatnoca da ce negde biti pogresno upisan bit, zbog kolicine podataka i verovatnoce bit flipa. TAJ bit moze biti onda i pogresno propagiran na parity, ili sa parity-a, pa se tokom rebuilda moze dobiti pogresan bit.
Medjutim, to ne znaci da ce se to i desiti ukoliko se i desi bit flip (moze biti bit flip na faulty disku, u kom slucaju je nebitan), jer ostatak podataka ostaje tacan.
alfaunits, ne treba se srditi zbog raznih mogucnosti i kombinacija RAID nizova kod NAS servera, njemu je to zapravo i namena.
Ja se nadam da nigde nisam zvucao srdan sto neko koristi ovaj ili onaj RAID 😀 Ali nema loseg u koriscenju RAID5. A RAID10 sa 4 diska vec nema smisla naspram RAID6.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.
Izvinjavam se autoru teme što sam upao ovako.

@accko, montiraj raid 5 i nemas potrebe da se brines, uslov je da stavis od samog pocetka zdrave diskove.

Hah daleko sam od montiranja raid5 tek sada planiram, verovatno ću uzeti NAS sredinom sledeće godine. Tad ti se javljam naravno. 🙂

Nazad
Vrh Dno