Šta je novo?

Dilema TFT ili CRT?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ji 4Tze je napisao(la):
...

Pazi, na 19" je 'optimalna' rezolucija 1280x960 a na 17" TFT-u 1280x1024, znachi veci je radni prostor...
Druga stvar shto mozes na 19" CRT-u da stavis 1600x1200 ali mnogima je to jako sitno...
A za CAD, meni iskreno vishe znachi kavlitetan mish nego 1" na ekranu ;)

Kvalitetan miš se podrazumeva, slažem se de je 1280x960 prirodna rezolucija za odnos stranica kod CRT-a, ali isto tako je i 1280x1024 kod TFT-a poprilično sitno, mada nikada nisam poredio 1600x1200 sa large fonts kod CRT-a i 1280x1024 kod TFT-a.
Da li si ti to probao? Šta je sitnije?

MilanL je napisao(la):
OK , zanima me sada predlog za 17" TFT, vidim da ljudi predlazu neke druge modele. Ali zanima me samo model sa kojim su doticni imali iskustva, jer kad vec dajem 400 eura bice tu jos i 50!

LG 1710B

ma ja sam bio zadovoljan i sa 1600x1200 na laptopu 15" monitor, neki dell m60...tako da sto sitnije, to mi je bolje
Za autoCAD se ne bih dvoumio, uzeo bih TFT odma' zbog geometrije, ali 1. CAD radim samo 2D, 2. photoshop mi je bitniji od CAD-a, 3. do sada sam radio na krsh 17" CRT na 1280x960 pa mi je i to bilo sasvim dovoljno, sad pochinjem da mislim na svoj vid :D
A iskreno, na 19" mi je previshe krupna 1280x960 rezolucija :S

Šta da kažem? Imaš oko sokolovo, za tebe nema frke kod očnog. :D
U svakom slučaju TFT po mogućstvu neka devetnaja sa odzivom i uglom gledanja kao današnje sedmaje (bolje). Ako to uopšte postoji. :D

MichaelZ je napisao(la):
Smara :beat:
Ma samo reci sta ti cuci na stolu na poslu i sve ces razjasniti ljudima ctp;
SONY S53 !!! :beat:

Zanima me koliki je stvarni ugao gledanja kod LG1710B, pri tome ne mislim na fabricke specifikacije, vec na iskustvo korisnika. Tj. ako sedimo pravo ispred ekrana i slika je savrsena, koliko mozemo a se pomerimo u stranu a da se slika ne promeni, tj da ne posvetli ili nesto drugo.

Bojim se da ti odgovorim jer bih bio izbombardovan, a uostalom suvise sam naviknut na crt da bih mogao da dajem takve ocene, posto uocim i najmanju promenu na koju su korisnici tj. ljubazni vlasnici i domacini vec odavno naviknuti :)

U svakom slucaju, zavisi za sta ti treba. Recimo kad gledas film ili igras igru neko moje iskustvo za 10-ak sedenja ispred tftova mi govori da je maltene dovoljno da se pogrbim (15") ili pak pomerim za par cm (17") E sad, LG je zaista mozda i najbolji po tom pitanju od 17" koje sam video, pored Acera AL712

Mislim da je zaista najbolje da banes u neku firmu i da vidis uzivo taj monitor. Dzaba je ovako da ti prenosimo utiske...ipak je to sve previse subjektivno.

MilanL je napisao(la):
Zanima me koliki je stvarni ugao gledanja kod LG1710B, pri tome ne mislim na fabricke specifikacije, vec na iskustvo korisnika. Tj. ako sedimo pravo ispred ekrana i slika je savrsena, koliko mozemo a se pomerimo u stranu a da se slika ne promeni, tj da ne posvetli ili nesto drugo.

Zavisi koliku promenu tolerises.
Dovoljno je da pomeris glavu 10ak cm pa da se osvetljenje deformise. E sad, to moze uopste da ti ne smeta, npr mozes da pomersas glavu pola metra levo desno, i da slici nista ne fali, tj da ti ne smeta. A moze da ti se desi i da se pogrbis malo, pa da recimo gornja polovina monitora postane jako tamna, a donja jos svetlija, sto je bas veliki problem.

Najbolje je da probas sam negde. I to nemoj da se zavaras ako ti poture neki svetli desktop, pa je kao ok, nego ukljuci neku tamniju igru ili slicno, pa se onda pomeraj...

Mislim da ako uzmes lcd moras da se naviknes na dosta mana.
Imam samsung 152x koji ima odziv od realnih 16ms.
Koliko god odziv dobar bio (ovo je najbolje ocjenjen monitor po pitanju odziva) zaboravi na potpuno "tecnu" animaciju od 60-70 fps.
Ugao vidljivosti je veoma bitna stavka, slika se ne gubi ali boje se mijenjaju malo primjetno do mnogo primjetno zavisno od boje.
Jos nisam vidio lcd koji ima savrsenu bijelu i crnu boju.
Crna je siva ukoliko monitor posmatras u zamracenoj prostoriji (osvjetljen je lampama) i neizbjezno je siv.
Uzmi vecu klasu crt-a ali ga obavezno provjeri prije kupovine i neces se pokajati.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno