Šta je novo?

Dilema, Sony NEX 5R Vs Fuji X-a1

The_Grunf

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2004
Poena
620
Pozdrav svima,

nakon par godina novi digitalac, odlucio sam ovaj put da idem za jednu stepenicu vise pa je izbor pao na micro 4/3. Na DSLR ne idem prije svega zbog velicine, ipak je 4/3 manji, pogotovo sa nekim prime pancake objektivom (prevashodno me to i interesuje)

Prvobitno je u izboru bio i Sony RX100, ali ipak zelim malo vise fleksibilnosti (premda je bez sumnje odlican aparatic).

Bio sam siguran da idem na NEX 5, ali sam za otprilike istu cijenu nasao i Fuji X-a1. Nazalost nesto mnogo review-a nisam nasao za ovaj posljednji, ali ono sto sam nasao izgleda jako dobro, pogotovo kit objektiv koji je bolji od NEX 5R (koristicu dok ne nadjem neki kvalitetniji prime, recimo nesto tipa 18mm f2). Tu je i sentimentalna strana, i ranije sam imao Fuji aparate :)

Posto aparat kupujem za 2-3 sedmice, bio bih zahvalan na pomoci u rjesavanju ove dileme, ako imate nesto za i protiv jer mi se aparati cine jako blizu jedan drugome, a i izbor objektiva za oba je veoma solidan.

:wave: :wave:

Ja sam probao Fuji x pro 1, i jedinu zamerku koju sam imao je sporiji autofokus, ali u zavisnosti cime se bavis, tj. sta fotkas, to ne mora da prestavlja problem. Mada svakako verujem da je na Xa1 poboljsan, jer je noviji model. Sto se tice tog senzora ja sam odusevljen, koristio sam samo 35mm 1.4 objektiv, koji je perfektan, i u poredjenju sa objektivima koje sam koristio na Nikonu, Sigma 30mm 1.4, Nikon 35mm 2.0 (koji i trenutno koristim) i Nikon 35mm 1.8, Fuji mi je daleko bolji i opravdano skuplji.

Citao sam na netu da su im svi objektivi kvalitetni, tako da sto se mene tice, ja moj glas dajem Fuji-ju ! :D

+1 za Fuji. Sjajne mirrorless aparate prave. Odavno merkam x-e1 ili x-e2 al nikako da skupim lovu. Imaj na umu i to da NEX 5r nema viewfinder, to se dodatno kupuje, pa bih ako preferiras Sony pre bih isao na nex6.

Poslednja izmena:
Sada vidim da X-A1 nema viewfinder, niti opciju za to. Nazalost otpada, ali je u igri X-E1 sa 18-55mm f/2.8-4. Mogucnosti senzora su manje vise iste, ali mi se ovaj objektiv mnogo vise svidja od onoga u X-A1 (doduse za njega placam premium price), + ima viewfinder + svidjaju mi se eksterne kontrole na njemu (exposure dial, shutter dial...). Samo da ga jos nadjem za neke normalne pare sa bar 1g garancije. Biti ce ovo skup sport izgleda :)

pozdrav

Pre konačne odluke, pitanje za tebe je gde se nalaziš i gde živiš?

Kod ovakvih odluka, treba da vidiš da li biraš određeni aparat vs. aparat, ili sistem vs. sistem.

Fuji se i meni više sviđa, ali iz ove perspektive u Srbiji, pre bih uzeo Sony. Sony će uvek biti zastupljeniji sistem sa širom ponudom koja se lakše nalazi. Za Fuji se bojim da će se veoma teško nalaziti i da će svaka kupovina biti moguća samo uz "snalaženje". Evo za Sony npr. apsolutno sve što postoji ima čak i u Segedinu. Za Fuji, tek po koji kit paket. Objektivi, samo uz porudžbinu i čekanje.

Ako živiš na relaciji New York, Dubai, Tokyo, onda zaboravi na ovaj post, i kupuj šta ti se sviđa. :d

Narucen X-A1, prevagnulo je to sto cu objektiv, nadam se, zadrzati i kod iduceg aparata, a za razliku (X-A1 do X-E1) cu kupiti neki prajm, recimo XF23mmF1.4 R koji se da naci za oko 450 EUR.

Inace obitavam svuda po malo, kao u potpisu :) Nabavka ne bi trebala biti problem

pozdrav svima i javim se kada aparat stigne, sa prvim "impresijama" iliti ga utiscima :)

mali update:

X-a1 nije bio na stanju, nisu znalo kada ce doci pa sam nasao dobar deal za X-m1, 450 EUR nov sa 16-50mm. Stigao prije koji sat pa sam ga malo mucio, sa ovim kit objektivom je jako brz, vidjecemo kakav ce biti kada padne mrak (govorim o AF). Nisam se igrao mnogo sa njim, ali posto sam vec imao Fuji-e osjecam se kao na domacem terenu sa menijem i kontrolama.

eto, sada ostaje samo da okidam :)

:wave:

Poslednja izmena:
pozdrav

kao sto sam obecao, postavljam par fotografija koje sam napravio prije 2 sedmice, ali zbog manjka vremena i zaboravnost nisam do sada nista postavljao.

Sve fotke su JPEG direktno iz aparata, koga interesuje sta je unutra EXIF nisam dirao. Slikano je kit objektivom, i iskreno govoreci pozitivno me iznenadio, premda je trenutno XF 35mm f1.4 u razmatranju. Mozda bi bio i 23mm f1.4 u razmatranju da ne traze trenutno malo bogatstvo za njega, cekacemo da se pojave polovni.

Ono sto me odusevilo kod aparata je ergonomija i cinjenica da sva vazna podesavanja mogu napraviti ili sa fizickim kontrolama (ekspozicija, ISO, Appriture...) lii jednostavnim ulaskom u Q meny gdje su najvaznije kontrole. Prilikom fotografisanja zaista nije potrebno ici duboko u menije, sve je nadohvat ruke.

Ima dosta review-a koji zamjeraju to sto je aparat vecinom od plastike, ali izrada je fenomenalna, tu jednostavno nemam puno toga reci. Ako bih trazio manu aparatu, to je jedino nedostatak EVFa ili mogucnosti za isti ... mislim da se E1 isplati doplatiti upravo zbog toga. Inace, velicina je tolika da perfektno staje u Olympus Pen medium torbicu, sa tim da je moguce ubaciti jos jedn objektiv u nju.

evo i slika, slikane u najrazlicitijim uslovim (od sunca preko sumraka do noci). Kritike dobrodosle.

Poslednja izmena:
The_Grunf čestitam na kupovini. I ja već neko vreme merkam fuji X A-1. Pa pošto je tvoj model jako sličan ovom modelu, zamolio bih te za neke odgovore u vezi toga, a koje obično ne mogu naći na revijama. Da krenem redom. Prvo bi te zamolio da pročitaš ovu temu. Da ne bi prepričavao, tu je iznešen jedan problem na jednom fuji aparatu. Razumećeš o čemu je reč. Ja sam napisao zanji post u toj temi, ali se posla toga niko nije javio. Zanima me kako stoje stvari na tvom modelu po pitanju toga. Pa posle nastavljamo sa diskusijom. A evo i linka za temu. http://www.elitesecurity.org/t444644-FujuFilm-HS-EXR-Live-prikaz.
pozdrav

The_Grunf čestitam na kupovini. I ja već neko vreme merkam fuji X A-1. Pa pošto je tvoj model jako sličan ovom modelu, zamolio bih te za neke odgovore u vezi toga, a koje obično ne mogu naći na revijama. Da krenem redom. Prvo bi te zamolio da pročitaš ovu temu. Da ne bi prepričavao, tu je iznešen jedan problem na jednom fuji aparatu. Razumećeš o čemu je reč. Ja sam napisao zanji post u toj temi, ali se posla toga niko nije javio. Zanima me kako stoje stvari na tvom modelu po pitanju toga. Pa posle nastavljamo sa diskusijom. A evo i linka za temu. http://www.elitesecurity.org/t444644-FujuFilm-HS-EXR-Live-prikaz.
pozdrav

Ovako, nemam aparat pri sebi trenutno, ali u p i u s modu liveview funkcionise kako treba, dakle kada npr. pdesis na onom gornjem tockicu +- EV odmah primjetis na slici da li je tamnija ili svjetlija.

za m mod cu provjeriti veceras pa cu sutra nesto napisati.

Inace, da se pohvalim da je dosao 18m f2.0 objektiv, sada uglavnom slikam sa njim i jako sam zadovoljan.

pozdrav

Hvala The_ Grunf. Ipak molim te da proveriš to i za M mod jer njega najviše koristim. Kod Canona A710 funkcioniše to u M modu tako da ekran odmah prikazuje realno osvetljenje, nije potrebno da se stisne okidač do pola. I to pokaze zaista onako kako bude posle i na fotki. Drugim rečima , čim promenim otvor blende ili brzinu, on odmah promeni osvetljenje na ekranu. Za Tv i Av mod već je potrebno da se okidač stisne do pola da bi prikazao realno osvetljenje. No, to je sasvim OK. Da li je tako i na Fujiju. Zamolio bi te još nešto. Da vidiš kako radi macro mod. Vidim na slici aparata da ima onu ružu za ulaz u macro. Zanima me koliko se može približiti objektu kad je aparat u najmanjem zumu a koliko u najvećem. Ako bi mogao i fotku neku da uradiš tako pa da okačiš.
Imam još pitanja, ali za sad toliko. Pozdrav

Što se tiče live view-a, sada sam se igrao, i u full manual modu se kompozicija dobija tek kada se shutter pritisne do pola. Sa druge strane u A i S modovima je real time kako se parametri mijenjaju.

U vezi macro fotografija, nemam macro objektiv, ali bih mogao pokusati nesto sa ovim 18mm jer mu je najblize fokusno rastojanje 18cm. ako te zanima rado cu napraviti par fotografija pa ih okaciti. Sa zoom objektivom se neces usreciti u macro fotografiji, ali ako planiras ostati na njemu okinucu koju fotku i sa njim. Inace kao all around objektiv me prijatno iznenadio.

Necu vise pisati i smarati, namerno sam napisao da koliko shvatam nemas makro... Bojim se da se ovde bas ne razumemo u tom polju...

Inace, to da li na telu stoji makro znak, ne znaci apsolutno nista, objektiv mora da bude makro da bi se pravile makro fotke. I ne, ne mozes sa 18mm da pravis makro, mnogo je siroko, i tih 20cm nije nista pogotovu za 18mm objketiv, eventualno mozes neki portret da napravis ;-)

Makro objektiv je nesto sasvim drugo, kao i makro fotografija, guglajte malo o tome !

Druga stvar je kompakt aparat sa neizmenjivim objektivom koji ima makro mod, realno i to je glupost cista, ali opet nesto i radi ;-) pozdrav !

u pravu si, ali posto me makro nesto i ne interesuje nisam rad trenutno davati novac za poseban objektiv. trenutno x sistem ima samo jedan pravi macro objektiv, onaj od 60mm, ali mi je bas na kraju neke liste za kupovinu, pr i je 56mm f1.2 ali kosta jako mnogo u ovom momentu.

Hvala obojici za komentare. DeuS.Mikelle nije nikakvo smaranje ako razmenjujemo mišljenja i iskustva. Mi koji nemamo prilike da puno aparata probamo, ne možemo imati ni nekog iskustva. Ja trenutno imama samo taj jedan kompakt. A macro mi je bitan mod. Evo možete da vidite ovde. http://herbarijum-blog.blogspot.com/2009/08/bogatstvo-i-raznolikost-biljnog-sveta.html . Sve je rađeno sa tim Canonom. A razmišljao sam da za neko vreme uzmem nešto bolje od aparata a ovaj Fuji ima pokretan ekran, što je dobro za ovakve fotke. Znam da za macro treba poseban objektiv, ali sam se nadao da Fuji ima neku kvaku, pa da može sa bilo kojim objektivom. A posebno jer je naglasio tim dugmetom sa ružom. Moj kum ima Fuji x10 , i bez problema ide u macro, ali to je valjda drugi tip aparata pa može. Moraću onda da potražim neki kompakt.
The_Grunf, ne insistiram, ali ako imaš vremena i volje, napravi koju fotku tako si gore naveo. Neće smetati.

Nema Problema, napravicu ti koju fotku, samo ne ocekuj cudo. Sa ovim 18mm ce ti perpektiva biti malo iskrivljena u macro modu ... vidjeces i sam na sta mislim jer ne mogu bas najbolje da se izrazim.

Inace macro dugme sluzi samo tome da ti sam aparat brze fokusira, ili uopste fokusira.

pozdrav

Nazad
Vrh Dno