Šta je novo?

dilema oko tft monitora

666SERBIA

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2006
Poena
300
resio sam da kupim 19 tft monitor ali iskljucivo 4:3 nikako wide,pa me interesuje misljenje koji monitor da uzmem.posto igram igre bitno je da je bar 5 ms a ostalo je koliko sam video priblizno kod svih(ugao kontrast itd.) citao sam da je LG los u prikazu boja narocito plave pa sam njega odmah otpisao,a dvoumim se izmedju Acer AL1916Cs i Benq FP93G koji su priblizni i sa cenom(oko 160-170 e) ako neko ima iskustva sa ovim monitorima ili bar sa proizvodjacima nek pomogne.naravno moze i neka druga preporuka ali u ovom rangu cene

A da procunjaš malo po forumu i pogledaš šta se do sada pisalo?

Evo ovde imaš na 87 strana sve o 19" LCD monitorima. Sve što je neko imao da kaže ili preporuči naći ćeš tamo.

Poslednja izmena:
Inace mozes da uzmes slobodno i 8ms, neces videti razliku. Ja imam LG 1952s (najjeftiniji 19" u to vreme kada sam ja kupio), nisam ga kupio zbog igranja, pokrenem sa vremena na vreme CS, WAR3, L4S i josh po neke igre tu i nista nisam primetio (pre toga sam imao CRT). Tako da nemoj preterano da se brines oko toga, uzmi 5ms ili 8ms, nema potrebe da jurish 2ms.

Ma uzmi LG L1953TR. Pogledaj specifikacije: 2ms, DVI, 2000:1, 4:3, 1280x1024.
Nema mrtvih piksela. Extra monitor. U Nishu placen 16k din pre 2 meseca. Ma monitor prashi.
Samo pazi ovo TR je mnogo bitno, jer ima i 1953S koji nema DVI + on je 5ms. Mada ni S nije losh, ali DVI daje bolju sliku. A to za plavu boju, moj brat na TR-u radi u Maxu, Premieru i Photoshopu i nema apsolutno nikakvih zamerki. Mislim da sam sve rekao.

Pozdrav,

Kao sto neko rece "ms" ne mogu biti i nisu odraz kvaliteta jednog monitora.
Ocito da je na delu jos jedan u nizu marketinskih trikova u sluzbi vece prodaje pojedinih modela koji osim brzine nemaju nista drugo da ponude. Razlike izmedju 2 i 5-6 ms pa i vise tvoje, moje i svacije oko nece primetiti...

Ne tako daleke 2003 kupio sam tadasnji Samsungov hit "gaming" monitor prvi TFT na 12ms cuveni 172X. Radi i danas bez pojave bilo kakvih duhova i pri najbrzim igricama.

Ono sto je po mom misljenu mnogo vaznije je tip matrice preko koga slika stize na ekran tvog TFT monitora. Vecina monitora na trzisti je sa TIN matricom i to im daje priliku da budu konkuretni sa cenom. Otuda i velike dijagonale sa relativno pristupacnim cenama.

Moj izbor i predlog za tebe je 19" monitor firme samsung sa PVA matricom model 971P izuzetnih karakteristika sto ce gledajuci dugorocno biti najbolje ulaganje. Ovo posebno u situaciji kada mu je cena pala sa dugo odrzavanih 400 i vise evra na pristojnih 370-380.

Korisni link:http://www.erccommerce.co.yu/sr/

Poslednja izmena:
Koliko ja kapiram, covek je limitiran s novcanim sredstvima, tako da bi uzeo nesto jeftinije.
Ako imas para poslusaj Mikivelikog, ili mozes za klasu slabiji 931BF.
Inace ako uzimas neki jeftiniji model, najbitnije ti je da ima DVI i do 8ms nema sanse nikakve duhove da primetis, verovatno i do 12 al dobro 8 je 100% sigurno da se ne primecuju.
E ako se bas dvoumis izmedju ona gore 2 pomenuta, ja sam generalno pre za Benq nego za Acer.
Pozz..

zasto je bitno da ima DVI ? :trust: Ja ni na jednom monitoru do sad nisam imao DVI i ne vidim da mi fali i nisam video ni na DVI modelima da imaju neku prednost.

NE znam ko mu je reko i koji to LG ima losh prikaz plave boje, ovaj moj 1952s je solidan monitor i korektno prikazuje boje, gamut bi mogao biti malo siri ali sta je tu je, za 190e...Preporucio bih eventualno 1918S, ima 5ms odziv, naspram 8ms od 1952s, mada mislim da je to isto :) (neprimetna razlika), ali isto i kostaju.

inace, nisu 4:3 vec 5:4. NE znam da li kod nas ima i jedan 4:3 19" da se uzme.

Nema razlike izmedju DVI-a i Analog-a. Vec je i bilo o tome tema na benchu a i moj drug ima monitor sa oba potra pa je probao i jedno i drugo i nema razlike, samo treba lepo da se podesi slika.

Tako da, nemoj da jurish toliko i bacas pare na DVI i 2ms, jer nema apsolutno nikakve poente. Uzmi nesto 19" (ili vishe, tu se isplati dati vishe pare), 5ms (ili 8ms), nevazno da li DVI ili ne (ako je jeftinije, onda bolje bez).

Poslednja izmena:
Evo zashto sam ja uzeo 1953TR:
>19"
>Svuda po chasopisima sam chitao da DVI daje chistiju i oshtriju sliku, sa boljim kontrastom i uverljivijim bojama (bez uvrede, ja sam pre TFT-a imao CRT tako da lichno nemam iskustva po pitanju DVI vs D-Sub).
>Za 2ms se slazem, nema razlike u odnosu na 5ms (samo sam navodio specifikaciju modela).
>Dalje, sve novije grafichke nemaju D-Sub pa je neophodan konvertor (obichno stize sa monitorom/grafichkom).
>Koshtao je 1000din vishe od 1953S (5ms, d-sub) shto mislim da je korektno
>Prodavac mi je za TR dao 2 godine garancije da ako se javi 1 mrtav piksel mogu odmah da zamenim monitor.

Apsolutno sam zadovoljan kupovinom.
Pozdrav ,)

Poslednja izmena:
pa ako je razlika 1000din,a monitor bolji onda ima smisla, ali da je recimo 8ms dvi model 1000din manje od d-sub 2ms modela, ja bi uzeo d-sub. Prednost DVI-a je sto se slika sama podesi za svaku rezoluciju i to je to. "Ostrija slika" i te fore, pa to moze da bude ako covek koji je testirao d-sub monitor nije stisno dugmence za kalibraciju slike pa je gledao ko zna sta, ili ako je d-sub monitor koji je testiran bio neki krsh. Recimo 1917s je vidno gori od 1952s, mada je u sustini isti, tj trebalo bi da je isti...

Naravno da je nebitan DVI ako ima graficku samo sa analognim izlazom! To je i besmisleno komentarisati, to je logicno samo po sebi. U suprotnom, zasto da ne uzme DVI, ako cemo reci koji ce ti DVI, pa koji ce ti onda TFT, pa koristi CRT, pa tako mozemo u nedogled.. Ja bih se odlucio za DVI iako mozda realno stvarno nema velike razlike za prosecnog korisnika, ako nista bolje je..:D

Citiram korisnika: Wikipedia
The DVI interface uses a digital protocol in which the desired illumination of pixels is transmitted as binary data. When the display is driven at its native resolution, it will read each number and apply that brightness to the appropriate pixel. In this way, each pixel in the output buffer of the source device corresponds directly to one pixel in the display device, whereas with an analog signal the appearance of each pixel may be affected by its adjacent pixels as well as by electrical noise and other forms of analog distortion.

kao sto rekoh, jaima graficku koja ima 2x dvi, 2x analogna monitora su imali ok sliku na njoj, na 7600gt, na 6600gt, na 95500. Video sam dosta monitora vezanih i na DVI i kazem vam , prednosti su ko namestanja rezollucije i auto-adjuxt koji sam radi bez cimanja da sami morate (iako se to radi JEDNOM), ostalo su mitovi...

Moje lično iskustvo je sa Dual-DVI i dva Samsunga (mislim da su bili 910T). Jedan priključen na DVI, drugi na analog. Razlika postoji ali je stvarno minimalna, možda su gradijenti nešto bolje bili prikazani na ovom koji je koristio DVI. U svakodnevnom radu je tu razliku stvarno teško primetiti i da me neko pita koji monitor je priključen digitalno a koji analogno teško da bih mogao to da pogodim.
Ja sam uzeo monitor sa analog+DVI iz prostog razloga što mogu da koristim oba ulaza istovremeno i tako aktivno koristim dve mašine. Jedna je za rad, druga samo za download sa neta. Ko nema ovakve zahteve može slobodno da uzme monitor koji nema DVI ulaz, neće ništa propustiti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno