Šta je novo?

Dilema oko platfome am4 vs 1151

streets_fan

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
645
Doslo je vreme da zamenim staru konfiguraciju sa phenom 9750 procom, 4gb ddr2 i radeon 7790. Igrice retko igram, kompjuter mi uglavnom sluzi za net i multimediju, nista preterano zahtevno. Uzimao bih itx varijatnu novog kompjutera. Generalno je plan da uzmem neki slabiji procesor sa mogucnoscu kasnijeg upgradea ako bude bilo potrebe za jacim. Dilema je izmedju h110 (ili neke druge) ploce sa g4560 i neke am4 ploce sa ryzenom.
Cilj je da opet budem miran narednih nekoliko godina za normalno koriscenje kompjutera. Jasno mi je da ove dve opcije nisu ni priblizne po performansama i ceni, otud i dilema. Za cenu am4 itx ploce mogu da uzem g4560 i h110 plocu, ali nisam siguran koliko ce to jos biti aktuelno. U slucaju amda zadrzao bih ovu graficku, trenutno mi je dovoljna.
Nisam ogranicen budzetom, pa u obzir dolazi i neka druga varijanta.

Ako ti jace od G4560 ne treba, uzimaj G4560 i H110. Verovatno znas da treba da ti odrade bios update za plocu tamo gde kupujes da bi radio Pentium.

Mozes i Ryzen, neces pogresiti, R3 1200 je super kupovina za 110e, Ryzen 1400 za 150e-160e i Ryzen 1600 za 210e, ali ni jedan od njih nema perf/$ Pentiuma(mada je Ryzen 1600 priblizan, ako se gledaju full-load performanse), koji takodje ima integrusu koju bi mogao da koristis za net/multimediju. Mozes i X modele ali u sustini placas vise da bi dobio nesto visi base clock i 100MHz veci OC potencijal.

i5/i7 ne bih ni razmatrao posto gaming nije primarna namena(7700K se uzima ako je 144Hz gaming primarna namena, ostali se ne kupuju ni u kom slucaju), znaci ili G4560 ili Ryzen.

Poslednja izmena:
ITX je precenjen. Ja sam uzeo uATX, pa hteo da se prebacim na ITX, a sad mi žao što nisam otišao na ATX. Što veće kućište, što više mesta, to bolje :d

Da li je g4560 procesor za 2-3 ili vise godina ili je on sluzi samo kao prelazno resenje do nekog i5?

S obzirom na namenu PC-a ja bih samo stavio još 4GB RAM-a i SSD i to je to.

Eventualno ako je neka AM2+ ploča pa da se stavi Phenom II.

Biće dovoljan taj Pentium za net i multimediju, uključujući i 4K filmove i serije još dovoljno dugo da bi u tvom slučaju bio optimalno rešenje gledajući odnos cena/performanse. Kad zafali snage za 2-3 godine ubaciš i5/i7 i nastaviš.

Poslednja izmena:
Onda ce izbor pasti na pentiuma. Od ostatka sta biste preporucili. Kuciste najverovatnije ide cm elite 110.
Da li ram jefan stik od 8 ili 2 po 4?
Koliko je bucan taj box kuler, da li uzimati neki drugi. Akcenat je na tihom radu. Kuciste ne podrzava tower coolere, koji aftermarket da uzmem, ako treba?
I koje napajanje za sve to, jesu li ok lc power ili ici na nesto kvalitetnije. Kapiram da ne treba vise od 400w za ovo, eventualno zbog moguceg upgrade sa jacim procesorom i nekom grafickom?

Chieftec GPE-500S bi sigurno bilo tise, a dosta je kvalitetnije od LC-a.

LC-ov ventilator konstantno duva jako, Chieftec ne.

Da li taj chieftec ima 8 pinsko napajanje za procesor?

Gledao sam plocu AsRock h110m-HDS matx, komotno staje u elite 110 kuciste, jedva je malo veca od itx formata i jeftinija je u domacim radnjama nego na kp. Jedini problem moze biti ako budem dodavao graficku kartu zbog mesta za kartice, ali verujem da to moze da se resi. Nisam jos prelomio potpuno za itx format, jer je poprilicno skuplji.
Hvala na informacijama, svakako ce ici g4560, videcemo jos u kojoj konfiguraciji.

Poslednja izmena:
Vrh Dno