Šta je novo?

Dilema oko memorije

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
845
Pozdrav. Imam 512MB DDR memorije koja radi na 166mhz (efektivno 333 znaci). Dobio sam (tacnije platicu ako se odlucim 10 eura) jos 256MB memorije ali na 133mhz (znaci 266). Stavio sam je u racunar i cini mi se da mi isti radi osetno brze u pojedinim aplikacijama. Ono sto me zanima. Da li sam ja na dobitku s obzirom da moram da smanjim ukupnu brzinu na 266mhz? I koliko se to smanjenje uopste primecuje u realnom radi. U prevodu, da li je dobar potez ovo dodavanje, overall gledano? fala vi. :wave:

sam si odgovorio ...na dobitku si sigurno....sto vise to bolje...
:)

naravno,u 99,9% slucajeva je 768 bolje nego 512 i sam vidis...A za 266 ili 333 daj napisi plocu i mem.module pa da vidimo sta cemo :)

Ploca Asus A7V8X-X. Moduli...****** sad ne znam...zatvorio sam kuciste. Inace vec sam platio...sto znaci odlucio sam se da uzmem. Mislim, nije bila neka ekstra investicija, vec jednostavno nisam hteo da unazadim masinu.
Ajde cim otvorim kuciste (a sad me BAS mrzi) napisacu koji su tacno moduli.

Koji ti Athlon imas? Da li FSB po default stoji na 166 ili 133??? Ako je 166 (bio) po ubacivanju te memorije ddr266 moguce je da se FSB sam oborio na 133mhz, sto ne valja, jer ti je spustio i clock procesora. Ako je kojim slucajem neki Athlon x133 onda nema frke. Medjutim iako je 166, mozes da probas da u biosu rucno podesis FSB na 166, bez obzira na tu sporiju memoriju. Davno sam na nekoj Gigabyte KT400 ploci, isto uradio, i radilo je ok.

Barton 2500+. Stoji na 166 po defaultu. Nisam pogledao jel oborio ali ne verujem jer mi u My Computeru stoji 1.84ghz, sto je jel da default clock za 2500+. Ajde pogledacu posle u BIOS-u.

Pa ako to je frekvencija procesora ista onda sigurno nije oborio... ;) Pretpostavljam da ti nije podesena magistrala asinhrono, sto znaci da ti i ta ddr266 memorija sada radi kao ddr333. Dakle nemoj da se opterecujes time da li si u odbitku, jer sigurno jesi. Em imas 256Mb vise, em ti radi kao DDR333. ;) Pozdrav !

p.s. zasto ti tog Bartona ne poteras malcice vise od tih 1,84??? ;) Mada taj VIA chipset nije bas raspolozen za klokovanje jer nema PCI/AGP lock.

Koliko ja znam na mojoj ploci nije VIA cipset vec nForce2. I vrlo je raspolozen za overklok, jer ako se secas Beastmaster je radio overklok bas na ovoj ploci i sa ovim procesorom i poterao ga je bas dobro, ali ja imam los kuler (box). To mi je problem.

Sto se memorije tice, ne radi na 333 vec na 266. Tako kaze kada mi se dize sistem. :(

Nabukodonosor je napisao(la):
Koliko ja znam na mojoj ploci nije VIA cipset vec nForce2. I vrlo je raspolozen za overklok, jer ako se secas Beastmaster je radio overklok bas na ovoj ploci i sa ovim procesorom i poterao ga je bas dobro, ali ja imam los kuler (box). To mi je problem.

Sto se memorije tice, ne radi na 333 vec na 266. Tako kaze kada mi se dize sistem. :(

Asus A7V8X-X Ako meni ne verujes idi pa vidi sta imas... :) Tj koji chipset. VIA KT400 je daleko od "raspolozen za overklok", ali moze da se proba naravno...pa kako bude. E sada druga stvar, postavi ti svoj FSB sinhrono 1:1, i podigni malo napon memoriji. Moj NCP DDR266 je ceo zivot radio kao DDR333 bez greske... ;)

p.s. izvini ako sam te sada razocarao, ali bolje nego da zvisi u neznanju. ;)

Poslednja izmena:
jooooj...moja greska u brzini. Moja ploca je A7N8X-X. sorry...znaci nForce2 je.

Pri POSTovanju pogledaj lepo memorije.Meni je pisalo [email protected] vikend ubacio jos 1 GEILa 512 i pise PC400@333,Znaci radi ti na ono @xxx bez obzira kako prepoznaje module
E sad ako je 266 radi ti asinhrono-ako je 333 super!
Ne znam koji je modul 256ca i kako je raspolozena :) za igranje

Evo bas sam sad otvarao kuciste da vidim. Moja dva modula po 256 su NCP NC6211 PC3200, a ovaj koji sam dodao je NCP NC5631 PC2100.

PC3200 je DDR 400 a PC2100 je 266 zato ti i radi na 266 mhz. A bez tog novo dodatog nerazumem sto nije radila na 400 ?

Nisam siguran, mozda i jeste....moguce da sam se ja istripovao. A inace, kakva je ova memorija? Vredi li necemu?

pa NCP nije bas najbolji proizvodjac memorije, meni je jedan modul od 256 riknuo i generalno ipak spada u losije proizvodjace, ako ti radi ok memorija mada ne ocekuj previse ako hoces da OC-ujes. Bolje je da si malo vise platio i uzeo memoriju PC3200, jest da imas vise Ram-a ali radi na sporijoj frekvenciji

Ma ja sam to uzeo od jednog klinca koji je kupio 512mb pa je prodavao to. Rek'o ajde kad vec nije skupo, sto da ne.

puska je napisao(la):
pa NCP nije bas najbolji proizvodjac memorije, meni je jedan modul od 256 riknuo i generalno ipak spada u losije proizvodjace, ako ti radi ok memorija mada ne ocekuj previse ako hoces da OC-ujes. Bolje je da si malo vise platio i uzeo memoriju PC3200, jest da imas vise Ram-a ali radi na sporijoj frekvenciji

Ima ljudi na forumu koji su sa NCP imali sasvim suprotno iskustvo, pa su pokazali da je prilicno dobar overkloker. Kod memorije dosta toga zavisi od samih cipova (koji nisu isti u razlicitim serijama istog proizvodjaca) i njenog "uparivanja" sa odredjenom plocom.

Secam se da je moja doticna NCP memorija radila CAS2 2-2-5 na 166mhz, napon 2,8v a kao sto rekoh u pitanju je bila DDR266 memorija... ;) na Abitu NF7

Poslednja izmena:
svaki proizvdjac napravi neku kvalitetnu seriju, pa jedna tura bude odlicna za OC a druga ni izbliza, ali dobro u svakom slucaju svaka cast na tom rezultatu ja nemam tako lepa iskustva sa NCP memorijom

Nazad
Vrh Dno