Šta je novo?

Dilema oko kupovine DSLR-a SONY A200 ili NIKON D3000?

Devet1

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2006
Poena
319
Pozdrav kolege i drugari,

Naime problem tj. dilema je sledeca, dvoumim se izmedju 2 DSLR-a.
U pitanju su SONY Alpha A200 i NIKON D3000 (bez VR-a)
SONY sam rezervisao i trenutna cena mu je 44.500,00 a NIKON je na nekoj akciji oko 40.000,00.
Sony ima stabilizaciju u telu, Nikon nema ni u objektivu (ponudjenom). Licno vise naginjem ka Soniju i telo mi je lepse i ima "dosta dobar" kit objektiv 18-70 (naspram 18-55mm).
Ipak zeleo bih i vasa misljenja stoga vas molim za savet hvala unapred.

P.S.Napomenuo bih da posedujem 2 objektiva starije proizvodnje sa M42 navojem (screw mount) i videh da ima finih adaptera za SONY pa cisto i to da se ima u vidu, HVALA

Poslednja izmena:
1. Batali Sonija odmah, ali ne iz razloga shto je losh, vec zato shto u ovoj zemlji ima mnogo loshu podrshku u bilo kom smislu.

2. Svi poshteni objektivi su bezobrazno skupi, pa ako jednog dana budesh hteo da idesh na neshto jache, koshtace te vishe nego da imash Nikona, ili Canona, ili nekog treceg. I to pod uslovom da uspesh da nadjesh bilo koji od tih objektiva.

3. Stabilizacija u telu koliko je dobra jer je imash na svakom objektivu, josh vishe je losha. Prvo, ti ne vidish kako sta stabilizacija radi kao kod one u objektivu. Drugo, ona nije efikasna kao ona u objektivu, pogotovo na zumu, i trece, Sony nece izbaciti objektive sa stabilizacijom zato shto ih sva tela imaju, pa i ako bi hteo da kupish objektiv sa stabilizacijom, ti to necesh moci.

4. Realno, Nikon pravi bolje fotke, bolji je u vishim ISO vrednostima, Alfa se nikako ne moze pohvaliti time, u nekim sluchajevima se kolje sa manjim senzorom Olympusa...

Poslednja izmena:
Sony ima stabilizaciju u telu, Nikon nema ni u objektivu (ponudjenom). Licno vise naginjem ka Soniju i telo mi je lepse i ima "dosta dobar" kit objektiv 18-70 (naspram 18-55mm).
Ipak zeleo bih i vasa misljenja stoga vas molim za savet hvala unapred.

Ako su ti ovo najbitnije stvari pro Sony onda ga odma kupuj i nista ne razmsiljaj....iako je taj Nikon jedno 3x bolji u svakom pogledu.

Hmmm znao sam da je kod nas tesko sa egzotikom, ipak je sve Canon i Nikon :S

Slazem se za podrsku sa driver-om i za sve navedeno da Nikon pravi lepse fotkej nisam siguran jer ova 2 modela imaju potpuno isti senzor, SONY ima malo robusnije telo koje se meni licno vise dopada, Nikon mi je nekako malecak nisam siguran kako lezi u ruci, za objektive ste upravu, zaista su skupi i ostalo mada mislim da kao sto sam pomenu uz pomenuti adapter mogu koristiti neke "analogne" objektive sa manuelnim fokusom ( imam trenutno 2 sa analognog aparata jedan 55mm i jedan 135mm) ... Sada sam bas u dilemi misljenja su podeljena nisam cuo jos ni jednog soni korisnika, ali znam da svi hvale Canon i Nikon, jedan detalj koji sam danas primetio a koji me je definitivno kupio je da sam na SONY-ju video made in Japan, a na Nikonu Taiwan ili vec nisam siguran sta :S znam da to nije od krucijalne vaznosti ali...
Dobra stvar je jos da nikon ima 2 godine garancije a sony 1...
Dali je ok i taj kit 18-55mm bez VR-a? mislim moze li mirna ruka napraviti fotku bez stabilizacije na 55?

HVALA NA ODGOVORIMA

Kit objektivi su uglavnom slichni kod svih, nije taj Sonijev nishta bolji od Nikonovog, a taj objektiv ionako sluzi da malo isprobash aparat, za sve ozbiljnije cesh morati da kupish neshto poshtenije.

A shto se tiche manuelnih objektiva, pa imash adaptere i za Nikona, ali kada ih budesh probao vrlo brzo cesh da ih zaboravish i krenesh da skupljash pare za "prave" objektive :)

Kit objektivi su uglavnom slichni kod svih, nije taj Sonijev nishta bolji od Nikonovog, a taj objektiv ionako sluzi da malo isprobash aparat, za sve ozbiljnije cesh morati da kupish neshto poshtenije.

A shto se tiche manuelnih objektiva, pa imash adaptere i za Nikona, ali kada ih budesh probao vrlo brzo cesh da ih zaboravish i krenesh da skupljash pare za "prave" objektive :)

HVALA NA ODGOVORIMA !

jedan detalj koji sam danas primetio a koji me je definitivno kupio je da sam na SONY-ju video made in Japan, a na Nikonu Taiwan ili vec nisam siguran sta :S znam da to nije od krucijalne vaznosti ali...

Ovo nisam siguran koliko je značajno, pogotovo u toj klasi aparata. Jedini aparat koji mi je ikad riknuo je bio "Made in Japan".

mislim moze li mirna ruka napraviti fotku bez stabilizacije na 55?

Da. Mada, što se tiče tih kit objektiva, sve to je manje više krš. Kome treba kratki F/5.6 zum, zaista?

Devet1 je napisao(la):
kao sto sam pomenu uz pomenuti adapter mogu koristiti neke "analogne" objektive sa manuelnim fokusom ( imam trenutno 2 sa analognog aparata jedan 55mm i jedan 135mm)

Viewfinderi na DSLR aparatima nisu ni namenjeni manuelnom fokusiranju, mali su i ne prikazuju realan DOF - tako da, ne bih to što ta 2 objektiva možeš da montiraš uzimao kao neku prednost jednog aparata u odnosu na drugi. Pogotovo još što su M42 objektivi, pretpostaviću i da nisu bog zna šta. :)

Poslednja izmena:
Ako mozes da nadjes kit sa VR objektivom uzmi taj, mislim da ce ti znaciti - pogotovo kod nekih fotografija u zatvorenom i vani kada neces vuci tripod sa sobom. Sto se performansi tice otprilike je isti kao i onaj bez VR-a

Ako mozes da nadjes kit sa VR objektivom uzmi taj, mislim da ce ti znaciti - pogotovo kod nekih fotografija u zatvorenom i vani kada neces vuci tripod sa sobom. Sto se performansi tice otprilike je isti kao i onaj bez VR-a

Uzecu Nikon definitivno manje je kesha bolja podrska i lakse do objektiva, a telo ko telo i nije toliko bitno koliko staklo, hvala za savete...
Probacu da nadjem sa VR om mislim da je tada cena kao i Sony oko 44k.

Senzori su isti Kod Sonyja i Nikona na ovim modelima ali mi s na visim ISO vrednostim ne dopada taj shum kod SONYa.
Pa svaki aparat po suncu pravi dobre slike :) mada kontam da he to do KIT objektiva.

Kako god hvala na savetima :wave:

Nema veze shto su isti senzori, to ne znachi da ce i fotke biti iste :)

A ti si ionako hteo da dash 44k za loshijeg Sonija, bolje uzmi VR verziju kita za Nikon, dosta stabilizacija znachi jer taj objektiv nije bash svetao...

Ok Nikon je definitivno bolja kupovina ali je dilema dali sacekati jos malo kesha?
Jer sam se malo zdao u trazenje po netu i nisam se bas prijatno iznenadio kako su neki poznati analiticari i fotografi ocrnili D3000, konkretno evo sta kaze Ken Rokvel
http://www.kenrockwell.com/nikon/d3000.htm kaze covek da nema goreg Nikonovog aparata :(
pomogli ste mi da resim dilemu Brenda SONY vs. NIKON, ostaje mi jos pametno da promislim ne kupuje se svaki dan DSLR, u igri mi je jos D5000 ili Canon 450D...
E sada "vreme" ($$$) ce pokazati ili nesto drugo.... :wave:

Pa i logichno je da nema goreg kada je to najjeftiniji/najgori :d

Ja cu uvek predloziti da se kupi polovna visha klasa nego nov koji ce ionako biti polovan pre nego shto ga provalish do kraja :d

Za 450e koliko koshta najjeftiniji nikon, ti mozesh da kupish dve klase jachi aparat iz Nikona ili Canona...

Pa i logichno je da nema goreg kada je to najjeftiniji/najgori :d

Ja cu uvek predloziti da se kupi polovna visha klasa nego nov koji ce ionako biti polovan pre nego shto ga provalish do kraja :d

Za 450e koliko koshta najjeftiniji nikon, ti mozesh da kupish dve klase jachi aparat iz Nikona ili Canona...

I Nikon D40 je bio najjeftiniji pa nije bio najgori ;) I dalje je bolji od D3000 :S
Polovno ne bih uzimao zbog kupovine na rate chekove i kurble :D :d (bolje ne pitaj)
A i nekako je najsigurnije sto se tice i garancije...

Ma polovno kad kupujesh samo treba da budesh psiholog :) Odmah se provali da li je aparat bio u Avganistanu ili je korishcen kao Ixus. Ja uvek kupim aparat star godinu dana, od nepoznatog choveka, koji je preshao ne vishe od 5000 okidanja, shto je smeshno, takav aparat se josh uvek lepi za ruku kao da si ga sad izvadio novog iz kutije. To je bilo malo teze naci pre 3-4 godine, ali danas i totalni pochetnici kupuju 40D pa je super vreme za one koji logichki razmishljaju a ne loze se na "hocu ja prvi da ga izvadim iz kutije" :d Ja sam recimo 20D kupio sa 4000 okidanja, koristio ga 3 godine i prodao ga za 300e manje. Da sam ga kupio novog, izgubio bi 1000, taman jedan dooobar objektiv :)

Ista pricha je i sa objektivima, ne samo shto je jeftinije kupiti polovan objektiv, vec u tom sluchaju uglavnom imash priliku da ga dobro isprobash, kod novog objektiva uvek moze da ti zapadne losh primerak, pogotovo ako su u pitanju OEM proizvodjachi...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno