Šta je novo?

Dilema oko izbora procesora, a bogami i ploce

limba

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
I5 13600k, Jonsbo HX6250
Matična ploča
Gigabyte Z790 UD AX
RAM
32GB Kingston DDR5 Fury Beast 6000 MHz
GPU
SAPPHIRE AMD Radeon RX 6750 XT
Storage
SAMSUNG 1TB M.2 NVMe SSD, 990 Pro
Zvuk
Altec Lansing VS 4621
PSU
Corsair RM750X
Kućište
RAIJINTEK Black with Thetis window
Monitor
HP X27i
Uzi izbor su mi i5 6500, i5 6600k i i5 7600k. U stvari u opciji su bili 15 6500 i 6600k, ali posto je cena izmedju 6600k i 7600k zanemarljiva, onda cu ako se odlucim za klok varijantu ici na ovaj kaby. Ne menjam konfiguraciju cesto(jednom u 5 godina), pa sam se zato odlucio da mogu klokovati malo CPU, ako zapne negde za par godina. Sve ostalo od komponenti iz potpisa ostaje. Imam vec Corsair Vengeance® LPX DDR4 2666MHz, tako da ostaju samo CPU IMB.
CPU cu sigurno kupiti kod komsija, a plocu kod nas.
Vredi li doplatiti tu razliku za k procesor(to povlaci i skuplju plocu, recimo ASUS Prime Z270-K) ili da ipak idem na 6500? Ne radim nista zahtevno na racunaru, jedino odigram nesto povremeno? Kolika bi recimo razlika bila u FC Primal ili battlefield 1?
Bitno mi je i da ce da radi dobro sa ovom memorijom, da ne bude da moram i nju da menjam.
Sta je trenutno best buy?Sta je vasa preporuka?
Samo da napomenem, ne bih da cekam vise. Cekam od septembra. Cekaj ryzen, pa ovi nisu bas za igre, ti ce u petom mesecu.. vidim vec najava za novu generaciju 2018..nema tome kraja. Na AMD-u sam zadnjih 15god, ajde malo da promenim. Da predjem malo na tamnu stranu:).

Poslednja izmena:
Upravo samo neko cekanje, sto kazes nema kraja, ja sam inace sad pazario 7400 bas zbog trenutnog pada cene od kako su se pojavili ovi Ryzen procesori...
Iskreno koji god da uzmes neces pogresiti, sad ako mozes da se pruzis za 7600k odlicno, to ti je najbolji izbor, ali zbog vece cene ploce licno bih uzeo 6600k jer je razlika minimalna.

Ako se ipak odlucis da cekas: fx83** polovan bocni, malo oc i vozi. Uz prodaju tvog cpu upgrade ce te kostati do 50e. Samo oc mora preko fsb.

Poslednja izmena:
Ako se drzimo floskule bang for the buck:
Onda i5 7500(ima za 198e) i neka B250 ploca (krecu od 75e), ram takodje imas za oko 110e 16gb ddr4.

Sad da li vredi doplatiti, za K zavisi, konkretno taj BF1 voli da vidi sto vise megaherca, voli da vidi itekako i HT, koji i5 modeli nemaju, ali tu ti je prioritet GPU, i5 7500 je sasvim dobar i bice ubuduce.
Sto se Far Cry Primal tice, cist GPU bound naslov, ja sa i5 3350p i GTX 1060 izvlacim 99% gpu usage i fps sve na max(senke samo na high) lock 60fps, vez v-synca ne ide ispod 70.

Ne znam sta da ti kazem proceni sam, ja licno ne bih doplatio. Doplata bi ti bila u startu 30e za cpu, 40-50e za plocu i treba ti neki hladnjak, ako neces ekstreman OC (za sta, ti opet treba i bas bruka ploca) onaj LC Power hladnjak od oko 20-25 resava sve, drugar ga ima sa 6600k, drzi cpu na 4.5ghz i odlicno se pokazao.
Poenta moje price je, da je to u startu minimum 100e doplate(sto je vise od 25% na osnovu), sto lagano moze otici i na vise od toga, striktno gledajuci iz ugla ulozeno/dobijeno, mislim da ne vredi. Ili se bar ne poklapa sa nekom "logikom".
E sad drugo je pitanje da li to nekoga zadovoljava, odnosno da li zadovoljava njegov ego:d Tu racunica nema neke logike.

Poslednja izmena:
Proveravao sam malo kod madjara. I5 7500 3,4 je 208 e, nisam našao jeftinije od toga. I5 7600k 3.8 sam našao za 230e, I5 6500 je 190. Vredi li 7500 dvadeset eura više od 6500?

Sent from my ONE A2001 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pričekaj rajzena 5.

Prodao sam ploču, bez kompa sam. Kokane, neću izdržati bez kompa do maja.

Ako uzimas sada, ili g4560 da te sluzi par meseci pa da onda predjes na i5/Ryzen ili 6600k/7600k.

Zakljucan i5 je promasaj po ceni od 200e, gotovo je sigurno da ce ga Ryzen pregaziti, mislim da ce i 4/4 Ryzen biti u rangu jer ce verovatno moci da ide do klokova zakljucane i5-ice.

Prednost intela je to sto dostize 4.8-5ghz, zakljucan i5 ce mnogo izgubiti na vrednosti kad izadje Ryzen 3 i 5 serija.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Ako uzimas sada, ili g4560 da te sluzi par meseci pa da onda predjes na i5/Ryzen ili 6600k/7600k.

Zakljucan i5 je promasaj po ceni od 200e, gotovo je sigurno da ce ga Ryzen pregaziti, mislim da ce i 4/4 Ryzen biti u rangu jer ce verovatno moci da ide do klokova zakljucane i5-ice.

Prednost intela je to sto dostize 4.8-5ghz, zakljucan i5 ce mnogo izgubiti na vrednosti kad izadje Ryzen 3 i 5 serija.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Sada samo g4560 ili polovan haski zaključan i5 se kreće oko 130,140e...
Kako to mislis Ivane vrv ce dostizati klok zaključane i5ce pa to dostize i Ryzen R7,Ryzen R3 bi trebalo da ima veći klok od njega...:)

Послато са D6503 уз помоћ Тапатока

Proveravao sam malo kod madjara. I5 7500 3,4 je 208 e, nisam našao jeftinije od toga. I5 7600k 3.8 sam našao za 230e, I5 6500 je 190. Vredi li 7500 dvadeset eura više od 6500?

Nisi dobro gledao, ima za 198e i5 7500 :)

@ivanbass1
Zakljucani i5 bacanje para? Zbog Ryzena....To su samo nagadjanja i nista vise, nadam se da ce biti tako, mada su vec postigli nesto, Intel je spustio cene. Ovo govorim iz ugla nepristrasnog kupca.
Ako tako zaista bude, onda je i i5 7600k bacanje para, zar ne?

Poslednja izmena:
Uzi izbor su mi i5 6500, i5 6600k i i5 7600k. U stvari u opciji su bili 15 6500 i 6600k, ali posto je cena izmedju 6600k i 7600k zanemarljiva, onda cu ako se odlucim za klok varijantu ici na ovaj kaby. Ne menjam konfiguraciju cesto(jednom u 5 godina), pa sam se zato odlucio da mogu klokovati malo CPU, ako zapne negde za par godina. Sve ostalo od komponenti iz potpisa ostaje. Imam vec Corsair Vengeance® LPX DDR4 2666MHz, tako da ostaju samo CPU IMB.
CPU cu sigurno kupiti kod komsija, a plocu kod nas.
Vredi li doplatiti tu razliku za k procesor(to povlaci i skuplju plocu, recimo ASUS Prime Z270-K) ili da ipak idem na 6500? Ne radim nista zahtevno na racunaru, jedino odigram nesto povremeno? Kolika bi recimo razlika bila u FC Primal ili battlefield 1?
Bitno mi je i da ce da radi dobro sa ovom memorijom, da ne bude da moram i nju da menjam.
Sta je trenutno best buy?Sta je vasa preporuka?
Samo da napomenem, ne bih da cekam vise. Cekam od septembra. Cekaj ryzen, pa ovi nisu bas za igre, ti ce u petom mesecu.. vidim vec najava za novu generaciju 2018..nema tome kraja. Na AMD-u sam zadnjih 15god, ajde malo da promenim. Da predjem malo na tamnu stranu:).

Uzmi z170 ploču i i5 6400, postavi ram na 2900-3200, ima da radi sa rx 470 odlično. Ako zafali snage (a neće) klokneš preko bclk-a, sa box kulerom radi do 4ghz bez problema. Od te kombiancije je bolji intel i7 i amd r7 .

I ja sam imao istu dilemu i isto sam prešao sa AMD i čekao Ryzen i smorio se.
I uzeo pre neki dan I5 6500 za 160e polovan sa oglasa 6 meseci star i novu plocu Giga Z170 HD3 75Eu nova u Ewe comp. memoriju sam imao. Flesno Non K OC bios. i OC cpu na 4.48ghz, stabilan i ne greje se radi ko 6600K realno svaki 6600K ide na 4.5ghz mozda na 4.7ghz ali za to me (te) zabole dobio isto za manje para. Bocni još 8gb mem i bog da te vidi ne može bolje a jeftinije. P.S. NOv i5 6500 je oko 190e što je isto ok.

Sad vidim da imaš DDR4 pa ista ploča mislm da isto košta i sa DDR4 varijantom tako da isti predlog ;)

Poslednja izmena:
Kupio sam i plocu. Naleteh na Asus z170-k za 90 eura. Jos dve godine u garanciji.
Hvala svima na pomoci i sugestijama. Sastavih se ja konacno sa kompom. :)

Da ne otvaram temu, bez potrebe.
Imam G4560 procesor, ali je preslab, za ovu moju grafiku (RX480).
Uzeo bih nešto polovno.Da li bilo vidnog poboljšanja, ako bih uzeo i5 6500, ili možda i5 6600?
Računar mi sluzi za igranje, uglavnom.
Najviše igram BF mp.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

6600 je neisplativ pored 6500 jer je razlika u kloku jako mala, u boost kloku valjda 100MHz.

Naravno da se isplati prelazak na i5, pogotovo u BF1 multi ces videti razliku, a i u svim ostalim igrama.

G4560 je budzet resenje i u cpu bound igrama i situacijama on gusi i RX 470, o RX 480 da ne pricamo.

Mada, mozda je sad lose vreme za uzimanje zakljucanih i5-ica, Ryzen R5 izlazi uskoro i za slican novac mozes imati 4/8, samo sto to povlaci i menjanje ploce.

Svakako ces videti osetnu razliku izmedju G4560 i i5.

P9 Lite TT

Poslednja izmena:
Nisam mogao da cekam Ryzen,jednostavno,bio mi je potreban racunar sto pre.
U pocetku sam razmisljao o nekom i5 procesoru i z270 maticnoj,ali,izabrao sam budzet varijantu,i uzeo graficku.
Ipak,sada vidim,da je ovaj procesor preslab,i da nije to to.

Preslab je uz RX 480 u pojedinim igrama, ali je odlicna budzet varijanta.

Za fluidan 60fps gaming bez stucanja i5 pa navise.

P9 Lite TT

To niko ne moze reci zasigurno.

P9 Lite TT

Pa otprilike,takva kombinacija.

To i gledaj, ja sam cak naleteo na jedan od 150e, naravno prodat. pre neki dan. Verujem da ces vrlo brzo da nadjes polovan i5 6500, posebno kad se situacija sa Ryzenom na trzistu malo iskristalise.
Mada trenutno kod madjara imas nov i5 6500 za 180e. Tu je jedan polovan za 160e sa 9 meseci garancije, kakva je tu prica ne znam, kad je samo 9 meseci garancije ostalo. Mozda je dosao tray pa je zato 2 godine, toilet paper ili HU garancije, mada meni je ta prica sa garancijama smesna, posebno posle iskustava sa nasim uvoznicama. Kakav je to stoka, nemam vise reci...Takodje ako cpu radi kad ga bocnes, on ce da radi ko zna koliko jos godina, tako da nije ti los izbor ovaj za 160e ako neces da cekas.

Kako i mene muči dilema iz naslova, šta mi je činiti s obzirom na konfiguraciju iz potpisa, plus
OCZ StealthXstream 500w.

Monitor bih ostavio sigurno, a verovatno i grafiku s obzirom na to da mi igranje neće biti prioritet.

Da li da idem g4560 + odgovarajuca ploca i memorija (cenim oko 180e) ili recimo na i5 i6500 +Mb i Ram. (380e npr).
Da nece da i5 da bude overkill za gtx460?

Ili ne razmišljam u dobrom smeru, sto je i vrlo verovatno, s obzirom da sam ispao iz desktop priče odavno. Poenta je sta je najisplativije uraditi, odnosno poboljšati performanse značajno, a pritom ne uložiti previše. Da, znam da zvuči utopijski :)

Sent from my JY-S3 using Tapatalk

Kako i mene muči dilema iz naslova, šta mi je činiti s obzirom na konfiguraciju iz potpisa, plus
OCZ StealthXstream 500w.

Monitor bih ostavio sigurno, a verovatno i grafiku s obzirom na to da mi igranje neće biti prioritet.

Da li da idem g4560 + odgovarajuca ploca i memorija (cenim oko 180e) ili recimo na i5 i6500 +Mb i Ram. (380e npr).
Da nece da i5 da bude overkill za gtx460?

Ili ne razmišljam u dobrom smeru, sto je i vrlo verovatno, s obzirom da sam ispao iz desktop priče odavno. Poenta je sta je najisplativije uraditi, odnosno poboljšati performanse značajno, a pritom ne uložiti previše. Da, znam da zvuči utopijski :)

Sent from my JY-S3 using Tapatalk
A sta je prioritet za komp ?

Nazad
Vrh Dno