Šta je novo?

Dilema oko graficke

• Začetnik teme Začetnik teme Srle22
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Crkla mi je graficka karta na masini iz potpisa.
Dvoumim se oko kupovine jedne od ove dve karte:

1. Grafička karta ASUS Radeon RX 550 Phoenix 4GB GDDR5 128bit - PH-RX550-4G-M7
2. Grafička karta ASUS nVidia GeForce GTX 1050 Phoenix 2GB GDDR5 128bit - PH-GTX1050-2G

U Gigatronu obe kostaju isto - 19000,00RSD
Racunar nije namenjen za gaming, narocito ne neki zahtevniji gaming. Neka igrica tu i tamo ali nista zahtevno. Racunar pre svega koristi jedan maturant koji radi na njemu, uci, programira, gleda dosta filmova. Ponekad odigra neku partiju LOL sa drugarima ili nesto slicno i to je to.

Sta mislite koja je pametniji izbor? Ili mozda neka treca u priblizno istom cenovnom rangu?
Unapred hvala za svaki koristan savet.

Radeon ima vise memorije a nVidia znatno brzi takt na kome radi, pa nisam siguran sta je tu bitnije.
Mislis li da se ove karte dobro uklapaju sa ostalim komponentama konfiguracije? Pre svega mislim na napajanje - da li je dovoljno dobro da izdrzi i tu karticu?

Uzmi 1050ti radice ti u *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* na toj konfi ne brini.

EDIT: sta je ovo mjau mjau 🙂 Napisao sam radice ti u f u ll u... Boze me sacuvaj i ovaj forum...

Poslednja izmena:
GTX 1050 je klasa iznad i u rangu RX 560. RX 550 je egal sa GT 1030. Imaš na bench oglasima GTX 1050 Ti za 140€, tri meseca stara. To je najbolji izbor za taj novac. Druga opcija je GT 1030 ili RX 550 2GB, ako ih nađeš za oko 10.000 RSD

Ok.
Koliko vidim misljenja su nepodeljena. Idem da vidim gde je cena za nVidiu najpovoljnija, pa da pazarim.....svakako cu uzeti novu, ne bih polovnu, samo da viidim gde je najbolja cena.
Hvala svima, javim utiske kad je instaliram.

Zasto? Ja nesto imam vise poverenja u Asus. A zamolio sam za odgovor na pitanje da li da uzmem GTX1050 sa jednim ili sa dva ventilatora.
Sto se tice AM4 platforme, nije mi u planu u skorije vreme. Ne zato sto mislim da nije dobra, vec zato sto za sada nemam novaca za tako nesto.

Prva ti je low profile sa dva mala ventilatora (za niska destop i itx kucista), druga ti je normalnog profila ali kratka sa jednim ventilatorom. Meni se licno ne svidja ni jedna, ali od ove dve ova druga.

Nije bas tako, ova sa dva ventilatora ima nesto brzi GPU......nju sam i narucio, stici ce, nadam se, danas ili sutra

https://www.emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-geforce-gtx1050-asus-2gb-ddr5.11.html?productId=61992
https://www.emmi.rs/grafičke-kartic...50-asus-2gb-dual-ddr5.11.html?productId=69525

A sto se tice svidjanja.....kartica nije losa. naravno, daleko je od neke high-end kategorije, ali meni je sasvim dovoljna za moje potrebe, tako da bi kupovina jace i skuplje kartice iz moje perspektive bila promasena investicija.....dao bih pare za nesto sto ima velike mogucnosti koje ja ne bih koristio......radije cu nesto para uloziti u jos neku kolicinu RAM-a.
Razume se, svako to gleda iz svog ugla i iz perspektive sopstvenih afiniteta, potreba i mogucnosti.

Poslednja izmena:
mogao si da kupiš kod mene zotac mini od 2gb, i ja posle pređem na 4gb...

Verovatno sam mogao i to, ali i ovo mi je sasvim dovoljno za moje potrebe......a i pise ASUS na kartici sto mi nekako vise prija.....mozda sam malo konzervativan, ali niko nije savrsen....

Pa sad...
Mozda klasika za jeftiniju dual... Ove "jace" (da ne kazem skuplje) do 60C ni ne pale ventilatore, a i kad ih napokon ukljuce to su rotacije uglavnom ispod 1000rpm u kucistima koja nisu vruca kao grotlo pakla. I pri tih <1000 se utapaju u pozadinsku buku unutar kucista (CPU kuler, case fan itd).

@Srle22
Svidjanje ne svidjanje - ako zapazis komentarisao sam (i citirao) post By-bye-sama korisnika u vezi Zotac kartica.

Pa sad...
Mozda klasika za jeftiniju dual... Ove "jace" (da ne kazem skuplje) do 60C ni ne pale ventilatore, a i kad ih napokon ukljuce to su rotacije uglavnom ispod 1000rpm u kucistima koja nisu vruca kao grotlo pakla. I pri tih <1000 se utapaju u pozadinsku buku unutar kucista (CPU kuler, case fan itd).

@Srle22
Svidjanje ne svidjanje - ako zapazis komentarisao sam (i citirao) post By-bye-sama korisnika u vezi Zotac kartica.

Naravno da sam video, ali Zotac kartica sa dva venta

https://www.emmi.rs/grafičke-kartice-(vga)-geforce-gtx1050-zotac-lp-2gb-ddr5.11.html?productId=67590

nije ista kao ova ASUS-ova koju sam ja uzeo

https://www.emmi.rs/grafičke-kartic...50-asus-2gb-dual-ddr5.11.html?productId=69525

I nisam pitao za razliku izmedju Zotacovih kartica sa jednim i dva venta vec za razliku izmedju ASUS-ovih kartica.
Cinjenica da je i ova ASUS dual nesto tanja od obicne, ali nije to sustinska razlika izmedju ove dve kartice. Barem ja tako mislim.

Ova, koju sam ja uzeo, kao sto vidis ima malo visi radni takt. A to sto sam napisao da je malo bucnija od mog ocekivanja znaci upravo to. Ocekivao sam tisi rad sa dva venta, ali zaista nije nista strasno sto bi pravilo problem.
Problem je bio stock cooler na FX 8350. Kada sam stavio LC-CC-120 sve je postalo "tiha muzika na uvce"

ova mini se ne čuje... 2 venta je verovatno za overklokovanje

Kartice sa jednim ventilatorom su generalno tiše od onih sa 2. I pritom ništa lošije, zato sam i preporučio onu sa jednim. 🙂

Tise su kartice sa jednim ventom pod opterecenjem? U kom svetu? 😀

Nisam pominjao opterećenje, rekao sam generalno. Realno, veći deo vremena nam kartica "bleji" u Windowsu uz par grafički nezahtevnih aplikacija.
Npr. ovde se objašnjava kako generalno nema velike razlike.
Prednost verzija sa 2 ventilatora jeste što te kartice uglavnom mogu bolje da se ohlade pri opterećenju i overclock.u, uglavnom imaju koji priključak više (jer su generalno veće) i takođe nekome izgledaju bolje (subjektivni momenat).
Prednost onih sa 1 ventilatorom je što su jeftinije, uglavnom tiše u tzv. idle režimu, zauzimaju manje mesta i, pošto je ovo Srbija, da pomenem još jednom - jeftinije su. 🙂

Uzme se neka karta sa 0dB modom, resen problem. Svakako je dual fan>single fan u svakom smislu, osim po idle buci, ako nema 0db mod.

Nazad
Vrh Dno