Šta je novo?

Dilema oko C2D

• Začetnik teme Začetnik teme Manca
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Manca

Slavan
Učlanjen(a)
08.01.2007
Poena
319
Interesuje me da li neko moze da mi pomogne u vezi kupovine c2d procesora . Pitanje glasi ... da li da uzmem za oko 100 i kusur (5-10)e c2d e4300 ili e4400 ili da za oko 180e uzmem e 6600 ??? Ili mozda nesto trece ..... Naravno bitan mi je overclock a imam plocu asus p5b i uzeo bio memoriju geil ddr 800 . Svi komentari dobrodosli .

Zavisi sta ces raditi na masini. Mozda neces videti boljitak od 4MB cacha, a mozes tih 80 eura da upotrebis na nesto pametnije. Opet sve zavisi od komada kako se klokuje.
Taj Geil obidji (ako je onaj sa srebrnim hladnjacima), jer se nije nesto proslavio, pogotovo na Asusu. Bolje ti je da potrazis dobre komade 667MHz, jer ces sa njima postici vece klokove, a i treba da su dosta jeftiniji. Lepo su se pokazale Kingstonke sa istoimenim chipovima na sebi, a spadaju u jeftinije (od onoga sto ima kod nas na trzistu).

E 6600 bez razmisljanja,ako vec mozes da dodas tih 80-ak evra...

U principu sada mogu da odvojim 80 tak evra vishe .... samo me zanima da li je to bacanje para (ja mislim da nije) ali ajde da pitam .

Memorija je GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra, CAS 4-4-4-12 sa narandzastim hladnjacima ja mislim .... svidjaju mi se latencije za nije ni skupa posto je ddr 800 .

I ima li jos neki predlog mozda za neki treci procesor ?

Dakle, kada sastavis i kloknes masinu, NEMA TEORIJE da provalis koji cpu imas i na kojim latencijama radi memorija, osim ako ne upalis CPUZ. Dakle, bacanje para.

Naravno, za neke licna satisfakcija nema cenu, a ako zelis to da platis, kupuj najskuplje za sta imas para.

:wave:

Naravno da ako imahs para treba da uzmesh e6600,ja sam imao e 6300 i primeti se razlika u svakom slucaju izmedju 3.2 i 3.6 za svaki dan i tih 4 mega kesha...
O testovima necu ni da pricam...

tako da ako pare nisu problem( a para nema 😛) eto reshenjaaaaaaaa...:d

U principu sada mogu da odvojim 80 tak evra vishe .... samo me zanima da li je to bacanje para (ja mislim da nije) ali ajde da pitam .

e6600 nikako nije bacanje para🙂

I ima li jos neki predlog mozda za neki treci procesor ?

Recimo e6300 (iz licnog iskustva-vidi u mom potpisu) ili e6420 (4 MB cache-a,isto moze dobro da se klokne)...
Pozdrav i javi sta si uradio,tj. sta si uzeo🙂

S obzirom da je Stormwatch dao u oglasima e6600 za 180 jura nema potrebe nishta drugo da gledash,u prodavnici je 230...
tako da bi tu trebale sve tvoje dileme da se zavrshe...:wave:

Pa kod njega bi i uzeo ..... havala svima na preporukama ..... znaci najbolje je da uzmem e6600 . Cim prodam moju masinu (polumasinu cpu,mb,mem i napajanje) sve cu da dam za e6600 🙂

Da ne bi otvarao novu temu za memoriju .... da li se isplati gore pomenuta memorija za 91e za ovu masinu ... znaci p5b, e6600 i taj geil na 800 ???

Pa rekao je da su memorije geil sa sivim hladnjacima "lose" tj. da se nisu najbolje pokazale na asusu ... ali gledao sam jos neke teme u vezi memorije i video da ultra geil serija je dobra .... a svidja mi se latencija .... sto sam video ovde na benchu da je bitnije nego clock ...

uzmi Kingstona slobodno na 667,ali samo ovakvog...
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=131628

i moze da radi na 800 4-4-4-12,shto je za svaki dan i vishe nego dovoljno-to je =3600 mhz za e6600 ,preko cega za svaki dan teshko da ne kazem nema shanse da idesh...

Pa ja bi najradije da uzmem e6600 i nateram ga da radi na 3.6 ghz i na 400 fsb to bi bilo odlicno ... zato i hocu neki mem na 800 da radi 1:1 ... kazu da je to najbolje ... a jos kada bi uspeo da memoriju stivim na 4:5 i da radi na istim latencijama i na taktu od 1000 mhz .... sreci nebi bilo kraja ..... 😀 😀 😀 😀 😀

Problem je sto ti ne mozes da ga nateras, ako on ne moze. Sve zavisi od njegovog potencijala, a tek posle toga od ostalih komponenti i tvog znanja OC-inga. Ne pominjes cooler sa kojim ces ga hladiti !
Ako trazis od nas potvrdu da se bacis u OC vode i prihvatis to kao svoj hobi, neki su ti dali savete da te uvuku u to, a neki (kao ja npr.) ti kazu ralnost koja sledi. Daces bar 150eura vise eura za CPU, DDR2 i cooler bez sigurnosti za OC od 3,4GHz npr, u odnosu na velike sanse za 3-3,2GHz sa toliko manje ulozenog novca. Realnu razliku u radu tesko da ces uociti u 90% poslova koji se rade na PC-u (mada nisi naveo sta radis sa masinom, a to je najbitnije za trazenje saveta za PC platformu).
Znaci ovo je glas razuma, a ti izaberi gde ces potrositi svoj novac.

Hvala Gedzo na glasu razuma .... resio sam vec da dam pare tako da oc-ovao se cpu ili ne ja cu da ga uzmem .... jer zelim c2d . Kuler .... planirao sam za pocetak ... tj. dok ne skupim pare da ga probam na box kuleru da vidim njegov potencijal ... pa ako ga ima ... skupim jos malo para i ohladim ga kako dolikuje .

I jos nesto .... ja sam oc-ovao svaki moj racunar od 98 godine ... tako da mislim da sam u tim vodama odavno .... sad uspesnije ili ne clockovao sam . Zelim sada posto vidim da ovde ljudi znaju o cemu govore da mi pomognu oko c2d jer nisam imao priliku (jos) da klokujem njega .... hvala svima na savetima .

Poslednja izmena:
Hvala Gedzo na glasu razuma .... resio sam vec da dam pare tako da oc-ovao se cpu ili ne ja cu da ga uzmem .... jer zelim c2d . Kuler .... planirao sam za pocetak ... tj. dok ne skupim pare da ga probam na box kuleru da vidim njegov potencijal ... pa ako ga ima ... skupim jos malo para i ohladim ga kako dolikuje .

I jos nesto .... ja sam oc-ovao svaki moj racunar od 98 godine ... tako da mislim da sam u tim vodama odavno .... sad uspesnije ili ne clockovao sam . Zelim sada posto vidim da ovde ljudi znaju o cemu govore da mi pomognu oko c2d jer nisam imao priliku (jos) da klokujem njega .... hvala svima na savetima .

Max oc potencial nikako nećes moći provaliti sa Box kulerom! Recimo cpu ti se greje mnogo, i max na boxu ti ide do 3.2GHz, i treba ti za to samo 1.3V ti pomisliš kako je to super, uzmeš bolji kuler, kad ono neće dalje od 3.4GHz jer mu za to treba 1.5V, sve je to lutrija.
1. Ako hoćes da utvrdis max mogućnosti tvog CPU-a moraćes odmah da pređes na bolji kuler.
2. Ako hoćes da utvrdis max mogućnosti tvog CPU-a moraćes da odradis Vdroop jer ti je ploča živo njesra i za 3.6GHz bolje da ti ne pričak koliko će napona da traži.
3. Ako hoćes da utvrdis max mogućnosti tvog CPU-a moraćeš da osmislis dobro hlađenje mem i samog čipseta, tj. dobro, ali dobro da provetriš kućište.
4. I ovo ti je najbitnije nemoj da bacas pare na E6600, kupi bolje E6420 imas množilac 8, drugari su ti pomenuli koju mem da kupis ja bih na to dodao kingston sa Elpida čipovima, kingston sa D6408TEBGGL3U čipovima, Transcend JetRam oznake JM388Q64A-6 ili jos bolje TS64MLQ64V6J i svi su na 667MHz. Sva četiri modula idu do 900MHz (i dosta više od toga) ili ti do 450 MHz FSB-a što ti je dovoljno da izguras 3.6 GHz. Sa box kulerom možes samo da sanjas o tom kloku. Ostatak para koje si planirao da uložiš u E6600 uloži u nesto pametnije, tj. kupi odmah bolji kuler ili prodaj ploču i uzmi bolju ploču. 🙂

Poslednja izmena:
Ljudi stavljate me u opasnu dilemu .... taman sam mislio da sam nesto resio da kupim ali sada vise ne znam sta cu .... Najbolje bi mi bilo da vise ne razmisljam i da ostanem na ****** koje se zove a64 venice 🙁 plocu sam dobio za male pare pa sam je zato uzeo ... ali vise ne znam sta da radim .

Kupi e4300 i neku dobru plocu sa podrskom za nove procesore gledaj da bude sa p35 chipset-om i memoriju neku kao sto je vec predlagano, naravno dobro hladjenje je obavezno i to je to 😉

Ljudi stavljate me u opasnu dilemu .... taman sam mislio da sam nesto resio da kupim ali sada vise ne znam sta cu .... Najbolje bi mi bilo da vise ne razmisljam i da ostanem na ****** koje se zove a64 venice 🙁 plocu sam dobio za male pare pa sam je zato uzeo ... ali vise ne znam sta da radim .

Čekaj nema potrebe za paniku, ništa nije problematično kažeš da ti je oc poznanica, samim tim sve sto smo ti napisali trebalo bi da znas, a "pretraga" ti je u ovom slučaju veliki prijatelj. 🙂
Uzeo ti E6600 ili E6420 svejedno je, ako planiraš jednu od one četiri memorije. Ko zna možda se E6420 bude bolje klokovao od E6600 i obrnuto sve ti je to lutrija. E6420 ima 4Mb keša i vredi svaku paru, ako ne plamiras viže od 3.6 GHz, onda E6600 nije zanimljiva kupovina. Stoga za razliku u novcu kupi bolje hlađenje, a ako ploča ne bude pravlia problem oko Vdroop-a (ukenja te dobar primerak CPU-a koji ne traži mnogo napona) onda si na konju i milina. Nadam se da sam ti razjasnio ovu ne tako tešku polemiku oko koje si digao nepotrebnu buru. 😉
Poenta je da ćeš tesko izvući na bilo kojem C2D CPU-u 3.6GHz stabilno na toj ploči zbog pomenutog vdroop-a, bio on E6600, ili E6700 ili X6800.
:wave:

Ma veliko hvala tebi brate na savetima .... nekako mi je e6600 priraso za srce . Uzeo bi hladjenje za njega cim mi dodju prve pare posle toga .... naravno u dogovoru s vama .... Znam da je ploca shit ... mislim za ozbiljan clock ali uzeo sam je za 70 e pre mesec dana (novu) tako da mislim da je odlicno . Memoriju geil na svim sajtovima hvale da dobro radi na defaultu tj. 800 i def latencijama .... ja bi ako date neki predlog za mem do 100 e (toliki mi je trenutno budzet za mem ... +5-10e) za neku koja bi radila na 4:5 na 1000 mhz ...

Ako ne menjas plocu: E4300 i DDR2 667 od onih koje su ti recene i pride neki cooler tipa CM Hyper TX i ostane ti brdo para za nesto pametnije (graficka ili potrosi na zenske). Sa ovime dobijas 3,15GHz (+-150MHz) i nece te boleti glava ni oko cega. Pogledaj na netu po testovima razlike izmedju C2D sa 4MB cache i 2MB pa razmisli da li ces to moci da primetis ili da li ti treba. Imas u tom slucaju konfiguraciju koja ce ti sigurno biti OK, a na njoj ces u sledecem vremenskom periodu najmanje izgubiti na vrednosti, a za 6-9 meseci ces juriti neki novi chip set i neki novi cpu.

Nazad
Vrh Dno