Šta je novo?

Dilema, Mac ili PC

centrino

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2008
Poena
309
Da ne dužim, kum je u nekoj kompenzaciji dobio 2 računara, iMac 21.5" (Core i3, 4Gb, 500Gb, HD4670) i Asus N53SV (Core i7, 8Gb, NV GT540M, 500Gb SS Hibryd). Mogu da uzmem jedan od njih po cenama od 1000 (iMac) i 900 evra (Asus).

E sad, pošto već imam lap koji mi služi odlično, nije stvar u samoj nameni računara (lap ili All-in-one). Imam jedno pitanje, prevashodno za korisnike Mac računara, ali i drugi mogu dati svoje mišljenje... Da li ima opravdanja uzeti iMac, iako Asus ima neke naprednije tehnologije (USB 3.0, Intel wireless display, dosta ozbiljniju grafiku) i šta bi oni uradili na mom mestu. Mislim, da li je OSX dovoljan razlog za prelazak, pored naravno boljeg i većeg LCD-a (koji meni iskreno nije najbitnija stavka). Možda je pitanje glupo i unapred se izvinjavam na tome, ali nikada u životu nisam koristio Mac računar u ozbiljnije svrhe, par puta po pola sata i to je to... Takođe, interesuje me koliko bih morao da se navikavam na OSX okruženje?

Kao dugogodišnji korisnik najpre PC, a od 2006. Apple mašina probaću da ti pomognem.
Dakle, kao što se vidi hardverski kapacitet Asus-a je nedvosmisleno veći, tako da tu nema smisla porediti ove dve mašine. Ako gledamo sirovu snagu Asus je kudikamo jači.
Prednost iMac-a je fenomenalan S-IPS panel (ko jednom pređe na S-IPS ne vraća se nazad), kompaktnost desktop mašine, dizajn (ovo je čisto subjektivno) i ono najvažnije - operativni sistem: OS X Snow Leopard.
Dakle, ako si spreman na promenu filosofije rada u odnosu na Win i prilagođavanje na novi OS uzmi iMac - sistem je sasvim ok za svakodnevni rad, utegnut, sve radi kao po loju, full 64bit sistem. Mašina nije "zver", ali za svakodnevni rad (pa i više od toga) je više nego dovoljna.
Ako ti ovo gore napisano nije prioritet uzmi Asus-a, dobićeš odličnu mašinu sa kojom ćeš moći praktično sve, ali pod Win-om (ili eventualno Linux-om).
Dakle, ako je prioritet OS X uzmi iMac, ako nije Asus-a.
Pozz

Ako ti je do OS X-a, verovatno bi mogao da se zbduži i na tog ASUSa. Što se ASUS računara tiče, pitanje je koja je rezolucija ekrena, ako je full hd, to je kud i kamo kvalitetniji displej od hd ready displeja (ugrađuju se i jedni i drugi u N53SV). Kvalitetniji ne samo zbog rezolucije, nego generalno sve (boje, uglovi, probijanje, etc).

Pitanje je da li dobijaš i garanciju, ASUS ima 2 godine, Apple valjda samo godinu dana. Lično sam bio na korak od toga da uzmem MacBook Pro, ali sam odusta pre svega zbog garancije od samo godinu dana, odnosno potrebe da garancija od 2 ili 3 godine dokupljuje, a cena je u startu već malo bezobrazna...

Inače, grafička u ASUSu nije naručito jača, ako je uopšte, od te u iMac-u. Imaj u vidu da su mobilni GPUovi kud i kamo slabiji od desktop varijanti. Sad sam bacio pogled, i ovako grubo rečeno 4670 je 60% jača od GT540M.

Poslednja izmena:
Ako ti je do OS X-a, verovatno bi mogao da se zbduži i na tog ASUSa. Što se ASUS računara tiče, pitanje je koja je rezolucija ekrena, ako je full hd, to je kud i kamo kvalitetniji displej od hd ready displeja (ugrađuju se i jedni i drugi u N53SV). Kvalitetniji ne samo zbog rezolucije, nego generalno sve (boje, uglovi, probijanje, etc).

Pitanje je da li dobijaš i garanciju, ASUS ima 2 godine, Apple valjda samo godinu dana. Lično sam bio na korak od toga da uzmem MacBook Pro, ali sam odusta pre svega zbog garancije od samo godinu dana, odnosno potrebe da garancija od 2 ili 3 godine dokupljuje, a cena je u startu već malo bezobrazna...

Inače, grafička u ASUSu nije naručito jača, ako je uopšte, od te u iMac-u. Imaj u vidu da su mobilni GPUovi kud i kamo slabiji od desktop varijanti. Sad sam bacio pogled, i ovako grubo rečeno 4670 je 60% jača od GT540M.

Ako se ne varam, i 4670 na iMac-u je mobile varijanta, ispravi me ako grešim. Takođe, nisam naglasio, oba računara su u kutijama, sa punim garancijama.

Hvala na savetima. Samo ako neko može da mi kaže da li ću roditi mečku dok se naviknem na OSX ili je prelazak koliko-toliko prirodna radnja za dugogodišnjeg ozbljnijeg korisnika PC-a?

Ako se ne varam, i 4670 na iMac-u je mobile varijanta, ispravi me ako grešim. Takođe, nisam naglasio, oba računara su u kutijama, sa punim garancijama.

Hvala na savetima. Samo ako neko može da mi kaže da li ću roditi mečku dok se naviknem na OSX ili je prelazak koliko-toliko prirodna radnja za dugogodišnjeg ozbljnijeg korisnika PC-a?

Zavisi od želje i volje za privikavanjem, neki ljudi se ni posle nekoliko meseci da ne kažem godina nisu navikli. Ja sam se za nekih mesec-mesec i po dana prešaltao za sve "all day long" poslove, al i dalje, posle 2+ godine i dalje nisam zašao u "srž" sistema, prevashodno jer me nije preterano zanimala.

Glupo je reći ako hoćeš mašinu da ti radi uzmi Mac, jer obe rade i to sjajno, ali moj glas ipak zbog jednostavnosti i celog koncepta ide na stranu Macu, uostalom zato ga i koristim...

:wave:

Lično bih uzeo Mac-a jer generalno volim tehniku, a pošto nisam imao prilike da posedujem Mac računar, iskoristio bih priliku. Ko zna kada će ti se sledeći put ukazati prilika da ga kupiš. 🙂

Ako se ne privikneš, lako ćeš ga prodati, a i Mac-ovi drže jaku cenu, za razliku od PC hardvera koje posle godinu dana možeš da prodaš za 200e. 😀

Poslednja izmena:
Samo da mu taj ekran na iMacu ne zada muke sa prasinom...Displej kao displej je vrhunski ako to izuzmemo.

Ringeraja je fino rekao za ostalo.

Poslednja izmena:
Imam na poslu i Mac i PC - ako se poredi brzina u radu, Mac je tu daleko ispred u skoro svim programima osim u onim gde je nuzna sirova snaga procesora. Evo primera - After Effects CS5 na Mac-u (hackintosh sa core i5 650, 4 Gb rama, GTS250 1Gb i 2Tb HDD) brze renda nego moja radna stanica na Win7 Pro x64 (core i7 860, 8 Gb ram, GTX260 896 Mb, 3x2 Tb Raid 0). Na Mac OS se lako naviknesh (nije to toliko razlichito od Win-a), a neke stvari su chak i dosta lakshe (instalacija/deinstalacija programa, naprimer).

iMac 21,5 prethodne generacije radi vec godinu dana kod nas u ofisu, nismo imali nijedan problem sa njim.

Фора је једино у томе што на стандардном PC компјутеру сада може да се врти и Windows и Linux и МacOS тако да ја предност дајем тим уређајима. Док рецимо у време кад је Mac био прави Mac свакако је вредело купити Mac компјутер јер њихов MacOS није могао да ради на PC компјутерима. Сада је све то нажалост мање-више исто и куповином Mac компјутера се обично купује дизајн и престиж (код нас).

Па наравно да није, чак је као што си и рекао много лакше и једноставније инсталирати Windows и Linux на Mac, што многи људи раде. Mac машине и краси та једноставност, поред стабилности и осталих квалитета, само је маааали проблем та цена 🙁

iMac kupljen, prezadovoljan, kao što je i očekivano. IPS fantastičan, OS fantastičan, izgled fantastičan, jedino me malo nervira je magic mouse. Odličan u radu, samo što mu je ergonomija identična ergonomiji moje mačke, tačnije nikakva.

Nazad
Vrh Dno