Šta je novo?

Dilema !! Logitech vs. Creative zvucnici

sh0ne

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
650
Sta vi mislite koja investicije je isplativija ?! Uzeti Logitech Z-5500 (za koji vidim da neki ljudi imaju nekih problema sa centralnom jednicom i nekim kablovima) ili uzeti Creative GigaWorks G500 !! Oba kompleta su sa cenom tu negde (mada je Logitech malo jaci i po ceni i po RMS snazi) a zvucna na kojoj bi se to sve teralo bi bila X-Fi. To sve planiram da uzmem u nekom vremenskom periodu od 2-3 meseca !!! Molim vas bez komentara da za te pare uzmem nesto polovno itd...

Poslednja izmena:
Logitech ima digitalne ulaze i dekodere, dok Creative gura samo analogne da bi kupio i njihovu karticu (koju već imaš). Nijanse su u pitanju ali neki uopšten komentar: Logitech je za filmove i multimediu, a Creative meni bolje zvuči za muziku.

ZorMi je napisao(la):
Logitech ima digitalne ulaze i dekodere, dok Creative gura samo analogne da bi kupio i njihovu karticu (koju već imaš). Nijanse su u pitanju ali neki uopšten komentar: Logitech je za filmove i multimediu, a Creative meni bolje zvuči za muziku.

Karticu jos nisam kupio ali uz takve neke zvucnike planiram da kupim i pomenutu karticu !!! A sto se tice tvog odgovora nisam ga bas najbolje razumeo jer ja muziku smatram pod multimedijom i koliko znam Creative ima snagu od nekih 310W RMS a Logitech kaze da njihovi zvucnici imaju ni manje ni vise nego 505W RMS. Razlika je barem na papiru ocigledna !!! Mada mi je vise privlacnija digitalna konekcija zbog nekih buducih upgrajdova (npr. A/V risiver sa digitalnim izlazima)!!!

Logitech bez razmishljanja,cuo sam i jedne i druge a Logitech sam i kupio i prezadovoljan sam,jednostavno jedu sve zivo,unishtavaju

SpawnSCG je napisao(la):
ja muziku smatram pod multimedijom i koliko znam Creative ima snagu od nekih 310W RMS a Logitech kaze da njihovi zvucnici imaju ni manje ni vise nego 505W RMS. Razlika je barem na papiru ocigledna !
Električna snaga ne znači mnogo, oba sistema su dovoljno (pre)glasna za sobu. Moj utisak je da Logitech bolje kontroliše basove pa ih po potrebi filtrira ('rasplinjava') da ne bi 'klipovali'. Zbog toga je njegov bas vrlo snažan, eksplozije u igrama i filmovima su moćne, ali u muzici 'omekšan'. Dok Creative (tj. Cambridge) ima 'čvrst' bas na kome npr. bas gitare i bubnjevi bolje zvuče, ali ga ne treba previše odvrtati.

A oba modela su nešto tanja u srednjem spektru (mnogo satelita i bilo bi preskupo da se svi dobro urade), pa mi recimo Altec Lansing MX5021 (2.1) tu bolje zvuči. Baš smo ga posle dužeg vremena pre neki dan ponovo priključili i pustili neko džeziranje sa saksofonima - to cepa skoro kao 'prave' kutije.

Ali sve je stvar ukusa... Nema jasnog pobednika po forumima inače bi onaj drugi nestao sa tržišta. Koje god da uzmeš ima da se kuneš u njih posle malo podešavanja i navikavanja na zvuk.

Oba sistema su odlicna i jaaaakooo glasna. Ja bih dao malu prednost Cambridge-u kog i posedujem. Takodje postoji jedna interesantna stvar vezana za Logitech, tj. bar za predhodne serije njihovih zvucnika. Logitech 6800 koji je svojevremeno bio konkutrent Cambridge 550 Megaworks-u je imao ruznu osobinu da pocinje da smrdi kada duze radi odvrnut na preko 80% snage. Jednostavno je nesto unutra pocinjalo da se topi!!!!! Taj simptom sam primetio na dva razlicita sistema i zato ih i nisam kupio. Ne znam da li je ista takva situacija sa 5500 modelom, ali pretpostavljam da nije (valjda su se opametili)...

A da li mozda Altec Lansing ima nesto dobro u istoj cenovnoj ponudi cime bi mogao da konkurise Logitech-u i Creative-u !!!! Znam da su oni extra firma ali nesto kod nas u oglasima ni po forumima nisam video neke dobre 5.1 sisteme a da mogu da se nadju i kod nas

Altec prakticno vise ne proizvodi ozbiljne 5.1 sisteme,ali bi mogao da razmislis o ovim
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?oliver=2813&sid=8603&pop=DoP&form22=+Idi!+

Imaj na umu da nije sve u snazi.Kod 5.1 zvucnika je najbitnija velicina sobe u kojoj se oni nalaze i njihov dobar raspored.Ako nije narocito velika uopste ne moras da brines-svi modeli u tom cenovnom rangu mogu da dobro razmrdaju.Moj primer:imam obicne altec 5100,ali u sobi od ~12 kvadrata.Iako su deklarisani na svega 75W ,kada gledam DVD filmove cesto se trese prozor od eksplozija.

Licno smatram da ni jedan od ta dva vredi para za koje se prodaju. Mnogo bi ti bolje bilo da uzmes neki npr Inspire ili X-530 (cuo sam ih, zvuci su za te pare odlicno) i da ti ostane minimum 250€.
Ako si bas zapeo da pljunes tolke silne pare mogu samo da ti kazem da Logi ima jako zategnut zvuk koji, barem meni, jako smeta i kvari dozivljaj tj. sistem je glasan ali, bar mom uhu, fali srednji opseg. Napominjem ti da je zvuk subjektivan i prvo uzmi neku muziku koju znas i TRAZI da ti puste da cujes na oba sistema pa onda odaberi.

Poslednja izmena:
Ceo svet nahvalio z-5500,kazu izmedju ostalog da su najbolji za komp koji se proizvode a ti nasho da pametujesh kako ne vrede tih para???Procitaj malo testova i ostalog pa pricaj...

Imaš i MegaWorks THX 5.1 550 ako se može kod nas pronaći. A za dosta manje para imaš Jazz 9940 koji ima manju snagu ali je monumentalniji zbog prednjih satelita koji su 110cm kutije.

bruyoni je delimicno u pravu.prakticno svim 5.1 sistemima fale srednji tonovi.Problem je u tome sto gotovo svi škrtare na satelitima (samo glasni visoki tonovi),a idu na sto jaci bass.To je dobra formula za igre&filmove,ali za muziku je vec pitanje ukusa(dobro zvuci elektronska,ali nesto losije rock muzika:().U principu glavni adut ovako mocnih sistema je bas od kojeg ceo stan vibrira,pa ako ti nije zao para...
Logitech je jedino u prednosti u odnosu na ostale zbog najbolje "pratece opreme"(DTS,ProLogic2 dekoder)

Poslednja izmena:
Paradigma je napisao(la):
Imaš i MegaWorks THX 5.1 550 ako se može kod nas pronaći. A za dosta manje para imaš Jazz 9940 koji ima manju snagu ali je monumentalniji zbog prednjih satelita koji su 110cm kutije.

Na zalost te Jazz bas zbog te osobine (110cm) ne bih imao gde da lepo uklopim !!!! Ja bih nesto malo ali je.itacno !!!!

Tom idejom sam se i ja vodio kada sam tražio zvučnike. Znam da se za istu količinu šuškavih papirića u boji može mnogo bolje proći čak i sa polovnim hifi komponentama i kompletom zvučnika, ali jednostavno nemam gdje sve to da smjestim. Čak i sad sa logijem moram da izbacim ormar iz sobe i da pravim nešto drugo što će mi omogućiti da rasporedim zvučnike, imam ormar i mjesto na kome će projektor da baca sliku.

Mislim da u ovakvoj situaciji, Logi je savršen izbor - malo mjesta, puno zvučnika i mnoooogooo glasna muzika. :D

Pozdrav.

Shiki Mozak je napisao(la):
Ceo svet nahvalio z-5500,kazu izmedju ostalog da su najbolji za komp koji se proizvode a ti nasho da pametujesh kako ne vrede tih para???Procitaj malo testova i ostalog pa pricaj...

Ako tebi genije govore sta ce ti se svidjati OK... Ali sto se mene, tice moze cela vaseljena da ih hvali i opet nece vredeti tih para.

Poslednja izmena:
Jes bogamu, i Dynaudio...

Vrh Dno