Šta je novo?

Dilema izmedju i3 i i5

markovekic91

Poštovan
Učlanjen(a)
10.03.2017
Poena
50
Zanima me kolika je realna prednost ovog i5 naspram i3.. elem.. dvoumim se izmedju dve konfiguracije laptopa, prvi ima i3 7100u, 8 giga rama ddr4, grafiku nvidia 940 od 4 giga ddr3... a druga i5 7200u 4 gb rama ddr4, i radeon m430 grafiku od 2 gb... e sad koji je tu r
ealno bolji komp?

Послато са LG-D802 уз помоћ Тапатока

Pa kupicu za kes, ali ne bih to preko kp ipak mi je radnja sigurnija i zbog garancije i svega... sveo sam izbor na ta 2 sto ih pomenuh...

I ta dva su dell i lenovo, dell se sa i5 a lenovo sa i3.. svi kazu da su oni najjaci tako da ne bih te, asus acer...

i3 i i5 sa 2 jezgra/ 4 threada su slični, ako je kao u prvom postu sve bolje na mašini sa i3 umesto takvog i5 uzmi mašinu sa i3. i5 sa 4 jezgra / 4 threada je već druga priča. Oni imaju Q oznaku na kraju, kao npr ovaj sa KP i5 6300HQ. Intel nije fer sa tim oznakama jer npr uvaljuju ljudima i7 koji je 2j/4t.
Sve ovo pričam za procesore za laptopove.

^Tacno.

Mada nije mala razlika u kloku, boost klok na i5 je 700mhz veci nego stok klok na i3.
Imam laptop sa i5 5200u, boostuje oba jezgra na 2.7 ili koliko vec je deklarisan boost klok, tako da bi trebalo da oba jezgra rade na boost kloku.

Svakako nemoj da to bude presudna stavka za laptop, ako drugi ima vise ram-a ili full hd ekran, a ovaj sa i5 nema, uzmi i3 varijantu.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Najbitnije je da ima ssd, jer je hdd na 5400 kocio moj i7 laptop do te mere, da je radio losije od i3 desktopa.

Sent from the 7th edge of the 3rd world.

E sad sto se tice ssd-a bio sam toliko nalozen na ssd, sve oko sebe sam smarao sa ssdom i nagovarao ih da ga kupe.. al sam se nekako oladio.. i ovaj jedan drugar sto radi u winwinu kaze da ti sto mogu da se kupe kod nas da su smece, i da za godinu dana se uspore do jaja, da rade isto kao hdd a za dve jos. I losije... a prostor mi treba, posto se bavim i fotografijom pa mi treba puno prostora... pa sam kontao da uzmem hdd pa kad malo pojeftine ili recimo na prvom servisu, dodam ssd a izvadim hdd pa ga stavim u onu fiokicu ili u adapter.. kontao sam tako nesto..

Uzimanje ssd-a po ovim cenama je smesno, jedino neki zaostali laptop sa ugradjenim ssd-om ako mozes da nadjes, ali i oni su skupi.

Najbolje uzmi neki sa 1tb ili 500gb hardom ako ti vec treba prostor, pa kasnije umesto citaca diskova ubaci ssd, ako ti citac diskova ne treba.

E sad sto se tice ssd-a bio sam toliko nalozen na ssd, sve oko sebe sam smarao sa ssdom i nagovarao ih da ga kupe.. al sam se nekako oladio.. i ovaj jedan drugar sto radi u winwinu kaze da ti sto mogu da se kupe kod nas da su smece, i da za godinu dana se uspore do jaja, da rade isto kao hdd a za dve jos. I losije... a prostor mi treba, posto se bavim i fotografijom pa mi treba puno prostora... pa sam kontao da uzmem hdd pa kad malo pojeftine ili recimo na prvom servisu, dodam ssd a izvadim hdd pa ga stavim u onu fiokicu ili u adapter.. kontao sam tako nesto..

*** tvoj drugar u WinWinu ... kao i svi ostali radnici tamo nema pojma o stvarima koje prodaje. ....

Ti znas da kod nas imas da kupis Samsung SSD ? top serija ;) ni ovi ostali nisu losi ako pogledas koj kontroler koriste i za sta ti trebaju, taj tvoj STRUCNJAK .... je verovatno cuo pricu od nekoj kolege fosila koj mu je pricao o prvim Sandforce kontrolerima koji uspore ako je disk pun preko 50% .... ima i danas neki kontroler (zaboravi mu ime) koj izbacuje extra brzine dok se kopira iz bafera koje je valjda ... 20gb ? onda posle postane uzasno spor.

Sve u svemu ako hoces imas i kod nas da kupis normalan SSD, na kraju krajeva evo ti ovde u oglasima su izlazili malo malo pa SSDovi. Ako hoces papir koj predstavlja garanciju a uglavnom nicemu ne sluzi .... odes i kupis u radnji ;)

ah da i celo iskustvo pri radu na kompu sa SSDom ne moze da se uporedi sa HDDom u vecini slucajeva, ono ni blizu ...

Poslednja izmena:

Nemoj da slušaš prodavca iz WW ili bilo koje druge maloprodaje. Kupiš kvalitetan ssd i vozi, 850 evo npr, i ti što se ugrađuju u laptopove su ok...

Hard samo sa 7200 rmp, imam takav(+ još jedan mali za keširanje) na službenom laptopu i radi odlično.

@smarac znači garancija, meni crknuti 840 evo (crkao posle 2.5god) zamenili za 850 evo + nov račun nova garancija od 5g, radnja na e.

Poslednja izmena:
Slazem se sa ovim, prodavcima u 99% slucajeva ne treba verovati na rec.

U jednoj radnji su mi pricali kako stavljaju Lc600h-12 na konfe sto prodaju za po 100+ hiljada i kako je to odlicno super nemacko napajanje.
Ovo za Ssd-ove je notorna glupost, mada mozda je covek mislio na ove low-end sto se guraju kod nas, Kingston UV,Patriot Blast i slicne.

Imas ti dosta bolje Ssd-ove, kao sto su ljudi naveli iznad, i kod nas za malo vecu cenu od tih najgorih. Svakako su svi trenutno dosta skupi.

Pa verujem da ima, ali ti sto su vec u konfiguracijama od 60 70k, kontam da nisu ni blizu vrhunskih.. o tome sam ja pricao...

Uglavnom koliko sam skontao za 70k ne mogu imati sve, moram se neceg odreci, dal ce to biti hard, procesor, ram, grafa.. da ima sve u fulu nije ispod 100k.. e sad je jedino pitanje cega..

Grafa kao sto je m430 ,m420x,nvidia 910,920 ti nisu uopste puno jace od integrisane, a one uglavnom idu u laptopove u ovom rangu.

Takodje izmedju i3 i i5 nema neke ogromne razlike jer je razlika samo u kloku kao sto smo vec pisali, sami chipovi su isti 2c/4t.

Ako ti ne treba za gaming, graficka ti je nebitna, a i integrisana ce posluziti za neki light-gaming.

Ali sam po prirodi zivcan, i nista me ne nervira kao komp koji zakucava, pa makar i na sekundu.. pri mom svakodnevnom koriscenju, corel, fotoshop, multi tabing, yt i tako neke obicne stvari...

Svaki komp bez ssd-a ce s vremena na vreme da secne po malo, koliko god da ga odrzavas i da je sveza instalacija, za brzinu i fluidnost sistema ssd je nezamenljiv.

Nazad
Vrh Dno