Šta je novo?

Dilema izmedju dva DELL laptopa

filipfg

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2007
Poena
320
Odluka je pala na dell jer daju 3 godine garancije.

Radi se o dva laptopa slicnih performansi a prvi je skuplji za 4000 dinara.

Prvi:DELL XPS M1530

Čipset : Intel 945PM
Procesor : Intel Core 2 Duo
Takt procesora : 2.0GHz
Dijagonala ekrana : 15.4 "
Rezolucija ekrana : 1280×800 px
Grafička karta : nVIDIA GeForce 8400M
RAM memorija : 4GB
Kapacitet hard diska : 500 GB

Drugi: DELL Inspiron M5030

Procesor : AMD Athlon II
Takt procesora : 2.2GHz
Dijagonala ekrana : 15.6 "
Rezolucija ekrana : 1366x768 px
Grafička karta : ATI Mobility RADEON HD4250
RAM memorija : 3GB
Kapacitet hard diska : 320 GB

E sad ocigledna prednost prvog je 1 gb viska rama i nekih 200gb veceg hard diska.
Interesuje me da li su ove graficke u istom rangu?
I na kraju da li da ustedim 4000 ili da ih dodam kako bi osetio nesto bolje performanse?

Ja bi glas dao modelu XPS, jeste da ima stariji procesor i RAM memoriju, ali je grafika posebna i svakako je kuciste perfektno odradjeno. Mana mu je sto nema wireless ali se dobija USB adapter.

Ja bi glas dao modelu XPS, jeste da ima stariji procesor i RAM memoriju, ali je grafika posebna i svakako je kuciste perfektno odradjeno. Mana mu je sto nema wireless ali se dobija USB adapter.

Vrlina je nVidia 8400M !? Nema W-Lan danas !? Za koju godinu treba da proda polovnjak sa DDR2 memorijom kad će se verovatno raditi sa DDR4/5 modulima.

Stara generacija je jednostavno - stara, ako mu skinu cenu za bar 30% to je OK, ovako - Inspirion je logično rešenje, brži procesor, brža ploča, brža memorija, brži HDD, jača VGA ... i to je to.

Нису само компоненте лаптопа оно што треба гледати. XPS серија је луксузна серија док је Inspirion буџет серија "за народ". То значи да и овај стари модел има много бољу издраду, и по питању коришћених материјала (чини ми се да је алуминијум у питању, док је код Inspiriona само пластика) али и по питању како је све то уклопљено и колико је квалитетно одрађено. Осим тога XPS серија увек има доста боље екране, тастатуру и тачпед.

Нећу да тврдим који је бољи, јер је то ствар личних приоритета, али је безвезе сводити један лаптоп само на процесор, меморију и графику.

Evo ja da napisem moja iskustva u dva dana.

Prvo sam uzeo Inspiron M5030, hteo sam da ustedim 4000, ebiga sirotinja.
Laptop sasvim solidno izgleda i instalacija windowsa i drajvera i brzo prosla.
Medjutim problem koji sam primetio bio je taj sto je temperatura u stanju mirovanja bila ravno 60 stepeni, po meni i jos ovde nekim ljudima, mnogo, uzevsi u obzir da mi je trenutno u sobi 20 stepeni i da je laptop potpuno nov znaci nije sigurno bilo prasine u njemu itd.
Posto sam pomislio da sam uzeo takav primerak, ja sam zamenio sa drugim istog modela, medjutim i kod njega su bile identicne temperature.

Onda sam dodao 4 hiljade i kupio XPS M1530.
Prvi utisak je fenomenalan sto se tice izgleda, laptop je elegantan i kvalitet izrade je neuporedivo bolji od prethodnika.
Trenutno instaliram windows pa cu pisati jos.

Instalirao windows i drajvere sve mnogo brze radi. Ne znam da li je u pitanju 1 gb memorije viska koji imam ali napokon u windowsu sve leti. Ono sto je najvaznije temperature procesora u mirovanju su 40 stepeni. Bios je isto mnogo lepo i pregledno uradjen sa gomilom funkicja. Bios od m5030 je bio kao da sam usao u bios nekog kompa iz 98 godine.
Dobio sam i daljinski a i na laptopu ima kad da se ulogujes pomocu otiska prsta, simpaticno. :)

То код M5030 би могло да буде због AMD процесора и графике, њих бије глас да умеју да се угреју. Све у свему хвала на изнесеним утисцима, јер и ја треба да девојци препоручим нешто у тој класи, тако да ће ми ово сигурно помоћи :)

Imam ja jedno pitanje, posto vidim da se prica o DELL-u. Ekstra je fora sto daju 3 godine garancije, ali me zanima ako zna neko - da li DELL daje internacionalnu garanciju? U prevodu - kupim ovde, odnesem u USA sa sobom...nesto se desi - jel imam tamo garanciju? Znam da recimo Apple daje takvu garanciju, a za PC laptopove uopste nemam 100% sigurnu informaciju ko tako radi....cuo sam da je ranije Toshiba valjda radila ...ili gresim? Mene licno interesuje DELL, ako neko zna proverenu informaciju....voleo bih da je podeli samnom (nama) ;)

Nazad
Vrh Dno