Šta je novo?

DILEMA: ECC ili non-ECC RAM?

sputnik81

Slavan
Učlanjen(a)
26.06.2008
Poena
300
Htio bih ugraditi još RAM-a i nakon što sam provjerio secifikacije ploče izabrao sam jedan model - PQI DDR 1GB CL3- koji ispunjava kriterije matične osim, čini se, jedne `sitnice` koja me i muči: Ploča mi podržava samo non-ECC, a u specifikaciji proizvoda PQI ne piše non-ECC. Ploča je Chaintech S845PE sa dva 184-pin DDR DIMM slota do max. 2GB (supports PC 2100/2700/3200 non-ECC SDRAM). Da li će mi raditi onaj model na ploči? Kako prepoznati da li je ECC ili non-ECC ako ne piše? Da li mogu ECC moduli na non-ECC slotove i obrnuto? I da li odgovora po ostalim kriterijumima? Malo sam novajlija oko ovih stvari, pa ako može malo savjeta prije konačne narudžbe. Hvala

PQI, koliko ja znam, uopste nema ECC memoriju, ali proveri lepo kad kupujes... laicki je lako raspoznati jer ECC moduli ima neparan, a non-ECC paran broj cipova.
Lezaj je isti za ECC vs non-ECC ali ako pishe da nece raditi, onda nece raditi.

Nece raditi ECC, da potvrdim, jedino P3 cipseti rade sa ECC sdram memorijom.

ECC ces prepoznati i tako sto je osetno skuplja nego non-ECC memorija.

ECC ces prepoznati i tako sto je osetno skuplja nego non-ECC memorija.
Way way skuplja. A i retko ko je drzi na lageru. Tako da ukoliko nemaš neku mašinu tipa HP Proliant server ne moraš uopšte da se njakaš sa ECC memorijom.

ECC memorija je skraćenica od Error-Correcting Code memory.

Kao što svi znamo, u toku rada računara u memorijskim registrima može doći do pojave neispravnih bitova, a kojima može biti uzrok:

- kosmičko zračenje,
- alfa čestice,
- RF smetnje,
- statički elektricitet,
- otkaz memorijskih registara i slično.

ECC memorija može da detektuje i koriguje neke od pobrojanih grešaka. ECC memorija će ispraviti jedan pogrešan bit u 64-bitnom memorijskom bloku. U slučaju višestrukih grešaka u strukturi tog bloka ECC će detektovati grešku, ali je neće ispraviti.
ECC se jako preporučuje za serverske sisteme, a za kućne i kancelarijske mašine nije neophodna.

Da bi se ECC memorija koristila treba:
1. cela memorija u sistemu mora biti ECC,
2. matična ploča mora da ima podršku za tu memoriju,
3. ECC čekiranje mora biti uključeno u BIOS-u.

Zaključak: ne treba ti ECC memorija (a i mnogo je skupa).

Vrh Dno