Šta je novo?

Dilema ADSL funkcionisanje down/up load ?

legend

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
649
Interesuje me da li ja sa mojim paketom 256/64kbps (btw, jos cekam da mi puste #$%#%) imam mogucnost da u isto vreme koristim i download i upload a da jedno drugo ne ugrozava?

Teoretski primer: download mi ide 30 Kb/s a u isto vreme upload-ujem nesto 7 Kb/s?

Pretpostavljam da ovo ovako moze i da tako funkcionise.

Hvala.

Poslednja izmena:
Pa da, i ja mislim da moze posto upload i download rade na razlicitim frekvencijama... Ako gresim neka me neko ispravi :wave:

Naravno da moze. I uopste ne uticu jedan na drugog.

cekajte ljudi imam i ja jedno pitanje.Da li ako stavim na download recimo 5 pesama sa istog ili razlicitog servera mogu da ocekujem da se sve skidaju sa 30 kb/s ili ce mi se veza usporiti na 6 kb/s po svakoj pesmi.
I da li ce u tom slucaju surf biti nemoguce spor.

:) A ti bi bas voleo da skidas brzinom od 150 kb/s? :D
Naravno da ce da se deli protok, ti imas max brzinu za download 30 kb/s, pa je ti rasporedi kako hoces.

Tacnije maksimalna teoretska brzina je 32 KB/s ali zbog komunikacionog protokola to iznosi do 20% manje u praksi (26-27 KB/s). A za upload od 8 KB/s to bi bilo max oko 6.6 KB/s. Drugo, da bi nesto skidao ti moras nesto i da saljes -- kontrolne informacije reda 10% od one brzine kojom skidas tako da nemoj nikad da dozvolis da ti se popuni upload potpuno.
Ako stavis npr. eMule da prima sa 16 KB/s i salje 4 KB/s onda ce on ustvari koristiti oko 5.6 KB/s za slanje (4 + 1.6) tako da tebi za ostatak veze ostaje oko 1 KB/s sto ti omogucava da npr. surfujes brzinom od 10 KB/s. Sabiranjem toga svega lako se dolazi do onih 26-27 KB/s koje sam pomenuo da imas u praksi zbog 20% gubitka.
Naravno, tvoja ukupna brzina se deli na sve sto radis. Prednost je u tome sto mozes da radis opusteno. Meni kompjuter nije u sobi pa je non-stop online -- on koristi internet nocu, a ja danju :d

Чекајте, онда пошто АДСЛ нема везе са дајл-ап приступом, могу се истовремено успоставити обоје?
Рецимо, 768 АДСЛ и дуално-канална ИСДН дајл-ап веза на 128?

Могу ли тако две конекције симултано? Онда би ефективно имао 896 килобита по секунди?

Можда мало чудно питањце, али занима ме. :)

Poslednja izmena:
Babo Pijade je napisao(la):
Чекајте, онда пошто АДСЛ нема везе са дајл-ап приступом, могу се истовремено успоставити обоје?
Рецимо, 768 АДСЛ и дуално-канална ИСДН дајл-ап веза на 128?

Могу ли тако две конекције симултано? Онда би ефективно имао 896 килобита по секунди?

Можда мало чудно питањце, али занима ме. :)

Hm vidis krajnje zanimljivo pitanje :trust:
Imam i ja jedno, a to je dali neko zna, dali upload MORA da bude 4x manji od download-a? Dali neko zna dali ce mozda kasnije postojati paket tipa 256/128 ili 256/96 ???

deky je napisao(la):
Imam i ja jedno, a to je dali neko zna, dali upload MORA da bude 4x manji od download-a? Dali neko zna dali ce mozda kasnije postojati paket tipa 256/128 ili 256/96 ???

Mora, takva je tehnologija.

Zato se i zove ADSL, ono A je od asinhrona.

Dandy gresis.
aDSL = Asymmetric Digital Subscriber Line

proveri na googlu

Ne mora da bude 256/64, moze da bude i 256/128, sve zavisi od toga kako operator zeli da bude.

Babo Pijade je napisao(la):

Koliko ja znam aktivna je samo poslednja konekcija, bar u WinXP, probano sa ISDN. Dve konekcije od 64k nisu isto što i jedna od 128k.

petri je napisao(la):
Ne mora da bude 256/64, moze da bude i 256/128, sve zavisi od toga kako operator zeli da bude.

E upravo me je ovo i zanimalo ....... dakle dali je to prosto do provajdera ili do tehnologije........

petri je napisao(la):

Ja koliko znam adsl radi u odnosu 4:1 . Zasto je tako, treba pretraziti detaljnije.

ADSL technology (Asymmetric Digital Subscriber Line) was developed in order to be used on the PSTN’s telephone lines. At present the ADSL technology becomes more and more popular in Russia among the xDSL technologies. Its basic difference consists in data speed toward the user being another than that from the user (that’s why this digital subscriber line is asymmetric). In this case data speed toward the subscriber considerably exceeds that from the subscriber. This ADSL operation mode considers the main Internet peculiarity consisting in the information steam from the Network being considerably higher than that from the subscriber to the Network. In particular data speed to the user makes 1.5 to 8 Mbps, while that from the user to the Internet is usually 64 Kbps to 1.5 Mbps. Since ADSL was intended for use by individual users or in small offices, along with the organization of high-speed transmission it keeps available analog telephone communication over this subscriber line. This excludes a necessity of laying an additional telephone line up to the user.

ADSL - skraceno od Analogno Digitalna ezampro Linija

Teoretski maksimum je naravno daleko veci od ovog sto nam se sad nudi, ali za kucne, a nemojmo se lagati i za biznis korisnike ovo sto se nudi je i vise nego dovoljno.

I jos jedna opservacija oko p2p - teoretski sve to tako funkcionise, u praksi je razlicito, i varira u ponasanju od programa do programa. Najcesce se desava da uploadi uticu na brzinu downloada, da se ne postizu maks. brzine i slicno, bez obzira da li je onaj na koga se nakacite u stanju da uploaduje brzinom kojom vi downloadujete nesto od njega itd.
Za kraj - Asimetricna Digitalna Pretplatnicka Linija tj. ADSL. Da slucajno neko ne pomisli da je 1. recenica ozbiljna

Nadjoh i ovo:

ADSL:

Asymmetric Digital Subscriber Line (ADSL) is a very popular form of DSL technology. The key to ADSL is that the upstream and downstream bandwidth is asymmetric, or uneven. Speeds start at 384Kbps/128Kbps (download/upload) and go up to 768Kbps/384Kbps (download/upload).

@npetar

Bas kao sto kaze taj text, brzina je usually ta i ta, u sustini brzina je konfigurabilna sto znaci da onaj ko pruza ADSL uslugu moze da konfigurise na koji hoce nacin. Po netu ces naci dosta stranih firmi koje nude, na primer, 256/96 sto svakako nije 4:1

@filipenko
upravo tako, rad p2p zavisi od mnogih stvari a ono sto se cesto zaboravlja je (ponekad) preveliki overhead u pojedinim mrezama, recimo ed2k/overnet. To i te kako moze da ubije manji uplink a samim tim i downlink.

Heinz je napisao(la):
Koliko ja znam aktivna je samo poslednja konekcija, bar u WinXP, probano sa ISDN. Dve konekcije od 64k nisu isto što i jedna od 128k.

Nisi u pravu. Prvo, teoretski je moguce povezati se sa vise konekcija (PPP Multilink Framing). Drugo, dve konekcije od 64 kbps jesu isto sto i jedna od 128 kbps.

SurvivoR je napisao(la):
Dandy gresis.
aDSL = Asymmetric Digital Subscriber Line

proveri na googlu
Ma sad videh sta sam napisao i ne mogu da se nacudim... a nije da je bilo kasno nocu pa da se vadim da mi se spavalo ili nesto slicno...
Elem, lapsus, mLogo se izvinjavam :d

audiofreak je napisao(la):
Nisi u pravu. Prvo, teoretski je moguce povezati se sa vise konekcija (PPP Multilink Framing). Drugo, dve konekcije od 64 kbps jesu isto sto i jedna od 128 kbps.
U pravu ste i jedan i drugi :) , ako odradis multilink (sto mislim da nemozes sa ADSL-om, bar ja trenutno ne mogu posto imam ruter) onda ti se sve sabira i radi kao jedna veza , ali ako se nakacis na jenog provajdera sa 64k a na drugog sa drugih 64k i recimo imas i vec aktivan ADSL nista od toga se ne sabira, a od samih programa koji traze nesto na netu zavisi da li ce koristiti samo poslednju konekciju ili se mozda snadju i sa ostalim. Ovo sam sve probao u praksi...

audiofreak je napisao(la):

Nisi u pravu.

Kada se povežem 1x128 radi sa 128 što je i očekivano.

Kada se povežem 2x64 na istom provajderu, radi samo 1x64 i to poslednja konekcija.

Sasvim je druga priča kad se na 1x128 jedan kanal spusti, o tome ne govorim ovom prilikom.

Nazad
Vrh Dno