Šta je novo?

Dilema...Acer vs HP

virke

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2004
Poena
775
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 BOX
Matična ploča
MSI Tomahawk MAX B450
RAM
Kingston 2 x 8Gb @3200 XMP
GPU
Gigabyte Aorus Rx 580 4Gb
Storage
Kingston A2000 250GB, Seagate 1Tb ST1000DM010
Zvuk
Logitech X-530
PSU
Seasonic Focus GX 650w
Kućište
Antec Nine Hundred
Monitor
AOC 27G2U5/BK
Miš & tastatura
Red Dragon HARPE PRO K503A RGB+ A4 TECH T70 Terminator Bloody
Mobilni telefon
Xiaomi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Optički internet
Acer
Aspire 5520G-5A2G16MI

Procesor AMD Athlon64 X2 Dual-Core TK-53 1.7GHz
Memorija 2048MB DDR2 667MHz
HDD 160GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta nVidia GeForce 8400 128MB DirectX10
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11b/g
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija do 180 minuta
Težina 2.75kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader 5-1 čitač kartica
USB 4
AudioOut 1
MicIn 1
SPDIF 1
FireWire (IEEE 1394) 1
ExpressCard slot (34/54mm) 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
DVI 1
HDMI 1
TV Out 1
Garancija 12 meseci (Mogućnost produženja garancija na 36 meseci, uz doplatu)

HP
6720s GR650EA

Intel® Core™2 Duo T5470 1.66GHz 2MB FSB800
Memorija 1024MB DDR2 667MHz
HDD 120GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800
Grafička karta Intel GMA X3100 do 384MB deljene memorije
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless 802.11b/g
Operativni sistem Bez operativnog sistema
Baterija 6-cell (47 WHr) Lithium-Ion battery
Težina 2.49kg
Dodaci i raspoloživi konektori
Bluetooth Integrisan Bluetooth
Card Reader 5-1 čitač kartica
Docking Konekcija 1
USB 3
AudioOut 1
MicIn 1
PC Card Slot 1
Modem (RJ 11) 1
LAN (RJ 45) 1
Analogni VGA 1
Garancija 12 meseci

Dvoumim se izmedju ova dva laptopa, meni se licno cini da je Acer bolji za ono sto meni treba ali posto se ne razumem u laptopove svaka preporuka je dobrodosla.
Namena laptopa je za rad u Auto Cadu, Corel-u .... Igranje me ne zanima.
Znam da je bolje da uzmem 17'' ali cena je ogranicavajuci faktor.
Moze i preporuka za neki treci laptop ali da se uklopi u cenu od max 60000 din (kredit).

Hm.... pa po meni ni jedan ni drugi nisu bas odlicni.

Ja licno preferiram HP kao brend. Plus takodje vise volim Intela nego AMD pogotovo u laptopu... znam da ce sad da me napadnu AMDasi al generalno sam imao puno bolje iskustvo sa Intelom u laptopovima.

Prvo da pitam: Jel mora lap?

Ok sad da nastavim.... za ono sto ti hoces da radis mislim da ti treba dosta memorije za pocetak. To ti je mana na HPu posto je ima upola manje i jos moras da odbijes ono sto ces dodeliti grafickoj. E a kad smo kod graficke ako ona na ACERu ima svoju memoriju onda joj je to definitivno jos jedan plus.
Procesori ne znam koliko se razlikuju u brzini. To ti je takodje bitno al stvarno nisam testirao ni jedan ni drugi pa ne zelim da kritikujem na tu temu. Verovatno razlika nije tragedija.

E onda ako mora da je laptop to znaci da ces da radis negde remote. Sto ce reci struja ti je bitan faktor. Definitivno oces da ides za onu sto ima vise juice u sebi. Takodje tezina ti je bitna jer posle par sati nosanja na ramenu poces da psujes ako je tezak.

Ostale stvarcice ti nisu bitne toliko. Lan je sad manje vise standard da ide do 1G, muzicka nije bitna... i tako imas male zvucnjikice ugradjene u kojima nemos da uzivas u zvuku pa da si polugluv. Wireless je korisno imati... ne znam kako u srbiji al odje je pozeljno imati. E da HDD ti je bitan jer predpostavljam da ovi programi tj proekti ce biti space zahtevni. Prem da to se relativno moze srediti externim HDDom ili vecim USB flashom, MEM karticom.

E a sad razlog sto bih ja probao da nadje HP koji je malo bolji od ovog je sto iz iskustva HP je ipak proveo malo vise vremena konstruisuci laptop. Po meni jako vazna stavka je kvalitet izrade. Kako je osmisljeno hladjenje, gde stoji HDD, kolko je to sve pristupacno i zamenljivo, kolko je ta plastika kvalitetna, kolko brzo ce taj ekran poceti da se klati ko banana... razumes sta hocu da kazem. Ja sam video zmajeve od laptopova al nemos kad ga napravio neki kungfu i kad se to pokarabasi za god dana.

Eto nadam se da ce ti ovo pomoci da znas sta da gledas... ne verujem da sam ti ista pomogao u odluci. Al ako kupujes lap pa jos na kredit onda meri 100x jer kupujes sad i ko zna kad opet.

Hm.... pa po meni ni jedan ni drugi nisu bas odlicni.
Slazem se ali kao sto rekoh novac je ogranicavajuci faktor, a za te pare su mi zapala za oko ova dva modela. Mozda sam corav :) ali sam zato i postavio temu na benchu.

Prvo da pitam: Jel mora lap?
Da. Mobilan sam pa mi je potreban racunar pri ruci.

Konkretno na ovom modelu HP-a ''samo'' mi se vise svidja procesor. Milsim da je brzi a i da trosi manje struje nego Acerov AMD. Autonimija baterije je naravno bitna ali verovatno prozvodjaci lazu i kod jednog i kod drugog. Racunam da ce mi 2 sata biti dovoljno. A sto se tice ostalih komponenti vise mi se na papiru svidjaju Acerove. Kako je u praksi nemam pojma :) E sad, to je moje subjektivno misljenje.Mozda sam u pravu a mozda i ne.

Poslednja izmena:
Imao sam prilike da probam gore pomenuti HP koji je vise nego dobar, ali mu je autonomija slabija kao i procesor od njegovog kolege nx7300 koji je i za nijansu manji sto moze biti bitno zbog mobilnosti od 6720s, ali ta razlika je minimalna po meni je bitno da je procesor agilan i kvalitetan, jedino ukoliko su ti zahtevi vise graficke prirode moze da odluci kvalitetniji graficki procesor, ali moj prijatelj koji se bavi dizajnom ima GC kao nx7300, ali u pitanju je model 530 CD i zadovoljava mu potrebe. Samo sto stepen prikaza nijansi boja nije bas najpovoljniji kod sva tri. Sva tri modela 530 CD, nx7300 i 6720s daju kvalitetne performanse za ulozeni novac. Pored ova tri ulozeni novac opravdavaju i Acer Aspire 5613ZWLMi i Toshiba Satellite A120-189 sa time da Acer i Toshiba imaju HDD manjeg kapaciteta mada najbolje bi bilo da svih pet modela uporedis i isprobas pa da se odlucis. Kvalitet izrade HPovih modela je bolji nego Toshibin i Acerov.

Evo sta sam ja nasao u UK na ponudi trenutno. Manje vise slicna makina samo malo bolji procesor. I mislim da se cenovno uklapa u tvoj budzet. Ono sto hocu da kazem ovim je da mozda bi bilo bolje da vidis dal neko moze da ti poslje comp iz inostranstva. Pogotovo sto ovde sve makine stizu sa software pa ces lepo biti legalan (kolko se to moze u Srbiji :smoke:)

Product Description HP 6720s Notebook PC
Processor Intel® Core™2 Duo Processor T7250 2GHz , 4 MB L2 cache, 667 MHz FSB
Hard Drive 120 GB 5400 rpm
Networking Network adapter - Ethernet, Fast Ethernet, Bluetooth, IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g
Telecom Fax / modem - 56 Kbps
RAM 1GB DDR2 SD RAM 1x 1GB
Graphics Controller Intel® Graphics Media Accelerator X3100
Built-in Devices Stereo speakers, wireless LAN aerial, Bluetooth aerial
Display 15.4 WXGA (1280 x 800 resolution)
Optical Storage DVD+/–RW SuperMulti with Double Layer
OS Provided Microsoft Windows Vista Business
Dimensions (WxDxH) 3.5 (at front) x 35.7 x 26.5 cm
Weight 2.6Kg
Manufacturer Warranty 1 Year

cena:£537.49

Takodje samo da napomenem ako vise volis AMD ima HP-ova i u AMD verziji koji stizu sa vise rama i nesto boljom grafickom i po ceni su tu negde.

Poslednja izmena:
Da ne duzim: Ja imam Acera vec druga godina, svi oko mene takodje imaju Acera i nikome se nista ne klima i svi rade odlicno. Moj model se malo vise greje iako ima intelov procesor, pa to ne mora da bude bitan faktor. HP je jaci brend od Acera, duze prave laptopove, ali kao i sve zvezde znaju da budu "razmazeni".... Ako mene pitas od ova dva modela ja bih uzeo Acera, ne zbog marke vec zbog onoga sto ima u njemu. Ako mozes da nadjes HP sa istom konfiguracijom i za istu cenu onda je HP bolja varijanta (ali znam da ne mozes). Znaci, odluka je na tebi: za istu sumu novca hoces li izabrati brend (HP) ili performanse (Acer).......

dodatak: Na Acesu imas "suvih" 2gb rama + graficku od 128mb, koja prosiruje kapacitet jos za 128mb-512mb (zavisno od modela) sa ploce......... Na HP imas 1gb rama minus do 384MB........ Dileme ne treba da bude......

Ja bih tu uzeo HPa bez razmisljanja. Memorija je popadala brutalno. Ne znam kako je tu ali juce sam kupio 1GB za laptop za 25 dolara. Ako dobijas ispod cene jer je kompenzacija nemoj da te odvuce memorija i veci hard.

Ne znam koliko je tebi vazan WiFi (meni je mnogo vazan). Kod HPa ti dolazi Intelova kartica a kod Acera 99% je Relitek (nisam siguran da sam dobro odspelovao) koji je bulja nevidjena. Moguce je i da su stavili Atheros koji je vrhunska kartica ali je verovatnoca manja. KAzem, ako ti je bitno bezicno kacenje...

Intel X3100 je odlicna kartica i za prvi kvartal 2008 se ocekuje novi drajver koji donosi punu podrsku za dx10.
Inace taj Acer ima da se greje zverski. Ja opet kazem-HP.

Oba testirao pre par dana. Ono što mogu iz prve ruke da ti kažem - uključujući i rezultate koje ću ti izneti, ovako napamet, Acer je dosta dopadljiviji i ima bolji softver (prateći, ono što je instalirano u originalni OS). HP ima fingerprint skener, a kada je tastatura i touchpad u pitanju, tu su negde - mada je konstrukcija kucista kod HP-a bolja. Athlon 64 je daleko daleko sporiji u CPU aritmetičkim i MM operacijama (Sandrini i PC mark i 3DMark CPU scorovi i do 3-4 puta manji u odnosu na Core 2 konkurenta), ali je memorijski protok oko 40-50% bolji na AMD mašini, a i HDD rezultati (Sandra, PC Mark) su bolji oko 10-ak % na AMD mašini. Overall, čini se da Core 2 mašina radi dosta živahnije, ali ni blizu onoliko koliko pokazuju sirovi testovi. S druge strane, čisti 3D testovi daju prednost rešenju sa 8400 grafikom, mada je ova konkretno slabašna, pa razlike i nisu neke, a Intel je najavio neki dobar drajver od nove godine - za X3100... Ja bih išao na Core 2 mašinu, ali HP nekako ne volim, Aceri su mi dosta simpatičniji (meni lično) i imaju odličan paket softvera koji nadmašuje jedino Dell i Toshiba koji su u tome vrh (testirao nekoliko Inspirona i jedan XPS, kao i Toshibu Satellite A210).

Ja bih tu uzeo HPa bez razmisljanja. Memorija je popadala brutalno. Ne znam kako je tu ali juce sam kupio 1GB za laptop za 25 dolara. Ako dobijas ispod cene jer je kompenzacija nemoj da te odvuce memorija i veci hard.

Ne znam koliko je tebi vazan WiFi (meni je mnogo vazan). Kod HPa ti dolazi Intelova kartica a kod Acera 99% je Relitek (nisam siguran da sam dobro odspelovao) koji je bulja nevidjena. Moguce je i da su stavili Atheros koji je vrhunska kartica ali je verovatnoca manja. KAzem, ako ti je bitno bezicno kacenje...

Intel X3100 je odlicna kartica i za prvi kvartal 2008 se ocekuje novi drajver koji donosi punu podrsku za dx10.
Inace taj Acer ima da se greje zverski. Ja opet kazem-HP.

Nećeš verovati, ali Acer se manje greje od HP-a, uopšte ove Athlon mašine... A i na battery testu su uglavnom bolje. Zato ih Intel otkida u CPU performansama, i to žestoko!

Da ne spominjem to da mogu da se u život opkladim da će Acer na bilo kom WiFi testu da ODUVA tog HP-a.

Po meni, idi pogledaj obe mašine, vidi koja ti se više svidja pod prstima, u realnom radu verujem da su JAKO sličnih performansi osim što sam siguran da bez obzira koliko je 8400Gs "spora" grafika najmanje je DUPLO brža od nove Intel Integruše X3100 (pogledajte npr: http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html), izračunaj koliko para imaš u novčaniku, i to je to...

Poslednja izmena od urednika:
Da ne spominjem to da mogu da se u život opkladim da će Acer na bilo kom WiFi testu da ODUVA tog HP-a.

Zaista sjajno i savet vredan postovanja?! Mozes u zivot da se opkladis? Strashno...
Ne znam da li si razmisljao o tome da ni jedna ni druga kartica nisu ni Acer ni HP?
Toliko sto se tice oduvavanja.
Drugo, ja sam nebrojeno puta preporucivao Acera pre svega zbog izvanrednog kvaliteta kucista i generalno izuzetno visoko misljenje imam o Aceru. Da si iole pratio sta se desava u ovom podforumu to bi znao. Osim toga je sam poredio OVAJ model Acera sa OVIM modelom HPa a ne generalno kompaniju vs. kompanju, razumes?

Dakle izmedju OVA DVA laptopa preporuka ide HPu.

Ja sam do skoro imao Acer Aspire 9301 a preporucio sam i drugaru da kupi 9302 i kucjiste je zaista sjajno, ekran je vrhunski, WiFi takodje. Ono sto ne valja nikako je procesor koji se na oba modela nalazi ispod touchpada pa greje ruke kada kucas, a to ume strasno da nervira ako dugo kucas, drugo "izduv" je sa desne strane pa ako nisi levoruk i to moze da ide na zivce i trecje oba izbacuju povremene BSOD-ove bez vidljivog razloga, a znaju i da se resetuju. Da je samo moj pa i da kazem, ali i drugarov ume povremeneo da izbaci plavi ekran u sred rada. Mozda je u pitanju samo losa serija ali ja bi ipak pre kupio HP posle ovakvog iskustva.

Ja sam do skoro imao Acer Aspire 9301 a preporucio sam i drugaru da kupi 9302 i kucjiste je zaista sjajno, ekran je vrhunski, WiFi takodje. Ono sto ne valja nikako je procesor koji se na oba modela nalazi ispod touchpada pa greje ruke kada kucas, a to ume strasno da nervira ako dugo kucas, drugo "izduv" je sa desne strane pa ako nisi levoruk i to moze da ide na zivce i trecje oba izbacuju povremene BSOD-ove bez vidljivog razloga, a znaju i da se resetuju. Da je samo moj pa i da kazem, ali i drugarov ume povremeneo da izbaci plavi ekran u sred rada. Mozda je u pitanju samo losa serija ali ja bi ipak pre kupio HP posle ovakvog iskustva.

Upravo sam ovo pokusavao da kazem! Moze on da ima performanse ne znam kakve ako oni nisu potrosili vise od 5 min dizajnirajuci ga. Iznutra kolko i spolja. A to je problem kod vecine jeftinijih modela. Ja imam kod kuce Toshibu koja je svojevremeno bila super po performansama al od uvek sam imao jedan problem... greje se ko ******!!!! Dok nisam provalio da se zbog loseg dizajna iznutra jako lako puni prasinom za pocetak, koja naravno onda zapusi svu ventilaciju koja naravno treba da skida temperaturu procesora. Drugo izduvni otvori su na pogresnom mestu da ti se *aja skuvaju ako ga drzis na krilu duze vreme. Trece cim se malo ugreje krene da duva ko sumanut pa ako si na casu profesor ti trazi da ga ugasis jer je preglasan (desilo mi se sto puta a moram da uzimam beleske na njemu).

Sve je to manje vise lako resiti ako ga cistis redovno (sto ako nisi tehnicki nastrojen moras da platis nekoga da to odradi) i ako pazis da kad ga koristis nije na necemupoput jastuka il krila il neceg mekanog sto mu zapusi rupe. SVE OSTALO JE SUPER!!!

E pa zasto nisu mogli da ga naprave odma da ne moram da ga cistim i da mu titram!!!!? Dzaba performanse!

I dalje sam u dilemi ali se nadam da cu je uskoro resiti.
Danas na poslu je jedan kolega doneo Acera :) :)
Na prvi pogled mi se svideo ali smo se iscimali za drajvere od grafike.
Ladno i bez blama nema na pratecem disku drajvera za XP, Vista only!!!!
Ne znam koliko je tebi vazan WiFi (meni je mnogo vazan). Kod HPa ti dolazi Intelova kartica a kod Acera 99% je Relitek (nisam siguran da sam dobro odspelovao) koji je bulja nevidjena. Moguce je i da su stavili Atheros koji je vrhunska kartica ali je verovatnoca manja.
Atheros

Poslednja izmena:
Meni su noviji HP sa strašno neudobnom tastaturom i donjom ivicom koja nikako ne prija mojim dlanovima, iritira i umara me. Mogli su malo da smekšaju linije.

Poslednja izmena:
Meni su noviji HP sa strašno neudobnom tastaturom i donjom ivicom koja nikako ne prija mojim dlanovima, iritira i umara me. Mogli su malo da smekšaju linije.

Tacno tako. Kada covek pogleda dimenzije (debljinu) na papiru sve to deluje ok. U praksi je sasvim druga prica. Kratko vreme sam koristio 6715b i nervirala me ista stvar kao i tebe. Neverovatno je da nesto tako trivijalno moze tolika da smeta.

U vezi je Acer-a 5520g-6A1G16Mi....Ortak je kupio pre neki dan, pa je nekako uspeo da obrise onu hidden particiju i sve driver-e. Ja mu sad skidam s Net-a, pa me malo buni (u pitanju su driver-i za 32bit Vistu) sto ima vise verzija driver-a za touchpad, kameru, itd. Evo, mozete videti ovde:http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_5520.html

Nagradno pitanje je: koji su za ovu verziju laptopa?:trust:

pozz i hvala unapred

Vrh Dno