Šta je novo?

Dilem-cina...

Camsy

Čuven
Učlanjen(a)
11.10.2003
Poena
619
Jaooo...Ljudi vi ste luuudiii... (pozitivno naravno) :p
Pojavih se ponovo na forumu da se upoznam malo sa trenutnim stanjem hardware-a jer je mozda doslo vreme da promenim konfiguraciju, i da ne bi postavio tipicno glupo pitanje na koje cu da dobijem odgovor "Koristi search" , procitao sam sve sto sam mogao da iskopam i tek sad imam problem u glavi sa odlukom...Na svakih 10 procitanih tema sam menjao konfiguraciju i opet sam na pocetku...
U stvari..doslo je vreme da promenim grafiku iz konfiguracije :
Abit IC7-MAX3
Intel P4 2.6Ghz C (HT)
2x256Mb Kingston HiperX
GForce FX5900XT-VTD128
I onda sam se razmisljao da li mi je pametno da ulozim neke pare u AGP karticu i kuliram sa ovom masinom jos ili da iskoristim priliku i zamenim spomenute komponente..

Kapiram da cu sa ovim prodatim komponentama i dodatim novcem imati oko 400-500e i ne znam za koju varijantu da se odlucim...Masina CE BITI intel i GRAFIKA GForce...To su jedini zahtevi..
I tako sam sa izborom poceo preko 965,pa 975 do P35 chipseta,pa sam u startu hteo C2D 6420,pa odlucim ipak 6600,pa sad prica o extra clocku sa 21x0 procesorima...tako da mi stvarno treba pomoc oko odluke..
Sto se tice grafike isao bi na neku 7900GS verovatno ili mozda 8600GT a memorija mozda Geil Ultra 2x1Gb...ili neku od onih o kojima je "SpaceMaster" pricao ali ne znam da li ici na 800 ili jacu...
JA se nikad nisa igrao sa klokom i uvek sa voleo da kupim nesto sto ce biti brzo i stabilno tako da nisam ni ovu gore svoju trenutnu platforku lozio i ako znam da su neki opasni rekordi sa istom konfiguracijom postavljani jer ima potencijala...
Sta mi vi savetujete..Da li da ostavim sve pare u djep i nalozim trenutu konfiguraciju (jer mi i ovako na default-u dobro radi) ili da se otarasim toga i ubacim nesto noramlno (citaj bez OC)za vise para ili neki nalozeni 21x0 za manje para...Sto se ploce tice razmisljao sam o Asus-u P5K..Ali za procesor ne mogu da se odlucim..
Koliko tako neka klokovana konfiguracija moze da radi dugo posto meni nekad komp radi i po ceo dan...brinem se toga..
Inace konfiguracija je za sve...zahtevnije PhotoShop,Corel,i igre kad uhvatim vreme...
ma samo gledam da mi konfiguracija traje sto duze bas kao i ova sad,jer ne bi na svakih 6 meseci da ulazem pare u komp...
Unapred hvala na pomoci...Sve predloge uzimam u razmatranje...

Pa pazi

Mozesh 4300 ili 6320 da uzmesh komotno

Isto tako plocha koja ima p965 chipset bi bio sasvim ok izbor, p35 ploche su lepe ali ti se ne bavish klokom tako da ne znam razlog zashto uzimati takvu plochu. Ushtedom mozesh pazariti josh 2gb rama ili mozesh da uzmesh 8800gts

2gb rama 667 ili 800 [izbor je tvoj a i razlika u brzini je smeshna]

Grafika
8600gt ce da ti sluzi ako se igrash povremeno [ako ne kupujesh odma, moze i x2600xt]

Poslednja izmena:
ako se ne pretera sa oc moze da radi jako dugo citaj danima mesecima bitno da je kvalitetno napajanje i lepo ohladjeno
proc e2160 oko 100e ploca neka p35 105e+ ili p965 90e+
2 giga rama taj geil je sasvim ok ali sad je jako veliki izbor mem
8800gts evga je the best ide 700 za gpu azdaja bre 260+
i naravno corsair 520HX ili neki antec, seasonic, 100e+
onda lepo stavis neki hyper tx ili bolje hladjenje za e2160 dignes ga na 3ghz i uzivas

Poslednja izmena:
Pa sta znam..U pravu si za plocu ali kao sto rekoh ne bi da posle godinu dana dodjem u situaciju da menjam sve..A sa P35 koliko sam skapirao iz raznog citanja ovde imam mogucnost da danas,sutra ubodem novi procesor koji ce izaci...A sa tim mogucnost zamene i brze memorije...
Gledam kako da mi konfiguracija traje sto duze bas kao i ova do sada,kupljena pre 4+ godina i nebi mi ni palo na pamet da je zamenim jos uvek da mi nije izletela akcija..Jesam dosta para dao u pocetku,mozda sam i sad spreman na to ali se premisljam da li da se upustim u OC i pare zamenim rizikom ili da opet pljunem kao i uvek i bude to to..po default-u...
Imam takodje i akciju za povoljan lap-top npr. HP NX7300 ali ne znam koliko je to to i koliko mi se isplati da nemam vise desktop masinu i jedino sto me nervira jos je 15,4'' dijagonala a trenutno se i na 17-ici becim dok ne skupim pare za 22'' koju sam sebi obecao...
A za grafiku mislim da ne bi davao toliko para...ipak mislim da mi se to ne isplati toliko koliko se igram...

Nego me zanima...ako na procesor koji radi na 1066 stavimo 667 ili 800..na sta se stavlja 1066 memorija?ili tako niska jer si naravno i ti "sT4Lj|n" mislio na OC..?

ako se ne pretera sa oc moze da radi jako dugo citaj danima mesecima bitno da je kvalitetno napajanje i lepo ohladjeno
proc e2160 oko 100e ploca neka p35 105e+ ili p965 90e+
2 giga rama taj geil je sasvim ok ali sad je jako veliki izbor mem
8800gts evga je the best ide 700 za gpu azdaja bre 260+
i naravno corsair 520HX ili neki antec, seasonic, 100e+
onda lepo stavis neki hyper tx ili bolje hladjenje za e2160 dignes ga na 3ghz i uzivas

U bre Prijatelje...
Ova tvoja jeftinija varijanta me kosta mnooogooo vise..hehe :D
Ne treba mi bas toliko dobra grafika...Uzecu ili 7900GS ili 8600GT...koliko uvideh po testovima ovde ova 7900GS je bolja ali i skuplja za 40-etak evra...
A i to sto kazes...dobar stabilan OC vuce jos dosta stvari...hladjenje,napajanje,memorija bolja...a to sve kosta dodatno...
Razmisljam se jos oko procesora...Bas ne znam da li dati 200+ e za 6600 ili tu nesto ustekati...a ploca ce verovatno biti Asus P5k ili neki Gigabyte p35-ds** mada nesto nikad nisam bio za gigabyte do sada...prvenstveno zbog one teme o temeraturi izmedju ove dve ploce...

Meni radi 3ghz vec par dana besprekorno sa sve box kulerom i memorijom koja je koshtala 2500 din po modulu. Napajanje je klasichno cooler master. Shto znachi da nishta nisam ulozio u hladnje, poshto sam 6300 radi bez podignutog napona [6-7 stepeni vishe]

Gigabyte p35 dq6 je odlichna plocha, kao asus p5k i msi p35 platinum. U svakom sluchaju kupovinom ovih plocha necesh nishta izgubiti.

7900gs galaxy zalman 600/1600 koja unisti i 7950gt za 130 eura
www.3records.co.yu/forum i registrujes se ima tamo jako zanimljivih cena

imam doticnu i izvlacim 10000 na def a kad je oc 670/1820 11000 u 05 user puska sa iste te grafike izvuce 1900 za mem 650-670 za proc sve zavisi od primerka ali svaka 650/1800 i ultra tiha tacnije ne cuje se ipak je hladi zalman
pa e2160 mnogo jeftiniji

Poslednja izmena:
Meni radi 3ghz vec par dana besprekorno sa sve box kulerom i memorijom koja je koshtala 2500 din po modulu. Napajanje je klasichno cooler master. Shto znachi da nishta nisam ulozio u hladnje, poshto sam 6300 radi bez podignutog napona [6-7 stepeni vishe]

Gigabyte p35 dq6 je odlichna plocha, kao asus p5k i msi p35 platinum. U svakom sluchaju kupovinom ovih plocha necesh nishta izgubiti.

Hmmmm..Pa onda kapiram da necu nista pogresiti koji god da uzmem procesor...Bez obzira da li terao masinu kako sam uvek terao ili mi dune da je kloknem...
A sto se tice ploca...Pa Gigabyte P3 DQ6 je malo papreno skupa...najniza ceno koju sam vide je negde oko 200e...Asus P5K moze da prodje i kao ploca i kao cena a MSI-a ovog nisam nigde video...Nema ga nigde...koliko on moze da kosta?
I kad vec zbog cene eliminisemo tog DQ6, znas li sta valja od tih Gigabyte-a P35 - ds3;ds3r;ds3p;ds4...moracu jos o njima malo da prekopam...MAda ako je Asus P5k dobar i ako nije deluxe i ako nema problema sa temperaturom onda mislim da bi to bilo to...

Poslednja izmena:
7900gs galaxy zalman 600/1600 koja unisti i 7950gt za 130 eura
www.3records.co.yu/forum i registrujes se ima tamo jako zanimljivih cena

imam doticnu i izvlacim 10000 na def a kad je oc 670/1820 11000 u 05 user puska sa iste te grafike izvuce 1900 za mem 650-670 za proc sve zavisi od primerka ali svaka 650/1800 i ultra tiha tacnije ne cuje se ipak je hladi zalman
pa e2160 mnogo jeftiniji

A reci mi..Ovaj Galaxy...jel ide sa Zalmanom ili moras dodatno da kupis i nabudzis??
Sto se tice sajta...stvarno dobre cene..nema pogovora...
a sto se tice procesora..jes jeftiniji...ali moram da jos procitam taj test procesora u Digitalu sto je ovde neko predlozio...Pa da odlucim...

Poslednja izmena:
Prelepa mašina stara 4 god. Tada je to bilo kao danas P35 ploča, E6420, 2x1bg RAM-a, VGA 8800GTX... skupo i dobro, svaka čast. Nije dobar momenat za kupovinu extra mašine, kreću DDR3 memorije i PCI-x 32x grafike. Nabavi neku 7600GS za AGP slot i sačekaj malo ili samo sačekaj. AMD pokreće neverovatnu akciju ovih dana, pa će i Intel morati da odradi nešto, ili ako možeš prodaj sada ceo komp i sačekaj neko vreme.

sa zalmanom fabricki vf700al bruka kakva grafika sto se tice 7900gs e ali to znaci da zauzima 2 slota pa pazi na mom biostaru lepo pcie izdignut pa mu nista ne smeta
ovako izgleda
http://www.pcextreme-fr.com/articles/hardware/Galaxy_7900GSPremium/DSCN1029.jpg

DA znam...kopao sam sinoc do 5 ujutru..Ali nigde na onom sajtu nisam video tu karticu...pogotovo ne za 130e...ima samo jedna ali nije ta zalman nego galaxy 7900GS super 256MB DDR3...ali to nije ta koliko sam video na njihovom sajtu..
I nebi mi bio problem da mi zauzme 2 slota...
Nego u odnosu na tu kakva je npr...Evo..opet se menjam i okrecem novim stvarima...Sapphire X1950PRO 256MB ULTIMATE??ili Asusova x1959 Pro...

Prelepa mašina stara 4 god. Tada je to bilo kao danas P35 ploča, E6420, 2x1bg RAM-a, VGA 8800GTX... skupo i dobro, svaka čast. Nije dobar momenat za kupovinu extra mašine, kreću DDR3 memorije i PCI-x 32x grafike. Nabavi neku 7600GS za AGP slot i sačekaj malo ili samo sačekaj. AMD pokreće neverovatnu akciju ovih dana, pa će i Intel morati da odradi nešto, ili ako možeš prodaj sada ceo komp i sačekaj neko vreme.

Hvala prijatelju...Da..Bas takva masina...I tako mi je zao sto mora to da ode negde..Mada..Mogu da se strpim jer me masina sluzi jos uvek super a i masina ce da verovatno zavrsi u susednoj sobi kod caleta..Tako cu jos uvek biti pored nje... ;) Sem za grafiku..za to ne mogu jer treba njemu moja..
I hvala na ovom odgovoru...Bas sam hteo da pitam da li je uopste vreme da se menja masina...sem naravno povoljne kupovine memoriskih modula, koje ne znam koliko ce jos da traju..
p.s.sad kad bi poceo da se igram OC-om sa ovom masinom mislim da bi bio miran jos nekoliko godina.. hehehe :D :p ;)

Nego...jel bi mogao neko sa vecim iskustvom da mi proceni ove komponente...
Imam neku predstavu za konacnu cifru ove 4 komponente ali voleo bi da cujem i vas...

@Camsy
MSI P35 platinum, Gigabyte P35 DQ6 pripadaju visokom rangu i sluze za extreme overclock, mada su i kvalitetnije odradjene, tj. trebale bi u proseku da vise traju, zbog solid condenzatora. Valjda ubacuju obicne condenzatore ovim jeftinijim plocama.
Meni je prosal ploca Gigabyte-ova iz najnizeg ranga crkla posle 3-4 godine, bas zbog otkazivanja kondenzatora, ali se to da popraviti...
Ovo je i moja dilema. U najnizem rangu P35 ploca, sada se na nasem trzistu nude: Gigabyte P35 DS3R i DS3P (identicne ploce samo sa razlicitim brojem PCIe slotova, prva ima jedan PCIe slot, a druga dva slota), Asus P5K i MSI P35 Neo-F. Trebalo bi da dodju i Biostar, Dfi...
Meni je dilema izmedju Gigabyte P35 DS3R (dovoljan mi je 1 PCIe slot) i Asus P5K.
Ubacicu E4300 i overclockovan na recimo 2,7 GHz (bez podizanja napona i sa box cooler-om) uz 8800GTS ocekujem da ce kompjuter terati igre1-2 godine bez problema, mada sa nadolazecim DX10 igrama, u to nisam siguran. Naravno sa 1280x1024 na max, podesavanja ce morati polako da se snizavaju...:).

sa zalmanom fabricki vf700al bruka kakva grafika sto se tice 7900gs e ali to znaci da zauzima 2 slota pa pazi na mom biostaru lepo pcie izdignut pa mu nista ne smeta
ovako izgleda

FXGT, što ložiš ljude, nije sa ZALMAN-om već sa CM-ovim ******tom, ovo ti je već 15x da potenciraš da je ZALMAN model!
GALAXY 7900GS Super je ime proizvoda, skokni na Galaxy-ev sajt pa se uveri ili brate izguglaj sliku...
Taj ZALMAN model je oko 165€...

Camsy,
uzmeš GA 965
E2160
2x1Gb
neki XFX 7900GS, mnogo se dobro klokuju

globalni OC se i te kako podrazumeva, ostaje ti para za neko lepo hlađenje (GeninII ili neki ZALMAN)...

i uklapaš se u tih 450-500€.

Evo kako izgleda taj FXGT-ov GALAXY:

Poslednja izmena:
@Camsy
MSI P35 platinum, Gigabyte P35 DQ6 pripadaju visokom rangu i sluze za extreme overclock, mada su i kvalitetnije odradjene, tj. trebale bi u proseku da vise traju, zbog solid condenzatora. Valjda ubacuju obicne condenzatore ovim jeftinijim plocama.
Meni je prosal ploca Gigabyte-ova iz najnizeg ranga crkla posle 3-4 godine, bas zbog otkazivanja kondenzatora, ali se to da popraviti...

De nađe MSI za OC ?!? :zgran:
Danas sui najjeftinije GA ploče sa "solid" kondensima, i Ds3 i S3 čak.
Tako da je GA best-buy, što se 965 čipseta tiče.

@SuperStar
Kako mozes sada coveku da preporuchujesh P965, kad je P35 NOVIJI chipset.
Na P35 se bolje klokuje, stabilaniji je pri radu, podrzava sledece generacije intel procesora.
Po ceni su malo skuplje u odnosu na svoje pandane iz P965 chipsetova.

Samo sam pomenuo celokupnu ponudu P35 ploca na nasem trzistu...

Poslednja izmena:
@SuperStar
Kako mozes sada coveku da preporuchujesh P965, kad je P35 NOVIJI chipset.
Na P35 se bolje klokuje, stabilaniji je pri radu, podrzava sledece generacije intel procesora.
Po ceni su malo skuplje u odnosu na svoje pandane iz P965 chipsetova.

Samo sam pomenuo celokupnu ponudu P35 ploca na nasem trzistu...

Aaauuuu ... šta ti napriča?!?
Ko te bre to tako loše slagao? :d
965 je nestabilan?
Izvini ali ja ne čitam Svet Kompjutera još od bombardovanja kada su objavili članak kako je Mama Mira izdala knjigu tamo neku, akako je bila to čitava ceremonija... ;)
Ta proseravanja koja tamo mo'š da pročitaš - ja više ne čitam!

@Camsy
Ovo je i moja dilema. U najnizem rangu P35 ploca, sada se na nasem trzistu nude: Gigabyte P35 DS3R i DS3P (identicne ploce samo sa razlicitim brojem PCIe slotova, prva ima jedan PCIe slot, a druga dva slota), Asus P5K i MSI P35 Neo-F. Trebalo bi da dodju i Biostar, Dfi...
Meni je dilema izmedju Gigabyte P35 DS3R (dovoljan mi je 1 PCIe slot) i Asus P5K.
Ubacicu E4300 i overclockovan na recimo 2,7 GHz (bez podizanja napona i sa box cooler-om) uz 8800GTS ocekujem da ce kompjuter terati igre1-2 godine bez problema, mada sa nadolazecim DX10 igrama, u to nisam siguran. Naravno sa 1280x1024 na max, podesavanja ce morati polako da se snizavaju...:).

DA...Znam...Znam sve koja je ploca zasta i znam i za condenzatore..Barem nekad je tako bilo,a predpostavljam da i sad cena diktira mnogo toga...Zato sam pre 4-5 godina i kupio ovakvu plocu i ako nisam iskoristio ni malo njenih OC mogucnosti..I sa zamenom kondezatora sam imao prilike da se srecem na nekoj caletovoj staroj ploci i znam da nije problem..
a kad vec spominjemo Ga...Zasto mozda ne bi pre razmisljao o GA P35C DS3R ili samo GA P35 DS3R...Mislim da mi 2 PCI nikad nece trebati jer neverujem da cu ikad dati para za 2 grafike i da ih teram u SLI, ali ako bi vec nekad u takvu plocu bocnuo i neki novi procesor verovatno ce se tad preci i na DDR3 sto P35C i nudi kao osnovnu razliku koliko sam skapirao po guglanju..I naravno,sem ako se neko ovde sa iskustvom nije uverio da to ne valja...

FXGT, što ložiš ljude, nije sa ZALMAN-om već sa CM-ovim ******tom, ovo ti je već 15x da potenciraš da je ZALMAN model!
GALAXY 7900GS Super je ime proizvoda, skokni na Galaxy-ev sajt pa se uveri ili brate izguglaj sliku...
Taj ZALMAN model je oko 165€...

Camsy,
uzmeš GA 965
E2160
2x1Gb
neki XFX 7900GS, mnogo se dobro klokuju

globalni OC se i te kako podrazumeva, ostaje ti para za neko lepo hlađenje (GeninII ili neki ZALMAN)...

i uklapaš se u tih 450-500€.

Evo kako izgleda taj FXGT-ov GALAXY:

DA..Da..I ja sam video na njihovom sajtu za tog Galaxy-ja...Zato sam i pitao FXGT-a sta se podrazumeva sa tim...
A niko mi ne rece sta misli o npr. Sapphire X1950PRO 256MB ULTIMATE ili nekoj toj 1950pro kartici...??..

ama ne lozim pitaj pusku i on ima takvu
ja narucio galaxy super ddr3 stigao mi taj sa zalmanom
neka lepo pitaju zvekija koja je u pitanju.

evo dokaz
Danas mi je stigao galaxy 7900gs doduse trebao je biti sa cm hladnjakom ne zalim se ovaj sa zalmanom je isto ok ako je takt 600/1600
to je deo maila poslat zvekiju glavnom na tom forumu

bas izgleda ovako
imam ga u kucisto ko ne veruje neka dodje do mene
da ga vidi i da mu pokazem racun sa postarinom od 200 dina izasao me 10400 dinara
kraj rasprave

Poslednja izmena:
ja ti preporucujem da batalis 7900gs i lepo uzmes jeftiniji i "bolji" 8600GT...
+ mnogo bolje HD x264 video ubrzanje
+ brza u novijim zahtevnijim igrama (Oblivion, Two Worlds)
+ ventilator veoma tih (obrzava se na osnovu temerature)
+ DX 10
+ veci potencijal OC-a

ja ti preporucujem da batalis 7900gs i lepo uzmes jeftiniji i "bolji" 8600GT...
+ mnogo bolje HD x264 video ubrzanje
+ brza u novijim zahtevnijim igrama (Oblivion, Two Worlds)
+ ventilator veoma tih (obrzava se na osnovu temerature)
+ DX 10
+ veci potencijal OC-a

Jedno pitanjce onda...Ako nije tajna naravno..."Zasto se onda vozis sa 7900GS?" .. :D :p

sad cu profil da izmenim.... inace 7900gs je odapela i kao zamenu sam uzeo 8600GT i vise sam nego zadovoljan u odnosu na koliko je osakacena u odnosu na 8800...

ne uporedjivao sam 7900gs sa 8600gt, 8800 sam spomenuo samo kao primer koliko je 8600 osakacena u odnosu na nju....

hehe..nisi me razumeo...Znam da si 8800 spomenuo kao primer...Mene i interesuje to uporedjivanje izmedju 7900GS i 8600GT jer mislim da necu za sad kupiti 8800...Pa...Kakav si utisak stekao u tom uporedjivanju izmedju 7900GS i 8600GT...

Nazad
Vrh Dno