Šta je novo?

Digitalci i zima

Joker

Legenda
Super Moderator
Učlanjen(a)
30.06.2000
Poena
6,000
Interesuje me kako digitalci podnose promenu temperature (sobne i zimske napolju) ? Za racunare i druge el. uredjaje znam da treba sacekati odredjeno vreme. Kako stoji stvar sa digitalcima ?

Mene je isto interesovalo???
I koja je najniza temperatura preporucljiva za slikanje???

*******i su digitalci po tom pitanju,dokazano najvise rekalamacija imam u sred leta i zime,i to sa najcudnijim kvarovima,tipa poludela elektronika ili totalno mrtav aparat.

OBAVEZNO sacekati 30min kada izlazite iz hladnog u toplo i obrnuto,i ne slikati ako ne moras po minus temperaturi,mada sam ja prosle godine slikao i na -14 sa A70 i nije mu nista bilo

Sliko sam i ja sa mojim a75 ne velikoj hladnoci i nije bilo nista
Zavisi od aparata

Onda ce valjda i S70 da izdrzi :) mada plastika je finija na hladnom od metala :)

Najveci problem za elektroniku je kondenzat, znaci unosenje jako hladnog aparat u toplo. Potpuno je nebitno u tom slucaju da li je aparat radio na hladnoci ili je bio ugasen. Preporucuje se da ako je slikano duze na veoma hladnom vremenu (ispod -10) pa se unese aparat naglo u toplo, da se zatvori cvrsto u obicnu plasticnu kesu, onda se kondenzat uhvati spolja.
Velika hladnoca ne bi trebalo previse da smeta aparatu, cak ce biti primetno manje suma jer su i senzor i pojacavacka elektronika hladni. CCD senzori za duge ekspozicije u astronomiji se cesto snazno hlade.
Najveci ce problem biti baterije. Ne ostecuju se, ali se trajanje drasticno skracuje, i do nekoliko puta. NiMH su tu mnogo osetljivije od LiIon. Ispod nule racunajte na duplo krace trajanje baterija, mozda i vise na jakom minusu.

Inace, ovde zna mesec-dva da bude po -10, a da par nedelja bude ispod -20. I Oslo je od toplijih krajeva u Norveskoj ;). Na tim temperaturama ima razlike da li je od plastike ili metala, ali za slikanje duze od minuta su neophodne rukavice. Secam se kako su se M.Rajhmanu (luminous-landscape) smejali sto u svakom testu ocenjuje rad sa rukavicama, a covek zivi i radi u Kanadi.. Oni sitni dugmici i polugice postanu potpuno neupotrebljivi.

For Aleksandar

Aleksandre, sta god da radis, verovatno te manje placaju nego sto zasluzujes!
Veoma korisni saveti! :smash:
Ja imam a95 i cini mi se da "stuca" kad ga iznesen iz tople prostorije u hladnu ili napolje, ako je hladno... Ustvari, cuju se neki zvuci, kao kad se objektiv pomera, samo odsecnije!
Da ne bude zabune, aparat sam kupio pre par nedelja, brand new!

Hvala na savetima !

Aleksandar je napisao(la):
Najveci problem za elektroniku je kondenzat, znaci unosenje jako hladnog aparat u toplo. Potpuno je nebitno u tom slucaju da li je aparat radio na hladnoci ili je bio ugasen. Preporucuje se da ako je slikano duze na veoma hladnom vremenu (ispod -10) pa se unese aparat naglo u toplo, da se zatvori cvrsto u obicnu plasticnu kesu, onda se kondenzat uhvati spolja.
Velika hladnoca ne bi trebalo previse da smeta aparatu, cak ce biti primetno manje suma jer su i senzor i pojacavacka elektronika hladni. CCD senzori za duge ekspozicije u astronomiji se cesto snazno hlade.
Najveci ce problem biti baterije. Ne ostecuju se, ali se trajanje drasticno skracuje, i do nekoliko puta. NiMH su tu mnogo osetljivije od LiIon. Ispod nule racunajte na duplo krace trajanje baterija, mozda i vise na jakom minusu.

Inace, ovde zna mesec-dva da bude po -10, a da par nedelja bude ispod -20. I Oslo je od toplijih krajeva u Norveskoj ;). Na tim temperaturama ima razlike da li je od plastike ili metala, ali za slikanje duze od minuta su neophodne rukavice. Secam se kako su se M.Rajhmanu (luminous-landscape) smejali sto u svakom testu ocenjuje rad sa rukavicama, a covek zivi i radi u Kanadi.. Oni sitni dugmici i polugice postanu potpuno neupotrebljivi.

Pravo objsnjenje...
Savaka cast!

zanimljivo je to sa kesom ako ne bude kondezata u unutar kese...
zanima me kako bi reagovao sistem za zumiranje na hladnoci? konkretno mislim na canon s1 is
da li bih tu mogao da ocekujem neke probleme?
hteo bih da kupim ovaj aparat i da ga nosim na planinarenje jer mi se svidja njegov zum sto moze odlicno da posluzi za slikanje u planinama a tamo je hladno...pa onda sator...

Pa silica gel ti ga valjda stiti od kondenzacije, zar ne!? Mislim, zar nije dovoljna dobra futrola + kesica silica gela?

Ja sam se spustao celu belu reku (1 i 2), sa tri x 3 minuta 320 x 240 snimanjem na Canonu A70. Bilo je suvo vreme, ali temperatura nije bila preko -8, to garantujem, a i brzina cini svoje, pogotovo u donjem delu, u senci, pri totalnom spustu (oko 50-60 km/h). Aparatu nije bilo nista ni kasnije u sobi, ni sutra opet na zicari... Snimanje fotografija i filmova je uspelo u potpunosti. Naravno, nisam pao nijednom kad sam ga imao, a kad smo isli na ledenice i gvozdac, morao sam da ga dam iskusnijem skijasu, zbog hupsera i leda :)

Meni je ta tema mnogo puta pala na pamet, i to sam doziveo krajem '03 dok sam bio u BG. Sa jedno -18 ulazim u kuhinju odmah do "smederevca"...

Ovde ne postoje -# vremena, jedino u planinama, pa me toliko ne brine. Ali vec sam par puta bio u BG po zimi, pa ko zna mozda i ove godine produzim do zime.

Aleksandar je uglavnom pojasnio, samo mene zanima kako kad u torbi nosim aparat, par objektiva, baterija i slicno ;)
Treba ih sve drzati u torbi zamotane u kesama?
Onda takodje, menjanje objektiva na tako niskim temperaturama, vetru i slicnim nepogodama. Slikanje po kisi/snegu... ali to vec zavisi do samog aparata odnosno objektiva.(?)

Poslednja izmena:
Vrh Dno