Šta je novo?

Digitalac sa dobrim zumom (10x)?

Gvozden

Čuven
Učlanjen(a)
10.01.2003
Poena
620
Treba mi fotoaparat (NEprofesionalni) za sve i svasta, ali sa kojim cu moci da snimim nesto sto je malo udaljenije od mene (idem po stadionima i trkama...)

Do sada sam koristio Nikon (3700) i nailazio na dva problema:
-3x zum je uzasno malo
-slike su cesto bile zamucene pri maksimalnom zumu (cak i sa postavljanjem aparata na nesto cvrsto)

Uzeo bih Canon SX110, ali me prepalo kad sam video da u Modes nema "sport"?
(cini mi se da je sx100 to imao, ako ne on, onda sigurno S5)
Ne zelim veliki zum da bih snimio muvu na suprotnom zidu sobe, vec za spoljasnost.
Interesuje me da li postoji na digitalnom aparatu nesto kao "skracenje trajanja ekspozicije"?

Naisao sam na neki clanak i ne znam sta znaci "manual exposure"?
If you were considering a Panasonic TZ5 but you really want manual exposure options, then the SX110 ISO is just what you’re looking for. It is fast, well made, versatile, easy to use and has outstanding picture quality. It’s a little expensive, but it really is one of the best general-purpose digital cameras on the market.

Unapred hvala za svaki savet.
Pozdrav

Necu da te razucharam, ali da bi fotografisao takve stvari, nije dovoljno da imash "aparat sa 10x zumom", vec morash da razumesh stvari kao shto su blenda, ekspozicija, brzina zatvaracha, inache ce ti fotografije ispasti neupotrebljive.

SX110 IS je za tu klasu verovatno najbolji.

vec morash da razumesh stvari kao shto su blenda, ekspozicija, brzina zatvaracha, inache ce ti fotografije ispasti neupotrebljive.
Nekada davno koristio sam klasican fotoaparat pa ipak znam nesto. (nisam se "bavio fotografijom", vec sam koristio caletovu AGFU iz sedamdestih). Mislim da je jedna od poenti digitalnog fotoaparata da te stvari ne moraju da se razumeju.

Pitanje je da li postoje ekvivalenti za te parametre na digitalnom aparatu uopste, kao i na konkretnom modelu? Nesto sto bi npr. simuliralo "skracenje ekspozicije", ako tako moze da se kaze?
A drugo, da li veliki zum ima smisla na otvorenom? Kao sto sam rekao, ne treba mi da slikam portrete ljudi koji su na drugom kraju sobe, vec za spoljasnjost. (grad, pejzaz, stadion, trke...)

Uzeo bih Canon SX110, ali me prepalo kad sam video da u Modes nema "sport"?
(cini mi se da je sx100 to imao, ako ne on, onda sigurno S5)

Nema ni sx100 "sport" mod, al' ima "kids&pets" sto je otprilike to...
Ali imas "Tv (Shutter Priority)" pa mozes namestiti ekspoziciju kako hoces (od 1/2,500 do 15 sec.), samo ce ti za vece brzine trebati puuno svetla.

Nekada davno koristio sam klasican fotoaparat pa ipak znam nesto. (nisam se "bavio fotografijom", vec sam koristio caletovu AGFU iz sedamdestih). Mislim da je jedna od poenti digitalnog fotoaparata da te stvari ne moraju da se razumeju.

Pitanje je da li postoje ekvivalenti za te parametre na digitalnom aparatu uopste, kao i na konkretnom modelu? Nesto sto bi npr. simuliralo "skracenje ekspozicije", ako tako moze da se kaze?
A drugo, da li veliki zum ima smisla na otvorenom? Kao sto sam rekao, ne treba mi da slikam portrete ljudi koji su na drugom kraju sobe, vec za spoljasnjost. (grad, pejzaz, stadion, trke...)

Svi najbitniji parametri postoje na svim aparatima jer svi oni isto rade, samo je film zamenjen senzorom. Da bi napravio bilo kakvu fotografiju od "shkljocnuo sam zenu i dete po sunchanom danu u parku", a pogotovo ako hocesh neki sport, morash da znash kako aparat funkcionishe i da razumesh vezu izmedju tri glavna parametra - blende, ekspozicije i ISO vrednosti. Ne mozesh da okrenesh na sport mod i da pretpostavljash da aparat zna shta ti tachno fotografishesh i kakvi su uslovi u kojima to radish. Tako si dobio zamucene fotografije a nije ti jasno zashto. Ovo shto pricham moze se nauchiti/razumeti za dva dana chitanja i isprobavanja na aparatu, i fotografije ce ti biti daleko bolje i manje cesh imati "promashenih".

Poslednja izmena:
Pokusavam da izvucem zakljucak...
ako sam dobro skapirao, ovaj Canon je OK izbor.
Samo ne bih da se ispostavi kao totalni promasaj, ali ako ce biti 50% bolji od starog Nikona (3mp, 3xzoom), onda ce mi verujem biti dovoljan. Sto se tice prakse i kombinovanja to je najmanji problem... bitno je da postoji mogucnost za te kombinacije.
Ako ima nesto bolje od njega u toj kategoriji, predlozite.

Sta podrazumevate pod "puuno svetla"? Da li to znaci da u sali nece vredeti (sportski baloni)?
Hvala za dosadasnje odgovore!

Za sve male aparate ako se pricha o fotografisanju sporta, loshi uslovi su sve osim dnevnog svetla, fotografije u nekom balonu se mogu izvuci "na mishice", opet morash da znash ovo shto sam gore prichao da bi maksimalno iskoristio mogucnosti aparata.

Mislim da u balonu nema šanse da snimiš sportske scene a da fotografije budu upotrebljive - moraćeš bukvalno najveću ISO osetljivost da koristiš, a to je, po pravilu, na amaterskim aparatima za bacanje. Takođe, za očekivati je da koristiš zum, a onda ćeš imati problem fokusiranja sa ultrazum aparatom.

Obični fotoaparati, među kojima su i ultrazumovi, mogu sasvim lepo da snime sportske kadrove po danu, ali čim uđeš u nešto zatvoreno... zaboravi. Čak recimo i košarkaške dvorane, koje na oko deluju dobro osvetljeno, nemaju dovoljno svetla za obične aparate.

Vrh Dno