Šta je novo?

Digital na Z-5500

Prednji par je glasniji i na digitalnom i na analognom povezivanju. Iste su jačine samo na stereox2 efektu.

A jel se zadnji par malo slabije cuje zbog duzine kablova, ili zbog toga sto je sve to tako koncipirano ili mozda samo zato sto su ipak dalji od prednjih?
:)
POZ

Menji prednji par stoji na 15-20cm od zida i zvuk koji izlazi kroz bass reflex otvor na zadnjem delu zvucnika odbija se o zid i vraca ka meni, dok su zadnji sateliti skoro bukvalno "u vazduhu", nema prepreka iza njih pa se zvuk koji izlazi unazad gubi. Otud utisak da su prednji glasniji od zadnjih.

Probajte da stavite neku tvrdu prepreku iza zadnjih satelita da reflektuju zvuk pa cete primetiti razliku.

Prednji i zadnji par satelita rade jednakom snagom samo u Stereo x2 režimu. Svaki drugi režim pravi razliku između ovih parova. Nezavisno od toga da lie je izvor analogni ili digitalni.

Ja imam zid iza sva 4 satelita i nikad se zvuk nije jednako čuo iz prednjih i zadnjih... To nema veze sa kablom već sa time da zadnji par satelita samo treba da upotpuni zvučnu sliku. Kod filmova se to najbolje osjeti (npr. pri prolasku nekog transportnog sredstva ili već nekog zvučnog efekta koji se "šeta" kroz prostor), jer je i audio zapis "3D" (u neku ruku). Kod muzike se osjeti teže, jer se od stereo signala praiv kvazi surround, te se zbog toga to čuje tako kako se čuje...

Kod mene analogno su prednji kanali tisi od zadnjih. I to osetno na svakom modu osim Stereo x2, Ali, na digitalnom drzim uglavnom Music mode i svi kanali se cuju isto, nema nikakve razlike ..

Podesavao sam audio output na QuickTime i VLC player-u i kada stavim 5.1 dobija se fenomenalan surround zvuk ali mi se ne cuje centralni zvucnik??
Znaci sve je tu osim glasova likova :)
Sada mi je na nekom quadro stereo modu, okej je ali je ipak gore.
Koji je uzrok?
POZ

PS. Efekat mi je PRO LOGIC II Movie

Poslednja izmena:
Cim ti mozes da biras PLII znaci da dobijas stereo signal na Z-5500 a ne DD. Poradi malo podesavanja, SPDIF, pass-through i sl.

Ja sam uzeo neki Bandrigde ako se ne varam, cena je bilo oko 500 dinara (6-7€). Mislim da nema potrebe ići na nešto skuplje jer to je ipak digitalna veza na koju ne utiču spoljni uticaji.
Neka me ispravi neko ako grešim.

Pa i ovi su svi Bandridge, samo pitanje je koji da uzmem?

Imam X-Fi Xmusic i z5500, i sad koji kabal da uzmem za digitalno povezivanje, da li da idem na:
http://profigold.bandridge.nl/products/?page_id=148 ili može i nešto sa "jeftinijim ulaznicama", npr. http://tp-bandridge.bandridge.nl/TradePoint/Item_View?itemNo=SAL4102 . Koji onda konektor uzeti, ima li neki bolji ili može i ovaj http://blue.bandridge.nl/products/ ?
Ja imam ovaj prvi (tacnije, neku malo stariju verziju/reviziju... oznaka modela je PGD481, vidim da mu to dodje isto kao ovaj sa tvog linka, smao sto je ovaj novi malo usminkan :)). Metar dugacak, placen 979 dinara (stoji cena :d) pre nekih godinu i po u Tehnomarketu.

Ja sam uzeo AL483 - 5 meteri, 500 kinti :d

@gvlada (i ostali :)
Podesio sam na AC3 za WinMedia Player 3/2 SW iliti 5.1 opciju i sada mi ispisuje za sve Rip-ove "Digital" na konzoli, ali zvuk vise nije onako jasno razdvojen kao kada je improvizovao sa PLII.
Npr. Glasovi mi se cuju na sva tri prednja zvucnika a ne samo na centralnom.
Meni ovo zvuci bash kontradiktorno, ali sta ja znam - mozda tako treba...

POZ

PS. Kod HD Ripova (znaci oni filmovi od 8GB), sta god da stavim uvek pise digital, i uvek dobro zvuci...

Nisi napisao koju zvučnu imaš (ili mi je možda promaklo) ali ako nemaš X-Fi, možda je bolje da prepustiš dekodiranje DD i DTS signala samim zvučnicima. Uključi opciju "Use SPDIF" , a za zvučnike i Rate stavi "AS IS" u podešavanjima za AC3, pa probaj tako i vidi da li će ti glasovi dolaziti iz svih prednjih ili samo iz centralnog, kako bi (uglavnom) trebalo.

Prilozi

• AS IS AC3.png
    AS IS AC3.png
    83.8 KB · Pregleda: 73
Imam integrisan SoundMax.
I bude okej, drzao sam ja tako i ranije, ali onda mi pise Digital samo za HD filmove, a za sve ostale Pro Logic II i priznajem da i u PLII odlicno razdvaja sve zvukove.

A kada sam podesio ovo 5.1, krene da mi pise Digital na svim mogucim Rip-ovima, i ja ocekivao sad ce biti najbolje moguce, a ono se razvodnilo ispalo gore....
POZ

Vidis, ti HD ripovi od 8GB a uglavnom i svi ostali imaju DD ili DTS zvuk u sebi koji se salje a sve moguce varijante stereo na 5.1 mozda ne rade best opciju. Recimo BSPlayer Pro ima u opcijama sa ffdshow da se stiklira DolbyDigital sto je u stvari kao PLII i onda salje 5.1 zvuk ali ga lepo radi, glas je samo na centralnom.

Primetio sam da preko digital-a odredjene pesme imaju neku vrstu distorzije kada je ukljucen Crystalizer na kartici.
Neka vrsta konstantnog krcanja iz zvucnika ( "mainly" centralnog ) kada svira bas. Tj. bas sa centralog je distorziran kao da svira na boost 22 samo ne glasno. I to samo kod odredjenih pesama, analogno ovoga nema ..
Predpostavljam da je do pesama ali nije do kvaliteta zapisa vec samih pesama ..

Poslednja izmena:
Primetio sam da preko digital-a odredjene pesme imaju neku vrstu distorzije kada je ukljucen Crystalizer na kartici.
Neka vrsta konstantnog krcanja iz zvucnika ( "mainly" centralnog ) kada svira bas. Tj. bas sa centralog je distorziran kao da svira na boost 22 samo ne glasno. I to samo kod odredjenih pesama, analogno ovoga nema ..
Predpostavljam da je do pesama ali nije do kvaliteta zapisa vec samih pesama ..

Meni se cini da je to pre do tog Crystalizer efekta sa kartice. Ja sam iskljucio apsolutno sve efekte, cak ni equalizer ne koristim, i nemam takvih problema.

Ja imam ovaj prvi (tacnije, neku malo stariju verziju/reviziju... oznaka modela je PGD481, vidim da mu to dodje isto kao ovaj sa tvog linka, smao sto je ovaj novi malo usminkan :)). Metar dugacak, placen 979 dinara (stoji cena :d) pre nekih godinu i po u Tehnomarketu.

OK, za kabal sam riješio, vjerovatno će ići ovaj profigold, ali me interesuje ovaj konektor, 3.5 - RCA, ako uzmem neki obični, "socijalni", oće li mi se "poništiti" efekat kvalitetnijeg kabla?

Ja uzeh taj adapter u Kanibalu, u onoj "isturenoj poslovnici" :d na buvljaku... mali, pozlaceni, da mi bude u tonu sa zvucnicima :D
Imali su i neki "obican", sivkasti, jeftiniji... ali rek'o nek ide zivot, daj taj skuplji :p

Pošto Crystalizer radi tako što pojačava određene frekvencije (kao loudness na pojačalima) vrlo moguće da ti dolazi do distorzije (clipping) kod tih pesama.

Sam si rekao da je zvuk tiši preko analognog, možda usput oslabi taman koliko treba :d
(nemoj da me neko shvati ozbiljno :p)

Nova ExtremeGamer i digital :banana:

76faa1943d.jpg

Nova ExtremeGamer i digital :banana:

76faa1943d.jpg

Brate,gde da je nadjem?Odlucio sam da kupim ili nju ili ExtremeMusic.E sad,hocu da uzmem E.Music ali naravno nema je nigde tako da ako neko ima neku informaciju gde je ima 100% odlazim i uzimam je.Ne uzima mi se E.Gamer zato sto jednostavno izgleda jeftino,maleno,nikako...Ova Gamer na slici mi se mnogo vishe svidja jer izgleda nekako "full",a ne kao ona obicna koja izgleda kao osakacena.Ajde ljudi pomagajte brzo,kupujem je vec sutra ako nadjem!!!

Pyraid, na BG sajmu ;)

Vrh Dno