Heinz je napisao(la):
Nemam trenutno časopis u rukama, ali recimo sledeće:
1. Telekom naplaćuje uspostavljanje veze - nije tačno, samo počinje tarifiranje sledećeg impulsa.
2. Nije preporučljivo flešovanje BIOS-a NetModa - jeste, čak i sam proizvođač insistira na najnovijem firmware-u za Srbiju.
3. Za postizanje efekta MPPC kompresije je neophodna ISDN kartica - netačno, NetMod isto omogućava.
4. Priča o Veratu kao jedinom provajderu koji podržava MPPC - podržava je i YUBC (nemam nikakve veze sa pomenutim provajderima).
5. Skoro pola texta je posvećeno Veratu, a ne samom ISDN-u, čak nije spomenut nijedan softver koji bi se inače mogao pomenuti kao koristan (osim da se RVS-COM ne dobija uz NetMod).
Evo konacno i odgovora autora teksta. Ovo ispod je kombinacija njegovog odgovora i mojih pojasnjenja:
Ovako, za uspostavu MNP5 konekcije potreban je poseban program, a ne ISDN kartica. Ovaj program se isporucuje sa boljim ISDN karticama, ali ne i sa ovim uredjajom.
"1. Telekom naplacuje uspostavu veze. To mozete da utvrdite ako pitate informacije ili 977 na 064. To isto vazi i za mobilnu i za fiksnu. Uostalom, ako pogledate svoj racun na Moj r@cun servis na telekomovom sajtu videcete da se uspostava veze tarifira. Uspostava je jedan impuls. Impuls je oko 2 minuta razgovora u gradskom saobracaju, pa ako program stalno uljucuje i sikljucuje kanal zaista moze da napravi racun - meni je napravio 1500 dinara racuna, tako sto sam jedan mesec nesmotreno koristio ukljucenu ovu opciju surfujuci EUnetom, znaci nekih 20 sati na internetu. Uspostava se nplacuje i na 064. Ja to znam jer sam radio u Telekomu i problem je bio sa Caps 2000 softverom koji nije mogao da naplacuje uspostavu veze zato je jedna ekipa (ciji sam clan bio) morala Ad-hoc da napise program koji to radi. Ako to nije tako onda su nesto promenili, iznenada, isti takav problem sa njima sam imao kada su ulkjucili data kanal na 064 na prepaid-u, potpuno neocekivano i posle mog clanka u jednim novinama, mada sam i sa tom problematikom upoznat. Jos uvek nedopustaju da se pristupi POP3 serveru na drugom provajderu kada se koristi WAP data kanal (9.6Kb/s), a GPRS se prosto vuce, pa je bolje koristiti WAP data kanal nego GPRS."
Ovde ide napomena. Ovo gore se odnosi na informacije koje smo imali u trenutku pisanja teksta a sad idu najnovije: "Telekom je zaista ukinuo fiksni start od jednog impulsa koji su ranije imali, tako da navrsenih 2.5 minuta ne tarifira nov impuls, nego vec zapoceti. Znaci Mobtel zaokruzuje na 1 minut u mobilnoj telefoniji, a Telekom na 2.5 odnosno 5 u fiksnoj. To pravno zaista nije naplata uspostavljanja signalizacije, koja je ocigledno nedavno ukinuta. Ova fiksna naplata postoji i dalje u mobilnoj telefoniji Telekoma!" Znaci, Heinc je u pravu, ali je informacija u tekstu bila tacna do pre par meseci.
2. Flesovanje biosa sa biosom drugih zemalja cime se menja oblik signalnih tonova nije preporucljivo. Kod nas postoji signal tut-tut slobodne veze, dok je u okolnim zemljama jednolican ton tuuuut koji neprekidno traje. Ovo moze da pomogne da analogni modem ili Fax prepozna slobodnu vezu, ali cemu to, uredjaj lepo radi i sa starim uredjajem, da ne kazem radi isto - probano. Sem toga flesovanje bios-a moze da upropasti uredjaj, a vlasnistvo nad uredjajem je nedefinisano, uostalom kao i vlasnistvo na svim ostalim uredjajima koje imamo u kuci (strujomer, gasomer, vodomer), i ako smo platili "masnu" participaciju da bi smo dobili ove uredjaje. Pa zasto onda vuci djavola za rogove? Uredjaj kosta oko 80E, ali pojedini amercki provajderi fiksne telefonije traze za njega i 400$.
3. MPPC kompresija radi iz Windows-a, rec je o MNP5 kompresiji, koju ovaj uredjaj ne podrzava, za to je potreban softver ili hardver koji dolazi uz bolje ISDN kartice. Softwerska emulacija radi i sa ovim uredjajem. To je: RVS-COM program koji jos emulira i fax uredjaj. Program je veoma skup, i kosta mnogo vise nego ISDN modem koji ima ovu kompresiju u cipu.
4. Da, ima i YUBC, ali to znamo sada. Nikakva zla namera nije postojala iizvinjavamo se YUBC-u.
5. Naravno. To je jedini provajder kod koga sam ja utvrdio da radi MPPC kompresija. Kao sto sam rekao, bez nje je surfovanje prava muka. Softwerska STAC kompresija se moze koristiti samo iz Windows-a 95, 98, NT i Me. Nazalost, ja nisam utvrdio da je iko od provajdera koristi. Sve sto sam rekao za Verat vazi i za YUBC. Da podsetim, download teksualne datoteke sa MPPC-om ide sa 70Kb/s, a weba sa 20Kb/s, bez toga je 6Kb u sekundi. Binarne datoteke se downloaduju sa 7.5Kb/s, a bez toga sa oko 4Kb/s do 6Kb/s. U proseku se surfuje na 15Kb po jednom kanalu sa MPPC-om. Znaci umesto da koristite dva kanala koristite jedan. E to omogucavaju samo Yubc i Verat, ali Yubc je naplacivao 50% skuplje ISDN kanal. Yubc ima mnogo bolji e-mail server od Verata. Ja sam probao sve, a kada sam pre par meseci probao Yubc, oni nisu imali MPPC.
S postovanjem,
Andrija Radovic
Evo, nadam se da u ovom miksovanju nisam napravio nekih novih bisera i da cete uspeti da se snadjete u odgovorima.