Šta je novo?

dialup & lan connection

overclocker

Slavan
Učlanjen(a)
29.06.2004
Poena
309
Pre neki dan sam umrezio u kuci dva racunara (LAN 100Mbit), pa se j*bem vec sat vremena da povezem dialup konekciju sa jednog racunara na drugi(kada se konektujem sa prvim racunarom da tu konekciju koristim i na drugom kompu) preko mreze i nikako neuspeva... Probao sam share connection i nesto neide... Posto nemam nikakva iskustva sa mrezama MOLIM za pomoc! :smash: Inace operativni na oba kompa je XP SP2...

Ajde malo detaljnije objasni sta si i kako uradio/podesio...
Jel ti masine imaju IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2?
Jel ti podignut Internet Connection Sharing servis sa svim pratecim servisima?
Jesi li sherovao dialup konekciju?
Koristis li neki dodatni direwall? Jesi li ga dobro podesio? Jel ima Tunneling opciju?
...

Na prvom compu (sa dial-up) postavis static IP rucno napises 192.168.0.1 ili sta vec na drugom ostavi automaticly, pa otvoris NETWORK CONNECTION WIZARD koji ce ti pomoci da sharing dial-up connection, i obavezno ukljucis file and printer sharing.

P.S. run network connection wizard na oba kompjutera

Poslednja izmena:
Ja imam drugi problem. Net radi ok ali ne mogu na lapu da dobijem gateway ikonu da se konektujem kad ja hocu. Masine su xp home (lap) i win2k3 standard server (desktop), ipovi su staticki 192...1/2. Kad ukljucim ics da druge masine mogu da se konektuju kad god im to treba net se konektuje kad bilo cemu zatreba tj bilo kojoj aplikaciji bez mog znanja. Samo vidim da mi je modem nakacen, sto svakako nije resenje.

Znaci kako da namestim tu gateway ikonu (inace gateway je 192.168.0.1) i kako to isto na linuxu da uradim Slack :)

thx

Kakvu gateway ikonu?!
Podesis u propertijima mrezne karte u okviru TCP-IP setinga da ti je default gateway 192.168.0.1 i to bi trebalo da je to ako ti je ukljucen ICS na desktopu.

Pa ukljucen je ICS i podesen je gateway na laptopu ali ranije sam u odnosu xp pro -> home imao u network connections gateway ikonu preko koje sam mogao da se konektujem isto kao i na dial up
sad je nema ?

sanel_nbg22 je napisao(la):
Pa ukljucen je ICS i podesen je gateway na laptopu ali ranije sam u odnosu xp pro -> home imao u network connections gateway ikonu preko koje sam mogao da se konektujem isto kao i na dial up
sad je nema ?
Da bi imao tu ikonicu potrebno je da pokrenes UPnP (Universal Plug & Play) service i da u sherovanoj konekciji dozvolis sta smatras potrebnim (desni klik na konekciju, pa properties, pa Advanced tab), tj. da chekirash Establish a dialup connection whenever...

sanel_nbg22 je napisao(la):
sad je nema ?
Priznajem da prvi put u zivotu cujem za to :)
Verovatno neki od wizard-a kreira tako nesto, ne znam, nikada ih ne koristim :D

Dandy je napisao(la):
Priznajem da prvi put u zivotu cujem za to :)
Verovatno neki od wizard-a kreira tako nesto, ne znam, nikada ih ne koristim :D
Kad je aktivan UPnP i kada se ukljuci da se automatski konektuje na net kad bilo kojoj aplikaciji u mrezi isti zatreba i kada se dozvoli ostalim korisnicima u mrezi da kontrolisu konekciju automatski se pojavljuje pomenuta ikonica u Sys Tray-u i pojavljuje se nova "konekcija" u Network Connections ;)

Poslednja izmena:
Crni je napisao(la):
Kad je aktivan UPnP i kada se ukljuci da se automatski konektuje na net kad bilo kojoj aplikaciji u mrezi isti zatreba i kada se dozvoli ostalim korisnicima u mrezi da kontrolisu konekciju automatski se pojavljuje pomenuta ikonica u Sys Tray-u i pojavljuje se nova "konekcija" u Network Connections ;)
Aaa, to li je :)
Ja mu nikada ne dam da bilo sta radi 'automatski', pa valjda zato nikada to nisam ni video.

Nazad
Vrh Dno