Šta je novo?

DHL (i ostale međunarodne kurirske službe)

Bahati [SiD]

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
680
Gledao sam po forumu, al' ne vidim temu specifično o ovome, a odgovori su raštrkani i uglavnom stari. Ako ima tema moderator, ja, neka izbriše. :d

1. Jel još naplaćuju špediterske usluge?
2. Koliko?
3. Zašto? :D
4. Jel može to da se izbegne, tj. da im se plati ono što ima prilikom kupovine i ništa preko toga?
5. Da li su prodavci (posebno mislim na kineske, Aliexpress i tako to), raspoloženi da refundiraju te troškove il' bar da ih podele?

1. DHL da, UPS mislim da ne (neka me neko ispravi), FedEx da. Naravno ako je vrednost preko 50 €.
2. DHL 3960, UPS nista, FedEx valjda oko 6000.
3. Nije to nas specijalitet, ima i u drugim drzavama.
4. U principu ne ako je vrednost robe preko 50 €. Moze da se plati otkup dokumentacije ali onda moras da nadjes speditera da ti zavrsi carinjenje.
5. Nemam pojma :trust: Zanimljivo je jedino da DHL nema troskova PDV-a za posiljke vrednosti manje od 50 €. FedEx naplacuje PDV, za UPS se ne secam.

Poslednja izmena:
5. Da li se na bilo koji način razlikuju pošiljke koje stižu običnom poštom od onih koje pristižu preko kurirskih službi?

Treba napomenuti da roba koja se uvozi, odnosno naručuje može da stigne običnom pošiljkom – preko PTT službe ili brzom poštom preko firmi kakve su „DHL”, „Fedeks”, UPS”. Ukoliko, međutim, pošiljka stigne brzom poštom ona se takođe carini po stopi koja je propisana Zakonom o carinskoj tarifi, a ne primenom jedinstvene carinske stope u visini od 10 odsto.

Način dostave robe izbor je njenog naručioca i on se o tome verovatno izjašnjava u momentu porudžbine. Za naše građane i dalje je povoljnije da robu primaju putem obične pošte, s obzirom na to da su PTT usluge jeftinije od usluga brze pošte, pa su samim tim ukupni izdaci niži. Kako se kod poštanskih pošiljaka koje podležu naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica uvećava za troškove transporta i poštarine, onda je jasno da će viša cena transporta znatno uticati na uvećanje vrednosti same pošiljke, pa će i carinske dažbine za takvu pošiljku biti više.

pitaj carinu :-devil-:

http://www.upravacarina.rs/lat/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

Poslednja izmena:
Ko jos ima spediterske troskove za FIZICKA lica? Cak ni u JK nisam to video, a tamo je za neke stvari gluplje nego kod nas, oko uvoza.

Ne mogu se izbeci kod DHLa vise, inace, osim "otkupom dokumentacije" (smizle...)

^Video sam na jednom stranom forumu da kukaju kako im kurirska sluzba (cini mi se FedEx) naplacuje dodatno neki "fee" 2% za "handling". Ne secam se odakle je bio autor posta.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno