Šta je novo?

DHCP - prednosti i mane u odnosu na static IP ?

dulsrules

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.08.2007
Poena
499
Trenutno imam 3 racunara povezana UTP kablom na net preko rutera DLink DIR-300. Od provajdera sam dobio jednu staticku IP adresu. Na ruteru je namesteno na DHCP dodeljivanje IP-adresa racunarima u mrezi. Sad mene zanima, koje bi prednost bila kad bi od providera dobio recimo 3 staticke IP adrese ? Da li bi koriscenje interneta bilo komfornije ili mozda nesto drugacije u odnosu kako sam do sada imao prilike da koristim ? Najvise me zanima oko ravnomernije podele bandwidth-a, npr ako jedan racunar vuce nesto preko yt na drugom je nemoguce odigrati neku mp igru, jer laguje i tako dalje. Da li bi sa tim dodatnim javnim IP adresama racunari ponasali kao da su svaki za sebe, tj samo bi delili brzinu internet linka a ne bi jedan drugog ometali sa lagom i sl ?

Pre svega pitanje je koji provajder danas daje više od jedne IP adrese, osim ako se ne radi IP adresama iz privatnog opsega? (zar ima još uvek takvih :) ) U svakom slučaju te adrese su fizički vezane za modem preko koga svi ti računari izlaze ne internet tako da sumnjam da bi sa više IP adresa dobio nezavisne linkove koji ne ometaju jedan drugog. U krajnjem slučaju pitaj provajdera šta i kako, možda i budu znali da ti odgovore. :)

Prvo, teško da ćeš dobiti 3 IP adrese na jedan link, pogotovo u srbiji.
Drugo i statička adresa ti ne znači mnogo osim ako ne držiš server kome treba pristupati sa mreže ili moraš da ostvariš udaljenu konekciju prema tebi. Ali ako daju džaba ni ne škodi.
Prednost DHCP servera je što ne moraš ništa da podešavaš na tvojim sadašnjim računarima, a i na drugim budućim laptopovima, mobilnim itd. Windows 7 jako voli DHCP. Mana je uslovno to da ako moraš pristupiti nekom računaru po IP adresi (male šanse), moraćeš prvo da saznaš adresu. Naravno uvek možeš da DHCP serveru kažeš da određenom računaru dodeli fiksnu IP adresu.
Za ravnomernu podelu bandwidth-a se brine ruter. U njemu imaš i opcije da odrediš i prioritete. Jedino ih ponekad torrenti znaju da preopterete pa počinju da guše ostale računare.
Ako nešto zapne, tu je forum, slobodno pitaj.

Vidi ako taj ruter ima QoS servis...preko njega mozes da podesis proritetne portove, aplikacije i sl. Jedino tako mozes da smanjis ili eliminises taj lag koji ti se javlja..Inace i kada bi imao tri staticke ip adrese i dalje imas jednu fizicku liniju preko koje ti ide saobracaj...ne verujem da bi se bilo sta poboljsalo..

Ok. Znaci da se ne nadam previse ? Ali mene zanima, kako ja onda ne ometam komsiju do mene kada torrentujem ? I moj i njegov kabl idu do kutije i tu se spajaju na onaj glavni. Znaci, ako bih ja od provajdera dobio 3 javne adrese (recimo) na svakom od tih mojih racunara imao bih lag free, kao da imam 3 posebna manja linka ? Da li to tako funkcionise ? Ili da bi dobio taj efekat jedini nacin je da se uvedu 3 kabla u stan pravo iz razvodne kutije u ulazu, pa onda i 3 modema, pa tek onda na ruter sa tih modema pa sa rutera na racunare ?

Jedan modem jedna IP aderesa. Ali ne moze to kako si zamislio - iz tri modema u ruter, pa u racunare. Nemaju ruteri slucajno jedan WAN port. Ruter upravo sluzi da javnu adresu koju dobija sa WAN porta (spoljasnjeg) prevodi na vise privatnih adresa u tvojoj lokalnoj mrezi.
Sto se tice tebe i komsije - zato sto ti kada potpuno koristis svoj link, ti u stvari koristis maksimalan protok koji ti je dozvoljen, a on koristi svoj dozvoljeni protok. Tvoj modem odredjuje protok, a tu gde ste ti i komsija zajedno spojeni je protok veci od vaseg zajednickog.

Ok. Sad mi je jasnije.

Nazad
Vrh Dno