Šta je novo?

DFI+Sempron problem

Xith

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2004
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel I9-12900K custom loop
Matična ploča
Asus Z690 Rog Apex
RAM
2x16GB G.Skill Trident Z5 6400Mhz
GPU
Gigabyte RTX 3080
Storage
Kingston KC3000 2TB, Adata SX8200 Pro 2TB
Kućište
Lian Li 011 Dynamic
Poz,
DFI NF4x Infinity i Sempron 2800+ prave problem odnedavno. Do pre mesec dana je sve super radilo, proc je bio na 2.59Ghz, memorija na nekih 235-240 (nisam siguran u tacnu brojku), magistrala na 324Mhz.
Elem, prvo je krenulo da se resetuje u toku renderovanja pa sam smanjio takt na 2.4. Neko vreme je bilo u redu a onda su restarti i smrzavanja racunara postali sve ucestaliji.
Vracanje back na default nije pomoglo, Prime pokazuje gresku posle par minuta na Maximum heat consumption testu.
Cistio sam kuler i stavljao novu pastu, medjutim, isto.

Jel procesor otisao u vecna lovista?
Da probam sa povecavanjem napona (do sada je bio na defaultu, 1.45v)?
Kako da proverim da nije do memorije (neki test a da nije memtest, nemam floppy).

Hvala unapred :wave:

Probaj sa dizanjem napona, kod mene radi na 2,62 pri povecanju napona od 10%. Memoriju najbolje da pozajmis ili da zamenis sa nekim na dan, 2 da bi otklonio tu dilemu.

Poslednja izmena:
Probaj malo sa povecanjem napona mada mi je nesto sumnjivo u celoj prici...
Ako uzmemo za cinjenicu da znas sta radis i da si siguran da je sve radilo savrseno (mada mi je 2.6GHz malo mnogo za stabilan rad na def naponu) i da je pocelo i na 2.4 GHz da zeza ja mogu da posumnjam samo na dve stvari.
Procesor ili radi ili ne radi, njega eliminisi. Prva malo manje verovatna stvar je da je DFI poceo da otkazuje tj. condenzatori na njoj. Sto mi malo cudno jer je DFI keva i koristi kvalitetne komponente. A i jos nisam cuo da je neka imala takav problem. Druga malo verovatnija stvar je da ti popusta napajanje. To bih ti preporucio da proveris.
A proveri i memaru za svaki slucaj, to je najlakse ;)

Poslednja izmena:
... Prva malo manje verovatna stvar je da je DFI poceo da otkazuje tj. condenzatori na njoj. Sto mi malo cudno jer je DFI keva i koristi kvalitetne komponente. A i jos nisam cuo da je neka imala takav problem. ...

Da je keva, i nije bas ... znam za 5 koje su riknule, od kojih dve kod mene, a jedna cak nikada nije koriscena za OC. To je ipak samo Infinity. LP je nesto drugo.

...Elem, prvo je krenulo da se resetuje u toku renderovanja pa sam smanjio takt na 2.4. Neko vreme je bilo u redu a onda su restarti i smrzavanja racunara postali sve ucestaliji. ...

To sa smrzavanjem, pa sa restartima u radu a posle i iz cista mira, jako lici na slucajeve koje sam imao sa tom plocom. Promena memorije nije dala nikakav rezultat, a promena napajanja je dala rezultat samo u jednom slucaju, ali na kratko i restartovanje se ponovo javilo.
Poslednja sa kojom sam radio, a koja se ponasala bas kao tvoja, sada radi fantasticno, ali tek posle intervencije Cika Pere

Evo ovako...
Probao sam sa drugom memorijom i sve je ok. Testovi prolaze i nema zakucavanja.
Ovu staru sam probao na drugoj masini (goldmem, memtest) i ne prikazuje nikakvu gresku? :smash:

U cemu je fazon? Da nije do ploce nesto pa joj iznenada ne prija ova stara memorija?

Moguce, DFI je mozda malo gadljiv na neke memorije, ali koliko vidim, ljudi imaju svasta i uglavnom lepo rade ako je sa plocom sve OK.
Medjutim, ako pocne da zamrzava i restartuje sa jednom vrstom memorije koja normalno radi na drugim plocama, postavlja se pitanje ispravnosti te ploce.

malo off:
to je kao kad "neki" tim promeni trenera, pa naredno kolo igra ko lud...posle toga opet shupci

Jurke je napisao(la):
Da je keva, i nije bas ... znam za 5 koje su riknule, od kojih dve kod mene, a jedna cak nikada nije koriscena za OC. To je ipak samo Infinity. LP je nesto drugo.

Ja iskreno ne znam nijednu. Mada kad se pogleda koliko je broj tih ploca kod nas i nije strasno uopste, opet je to dobar procenat. Mnogo je manje reklamacija nego kod drugih proizvodjaca.

A da vratis opet staru i opet probas testove... Nekako ni cudno da joj ne odgovara memorija, DFI ne bira.
Opet mislim da je napajanje.

Hmm... kako da utvrdim da je napajanje u pitanju?
Imam drugo (China 400w) ali je slabije od ovoga (Chieftec 360w), plasim se da tek ono nece moci da mi pomogne ;)
Neki program za ocitavanje napona?

Vrh Dno