Šta je novo?

DFI NF4X Infinity i 2 x 512MB problem?

JoKa

Čuven
Učlanjen(a)
16.09.2002
Poena
645
Problem nastaje kad se ubaci drugi modul od 512MB KingMax SuperRam, ploca obori brzinu memorije na 160MHz. Sva setovanja u Biosu sa na AUTO, sa jednim modulom je brzina regularnih 200MHz. Kada rucno namestim na 200MHz sistem je toliko nestabilan da ne moze da udje u Win. Cak ni sa 8-4-4-2.5 cl 1T ne prolazi 3DMark03. Sa 2T prolazi 3DMark, ali jos nisam probao Prime. Bios je najnoviji, nista nije OC. Procesor je Sempron 2800BX. Da li je neko imao slicnih problema? Na MSI K8N NEO3-F i Sempron 2500BX oba modula rade bez problema na 200MHz.

da i meni na MSI neo3 sva dva PQI 512 dvostrana modula rade na 200 bez problema..
Po specifikaciji DDR400 mogu ici maksimalno 1 dvostran modul + 1 jednostran.. ili 3 modula koji si jednostrani.. to ti pise i u uputsvu za DFI plocu..
Verovatno su ti moduli dvostrani a posto su na jedno kanalu ploca se pridrzava specifikacije i spusta brzinu na DDR333
Zasto to na MSI radi nemam pojma verovatno su tajminzi opusteni na MSI....

Isključi memory interleaving i postavi ručno kako ti je memorija ranije bila setovana. Ona setovanja 24T i 12T postavi na 17T i 11T. Možeš i da usporiš one opcije (latencije mislim da su, 5.5ns stoji) kod 1T i 2T setovanja. Postavi ručno na 1T, a refresh postavi na recimo 6 i 8ns. Ako i dalje bude nestabilno, uspori još za po jedan broj. Ključna stvar je da isključiš interleaving, pošto očigledno nisu u pitanju potpuno istovetni moduli.

Ostale osnovne latencije za RAM vidim da umeš da postaviš. Stavi ih baš kako ti je bilo na prošloj mašini i to će biti pun pogodak. Sa ovim setovanjima možeš da ideš i u ozbiljan overklok, samo što ćeš morati da usporavaš memoriju sa onim umnoškom (0.5 do 1 x CPU).

JoKa je napisao(la):
Problem nastaje kad se ubaci drugi modul od 512MB KingMax SuperRam, ploca obori brzinu memorije na 160MHz.

Jesi li probao ovaj novi BIOS od 19/10/2005? Moze se desiti da ti resi taj problem jer:

"Enhance cool & quiet stability when using two or three DIMMS"

Greskom sam koristio stari BIOS jer mi se ucinilo da je ovaj od 19/10/2005 samo za rev B, a moja ploca je rev A. Evo sad sam probao i ovaj najnoviji i opet kad stavim 2 x 512MB i sve na Auto radi na 160MHz. Sa setovanjima koja je Nizda preporucio ulazi u Win, i mem skor u Sandri je skoro isti kao sa 1 x512MB (3000) pa cu videti kako se ponasa Prime. Ono sto mene cudi je da na MSI K8N NEO3-F sve radi bez problema uz cak nesto veci mem skor u Sandri.

Nazalost ni ta setovanja nisu stabilna, izgleda da jedino "pomaze" 2T.

Očigledno su memorijski moduli međusobno veoma različiti, tako da nemaš izbora. Probaj, pre nego što zaključimo temu, da podigneš voltažu memoriji na 2.9v i 1T, pa da vidimo šta se dešava.

Meni neka STT memorija, samo dno ponude, radi na 6-3-3-2.5, 1T na 225MHz, difolt voltaža. Ne sumnjam da bi radio i interleaving da moduli nisu skroz različiti, jedan je kupljen zimus u decembru, drugi pre 15 dana.

Kingmax je ipak značajno bolja memorija, ne odustaj od čačkanja. Ja sam ludeo nedelju dana dok mi oba modula nisu proradila. Pre toga sam imao kingston modul, e to je tek bio šou program. On ni sam sa sobom nije radio kako treba.

Kingmax izgleda nije bas tako dobra memorija kako mnogi tvrde. Da ne navodim detalje, sa samo jednim modulom sam pogubio zivce i na kraju ga se otarasio iako je po testovima potpuno ispravan. Recimo racunar ce resetuje jednom u 1-2 dana.Trenutno mi je uptime 9 dana 11 sati, tako bar stoji u eDonkey. Moguce da je problem u SPD-u ali vecina latencija se ne moze manuelno podesiti.

Nazad
Vrh Dno