Šta je novo?

DFI nf4 Ultra Infinity

JoKa, si probao novi BIOS? ja sam kachio neki kuler s kontrolom obrtaja i videh u BIOS-u da postoji opcija i za chipset, ispod one za kontrolu obrtaja CPU kulera

Ji 4Tze je napisao(la):
JoKa, si probao novi BIOS? ja sam kachio neki kuler s kontrolom obrtaja i videh u BIOS-u da postoji opcija i za chipset, ispod one za kontrolu obrtaja CPU kulera

Nisam, ali ajde probacu i to. Kako mislis sa kontrolom broja obrtaja, ima potenciometar? Da li si ti isprobao tu opciju u novom biosu? Mislim da su ostali uspeli da smanje br. obrtaja uz pomoc SpeedFana ali ne znam kako da ga podesim?

ma kachio onu CoolerMaster 8-cu sa Hyper6 (ima potenciometar). sad sam opet sve probao, i onaj DFI default (kad njega nakachim, ChipsetFanSpeed opcije uopste nema) a kad stavim CoolerMaster taj sa h6 ima opcija (Auto, 100%, 90% ... 50%), ali ne radi :d
mrka kapa, sta da ti kazem :)
jesi video mozda na sta lichi chipset kuler na MSI Neo4-Fi? :D

Poslednja izmena:
Evo da se pohvalim da sam i ja od sad ponosni vlasnik ove plocice, i evo odmah par pitanja, koje nforce drivere koristiti za ovu plocu, mislim sa kojima radi najstabilnije, jer imam utisak da sa nekim driverima brljavi a sa nekim ne sto se tice podrske za sata diskove posto imam maxtor 160gb desava se da se nekad zatupljuje zbog nforce drivera (prijavi nekad da recimo folder c:\windows is corrupted pa chkdisk i ispravi sve. Ovo mi se u zivotu nije desilo jer do sada nisam imao sata hard a siguran sam 90% da je do drivera za plocu.
Problem 2: Ponekad se javlja ali mislim da vise ne pa da pitam jel to moze da bude razlog. Desava se da mi se nekad sistem butuje za gotovo 20-30 sekundi i vec je u windowsu i sve radi, nekada se desava da butuje po minut dva i teko onda udje u win i sve radi ok. Sumnjam na nforce drivere najvise ali da li se mozda kolju Alcohol i Daemon Tools posto sam negde citao da dolazi do problema kada su zajedno na jednoj masini (mada ja vec 2 god na raznim masinama imam njih zajedno pa nikad nisu bili problem). Sve ovo vazi za konfiguraciju iz potpisa.

P.S. thnx to member JoKa za masinu

ja sam slicne probleme resio instalacijom novih, zvanichnih drajvera, sa nvidia sajta. Maxtor DM10+ 200GB i nf4 obichan chipset.

neko je pominjao gashenje NCQ/TCQ-a u drajverima kontrolera ili izbegavanje instalacije nforce SW IDE drajvera

Poslednja izmena:
Ji 4Tze je napisao(la):
ja sam slicne probleme resio instalacijom novih, zvanichnih drajvera, sa nvidia sajta. Maxtor DM10+ 200GB i nf4 obichan chipset.

neko je pominjao gashenje NCQ/TCQ-a u drajverima kontrolera ili izbegavanje instalacije nforce SW IDE drajvera
sta si skidao na nvidi-a sajtu, bas nf4 drivere ili one druge nforce drivere gde ne pise za koji chipset su nego samo ono nforce drivers i to je, cuo sam i ja za ovo ne instaliranje nforce sw ide drivera ali koliko sam ja primetio kad na pocetku instalacije windowsa idem na F6 da bi ubacio drivere za sata sa diskete i kasnije kad se instalira win za ide kontrolere stoji nforce i nemoguce je instalirati bez tih drivera windows. Evo sada kad sam izbrisao alcohol i ostavio samo daemon nemam vise taj problem sa dugim cekanjem, onako normalno 30-ak sekundi i podigne win, ajde javite se ljudi za drivere da vidimo sta je najbolje resenje i kako

Ji 4Tze je napisao(la):
nf4 drajvere, koje drugo?
na njih sam i mislio u stvari vec ih imam ali koristim ove sto su dosli uz plocu nesto nisam sigiran u ove 6.70, ne znam vise ni sam, velika je to muka. Tripovao sam se da nisu ovi nforce 4 410/430 a imam i jos neke stare 5.11 ili sta vec pa ne pise u instalacionom fajlu za koji su cipset nego vec nforce_511_international_whql.exe i sad ja da gledam u bob za koji chipset su a nisam ni imao pre nforce chipset tako da nisam ni u toku sa driverima za taj chipset, ajde probacu sa driver cleanerom da ocistim sve ove stare pa da instaliram najnovije 6.70 pa javljam kako "ide u grad" :)

resen problem, fora je bila u tome sto su driveri bili instalirani jedni preko drugih, pa lepo uninstall pa u safe mode sa driver cleanerom ocistim sve i instaliram 6.70 drivere i sad za 20 sekundi podigne ceo sistem i sve lepo radi cak ne zezaju ni ide driveri nvidiini, smak'o sam i alcohol za svaki slucaj da se ne kolje sa daemonom ipak image fileovi mogu da se prave i sa nerom a daemon mi samo sluzi za emulaciju jer pojedine igre rade samo sa njim. Pozz

VRATIO SE PROBLEM!!!! Opet se desava ponekad ali ne svaki put da se windows ucitava po 3-4 minuta stvarno mi ovaj problem ide na zivce, nista nije cackano sa driverima izgleda da radi kako mu se cefne ne znam vise ni sam i jade ljudi POMAGAJTE sto niko ne odgovara!!!!????? Jos jedna fora se desava, kad ide u standby S3 je u pitanju i kad ka probudim nece da upali display znaci ukljuci se komp ali nema signal na monitoru uopste, ajde sad kazite zbog cega je ovo (e ovo mi se desavalo i na drugoj konfiguraciji opet ne znam zasto ali nisam tada stigao da pitam). H E L P!!!

Ji 4Tze je napisao(la):
probaj ugasi TCQ/NCQ (ne znam gde je NCQ posto imam NF4 obichan chipset) u drajveru za kontroler.
a za S3 probaj noviji BIOS...
1. gledao sam to za ncq i nisam nasao ne znam ima li bese neka fora sa write cahe-om da se enabluje ili disabluje, za sad mi stoji enabled i kao valjda je to bolje, potrazicu za ncq.
2. Za s3 cudna glupost, ako ka sleepujem i posle minut 2 podignem opet radi sve ako stoji malo duze nece da radi, najnoviji bios je stavljen.
3. Da li uz nforce drivere treba da dodje GART driver ili ne posto ga u nTune ne prikazuje tj nije instaliran i da li je to toliko bitno ili ne?

ljudi jel hoce neko da mi pomogne ili treba da otvaram novi thread???? Ovo iritira zesce, probao sam sve zive verzije nforce drivera i isti djavo uvek butuje po 2 minuta cak hdd u nekim trenucima ne radi samo cuti nisti mu svetli lampica. Sta moze da bude? Kad instaliram windows iz pocetka kao sve radi normalno cim instaliram ostale drivere radi 1 dan i posle opet pocinje da zeza ajde priskacite u pomoc

Ne znam da li si probao da ne instaliras nforce ide drivere.....ostavi native drivere za hard(windows-ove)....Mozda pomogne....

jel 2 minuta boot-uje ili mu toliko treba da digne sistem???

skini bootvis pa vidi koji proces koci dizanje sistema. takodje, ako je sata hdd, probaj da iskljucis ncq (cuo sam da to hoce da pravi probleme).

PoisonFree je napisao(la):
jel 2 minuta boot-uje ili mu toliko treba da digne sistem???

skini bootvis pa vidi koji proces koci dizanje sistema. takodje, ako je sata hdd, probaj da iskljucis ncq (cuo sam da to hoce da pravi probleme).
2 minuta dize sistem znaci od kad krene windows logo i ide crvic tako 2-3 minuta. Ali pazite svi sad foru da bi instalirao sistem ja moram da ubacim drivere sa diskete (F6 pre instaliranja windowsa) i tada automatski imam nforce ide drivere jer bez njih ne moze da instalira windows. Bili su mi 6.70 driveri sa nvidia sajta i sad sam samo ide i sata drivere opet instalirao sa diskete i sad opet sve radi normalno kao i kad je prvi put instaliran windows, izgleda da uopste nisam ni trebao da cackam sa nforce driverima, naravno samo sa ide i sata driverima. Videcu ako opet pocne da brljavi, probao sam razne kombinacije da vadim kartice menjam slotove za mem, menjam kablove ni tad nije hteo da butuje brze, cak se desavalo da ne butuje uopste da se zaglavi plava crta pri podizanju sistema. Sad kada sam instalirao drivere za ide sa diskete radi sve i maltretirao sam ga da vidim hoce li se ******* i sad butuje brzo i sve nekako radi brze (ti driveri za ide i sata su 4.79 whql) oni sto dolaze uz nforce 6.70 su 5.53 i nisu whql iako pise na sajtu da jesu, mozda je to uzrok sto nisu prosli test kod ms-a. Nemam pojma ni ja sam, ako se povrati problem javicu, za sad da kucnem u drvo radi.
P.S.
gde je opcija za disableovanje NCQ-a (ako dodje do greske ne daj Boze!!!), ja nisam nasao nigde?

@PoisonFree:
Imam BootVis ali mi nesto nije jasan, kako se sta radi, jel na ono Trace pa biram sta cu ili ne, pa posle kako gledam sta zeza?

djsp je napisao(la):
Ne znam da li si probao da ne instaliras nforce ide drivere.....ostavi native drivere za hard(windows-ove)....Mozda pomogne....
probao sam i sa native driverima ali onda radi presporo i desavaju se isti problemi, vec sam objasnio u prethodnom postuu da sam prinudjen da instaliram nvidia ide drivere pre same instalacije windowsa

Pazi, ja sam imao slican problem.
Imam DFI SLI infinity i maxtor 200gb dm10 sa NCQ, i kada sam instalirao nvidia nforce drivere imao sam slicne simptome kao tvoje.A to se odnosi na IDE drivere, jer izgleda imaju problem sa Maxtor diskovima.
Navodno kada instaliram nforce ide drivere,kaze mi win da nisu whql sertifikovani, a na tim driverima stoji whql sertfikat.Probao sam da ih instaliram "nasilno", bez obzira na upozerenje, i sve je lepo radilo do drugog restarta, kada se win ili nije dizao, ili dizao 5,6 minuta.
Naglasavam da sam koristio 2 zadnje verzije nforce drivera sa cd-a casopisa Digital.
Problem sam resio instaliranjem IDE driverima od win xp, znacio preskocio sam instalaciju ide drivera u nforce instalaciji.
E sada mene jedino interesuje koliko bi hard brze radio sa nvidinim IDE driverima, odnosno koliko sam izgubio na brzini.
Sada ne mogu da se zalim,sve radi stabilno i hard lepo sljaka, ali opet me to interesuje koliko sam izgubio uz ove drivere

Poslednja izmena:
FuRious je napisao(la):
Pazi, ja sam imao slican problem.
Imam DFI SLI infinity i maxtor 200gb dm10 sa NCQ, i kada sam instalirao nvidia nforce drivere imao sam slicne simptome kao tvoje.A to se odnosi na IDE drivere, jer izgleda imaju problem sa Maxtor diskovima.
Navodno kada instaliram nforce ide drivere,kaze mi win da nisu whql sertifikovani, a na tim driverima stoji whql sertfikat.Probao sam da ih instaliram "nasilno", bez obzira na upozerenje, i sve je lepo radilo do drugog restarta, kada se win ili nije dizao, ili dizao 5,6 minuta.
Naglasavam da sam koristio 2 zadnje verzije nforce drivera sa cd-a casopisa Digital.
Problem sam resio instaliranjem IDE driverima od win xp, znacio preskocio sam instalaciju ide drivera u nforce instalaciji.
E sada mene jedino interesuje koliko bi hard brze radio sa nvidinim IDE driverima, odnosno koliko sam izgubio na brzini.
Sada ne mogu da se zalim,sve radi stabilno i hard lepo sljaka, ali opet me to interesuje koliko sam izgubio uz ove drivere

gubi se na brzini probao sam tu kombinaciju vec, pazi ja drzim originalne drivere za ide sa diskete a ostalo mi je sve iz 6.70 paketa, znaci sve sem ide drivera i sljaka sve lepo za sad, da kucnem u drvo

Za StudioVPC

Vidim da imamo vrlo sličnu konfiguraciju, i prilično problema sa njom. Zajedničko nam je DFI NF4 Ultra Infinity ploča i 2x512MB Kingston. Ne znam da li si vidio moj post na http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=776749#post776749, ali ja ih nisam uspio riješiti ni sa jednom kombinacijom drajvera (probao sam one tvoje koje si atachirao, a i ja ih imam na disketi; zatim one na CD-u, i danas ove najnovije 6.70), pa ću u ponedeljak komp da nosim ponovo na reklamaciju :( Ljudi mi savjetuju da flashujem BIOS, a već imam najnoviji koji DFI nudi (19.10.2005) koji je stigao na ploči.
Izem ti takvu mašinu kad ne mogu pogledati ni običan DivX film (zakuca se sistem nakon par minuta).
Zato te pitam da li si ti sa drajverima definitivno riješio svoje probleme? Možeš li probati testirati moje simptome na svom kompu (vidim imaš i TV karticu i više diskova, pa ti to neće biti problem)?
Hvala unaprijed na odgovoru

galisnik je napisao(la):
Vidim da imamo vrlo sličnu konfiguraciju, i prilično problema sa njom. Zajedničko nam je DFI NF4 Ultra Infinity ploča i 2x512MB Kingston. Ne znam da li si vidio moj post na http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=776749#post776749, ali ja ih nisam uspio riješiti ni sa jednom kombinacijom drajvera (probao sam one tvoje koje si atachirao, a i ja ih imam na disketi; zatim one na CD-u, i danas ove najnovije 6.70), pa ću u ponedeljak komp da nosim ponovo na reklamaciju :( Ljudi mi savjetuju da flashujem BIOS, a već imam najnoviji koji DFI nudi (19.10.2005) koji je stigao na ploči.
Izem ti takvu mašinu kad ne mogu pogledati ni običan DivX film (zakuca se sistem nakon par minuta).
Zato te pitam da li si ti sa drajverima definitivno riješio svoje probleme? Možeš li probati testirati moje simptome na svom kompu (vidim imaš i TV karticu i više diskova, pa ti to neće biti problem)?
Hvala unaprijed na odgovoru
nisam te skontao koje simptome da testiram kod mene, i da ja sam definitivno resio problem sa 4.79 ide dirverima i imam taj isti bios, svaki put podize sistem za 20 sekundi

EDIT: Ako si mislio na kompresiju u divx i slicno sve mi radi kako treba nikakvih problema uopste nemam, i video sam tvoj post ali nisam stigao da odgovorim tamo

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru.
A da li si imao problema sa prebacivanjem velike količine podataka sa jednog diska na drugi, npr kakvih 15-20GB? Meni se komp resetuje nakon određenog broja GB.
Vidim imaš napajanje od samo 350W (moje je 400W) znači nije ni do slabog napajanja. Kod mene je garant nešto od hardvera neispravno, i to bojim se da je ploča, ili mu ova memorija ne paše.

galisnik je napisao(la):
Hvala na odgovoru.
A da li si imao problema sa prebacivanjem velike količine podataka sa jednog diska na drugi, npr kakvih 15-20GB? Meni se komp resetuje nakon određenog broja GB.
Vidim imaš napajanje od samo 350W (moje je 400W) znači nije ni do slabog napajanja. Kod mene je garant nešto od hardvera neispravno, i to bojim se da je ploča, ili mu ova memorija ne paše.
bez ikakvih problema sam prebacivao oko 40 GB podataka, znaci od kad sam stavio 4.79 ide drivere nema problema uopste. I nije ovo samo napajanje od 350W to je LC Power napajanje od 350W nije neki fus kung-fu mali kinez hehehehe

E ljudi nabavio sam i ja jednu DFI nf4x plocu... Mogu reci da je ovako fizicki malo razocarenje u odnosu na Epox 8KDA3J koji sam imao pre, ali pci-e znaci. Sada mislim da cu da odlepim od ovog ventilatora. Probao sam sa SpeedFanom i na default i sa ovim config fajlom i opet nista,zapelo da se vrti na 5-6k. Ovaj ventilator mi je najbucnija stvar u kucistu i iritira me(imam ATI x1600pro na kome se jedva vrti kuler i Sempron 2800+ kome sam smanjio na 1000 obrtaje). Sta raditi?
@Ji 4tze Da li mislis da je dobra ideja da ste stavi kuler na 7V posto je chip i ovako vec poprilicno vreo? Da li si koristio uz CM nekakav dodatni ventilator?

mislio, ne mislio radi tako vec mesec dana, a ni CM ni zalman nisu bili dodatno hladjeni (to bi bilo malo 'suludo' raditi) sem promajom u kucistu (znachi ventilatori napred ubacuju nazad izbacuju vazduh)

Pa probacu i ja tako... nadam se da nece da mi pregori NB samo :)
Ova pasivna resenja mi definitivno ne ulivaju sigurnost, nek se vrti al malo sporije...

ma radi bre i pasivno hladjeno, jesu vruci - znak da dobro disipiraju, ja sam samo na ovom jednom kompu stavio original kuler na 7V samo da bih mogao da zamenim graficku :)
ali moras imati promaju u kucistu
ili kupi neki nb active kuler, neko je pominjao neki ne znam tacno kako se zove model i chiji je, valjda thermaltake...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno