Šta je novo?

DFI nf4 Ultra Infinity

MaxXx

Čuven
Učlanjen(a)
23.08.2003
Poena
650
Posto nameravam da kupim doticnu plocu (zbog prelaska na pci-e) posle praznika dobro bi mi dosla iskustva vlasnika iste. U poslednjem Digital-u je dobila nagradu "Best Buy", ali je izostao detaljniji opis. Znaci, da li vredi kupovati? Sta su joj vrline, a sta mane...?

:wave:

Ja je imam, i sluzi me vrlo dobro, ali ima par mana.
kao prvo, northbridge ventilator (kao i kod svih ostalih DFI) je los, i pocece da zeza vrlo brzo, tako da ces verovatno morati da ga menjas. Ja trazim trenutno neki da zamenim.
Druga stvar koja mi je jako zasmetala je to sto je ni jedan program za merenje temperatura koji sam ja probao ne radi kako treba.
Motherboard monitor ne radi uopste, Speedfan radi, ali ima dosta gresaka u merenju napona i temperatura, cak i ITE Smart Guardian ne radi kako treba (ne detektuje temperaturu procesora, nego samo system1 i system2, i ne daje da se menja broj obrtaja ventilatora).
Za te pare je dobra, pogotovu ako volis da klokujes, a nemas previse para.

Poslednja izmena:
ma moze speedfan da se podesi skroz ok. potrazi malo po forumu imas konfiguracioni fajl (cini mi se da ga je nidza poslao). IZ njega mozes da smanjis broj obrtaja cpu coolera. Za oc je odlicna.
Kao sto rece Rale, jedini problem je bucni NB ventilator i to sto se nalazi na nezgodnom mestu pa u slucaju da imas neku vecu graficku kartu mozda neces moci da ga zamenis.

Citao sam ovde na forumu o zameni coolera na nf4, a nameravam da uzmem obican nV 6600 ddr2 pa valjda nece biti problema sa ugradnjom. Jedino sto mi se ne svidja (ali to je slucaj sa svim nf4 plocama) je mali broj pci slot-ova. Ne znam kako cu ubudziti SB Live!, Tv kartu i modem :S: .

@Rale

Kazi mi jel na tvojoj ploci imaju "oblozene i zalivene" zavojnice? Gledam na dfi sajtu, na njihovoj verziji nisu oblozene, dok su u Digital-u dobili primerak sa oblozenim zavojnicama.

Ajde jos neko ko ima plocu nek kaze sta pametno.

MaxXx je napisao(la):
.....Jedino sto mi se ne svidja (ali to je slucaj sa svim nf4 plocama) je mali broj pci slot-ova. Ne znam kako cu ubudziti SB Live!, Tv kartu i modem .........

Istina nazalost, malo PCI slotova.Ja sam moj problem resio eksternim USB
modemom.Oni su naj-jeftiniji kada se pogleda cena ostalih komponenti u USB
varijanti.
Pozdrav

Rale45 je napisao(la):
Ja je imam, i sluzi me vrlo dobro, ali ima par mana.
kao prvo, northbridge ventilator (kao i kod svih ostalih DFI) je los, i pocece da zeza vrlo brzo, tako da ces verovatno morati da ga menjas. Ja trazim trenutno neki da zamenim.
Ventilator je los kao i na Epox-u :d
Na lanparty modelu je bolji ventilator ;)
Rale45 je napisao(la):
Druga stvar koja mi je jako zasmetala je to sto je ni jedan program za merenje temperatura koji sam ja probao ne radi kako treba.
Motherboard monitor ne radi uopste, Speedfan radi, ali ima dosta gresaka u merenju napona i temperatura, cak i ITE Smart Guardian ne radi kako treba (ne detektuje temperaturu procesora, nego samo system1 i system2, i ne daje da se menja broj obrtaja ventilatora).
Za te pare je dobra, pogotovu ako volis da klokujes, a nemas previse para.
A ti se plasis da ce da ti se pregreje CPU ?
Imas Speedfan i cfg fajl sa kojim radi perfektno.

ajde, molim te, uputi me na taj cfg fajl, jer sam, ocigledno slep, pa ne mogu da nadjem.

a moglo bi i uputstvo kako da ubacim taj cfg fajl ... :)

Evo cfg fajla, a ako ti kazem kako se instalira moracu da te ubijem :d

Prilozi

• speedfansens.zip
    805 bajta · Pregleda: 105
Kod mene ploca radi skroz korektno, sa Athlonom 3000+. Nikada nikakvih problema nisam imao. Dakle sve preporuke. A sto se tice merenja temperature, iskopirao sam ovaj fajl u instalacioni folder SpeedFana, koji je drfedja okacio, i prijatno sam se iznenadio :D Temp procesora u leru je 9C-10C :D Jel to neka greska??? :d

Imam ja jedno pitanjce u vezi sa ovom plocom, je li neko probao da u sva tri slota stavi memoriju? Kako ce se to odraziti na performanse? Trenutno imam 2x256mb , a dokupio bih jos 512mb, pa ne znam je li bolje ove dve da prodam a uzmem jednu od 1GB ili mogu nesmetano da popunim sva tri slota za memoriju (kombinacija dakle 256+256+512)??? :type:

Prilozi

• SpeedFan.jpg
    SpeedFan.jpg
    29.8 KB · Pregleda: 101
Poslednja izmena:
Pazi, cfg fajl radi potpuno korektno na DFI NF4x Infinity za S754, pretpostavljam da bi trebalo da radi i na Infinity Ultra. Interesantno je da mi je DFI NF4x sa A64 2800+ pokazivala u BIOS-u 9-10 stepeni za CPU !!! :d

Hvala na odgovorima!

Ajde jos jedno pod pitanje, jel neko probao da popuni sve pci slotove i jel ima nekih problema?

pozdrav

Probao sam na NF4x i nema problema izuzev hladjenja graficke kartice. Posto je prvi PCI slot odmah do PCI-e 16x veliki problem predstavlja to sto kartica u tom slotu prakticno "poklopi" kuler na grafickoj kartici.

Ok, hvala. Meni nece predstavljati problem jer mi je modem do graficke, neki mali budjavi star 100 godina :)

@drfedja ajde mi molim te odgovori na ono pitanjce gore sto sam postavio, a tice se memorije... ako ti nije frka. ;)

Majstor^Zivota je napisao(la):
@drfedja ajde mi molim te odgovori na ono pitanjce gore sto sam postavio, a tice se memorije... ako ti nije frka. ;)
Nece se odraziti na performanse. Ti imas S754 plocu, sa tri memorijska slota, sa jednom 512MB memorijom ce interleaving raditi isto kao i sa jos dve 256-ice, zbog istog broja memorijskih banaka. Prema tome, mozes slobodno da kupis jos jednu 512-icu. Moduli od 1GB su po pravilu losiji overklokeri i mogu praviti vece probleme sa kompatibilnoscu.

Poslednja izmena od urednika:
MaxXx je napisao(la):
Posto nameravam da kupim doticnu plocu (zbog prelaska na pci-e) posle praznika dobro bi mi dosla iskustva vlasnika iste. U poslednjem Digital-u je dobila nagradu "Best Buy", ali je izostao detaljniji opis. Znaci, da li vredi kupovati? Sta su joj vrline, a sta mane...?
Kakav si ti to member 2.5 godine kad prvo ne proveris maticni sajt!?
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=9409

Poslednja izmena:
MaxXx je napisao(la):

Marti Misterija je napisao(la):
Kakav si ti to member 2.5 godine kad prvo ne proveris maticni sajt!?
http://www.benchmark.co.yu/vidito.php?sid=9409

@MM, ali, member je izričito tražio različita mišljenja, odnosno iskustva ljudi, ne informacije sa jednog review-a.

Poslednja izmena:
Posto vidim da se svuda spominje DFI nf4 infinity (da ne otvaram novi thread) i lanparty serija, i da su je vec dovoljno ishvalili, da li mi je pametno onda da predjem sa ECS nforce4 s754 na dfi nf4 infinity.
Da li cu videti ikakav napredak?
Posto i ECS ploca ima solidan overcl., a specifikacije obe ploce su gotovo identicne.

Ma Marti uredu je, priznajem da nisam procitao text na sajtu, ali mene su ipak interesovale stvari koje izlaze na videlo posle odredjenog vremena.

pozdrav

Nema hard filinga, zasto bi bilo ;)

Uros je bio i previse detaljan, kolebam se da li uopste da kupim plocu :)

Ako neces da se bavic oc-om onda ima jeftinijih i veoma kvalitetnih resenja... pogle na pomenutom sajtu, ima lepih testova.

koliko sam razumeo (Gedzu :)) ovo je isto ko DAGF samo nf4 ultra chipset.
Znachi klot ploche (i 'features' i kutija), sa vristavim ventom na chipsetu, imam 2, na obe stavio pasivno hladjenje (1 zalman, 1 CM).
DAGF malo krade voltazu, tj. zakida nekih ~0.015-0.03V

drfedja je napisao(la):
Pazi, cfg fajl radi potpuno korektno na DFI NF4x Infinity za S754, pretpostavljam da bi trebalo da radi i na Infinity Ultra. Interesantno je da mi je DFI NF4x sa A64 2800+ pokazivala u BIOS-u 9-10 stepeni za CPU !!! :d

Nikako ne mogu da smanjim broj obrtaja cipset coolera? Sta god da podesim ne utice na broj obrtaja? Cfg fajl sam snimio u istalacioni dir, treba li jos nesto posebno da se podesava?

ja se nosim mislju da se vratim za pasivnog CM-a na onaj default. Ostavio bih zhutu zhicu za broj obrtaja, a crvenu i plavu bih ubo u molex za 7V.
jel moze to tako?

Ji 4Tze je napisao(la):
ja se nosim mislju da se vratim za pasivnog CM-a na onaj default. Ostavio bih zhutu zhicu za broj obrtaja, a crvenu i plavu bih ubo u molex za 7V.
jel moze to tako?

Zasto nisi zadovoljan pasivnim? Ja pasivni ne mogu da stavim zbog graficke, mozda bi moglo ali morao bih da ga secem. Mislio sam softverski da mu smanjim broj obrtaja posto je to ostalima poslo za rukom.

Zar je moguce da niko ne zna kako softverski da utisam cooler na cipsetu?

Promenite tu bedu, pre nego sto plocu i stavite u kutiju. Bolje odmah nego nekoliko meseci kasnije. A i cipset se greje kao da je felerican, ne mogu da verujem da je doslo vreme da je to najvreliji deo sistema. Ideja da se ostavi zuta zica na ploci a druge dve da se napoje sa 220 ili kolko vec mi ne deluje bas pametna.

Nazad
Vrh Dno