Šta je novo?

DFI Lan Party + Venice 3000+

• Začetnik teme Začetnik teme ipin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

ipin

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2001
Poena
619
Postojeca kombinacija radi sasvim korektno. Procesor nije neki sega mega primerak ali stabilno radi na 2.7GHz (prime , 3d mark ....). Sve je to hladjeno Hyper 6+ i grafika u ovom slucaju je Club3D 6800GS koja se overklokovala jako lepo GPU ide do 526 i memorija 1200MHz. Sa druge strane najvise nervoze stvara zbog buke koju proizvodi, predhodni racunar je bio maximalno tih. Ali stici ce valjda i AC Silencer...
Procesor sam uspeo maximalno (za sada) da poguram na 2940MHz.
3D Mark 2003 13314 poena.
3D Mark 2005 6355 poena.

Memorija me zeza ali to cu kada budem imao vise vremena.
Screenshot-ovi nisu sam maximum koji moze ova konfiguracija ali su jako blizu.

Prilozi

• 2942.webp
    2942.webp
    26.2 KB · Pregleda: 88
  • 3dmark 2003 2655 6800gs 13314.webp
    3dmark 2003 2655 6800gs 13314.webp
    11.9 KB · Pregleda: 67
  • 2655-519-1189 3dmark2005 6355.webp
    2655-519-1189 3dmark2005 6355.webp
    82.1 KB · Pregleda: 81
satabilno na 2940 ili dovoljno stabilna samo da prodje 3dmark?

ako prolazi 5icu velika je verovatnoca da je stabilna...

Procesor ulazi u win sa tom frekvencijom (2940Mhz), 3D mark sam radio na 2650MHz ali radi i preko 2,7GHz (skor je isti na obe frekvencije).Mada moram jos neke izmene da odradim pa cu videti da li moze vise da se izvuce.

Poslednja izmena:
Lep rezultat u svakom slucaju, ali ako vec ne znas cisto da te upozorim da ni u kom slucaju ne drzis procesor na vise od 1.7V za svakodnevi rad. Imaj u vidu da je sve preko 1.8V vrlo opasno za njega, ne samo zbog disipacije vec zbog moguceg proboja dielektrika pri vecim naponima i elektromigracije, sto moze dovesti do crkavanja CPU-a.

Imas u Biosu opciju da smanjis broj obrtaja na ventilatoru za cipset i za CPU,
stavi recimo da kada procesor predje 55c ventilator radi na max-u,
a za cipset recimo kad predje 60(pretpostavljam da ti vecinu buke stvara vent na cipsetu)

Takodje mozes iz rivatunera smanjiti br. obrtaja na grafickoj, slobodno ga spusti za 2D mod jer graficka tada radi na manje MHz i sa manjim naponom za GPU.

To bi trebalo znacajno da ti utisa racunar sve dok ne upalis neku igru.

Sve sam to odradio naravno, ali navikao sam da se racunar prakticno ne cuje. Problem je grafika koja i ako su obrtaji smanjeni rivatuner-om na 25% i dalje je bucno (za moje pojmove naravno). Trenutno se sluzim papst-om na 1500rpm uperenim u karticu dok sam fan na kartici iskljucio. Na cipsetu sam hteo probati sa pasivnim zalmanom samo treba iskriviti krajeve, vaditi plocu , a to me mrzi samo tako. Nije toliko bucan fan na cipsetu ali kada se razdesi sto se obicno desi ubrzo, moracu da razmislim o budzenju pasivca.

@M_M Samo testirano na tom naponu, trenutno na 1.6V@2650MHz za svaki dan.

Poslednja izmena:
Pa sta ti je onda bucno ako si sve smanjio i koristis papst umesto onog na grafickoj???

z_m00n je napisao(la):
Pa sta ti je onda bucno ako si sve smanjio i koristis papst umesto onog na grafickoj???
Pa trenutno je budzevina. Nije ni malo preporucljivo da nastavi tako da radi. Cekam AC Silencer i resavam probleme.
Imam problema sa hladnim startom ploce, nece da se upali kako treba. Tek iz nekog 10og puta upali. Novi BIOS bi trebalo da resi probleme. Vidim da vas ima dosta sa DFI-om. Neka preporuka za novi BIOS?

Ja sam probao nekoliko, uglavnom nisam imao problema, sada sam na poslednjem oficijelnom (11-14). Ima bug vezan za setovanje nekih tajminga (read preamble, stavis vecu vrednost on postavi za jedan manju, nista strasno). Uglavnom dosta ljudi je hvalilo 704-2BTA.

Uspeo sam da izguram jos malo megaherca ali zakuca mi ubrzo cim pokusam nesto preko ovoga. Falcon je bio na maloj ispomoci, doneo svoje napajanje 550W , malo smo se smrzavali i to je trenutni maksimum. Temperatura CPU-a 28-29C. Voltaza dosta velika, >1.8V
2963MHz!

Prilozi

• cpu-2963.webp
    cpu-2963.webp
    28.1 KB · Pregleda: 61
Lepo, lepo. Cestitam 😀

Bravo :happy:, zasto imam osecaj da ces pokusati bar jos jednom da predjes 3k 😀 😉?

z_m00n je napisao(la):
Imas u Biosu opciju da smanjis broj obrtaja na ventilatoru za cipset i za CPU,
stavi recimo da kada procesor predje 55c ventilator radi na max-u,
a za cipset recimo kad predje 60(pretpostavljam da ti vecinu buke stvara vent na cipsetu)

Posto ima Hyper6 nece mu pomoci podesavanja u BIOS-u, vec ce morati "rucno" da smanjuje obrtaje !!!
:wave: Poz :wave:

ipin je napisao(la):
Pa trenutno je budzevina. Nije ni malo preporucljivo da nastavi tako da radi. Cekam AC Silencer i resavam probleme.
Nazalost, neces se ni sa Silencer-om mnogo usreciti... ovi noviji prakticno vise i ne zasluzuju da nose to ime, daleko je to od necujnog kao sto je bio slucaj sa HIS-om 9800Pro IceQ.

CAR je napisao(la):
Nazalost, neces se ni sa Silencer-om mnogo usreciti... ovi noviji prakticno vise i ne zasluzuju da nose to ime, daleko je to od necujnog kao sto je bio slucaj sa HIS-om 9800Pro IceQ.
Ustrojicu ga!

Dekara je napisao(la):
Bravo :happy:, zasto imam osecaj da ces pokusati bar jos jednom da predjes 3k 😀 😉?
Otoplilo u poslednje vreme :d
Ako zagudi mozda. Mada mislim da je ovo limit cpu-a da nece moci vise da izvuce, mada moram da probam sa novim bios-ima i ostalim stvarcicama na dfi-ju.

ipin je napisao(la):
Ako ikako uspes... javi i meni da uradim isto! :d

Obaranje broja obrtaja iz RT-a ne pomaze... minimum je 25%, a i onda se dernja k'o magarac... iz ATT-vec moze, ali tamo, iako pise da moze u celom rasponu od 0 do 100%, ne radi bas tako. Vec nekih 3-4% daje otprilike isti efekat kao 25% iz RivaTuner-a (ako ne i isti)... dok sve vrednosti ispod toga potpuno gase fan na karti.
E, onda nastaje tisina 🙂

CAR je napisao(la):

Hmmm... Zalman? 🙂

Samo odgovarajuci BIOS da nadjemo i idemo opet u pokusaj na 3G.

Imam Silencer-a i ne mislim da je bucan. Da je necujan, to nije, ali jeste tih i hladi za sve pare. Slazem se sa Vuletom, jedino je Zalman mozda bolje resenje...

CAR je napisao(la):
Ako ikako uspes... javi i meni da uradim isto! :d

Obaranje broja obrtaja iz RT-a ne pomaze... minimum je 25%, a i onda se dernja k'o magarac... iz ATT-vec moze, ali tamo, iako pise da moze u celom rasponu od 0 do 100%, ne radi bas tako. Vec nekih 3-4% daje otprilike isti efekat kao 25% iz RivaTuner-a (ako ne i isti)... dok sve vrednosti ispod toga potpuno gase fan na karti.
E, onda nastaje tisina 🙂
Izmericu mu napon na ventilatoru pa ce raditi obaranje voltaze. Ako i Silencer bude toliko bucan naravno. Ovako se krpim sa Papst-om.
Zalman mozda jeste tisi ali nije bolji. Gledao sam uporedni test i Silencer je dosta bolje hladio od Zalman-a.

Nazad
Vrh Dno