Šta je novo?

Desktop za 450e namenjen grafickim programima

Rasputin

Čuven
Učlanjen(a)
26.12.2003
Poena
604
Pozdrav svima na forumu,

Moja drugarica me je zamolila da joj pomognem da sastavi konfiguraciju koju ce koristiti prvenstveno za Autocad, 3dsMax, Maya, Photoshop i slicne graficke alate. Devojka je dizajner i sta ce od ovoga sve koristiti ne znam, pretpostavimo da ce koristiti najzahtevnije alate ove vrste. Moje misljenje je da joj treba jak procesor i jaka memorija uz solidnu plocu, ostalo je sve tu da posluzi svrsi. Buduci da odavno ne pratim kompjuterski hardver treba mi vasa pomoc da napravim sto bolji izbor.

Dakle radi se o konfiguraciji za 450e rastegljivo do 500e bez monitora, po mom misljenju jeste na granici ali moze da se izvede najverovatnije ono sto sam planirao.
Ajmo redom:

Procesor: Ranije je bilo stanje da je za izracunavanja bilo kakvog tipa Intel uvek bio bolji dok je AMD jeftiniji. Sada kakvo je stanje ne znam, tako prva dilema je da li ici na Intel zbog tehnologije ili na AMD za koji pretpostavljam da je jeftiniji pa se za iste pare moze uzeti brzi CPU?

Memorija: Pretpostavljam da bi za ovu priliku 4GB DDR3(2x2GB) na recimo 1333 Mhz sa 64-bit OS bilo sasvim ok. Postoji li mozda bolji izbor u ovom segmentu?

Ploca: Bitno je da je stabilna i da radi svoj posao, ali nadam se da mi mozete preporuciti neke koje su se pokazale da ne bi nagadjao valja li ili ne.

GPU: Po mom misljenju grafika za rendering je totalno nebitna, jedino cemu sluzi je prikaz slike na ekranu. Medjutim buduca vlasnica masine me je zamolila da, koliko mi sretstva dozvole, planiram sto bolju graficku. Nije gamer ali voli da se poigra.

Kuciste/napajanje: Mislim da je vec izabrala ali svejedno preporuka ne bi skodila pa cemo videti za dalje.

U konfiguraciju ce da ide i neki hard disk i optika, ako sam nesto zaboravio ili imate druge ideje slobodno me dopunite.

Hvala unapred.

athlon x4 630 2.8ghz
msi 770-g45 ili gigabyte ma770t-ud3p skuplja 1000din
2x2gb ddr3 1333mhz ram kingston
5670 1gb ili 5750 512mb ista cena
dvd rw samsung 223c
500gb samsung f3 ispod se ne isplati
kuciste lc power 914b II 600w

46000-47000din
e sad ne znam koje je izabrala kuciste? ovo sto sam stavio je sasvim dovoljno, moze da uzme i xigmatec asgard i corsair cx400w sto je oko 2000 din skuplja varijanta..

Poslednja izmena:
ja sam skoro na stranom forumu prochitao da je za grafichku obradu sramota da se zrtvuje L3 kesh, jer on mnogo pomaze u takvim aplikacijama. stoga - Phenom X3, pa da se krati na ostalim stvarima

ja sam skoro na stranom forumu prochitao da je za grafichku obradu sramota da se zrtvuje L3 kesh, jer on mnogo pomaze u takvim aplikacijama.

Athlon II Or Phenom II: Does Your CPU Need L3 Cache?

Benchmark Results: Productivity

024_pdf.png

PDF creation with Adobe’s Acrobat 9 from Microsoft Powerpoint doesn’t benefit much from the L3 cache.

034_3d_studio.png

032_premiere.png

025_photoshop.png

The application of Photoshop CS4 filters doesn’t benefit from the Phenom II’s L3 cache. Three seconds difference in our workload is almost nothing.

Hvala Brazilko, nisi bash morao da mi boldujesh ceo post, ali hvala na informaciji, ne znam kako propustih chlanak, na tominom hardveru.

rekoh - prochitao na forumu, svashta ljudi tamo pishu .. :)

downklokovan da bi klok na klok pokazao primenu dodatnog kesha, i njegovu realnu upotrebu.

@Igoritza: Pozdrav prijatelju, moje misljenje je da bench forum sluzi za razmenu iskustva i misljenja. Nisi ni najmanje pogresio sto si izneo ovo pitanje na svetlost dana i tako omogucio Brazilku da nam sve to lepo razjasni. Lepo je znati nesto vise i biti korak blize resavanju problema.

@Brazilko: Zaista svaka cast, ovo pitanje je i mene mucilo ali zahvaljujuci dobrom primeru cinimi se da su stvari oko L3 Cache potpuno jasne. Hvala puno.

@Vukasin: Hvala i tebi na predlogu, konfa izgleda solidno, posebno 6 GB rama, medjutim, malo me bodu u oci sledece stvari,... samo 300W napajanje (ok firmirana konfa pazilo se na ovo sigurno ali o5 se pitam). Dalje poucen iskustvom da je u IT uvek koliko para toliko muzike, cini me sumnjicavim da konfa ima legalan windows 7 HB i propratni software a da kosta samo oko 470e. Pitam se na cemu se sve zakidalo?
Da imaju vise info na sajtu i da se otklone moje sumnje ovo bi bio odlican predlog. Hvala jos jednom.

@Stopke: To bi trebalo da je ono sto trazim. Mada malo je tesko naci ove ponudjene ploce na stanju. Ako moze neko da mi na PM posalje gde da trazim bio bi zahvalan.

Po onome sto sam video do sada konfiguracija ce verovatno biti:

CPU: Athlon x4 630 2.8ghz
MBD: MSI 770-g45
RAM: 2x2gb DDR3 1333mhz
Grafika: 5750 512mb
DVD: Samsung 223c
HDD: 500GB Samsung F3.
Kuciste: LC Power 914B II 600w

Nasao sam negde za neznatnu doplatu kingston na 1600 da li se moze to iskoristiti ili da ostanem pri 1333?
Koje marke su dobre u nedostatku Kinkstona, jel moze Geil da posluzi?

Kuciste je dobro, mislim da je devojka izabrala neki termaltake koji je slicne cene, medjutim mislim da taj nema napajanje sto ce biti udarac na njen ogranicen budzet. Tako da cu joj predloziti ovo umesto TT.

Da ovo bi trebalo da se uklopi u 500e :)

P.S. Moze li samo neko da mi odgovori na sledece pitanje: Intel VS AMD za rendering i matematicka proracunavanja...

Hvala,
Marko.

Izvini sto cu ja da se umesam, ali ova HP masina sto ti je covek preporucio zvuci odlicno za te pare i sasvim sigurno se nigde nije zakidalo i mada sam AMD fan, pre bih uzeo taj hp. To napajanje je sigurno dovoljno da tera takvu masinu, inace ga ne bi tako pakovali, niti ce ti neko instalirati piratski win na hp masinu. Jedino sto je realno cini losijom je slabija grafika, a opet 4650 je daleko od toga da je slaba graficka, za neku osnovnu upotrebu.

@Danijel: Imas pravo za to i svestan sam svega sto si rekao ali poenta je da osim procesora, ploce i graficke nijedna druga komponenta nema tacne specifikacije na tom sajtu tj ne znam sta je sta i da li je memorija recimo zaista na 1333 Mhz i koji hard disk i koji DVD. Graficka je zaista nevazna za ovu vrstu posla tako da je i HD4650 1GB vise nego dovoljna, a za Windows ne brinem da li je piratski ili ne, jednostavno nije. Ono sto je moja poenta tu da je isti usao u cenu konfiguracije a njoj je zaista svejedno da li ima legalan windows ako nema para da plati programe koje namerava da koristi (if you catch my drift ;))

I da slazem se, ako zazmutim na sve sto me trenutno brine oko te konfe(a jesu verovatno glupe brige) ponuda zaista izgleda fenomenalno. A buduci da ja ne odlucujem o ovome, predlozicu obe konfiguracije prijateljici pa nek ona vidi sta joj se vise svidja i bice ono sto ona odluci.
Plus ogromna prednost je sto je firmirana masina a ne sklopljena na divlje, to je nesto sto barem ja umem da cenim :) a i ona ce buduci da je neiskusan korisnik i da zeli sto manje glavobolja od iste. Sa druge strane imas priliku da skrojis masinu po svojoj meri. Na kraju ona ce najbolje da odluci :)

Ovo je samo moja logika, ako nesto ne valja u njoj slobodno mi recite i taman posla da se izvinjavas za dobar predlog zato sam i pitao vas koji se razumete :)

EDIT: E pa drugari sada sam zvao firmu koja prodaje ovu konfu i ubedi me covek :) Memorija je deklarisana na 1333 a uzevsi u obzir i dodatke i opcije koje idu uz ovaj deal, kao i kolicinu smaranja oko jurenja komponenti koje cu da izbegnem ovo mi se cini kao zaista fenomenalan predlog. Naravno o5 ostaje na drugarici da da konacnu presudu ali ja mislim da sam zahvaljujuci svima vama moj posao resio u najkracem mogucem vremenu bez obzira za sta ona da se odluci. Zaista hvala svakom od vas, postovacu konacnu odluku kada se kupi konfa i onda zatvaram temu. Do tada ako iko ima jos kakav predlog, misljenje, komentar,... navalite :)

Poslednja izmena:
interesuje me da li je moguce sastaviti nesto za istu namenu ali do 300e? na kompu se ne bi igrale igrice ali bi bilo pozeljno da sto duze obavlja posao...npr 3-4 god

ovaj HP izgleda previse dobro za te pare :) 500e ...... pa samo Win 7 kosta gomilu .... a da ne pricam da imas onaj restore partition ..... sto znaci ako osakatis Win instalacijom glupid programa i slicno .... bekapujes podatke, stisnes dugme prodjes kroz proceduru ... i eto instalacija ko nov da je :)

da da, vrhunske konfiguracije i vrhunske cene. poshto imam potrebu za slichnim mashinama (chak sam i otvorio topic u ovom podforumu) jako mi se dopala ova konfiguracija:

http://www.coral.rs/proizvodi/konfiguracije/hp-pavilion-p6232it-vs351aa

koja bi, kada bi joj oduzeo grafichku i 2gb rama, izashla jeftinije nego da sam sklapam slichnu baziranu na X4 athlonu srachunato po najpovoljnijim cenama. plus da ne pominjem to shto je ova brandname i shto ima originalan win7.

shteta samo shto u coralu ne mozhe da se oduzme ono shto ti ne treba pa me zanima da li bih ja izgubio garanciju na konfiguraciju ako bih je kupio ovako pa onda izvadio HD4650 i suvishan RAM i prodao? i gde josh kod nas ima ponuda HP/Dell konfi?

Ne gubi se garancija, verovao ili ne HP mašine nemaju 'visokostručne stikere' koje ukoliko oštetite gubite garanciju, naprotiv i oni su svesni da se računar mora održavati (makar čistiti) kako bi duže trajao. Što se memorije i HDD-a tiče tu je ostavljena mogućnost da kupac dodaje ili oduzima po želji tako da višak memorije možeš prodati odmah, bitno je da ti jedna od njih ostane u slučaju da jednog dana budeš morao da reklamiraš računar. Kod grafike je malo drugačije, možeš je zameniti u servisu ili tamo gde kupuješ računar, ali u slučaju reklamacije mora se doneti sa tom grafikom, malo bezveze ali...

devojka je zatrazila da bude jaka grafa da mogu da se igraju nove igre, dakle ne poredite integruruse i 4650 sa 5770, i am3 sa 775 molim vas.

Veliki sam fan AMD-a i naravno trenutno AM3 socketa, ali ovi HP računarčići su neverovatne mašine, DDR3 je u njima, u glavnom QuadCore, iako maleni teški su kao neki comp u chieftecu. Pogledaj malo njegovu specifikaciju, teško je žutu mašinu porediti sa njime (pre svega je razlog trenutna cena ovih HP-ova, evidentno je da kriza i ovog velikog prizvođača dobro drma te je morao da obori cene). Video sam i kako rade, jednostavno klize, bez zastoja, hladni i tihi. Kad u obzir uzmemo i Operativni Sistem, tu više nema šta da se kaže jer Win 7 Home Premium 64 bit je oko 100€. Obzirom da je dozvoljeno zameniti grafičku kartu ne znam zašto bi razmišljao o nekoj žutoj mašini za iste pare (sigurno razlog neće biti 5 godina garancije koje neke firme daju iako proizvođači komponenti teška srca daju max. 3 godine pa mi to pre liči - planiram ovim da se bavim još godinu-dve pa ćao zdravo odo ja dalje) I na kraju - ipak je stvar prestiža imati ovakav računarčić.

devojka je zatrazila da bude jaka grafa da mogu da se igraju nove igre, dakle ne poredite integruruse i 4650 sa 5770, i am3 sa 775 molim vas.

koliko ja vidim da voli da se poigra, to meni ne znaci dati 100+e za graficku, a ostalo ko ga sisa...

Ko sto rekoh, za sebe licno, da mi treba cela masina uzeo bih ovog hpa ili onog jeftinijeg. A nit se igram, nit volim intel... pa samo slican citac kartica tom ugradjenom u to kuciste sam platio 23e... windowse legalne uglavnom ne brojim, ali tu su, nece se baciti...

Da dodam, to hp kuciste je daleko kvalitetnije od bilo cega za 50-60e sto sam ja video.

Poslednja izmena:
koliko ja vidim da voli da se poigra, to meni ne znaci dati 100+e za graficku, a ostalo ko ga sisa...

Ko sto rekoh, za sebe licno, da mi treba cela masina uzeo bih ovog hpa ili onog jeftinijeg. A nit se igram, nit volim intel... pa samo slican citac kartica tom ugradjenom u to kuciste sam platio 23e... windowse legalne uglavnom ne brojim, ali tu su, nece se baciti...

Da dodam, to hp kuciste je daleko kvalitetnije od bilo cega za 50-60e sto sam ja video.

nisi u pravu sa 4650 moze trenutno da se poigra na minimumu, a za godinu dana ce moci da je uzme iz kucista i da se slika sa njom...;)

ovo kuciste sto sam stavio je odlicno kao i napajanje, najbolji odnos cena/kvalitet...

nisi u pravu sa 4650 moze trenutno da se poigra na minimumu, a za godinu dana ce moci da je uzme iz kucista i da se slika sa njom...;)

ovo kuciste sto sam stavio je odlicno kao i napajanje, najbolji odnos cena/kvalitet...

Ne zaborvi da žena kada kupuje pre svega gleda izgled i praktičnost, a to je svakako na strani ovog HP-a. Kućište koje si naveo je jako lepo, dobre finalne obrade ali verovao ili ne primetno lakše od ovog mališana (sa napajanjem naravno), a da ne govorimo o samoj praktičnosti i lepoti. Nemoj biti tako isključiv sa tvrdnjama, pojava ovih mališana je jako dobra stvar za nas obične korisnike jer firme koje uvoze komponente sada moraju da shvate da njihove poprilične marže moraju da se smanje a samim tim i cene računara, nikada do sada cena 'žute' mašine nije bila ni približna sa brand mašinom. Opet namena za koju bi trebao da posluži je na strani malog HP-a, što se povremenog igranja tiče - lepo si primetio da je kvalitet igranja na strani HD5750 ali šta misliš za koliko para će dogodine moći da se kupi HD5870? Pa biće jeftiniji nego sada HD5750 zar ne?

Ah da, da dodam i ovo - može li ta osoba, koja bi kupila komp, da uđe u neku radnju/firmu (dakle bilo koju) i da kupi jedan od ova dva računara kao recimo mixer u nekoj radnji bele tehnike i odmah odnese kući? Odgovor je može ali samo pomenuti brand aparat, za ove druge ima da se čeka dok se ne sastave i instaliraju...

Poslednja izmena:
Ne zaborvi da žena kada kupuje pre svega gleda izgled i praktičnost, a to je svakako na strani ovog HP-a. Kućište koje si naveo je jako lepo, dobre finalne obrade ali verovao ili ne primetno lakše od ovog mališana (sa napajanjem naravno), a da ne govorimo o samoj praktičnosti i lepoti. Nemoj biti tako isključiv sa tvrdnjama, pojava ovih mališana je jako dobra stvar za nas obične korisnike jer firme koje uvoze komponente sada moraju da shvate da njihove poprilične marže moraju da se smanje a samim tim i cene računara, nikada do sada cena 'žute' mašine nije bila ni približna sa brand mašinom. Opet namena za koju bi trebao da posluži je na strani malog HP-a, što se povremenog igranja tiče - lepo si primetio da je kvalitet igranja na strani HD5750 ali šta misliš za koliko para će dogodine moći da se kupi HD5870? Pa biće jeftiniji nego sada HD5750 zar ne?

Ah da, da dodam i ovo - može li ta osoba, koja bi kupila komp, da uđe u neku radnju/firmu (dakle bilo koju) i da kupi jedan od ova dva računara kao recimo mixer u nekoj radnji bele tehnike i odmah odnese kući? Odgovor je može ali samo pomenuti brand aparat, za ove druge ima da se čeka dok se ne sastave i instaliraju...

ne slazem se sa konstatacijom za 5870, nece jeftiniji od 5750 bice skupjli dosta ako uopste i bude u prodaji, a i mene insteresuje, kako mislis da stavis na napajanje od 300w kakvo god bilo 5870, pa ono ne moze ni 5770 da izdrzi, mozda bi moglo 5750, dakle nemamo o cemu da se raspravlajmo, sklopljene konfe nisu za napredne korisnike, dakle ako je evojka pametna uzece i sama ce sklopiti komponente po svojoj volji ili preporuci nekog drugog, kompjuter nije vess masina da se kupuje sklopljen....

izvinajvam se na dva posta za redom, ali bih dodao da ona ako joj se ne svidja kuciste moze da uzme i neko drugo koje joj se svidja, nije ogranicena sto se tice toga, do 7-8000din ima ogroman izbor kucista, ima xigmatec asgard koje je 3500 itd...

@stopke
Jesi li videeo taj HP? Probao bilo šta sa njime? Znaš nešto o njemu? Testirao njegovo napajanje?
I ne zaboravi, kad neko uzima računar za ozbiljan posao, težište njegovih perfomansi nikako nije grafička karta već njegov rad sa aplikacijama. Kod profesionalnog rada važan je i legalan softver itd itd.

@stopke
Jesi li videeo taj HP? Probao bilo šta sa njime? Znaš nešto o njemu? Testirao njegovo napajanje?
I ne zaboravi, kad neko uzima računar za ozbiljan posao, težište njegovih perfomansi nikako nije grafička karta već njegov rad sa aplikacijama. Kod profesionalnog rada važan je i legalan softver itd itd.

nisam, i ne zelim, legalan windows? da bas, mozda sotver koji koristi mora da bude legalan....napajanje sigurno ne moze da izdrzi 5870 i nema potrebe da ga testiram.

Vrh Dno