Šta je novo?

Desktop Vs. Laptop (power consumption)

TheBigBang

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
24.12.2007
Poena
169
U proseku,proporcionalno,koja je razlika u korist laptopa..?
Mislim na 7/24h.

Poslednja izmena:
pa ne znam koliko je pametno da ti laptop radi 24/7 jer od toplote ce sigurno da ti degradira baterija na laptopu u nekom vremenu. drugo, zavisi i koje komponente poredis izmedju racunara - ako bi sastavio istu konifguraciju sa jednim HDD i DVD, kao i istim monitorom i CPU - trosili bi otprilike isto.

Ja laptop kada drzim da radi duze vreme izvadim bateriju i ostavim ga samo na struju

Priest, šta podrazumevaš pod 'duže vreme', ceo dan? Je l' vadiš bateriju kad je puna ili...? Neki kažu da bi trebalo da se vadi polu-puna baterija, mada ne znam da li to ima ikakve veze?!

Nasao sam neki info ovde

Ko nema vremena sve da procita,evo izvoda:

10. Studies have shown that laptops consume and average of 15W in high power mode and only 3W in low power mode. Also, when charging but turned off laptops consume between 12W and 24W.

14.According to desktop analysis study, a typical desktop computer uses a considerable amount of electrical energy. The average CPU uses 120 Watts (W = 1 joule/second) of electricity, while a CRT monitor consumes an added 150 W. This implies that a standard office computer which is left on 8 hours per day, for 5 days a week can consume up to 561.6 kW of fossil fuel derived energy. This figure more than triples if such computer is left on over night for the entire week. Another study showed desktops using up about 55W in high power mode and 25W in low power. It also said CRT monitors were about 85W when turned on for the average size monitor.

16.The laptop was the clear winner in our eyes because of the fact that it topped the desktop by a good amount in its potency as e-waste, because of the fact that the desktop is so much larger, as has a very hazardous composition for its monitors. The amount of heavy metals and acids in a laptop battery does not compare to the CRT monitor of a desktop. Not only that, but its energy consumption rate is also much higher. Although the average lifespan of a desktop is about twice that of a laptop, it doesn’t make up for its energy consumption and amount of toxic materials. Other than that, the recyclability for both is about the same.

Nameravam da laptop pretvorim u dedicated Internet masinu 24/7,uz WLAN,naravno.

Poslednja izmena:
napomena: crknuta MB na laptopu = pishkan laptop. uracunaj i to u potrosnju :D

imas msi wind nettop u merkatoru na akciji za 15000... eto ti dl masine.

RE

@IzNoGooD

Drugar tera tako nekog HPa vec vise od godinu,pa nista:eyebrows:

@danijel00

Upravo gledam ovde,mada pise da je opciono WiFi,sto mi ne odgovara,pre cu ostaviti Net @desktop-u ,a taj novac uloziti @upgrade:guitar:

Koliko vas je ostavljalo 24/7 laptop,a da se nije desilo nikakvo crkavanje..?

Poslednja izmena:
Priest, šta podrazumevaš pod 'duže vreme', ceo dan? Je l' vadiš bateriju kad je puna ili...? Neki kažu da bi trebalo da se vadi polu-puna baterija, mada ne znam da li to ima ikakve veze?!
Uglavnom kada ne koristim bateriju jer ga drzim na struju ja je izvadim jer nemam potrebe da je stalnom punim/praznim, ne vodim racuna da li ga koristim nekoliko sati ili ceo dan. Uglavnom kada me ne mrzi ja je skinem :)

Moj desktop iz potpisa trosi nekih 75-80w u windows-u, bez monitora, dok kada se optereti graficka i proc do maximuma ode na nekih 195-205w, bez monitora. Neki intel core solo laptop ce da ti trosi od 10tak wa sa smanjenim brightnessom i kontrastom do 20+w w za tipicne dual core laptope.

re

Moj desktop iz potpisa trosi nekih 75-80w u windows-u, bez monitora, dok kada se optereti graficka i proc do maximuma ode na nekih 195-205w, bez monitora. Neki intel core solo laptop ce da ti trosi od 10tak wa sa smanjenim brightnessom i kontrastom do 20+w w za tipicne dual core laptope.

Nisam te razumeo.
Laptop dual core ce da trosi 20+ Watt-i?
Kako si dosao do tih merenja?
Imam u kuci marac potrosnje el.energije TROTEC EKM 3650 by Rovex ,ali mi je na podnom grejanju i ne bih da ga resetujem,tako da cu uzeti jos jedan merac..postavicu ga na PC i jos jedan na laptop,tako da cu imati kompletan uvid u potrosnju.
Nije stvar samo u potrosnji el.enegrije,vec i u buci koju stvara dodatni desktop,zato je idealno resenje laptop 24/7 i radni desktop.

@danijel00
Kad ti crkne ista u laptopu to ce te kostati vise od ove cele masine...

@IzNoGooD
napomena: crknuta MB na laptopu = pishkan laptop. uracunaj i to u potrosnju

Drugaru HP radi od decembra 2007,non stop.U medjuvremenu mu riknuo vent,tako da mu radi godinu dana bez hladjenja,24/7.
Koliko je vas ovde koji drzite laptop 24/7?

Poslednja izmena:
Meni evo već dve godine radi 24/7 moj fsc. Ni trepnuo nije

Nisam te razumeo.
Laptop dual core ce da trosi 20+ Watt-i?
Kako si dosao do tih merenja?
Imam u kuci marac potrosnje el.energije TROTEC EKM 3650 by Rovex ,ali mi je na podnom grejanju i ne bih da ga resetujem,tako da cu uzeti jos jedan merac..postavicu ga na PC i jos jedan na laptop,tako da cu imati kompletan uvid u potrosnju.
Nije stvar samo u potrosnji el.enegrije,vec i u buci koju stvara dodatni desktop,zato je idealno resenje laptop 24/7 i radni desktop.

Drugaru HP radi od decembra 2007,non stop.U medjuvremenu mu riknuo vent,tako da mu radi godinu dana bez hladjenja,24/7.
Koliko je vas ovde koji drzite laptop 24/7?

Intel C2d ULV procesor IMA TDP od 10w, a oni single core su 5.5w TDP - dakle max potrosnja, realno u office radu trose dosta manje zbog svih mogucih tehnika za smanjenje potrosnje. Sama logika govori da ako lap izdrzi 4-6 sati na 6 cell bateriji od 60tak watt casova, da mu potrosnja nije veca od 10tak w... Ovo je recimo primjer nekog acer timeline racunara sa intel core solo procesorom.

poz.

Evo moj sa novim kingston v40 ssdom trosi 6-7W...
Sad mozda i dobaci tih reklamiranih 8 sati |)))
No i sa 5 sati na bateriji koliko je imao pre toga

Meni laptop u zadnje 1.5 godine radi u prosjeku 16-18h dnevno, gasim ga samo nocu dok spavam ili dok sam u pokretu, a cesto sam ga drzao i 24h (HP 6820s).
Uglavnom na struju, ali ga nastojim barem 1x sedmicno "isprazniti" do kraja.
Za sada bez ikakvih problema.
Batrerija je oslabila sigurno 20-30 %, ali mi ne znaci nesto, ionako planiram da mu je radni vijek 2-3 god.max.

Nazad
Vrh Dno