Šta je novo?

Desktop upgrade

Seraph

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
18.08.2008
Poena
380
Pozdrav gospodo, odlucih se da malo nadogradim svoju masinu, nije da je na samrti i slicno, nego jednostavno smatram da je vreme da nakon 4 godine mozda zamenim neke komponente.
Pri tome mislim na CPU i maticnu iz potpisa, RAM i eventualno graficku.
Jeste da 2500k OC i dalje gura stvari, ali bih dok jos drzi cenu uzeo nesto drugo sto ne bih menjao sledece 4 godine. Maticna obavezno DDR4, i mozda se razmisljam da predjem u Nvidijin tabor, jer je 7 godina sa AMDom dovoljno(gtx970?).
Budzet nije bitan, ispruzio bih se koliko moram.

Sad ti je baš bezveze vreme za upgrade, posebno ako ti trenutni PC vrši posao. Kad je CPU u pitanju, ti ti jedino otključan Skylake i5/i7 pravi značajnu razliku, a on sa sobom vuče skup(lj)u pliču i novu (malo skuplju) DDR4 memoriju. Što se GPU-a tiče, GTX 970 je dobar izbor, ali i 280X je sasvim dobar za 1080p igranje.

Sledeće godine će pasti cene Skylake ploča i DDR4 memorije, izlazi AMD Zen, Intel Kaby lake (Skylake refresh), nove AMD i nVidia karte sa punom DX12 podrškom, u nižem proizvodnom procesu, sa bržom memorijom (GDDR5X ili HBM), pašće cene SSD-ova, itd...

Ako ništa drugo, sačekaj bar 3-4 meseca kada će se znati bar datumi i možda očekivane cene

ako vec lova nije bitna,jedino da predjes na x99 platformu jer jedino nju ima koliko toliko smisla budziti kasnije.5820k za pocetak je sasvim dovoljan ako bas nemas za 59xx.u svakom drugom slucaju samo apgrejduj grafu na 970gtx,jer ti je taj kombo odlican.ako vec svrbe pare i hoces da ih ulozis u desktop,uvek mozes da uzmes bolji,veci monitor,u tom ulaganju ces da uzivas odmah. :)

S tim što GTX 970 neće trajati naredne 4 godine, a kad budeš hteo da menjaš CPU i ploču za godinu, dve, moraćeš i da prodaš i tih 16GB memorije koju nisi ni koristio valjano :d

Ma imam i SSD i brdo hddova, samo me mrzelo da updatujem.
Uvek je ta neka prica 'e sledece godine ce izaci...' , pa ne znam hoce li sledece godine bas bas izaci nesto bas bas novo, ili opet 3% bolje performanse za 100e vise.
Grafiku nekako iz navike menjam na 1,5 godinu, pa ne znam da li da bacam pare na 970 ili da se strpim za nesto 'bas novo i bolje' sledece godine.
Posto su se pojavili DDR4 moduli i maticne to me je nekako ponelo da razmisljam o zameni doticnog procesora, a to sa sobom vuce i MB i RAM.
Posto mi komp uglavnom sluzi za gejming, ne znam ima li potrebe da idem na i7?

Skylake je stvarno dobar i po mom mišljenju bi bio dobar upgrade u odnosu na Sandy bridge. Možda ne za sve igre, koliko za profi softver, ali mogao bi da ideš na i5-6600K ili i7-6700K. Mislim da X99 neće imati (čak ni sa DX12) prednost u igrama u odnosu na i7. Kažem, jedini "problem" trenutno su malo skuplje ploče i DDR4 memorija

Poslednja izmena:
Monitor imam neki 23,5" LG IPS neki, zadovoljan sam njime, jer ako bih jurio neki sa visom rezolucijom to bi bio jak udarac na performanse, a tu onda ni gtx970 ne bi odradila dobro posao.

a da uzmem neku bolju maticnu, ubacim jos jednu 280x u CF i uglavim jos 8gb RAMa?
Samo nisam siguran da li se isplati bas sada davati 100e za 1155 socket.

ne isplati se.8gb nema rezona da se stavlja,ne jos,3gb i 2 ACE-a su malo za danasnje standarde,koliko god mi voleli tahiti vreme je za zasluzenu penziju.apgrejduj gpu i monitor i uzivaj.

Kako nema rezona da se stavlja jos 8GB? U nadolazecim igrama ce mu svakako znaciti a i neke koje su vec na trzistu traze toliko. A gde su tu programi koji stoje u pozadini i vuku memoriju? 280x nije slab za 1080p, ne znam otkud ti to.

Veci ssd, jos 8 GB ram-a, Vidi ako je moguce jos koji % OC procesor, ne znam kakav ti je primerak. Monitor ne menjaj.

Poslednja izmena:
ni ja nisam znao da ljudi gase prajm dok igraju igre.cuo sam da ima ljudi koji ne gase ni furmark.

edit: cekiranje 'continue where i left off' je satanski,cisto da se zna.

Poslednja izmena:
Imati 16gb rama van workstation priče, je više pogodnost nego potreba, ali ram je jeftin i ne gubi previše na vrednosti. :)

Ige su postale kao i OS koliko imas one se toliko "razbaskare".
Ako imas i 64gb igra bi se celokupna spakovala na njega.:D

ajde da se i ja javim ovde...tih jos 8gb bih uzeo bezveze, ali nemam potrebe za time. Imam oko ~40(cetrdeset) tabova otvorenih u Chrome u bilo kom momentu, i apsolutno ni jedna igra mi nije pravila problem nikada sve ove godine. Zakljucno sa Far Cry 4, Witcher 3, Fallout 4, GTA V i sl.

Nazad
Vrh Dno