Šta je novo?

Desktop problem

Slavenoi

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2008
Poena
304
Pozdrav svima.
Imam problem sa racunarom koji ne mogu nikako resiti.
Naime,racunar imam pola godine (sam sam ga sastavio) i radio je bez problema sve do pre nedelju dana.Posle odredjenog vremena racunar zamrzne,ne mogu da pomerim mis i uopste ga koristim,a tako i tastaturu,nego ga moram restartovati.I tako stalno.Promenio sam drivere i nista.Onda sam reinstalirao Windows ( XP 32bit SP3) i radio je kratko i opet ista greska.Kupim ja novo napajanje i opet ista greska.Zamenim graficku i HDD i opet nista.Sad kad reinstaliram Windows stigne do 34min i restartuje se.Tako sa oba harda.Predno sam imao 9600SE graficku i zamenio sam je sa FX5600 i nije se htela upaliti uopste (a potpuno sam obrisao drajvere),a zamenio sam je sa 9200 i radila je.Sad vise ne znam sta da radim tako da trazim pomoc od vas!
Konfiguracija je :
Maticna ploca : Gigabyte 7NF-RZ (temp u BIOS-u je 35 stepeni i sve pise OK kod PC Health)
Procesor : Athlon 2400+ 2.0GHz (probao sam da smanjim takt ali ne pomaze)
PSU : 450W Frontier (novo napajanje,a predhodno sam imao JNC 300W)
Memorija : Kingston 512MB DDR (i memoriju sam promenio sa 512 PQI)
Graficka kartica : MSI 9200SE 128MB
HDD : WD 80GB ATA
Optika : Asus CD+RW
Jos da napomene da se racunar koristi samo za muziku i internet,a zna se desiti da se sam ugasi pa moram da izvadim uticnicu iz napajanja i opet vratim i onda ga mogu upaliti...

Pogledaj na ploči da li je neki kondenzator naduven. Već je dovoljno stara da možda počinju da dotrajavaju.

Proverio sam kondenzatore i nisu naduveni.Mislis da je maticna problem?

Poslednja izmena:
Pa mogla bi da bude. Moja stara Socket A ploča je tako zezala, sistem je zaglavljivao i resetovao se i onda je prosto preminula...

Probaj ubaciti najnoviji Bios za tu plocu [ako vec nisi?].
Resetuj Cmos,pa onda probaj.
Memorije [oba modula],si testirao sa MemTestom ili GoldMem?
Neki put znaci i ako im dodas malo napona u biosu...
Zamenio si lose napajanje sa isto tako losim [bez obzira sto je novo]. Frontier je trenutno pri samom "dnu" ponude napajanja,dok je,do pre par godina,bio sasvim korektno napajanje.
pozz

Sasvim ti je bio pogresan nacin diagnostike, trebao si krenuti od ciscenja kontakata pa tek onda do zamene PSU i maticne......., nekada diagnostika zna da bude "*******a" ali ti si bas skoro sve izmenjao i dalje ti sistem neradi, ja mislim da je ploca u pitanju posto ni nema vise sta drugo da menjas... pre toga treba izvaditi CPU i ocistiti pinove...

Testirao sam memoriju u memtestu i radi...
Probao sam napajanje na drugom racunaru i radilo je ceo dan bez problema tako da iako nekvalitetno radi :)
Resetovao sam CMOS i nista sa tim.
Sad mi ostaje da probam fleshovati BIOS i da probam srediti kontakte...

dzabe ga flesujes. Jer ako je pola god radio Ok zasto ne bi i sad sa tim istim bios-om? A da je nesto istripovan, clear cmos bi vratio sve na defoult al posto ni to ne pomaze...

Probaj zameniti misa i tastaturu!
Zvuci blesavo,ali sam imao nekoliko takvih slucajeva u zadnjih pola godine.Poslednji je bio pre nedelju-dve,sveze instalisam sistem [star pola dana!],odnesem kod coveka i cirkus nekoliko sati dok nije zamenjena tastatura.
pozz

Ja bih tu još jednom provjerio ram, ako možeš posudi od nekoga ram čisto da vidiš ima li razlike...

Zvuci blesavo,ali sam imao nekoliko takvih slucajeva u zadnjih pola godine.Poslednji je bio pre nedelju-dve,sveze instalisam sistem [star pola dana!],odnesem kod coveka i cirkus nekoliko sati dok nije zamenjena tastatura.
pozz

Uopste nije blesavo, cesto sam imao takvih problema random zamrzavanja kompa na svezem OS-u i bez obzira na menjanje komponenti, u pitanju su bili PS/2 portovi na ploci, uzimanje usb tastature i misha je resavalo takve probleme. Takodje se bas na istim plocama (neki stariji gigabyte) desavalo da i lan integrusa ne radi iako po win-u sve radi i detektuje kad izvadim i vratim kabl... ili komp nece da se ukljuci, izvlacenje naponskog kabla i vracanje nakon par sekundi i mrezna i sve ostalo proradi.... A neke probleme je resavalo i napajanje Frontier 450W (zaista je dno dna) tako sto je spalilo manje vise sve u kompu, ostali samo dugmici... ;]

Poslednja izmena:
pozz

Promenio sam i mis i tastaturu sa USB prikljuckom i nema srece...RAM cu probati cim uspem nabaviti,takodje i maticnu...

Zaboravio sam napomenuti da kad dodje do 34min (ostatka vremena do kraja instalacije WinXP-a) onda se ekran ugasi,za 2 sekunde upali i onda totalno zablokira,pa posle 5-6 sekundi se resetuje i tako opet...

Onda preostaje jedino logicno resenje za tvoj racunar...
Kuca ti je sagradjena na starom indijanskom groblju i to je to!:mad:

Nazad
Vrh Dno