Šta je novo?

Hardver Desktop PC za stomatologa

• Začetnik teme Začetnik teme Rio
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

Rio

Čuven
Učlanjen(a)
03.03.2005
Poena
695
Pozdrav,
Imate li neke ideje sa sledecu situaciju:

Prijatelj zubar zeli neki stomatoloski skener, koji zahteva prilicno jak racunar.

Proizvodjac skenera je naveo odredjeni preporuceni minimum, i sada treba ispostovati zahteve, a da se sto optimalnije/jeftinije prodje, jer je skoro pa iskljuciva svrha racunara da opsluzuje taj skener. Nije iskljucena cak ni DDR4 platforma.

Njihovi zahtevi:
GPU mora biti nVidia, i to najmanje RTX 4060
CPU: kao minimum su naveli Intel i7 ili i9 desete ili jedanaeste generacije, od 3GHz navise. Kao AMD ekvivalent su naveli minimum 5800H.
RAM: najmanje 16GB, a po ovim cenama ce toliko i biti.
SSD: ovo nisu naveli, ali racunam 512 kao apsolutni minimum, ili 1TB.

Ostatak po zelji iz bestbuy kategorija.
*Rekao mi je da bi voleo kuciste i monitor (32") bele boje jer se bolje uklapaju u ordinaciju, pa ako imate ideje i za to, odlicno, ali same komponente su najbitnije.

Inace, nisam se ni setio da ga pitam da li su mu Madjari opcija, ali verovatno nisu, vec je to najbolje resiti u jednoj domacoj radnji.

Pozdrav druže, čini mi se da si u postu već sve sam sebi odgovorio šta ti treba. Mogu eventualno da ti nadjem belu grafiku polovnu, te klase.

Pravac atom imas vec sta ti treba

Pozdrav,
Imate li neke ideje sa sledecu situaciju:

Prijatelj zubar zeli neki stomatoloski skener, koji zahteva prilicno jak racunar.

Proizvodjac skenera je naveo odredjeni preporuceni minimum, i sada treba ispostovati zahteve, a da se sto optimalnije/jeftinije prodje, jer je skoro pa iskljuciva svrha racunara da opsluzuje taj skener. Nije iskljucena cak ni DDR4 platforma.

Njihovi zahtevi:
GPU mora biti nVidia, i to najmanje RTX 4060
CPU: kao minimum su naveli Intel i7 ili i9 desete ili jedanaeste generacije, od 3GHz navise. Kao AMD ekvivalent su naveli minimum 5800H.
RAM: najmanje 16GB, a po ovim cenama ce toliko i biti.
SSD: ovo nisu naveli, ali racunam 512 kao apsolutni minimum, ili 1TB.

Ostatak po zelji iz bestbuy kategorija.
*Rekao mi je da bi voleo kuciste i monitor (32") bele boje jer se bolje uklapaju u ordinaciju, pa ako imate ideje i za to, odlicno, ali same komponente su najbitnije.

Inace, nisam se ni setio da ga pitam da li su mu Madjari opcija, ali verovatno nisu, vec je to najbolje resiti u jednoj domacoj radnji.
16GB ram. Prijatelj zubar, ne može da se ispruži za više? Valjda mu je to za posao.

prema navedenom modelu AMD procesora, ovo su tehnički zahtevi za laptop. u tom slučaju mislim da bi za desktop GPU mogao da se uzme RTX 5050

predlažem da kućište bude bez providne strane

• Like
Reagovanja: Rio
Monitor: LG 32UN650K-W (Atom, 355€) - 4K 32", beo (osim bezela), cenim da će 4K dobro doći zbog oštrine pošto je skeniranje u pitanju.
Kućište: ako je mATX ploča, Asus AP201 ili Lian Li A3...oba su nekih 85€, Lian Li je malo manji. Za ATX ploču, ako ne želi staklo, Be Quiet Pure Base 501 Airflow. Ako može staklo, Lian Li Lancool 216 ARGB ili nešto manji NZXT H5 Flow.

Što se komponenti tiče, jeste, DDR4 je daleko povoljnija opcija. 32GB DDR4 3600 je u radnjama nekih 225€, 32GB DDR5 je 420€ naviše zavisno od brzine...a čisto sumnjam da će DDR4 vs. DDR5 uticati na rad programa.

Ako se ide na DDR4, Intel je bolji izbor, ima jače procesore na DDR4. Imate i5-14600K za 230€ što bi trebalo da je sasvim dovoljno, jači je od 10. i 11. generacije. Eventualno i7-13700 ali mislim da ne vredi razlike u ceni.
Izbor DDR4 ploča je jako slab, nažalost. Videh par Z790 DDR4 ploča ali su po 210-220€. B760 je dosta jeftinija varijanta, MSI Pro B760-P Wifi DDR4 deluje kao sasvim pristojna ploča za 140€...
SSD: WD SN5000 1TB za 155€, recimo.
Napajanje: Cooler Master MWE Gold V3 650W za 80€ (5 god. garancije, fixni kablovi) ili za 25€ više FSP Vita 750GM (10 godina, modularni kablovi, više snage)
Grafička. neka od jeftinijih RTX 5060-ica, idu od 360€ naviše
Zaboravih kuler...Thermalright Peerless Assassin 140 Digital White za 55€. Verovatno najbolji vazdušni kuler dostupan kod nas, ako ne računamo Noctue koje koštaju bar duplo više...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno