Šta je novo?

desktop+laptop

joca22

Cenjen
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poena
159
Naišao sam na par postova koji obrađuju sličan problem ali između različitih oerativnih sistema, no nisam uspeo da ih primenim na moj slučaj.
Problem:
pokušavam povezati jedan desktop (Win 7 Ultimate x86) i jedan laptop (Win 7 H. Basic x64) sa UTP kablom.
-podesio sam IP adrese (razlika je zadnji broj) i ostale podatke (submask itd.)
-omogućio šerovanje datoteka pa i cele D particije na oba kompa.
-i jedan i dugi vide onog drugog i vide se datoteke (i particija) ali kada pokušam pristupiti dođe poruka kao i Nothingman-u sa foruma.

Šta da radim?
Hvala!

Prilozi

• poruka.jpg
    poruka.jpg
    72.6 KB · Pregleda: 57
Pa ocigledno imas problem sa pravima pristupa. Posto kompove kacis direktno preko kabla, mozes slobodno da sherujes taj folder za sve(everyone)
Posto si vec sherovao, ajde proveri podesenja.
desni klik na taj folder, pa odes na sharing, pa na advance sharing
pa kliknes na permissions i potom oznaci everyone. Dole bi trebalo da se pojavi sta mogu svi da radi i nek ti bude stiklirano ono sto zelis da radis( read, change, full control)

Naravno, potrudi se da skines shareovanje, da ne bi posle kada se zakacis negde na mrezu svi imali prava pristupa tom folderu.
To je nesto osnovno, sto mozes da proveri, a mozda je problem i u necem drugom.
Pozdrav!

Ne znam više ni sam gde i šta da podešavam, nemam baš iskustva sa ovim a i sam Win 7 mi je drugačiji pa mi to još više otežava. Voleo bih da mi neko, ko ima vremena i volje pre svega, podrobno objasni šta kako i gde da se podešava ili da me usmeri gde da nađem takav tutorial (na srpskom ako je moguće). Na laptopu (W7H.Basic) nemože se pristupiti ni promeni grupe ni promeni lozinke ,imaju linkovi ka tim opcijama ali ne reaguju.
Ovako sam podesio IP i Sub. itd Na drugom kompu je IP 10.10.10.1
Jednostavno stalno traži dozvolu administratora mreže, vidi šerovane fascikle i jedan idrugi ali dozvola pa dozvola, a ja nemam pojma šta da mu uradim, već sam se sludio od ovog. Samo da napomenem da sam se na poslu povezao sa drugim laptopom i bez problema mogu da prebacujem i primam podatke. Isključivao sam i wall . Nemam sad više ideja a negde osećam da je stvar u nekoj sitnici koju sam prevideo ali kojoj ?

Prilozi

• 1_sl.png
    1_sl.png
    55.8 KB · Pregleda: 32
  • 2_sl.png
    2_sl.png
    28.9 KB · Pregleda: 27
Postavi pass na korisničke naloge na oba kompa. Isti problem sam imao pre par dana kod druga i samo ovo je rešilo problem.

Ma nije potrebno da se postavi sifra, ali je to prakticno zbog sigurnosti. Znaci radi i bez sifre, samo mora da se podese par opcija.
Odes u kontrol panel i u Network and Sharing Center kliknes na Change advanced sharing settings

Pa proveri za Home ili Work i Public profil da li su ukljucena sledeca podesavanja:
homeorworksettings.png

Da bi sada radilo to sve bez lozinki moras da iskljucis password protection
To ti se nalazi na dnu stranice u okviru Advanced Sharing Settings.
turnoffpw.png

Sacuvas podesenja i to bi trebalo da radi.

Poslednja izmena:
Ne znam narode više gde sam. Evo nekih slika jer više ne znam šta da pišem jersam se pogubio.
komp 1
komp 2

Prilozi

• konekcija.png
    konekcija.png
    48.2 KB · Pregleda: 26
  • mre.png
    mre.png
    118 KB · Pregleda: 27
  • sl_1_komp_1.png
    sl_1_komp_1.png
    108.5 KB · Pregleda: 27
  • sl_2_komp_1.png
    sl_2_komp_1.png
    24.9 KB · Pregleda: 27
  • sl_3_komp_1.png
    sl_3_komp_1.png
    48.1 KB · Pregleda: 24
ostatak slika

Prilozi

• komp_2.png
    komp_2.png
    61.3 KB · Pregleda: 21
  • komp_2__2.png
    komp_2__2.png
    42.7 KB · Pregleda: 21
  • sl_5_komp2.png
    sl_5_komp2.png
    38.3 KB · Pregleda: 26
  • sl_6_komp_2.png
    sl_6_komp_2.png
    92.6 KB · Pregleda: 19
  • sl4_komp_2.png
    sl4_komp_2.png
    28.6 KB · Pregleda: 19
još malo

Prilozi

• sl_3_komp_2.png
    sl_3_komp_2.png
    93.2 KB · Pregleda: 20
  • sl2_komp_2.png
    sl2_komp_2.png
    74.9 KB · Pregleda: 19
  • sl1_komp_2.png
    sl1_komp_2.png
    69.5 KB · Pregleda: 25
Probaj ovu kombinaciju:
-na desktopu podesi za default gateway (podrazumevani mrežni prolaz) IP adresu laptopa
-uključi password protected sharing
-podesi log in pass na oba kompa

Možda će biti potreban i default gateway i na drugom kompu.

Uradio sam kako si rekao, ali nisam opet uspeo da povežem desk. i laptop, jednostavno nikako da postavim kućnu mrežu. Probao sam da izvučem kabal iz kompa i to su detektovali oba ali da ih konfigurišem nikako. Evo sada sam došao kući i prikačio drugi laptop (isto Win 7 Ult x86) ukucao ovo što si mi savetovao a to isto sam kucao i kod buraza prepodne na njegovom desktopu, i čim sam restartovao ovaj drugi lap.. mreža se podigla i pristupam svim particijama koje sam šerovao. Dakle da poludiš, kako će to da bude kada dobijemo ADSL to Sveti Petar ne zna. Valjda ću do tada da uspem da nabasam na rešenje.

Kad budeš dobio ADSL imaćeš ruter i mnogo lakše ćeš konfigurisati mrežu...

Nadam se, u svakom slučaju Hvala vam na izdvojenom vremenu !
Pozdrav

Vrh Dno