Šta je novo?

Desktop konfiguracija do 30000?!

DZOSUA

Slavan
Učlanjen(a)
23.12.2013
Poena
285
Ljudi verovatno ste videli ovde da neko vreme muku mucim sa Win-ovima,podizanjem istog,verovatno zeza hdd,uglavnom poludeo sam vise,pa nesto kontam da je red da menjam komp.
Vec dugo je kod mene,ok je sluzio I verovatno ce uskoro poceti sve redom da riknjava pa rekoh ovo da prodam u delove ili kao celo kuciste I da kupim nesto sa garancijom novo I bar za nijansu da je bolje od sadasnjeg ;)

Moja sadasnja konfiguracija (ono sto znam) je sledeca:

-Intel E-6600 dual core ~3 ghz
-2x2 gb dd2 ram (znaci ukupno 4 gb rama)
-hdd 500 gb (Sata)
-napajanje je cini mi se oko 400-420w (to je sve sto znam o njemu)
-graficka ati radeon hd 6450 (mislim da je 1gb)

Otprilike najbitnije sam naveo :D

Sad me zanima jel ima sta u ponudi do 30000 kinti (znaci oko 240-250 evrica),a da bude sledece sto mi treba:

-Da je Intel procesor bolji od ovog mog sadasnjeg (ne bih amd) I ne bih da je opet dual core,ne znam sad kako se to gleda,nisam puno u toku,ali recimo Intel quad core ili onaj i3 (ne znam sta je bolje)
-ram da bude 4gb ddr3 (ja bi kasnije ako mi zafali dokupio jos rama)
-hdd moze od 300 do 500 gb
-sto se tice napajanja da je solidno tj.da moze podrzati te neke srednje zahteve
-graficka ako moze isto od 1gb I da je nesto bolja od sadasnje
-po mogustvu da ima sto manje integrisanih komponenti tj.da se ploca moze kasnije doradjivati,budziti I sl. ;)

Nisam puno strucan u ovome pa ako je neko voljan da mi pomogne I baci link od neke ok gotove konfiguracije koja zadovoljava te moje neke zahteve u pogledu cene I performansi,ako se uopste moze naci neka za te pare ;)
A naravno ako je neko rad detaljnije da pomogne onda mozete ispisati I ovako pojedinacne komponente sta bi uzeli pa da se kuciste sastavi po svojoj volji :D samo sto tad detaljno morate napisati nazive istih,jer nisam strucan :D
Znaci samo kuciste mi treba,mis,tastatura,monitor I sl. sve imam :D

Eto,pa pomozite kolezi ;)

Poslednja izmena:
G4560-8.000

H110 ploca-6.000(naglasi gde kupujes plocu i CPU da ti urade bios update u servisu da bi radio Kaby lake CPU sa Skylake plocom)

4GB ram 2133-3.500

Hard disk 1TB Toshiba P300- 5.800
Hard disk je samo 1.000 dinara skuplji od 500GB diskova, mislim da se isplati uzeti 1TB.

Lc 600H-12 4.000

Kuciste po izboru, ima Ms Industrial za 1.500 dinara vise modela.

Ovo izadje malo ispod 30.000.
Graficku ti predlazem da zadrzis, jer nove malo bolje od nje dosta kostaju, po 8-10.000 i onda drasticno povecava cenu konfe.

Najbolje da kasnije dokupis neku polovnu 1GB ddr5 polovnu za 40-50e.
Drugo resenje ti je da ustedis na procesoru, ploci i memoriji i uzmes Haswell Pentium/Celeron i onda ces verovatno imati i za graficku, ali dobijas bas losiji procesor od ovog pentiuma.

Mozes i da uzmes HDD od 500GB, ustedis 1.000-1.500din, napajanje LC 500H-12 koje je 600-700din jeftinije od ovog i onda ces otprilike imati za neku 1GB GDDR5 polovnu grafiku odmah(cena konfe koju sam gore pisao izlazi oko 29.000).
Kupovina nove 1GB ddr5 grafike je bas losa investicija, jer su preskupe u odnosu na ono sto nude.

Poslednja izmena:
Auuu brate kad pre :)
A cekaj ova moja grafa tad kad sam je uzeo bila je cini mi se manje od 40 evrica,zar ne postoji sad neka od oko 50 evra,a da je bolja od ove?
Nekako mi je u planu da mi je celo kuciste u garanciji,nista staro :)
A sto se tice hdd meni je i 500 mnogo,sad ovo sto imam je toliko i popunjen mi je zajedno sa Win-om oko 100 gb,u principu misli i 320 da bi mi bilo dovoljno ;)

Hvala za info

Poslato sa KIW-L21 uz pomoć Tapatoka

Najjeftinija grafika, nova, koju ima smisla kupiti(sto se tice snage, cenovno svakako nema smisla) kosta 9.000.

Za 13.000 vec imas neuporedivo bolju grafiku od te, isto novu.
Trenutno ne postoji ni jedna graficka kartica u ispod 100e, a da mozes reci da je dobra kupovina.

Bilo bi lijepo da konfiguracija ima SSD umjesto tog HDD-a. To bi bio pun pogodak. Ionako gospodin kaze da mu ne treba mnogo skladisne memorije. Medjutim to bi trazilo malo podizanje budzeta, ali performanse bi bilo daleko bolje.

Poslednja izmena:
Ma kakav SSD kad nema ni graficku normalnu, ako ce da igra igre prvo procesor i grafika, pa sve ostalo.

Naravno da bi dosta bolje radilo uz SSD.

Ma kakav SSD kad nema ni graficku normalnu, ako ce da igra igre prvo procesor i grafika, pa sve ostalo.

Naravno da bi dosta bolje radilo uz SSD.

Valjda mu je bitnije da ima racunar koji radi fluidno nego da prvo brine o igrama. Realno svakako se ne bi ni naigrao u ovom slucaju. Tako da bolje da uzme neku konfiguraciju sa manjim SSD-om, pa kasnije neka doda graficku i to ce biti super.

Poslednja izmena:
Ssd od 120GB kosta 50e..

Posto hoce bolju grafiku, pretpostavio sam da hoce da igra nesto. Sa Gtx 650/Radeon 7770 ili slicnom polovnom 1Gb ddr5 ce se mnogo vise naigrati nego sa trenutnom.

Znam jer sam koristio 6450, presao na 550Ti, progledao.

Ma brate to sto ja igram i to ponekad je recimo PES fudbal,a on mi je normalno radio i sa ovom sadasnjom konfiguracijom,samo naravno na Low.
Eto recimo da racunam da cu moci makar naredne 2 god da ih igram kad budu izlazile,eto kakva mi performansa kompa treba :)
Hvala ljudi na savetima,ali svakako ako imate jos predloga kacite ih :)

A tebi @ivanbass1 posebno hvala na onako detaljnom obrazlozenju,ako mi sta nije jasno opet cu te smarati :)

Poslednja izmena:
Tu su negde.
Ipak i5 ima cetiri prava jezgra i u aplikacijama koje mogu da iskoriste 4 jezgra(a to je vecina danas) bi trebalo da je malo bolji.

U onome sto koristi do dva jezgra je bolji Pentium.
Klokovan 2500K je bolji u svemu.

Moze da proba da koristi integrusu, nista ga ne kosta.

Ne verujem da je jaca od 6450, a uzimace ram od sistema koji je ionako 4GB.

Koliko je pametna investicija kupovati dual core G4560 u 2017god?
Ja gledam da zamenim ovo moje sto imam i u sustini polukonfa bazirana na G4560 mi cenovno najvise odgovara ali s obzirom da ne kupujem racunar svake godine da li se ta kupovina isplati?
Da li je mozda bolje sacekati Ryzen 3?

Prvo napises namenu, pa budzet, pa cemo onda da znamo da li je dobra investicija :D

G4560 i ploca zajedno kostaju manje od najjeftijeg Ryzen 3, nije uopste isti cenovni rang.

Aha, nisam znao da je Ryzen 3 skuplji. Mislio sam se da ce biti neka slicna cena.
Namena kompa je za sve, gledanje filmova, surf, povremeno nezahtevno igranje nekih igrica. Kada kazem nezahtevno mislim da sam zadovoljan sa 40ak fps, znaci ona varijanta da se igra samo pokrene. Budzet trenutno nemam :), mozda ga i ne bude. Vise se informisem sta i kako ima i za koje pare a da to koliko toliko sluzi svrsi.

Poslednja izmena:
Za budzet build ce G4560 dugo vremena biti best buy.

Ryzen ce biti ok kupovina, ali nece imati ni blizu perf/$ kao G4560.

@virke: klasika...

G4560 ~60e
H110 ploča ~60e
8GB DDR4 ~60e
GTX 1050Ti ~140e (KP)
1TB HDD ~50e
LC600H-12 ~35e
Neko MS Industrial kućište ~20e

Poslednja izmena:
Koliko mogu primetiti AMD Athlon II X4 845 uopšte nije loš procesor. Model je iz 2016g i košta oko 60€. Nemo integrisanu grafičku pa je dobra kupovina za one koji kupuju posebno grafičku. A konkurent je tom G4560.

Mnogo je slabiji svaki Athlon X4 od G4560(i3).

@ivanbass1 hvala ti na instrukcijama i na strpljenju onih par dana sto sam te smarao,uzeo sam sve kako si mi rekao i od 30000 na kraju platio 45000 ;) ali ne zameram ti :)

Nazad
Vrh Dno