Šta je novo?

(Desktop+Internet)+(WI-FI Laptop)=Sta da radim?

zubor

Čuven
Učlanjen(a)
13.09.2002
Poena
609
Pozdrav svima ...
evo situacije ...
Kod kuce mi je uveden ADSL (eunet) i to je sve povezano na desktop.
E sada je pitanje kako izvesti da na notebook-u imam taj isti internet? Pitanje se komplikuje time sto je notebook zasticen administratorskom lozinkom i nikakvo prckanje nije dozvoljeno, s druge strane ima wi-fi koji savrseno rado tamo gde ima wi-fi interneta ...
Ovo je sve potrebno da bih se posle konektovao na firmin VPN ...
Ocekujuci savete ...

npetar je napisao(la):
Ubaci dodatnu wifi karticu u desktop, potom iskoristi internet connection sharing. Uputstvo imas ovde:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=65584
Poz!

Moze biti da sam jedan od "slabo kapirajucih" te moram pitati i dalje :(
Ako kupim npr:
WiFi interni USB modul Gigabyte WBZB-M, wireless 11Mbps, 802.11b, USB 2.0
ili ovo
WiFi access point Gigabyte A11G, wireless, 54Mbps, 802.11b/g
ili ovo
WiFi PCI modul Gigabyte WPKG, wireless, 54Mbps, 802.11b/g, PCI

Da li ce time moj problem biti resen? Posto citajuci predlozen thread ne nadjos bas detaljno resenje/uputstvo za WIFI opciju?

Poslednja izmena:
USB ili PCI kartica, svejedno (premda bih ja licno pre kupio PCI karticu, mislim da su kvalitetnije od USB varijanti ali to ne mora da znaci). Access point ti ne treba ukoliko ne zelis da umrezis vise od 2 racunara.

Sharuj internet konekciju prema uputstvu sa onog linka, zatim uspostavi ad-hoc wireless mrezu i ima sve da fercera.
Znaci, ono sto pise na onom linku koji sam ti dao samo primeni na wireless i bice sve kako treba.
Poz!

npetar je napisao(la):
USB ili PCI kartica, svejedno (premda bih ja licno pre kupio PCI karticu, mislim da su kvalitetnije od USB varijanti ali to ne mora da znaci). Access point ti ne treba ukoliko ne zelis da umrezis vise od 2 racunara.

Sharuj internet konekciju prema uputstvu sa onog linka, zatim uspostavi ad-hoc wireless mrezu i ima sve da fercera.
Znaci, ono sto pise na onom linku koji sam ti dao samo primeni na wireless i bice sve kako treba.
Poz!

Ok idemo dalje :)
PC Kartica (WiFi PCI modul Gigabyte WPKG, wireless, 54Mbps, 802.11b/g, PCI ) je ubacena driver instaliran ... Prilikom startovanja Windows-a dobio sam 2 nove ikone:
GIGABYTE Wireless lan card disconnected
i
Wireless Network Connection - Wireless connection unavaliable

Odakle krenuti?
Ili da pak potrazim nekog "profesionalca" da dodje i odradi posao?

Evo i prvog pomaka ...
Na desktop kao SSID Wi-Fi kartice stoji: SoftAP-78
na notebooku pod view available wireless networks stoji takodje: SoftAP-78
Klikom na connect on se kao konektuje :wall: ? Ali sta dalje?

update:
IP Adresa na Wi Fi kartici na desktop-u je podesena prema uputstvu ali ja nemam pristupu podesavanju IP adrese na notebook-u, jer je, kao sto rekoh, firmin comp te je nemoguce ceprkati po nekim setinzima.

Tako da stvano, sta dalje?

Poslednja izmena:
Da li si sharovao internet konekciju prema uputstvu sa linka?
Ako jesi, win te je obavestio da je wifi kartica dobila IP adresu 192.168.0.1, jel tako?
Sada je jos potrebno da u tcp/ip za wifi karticu upises DNS, tj. prepises sa kartice koja ima internet konekciju. Sve ti pise u onom linku...
Na wifi kartici laptopa u tcp/ip ti verovatno nista ne pise, tj. podeseno je da win sam automatski odradi sve kada su u pitanju tcp/ip parametri...Ako nije tako, tj. ako nesto pise, probaj da obrises a ako ne mozes, napisi ovde sta pise pa cemo videti sta dalje.

p.s.
Da li si probao ostvarenu lokalnu konekciju da li radi kako treba? Pinguj desktop sa laptopa i obrnuto. Ako ne znas kako, kucaj u command promptu, npr. na laptopu: ping 192.168.0.1
I naravno, da bi uopste mogao da pingujes mora da bude iskljucen win-ow firewall a iskljuci i ostale ako ih koristis.

npetar je napisao(la):
Da li si sharovao internet konekciju prema uputstvu sa linka?
Ako jesi, win te je obavestio da je wifi kartica dobila IP adresu 192.168.0.1, jel tako?

Dovde jos i ide nekako ... shareovao sam ADSL Dial-up i WI-FI Kartica ima adresu 192.168.0.1. Prozorcica se ne secam :(. (Cisto informativno mozda ima veze ... ADSL se na comp kaci preko USB-a)

npetar je napisao(la):
Sada je jos potrebno da u tcp/ip za wifi karticu upises DNS, tj. prepises sa kartice koja ima internet konekciju. Sve ti pise u onom linku...
Drugi parametri na toj WI-FI kartici su sledeci:
Subnet maks 255.255.255.0
Defaultgateway: sve prazno
DNS Servers: 194.247.192.33 i 194.247.192.1 (to sam ja ukucao - mozda nisam trebao)

S druge strane na ADSL-u stoji obtain automaticly DNS & IP

npetar je napisao(la):
Na wifi kartici laptopa u tcp/ip ti verovatno nista ne pise, tj. podeseno je da win sam automatski odradi sve kada su u pitanju tcp/ip parametri...Ako nije tako, tj. ako nesto pise, probaj da obrises a ako ne mozes, napisi ovde sta pise pa cemo videti sta dalje.

E sada dolazimo do laptopa:
1) Ne mogu da otvorim network connections - nemam dozvolu
2) Desnim klikom na ikonicu u task baru dobijam sledece podatke:
Address Type - Automatic Private Address
IP Address: 169.254.2.138
Subnet Mask: 255.255.0.0
Default gateway/DNS server/WINS server: prazno

npetar je napisao(la):
p.s.
Da li si probao ostvarenu lokalnu konekciju da li radi kako treba? Pinguj desktop sa laptopa i obrnuto. Ako ne znas kako, kucaj u command promptu, npr. na laptopu: ping 192.168.0.1
I naravno, da bi uopste mogao da pingujes mora da bude iskljucen win-ow firewall a iskljuci i ostale ako ih koristis.

Posle iskljucivanja WINXP-ovog firewalla i ATGUARDA na DESKTOP (kao sto rekoh na laptopa ne mogu uopste da otvorim network connections a kamo li da nesto diram :() pingovanjem sa laptopa dobijam destination host unreachable ...

Hvala na podrsci :)

Ne mogu da provalim da li je 169.254.2.138 neka internet adresa ili tu adresu dodeljuje win. Ta adresa nije u privatnom opsegu IP adresa ali ne znam...Ako neko zna neka napise.

Zasada fokus bacamo ne resavanje uspostavljanja lokalne mreze kod tebe a internet cemo posle da resimo.
Uradi sledece...Na wifi desktop-a upisi za subnetmask 255.255.0.0 pa probaj da pingujes sa laptopa 192.168.0.1. Ako ne moze, upisi za IP wifi desktop-a npr. 169.254.2.1 pa pinguj sa laptopa tu adresu.

p.s.
Ne zaboravi da ugasis firewall-ove.

Poslednja izmena:
Ipak jeste "private"...

Addition from outside the RFC: A link local Class B space is the APIPA (Automatic Private IP Address) range:

One Class B network IP address range = 169.254.0.0 - 169.254.255.255
For one Class B network:
Subnet mask = 255.255.0.0
Network address length = 16 bit
Computer address length = 16 bit

This range is used, for example, by Windows computers if their IP addresses are set to automatic, but no DHCP server is present.

p.s.
Ako ne prodje ping, obori wifi konekciju na desktop-u na 1-5mbps, mozda zeza veza na max protoku

npetar je napisao(la):
Ne mogu da provalim da li je 169.254.2.138 neka internet adresa ili tu adresu dodeljuje win. Ta adresa nije u privatnom opsegu IP adresa ali ne znam...Ako neko zna neka napise.

Zasada fokus bacamo ne resavanje uspostavljanja lokalne mreze kod tebe a internet cemo posle da resimo.
Uradi sledece...Na wifi desktop-a upisi za subnetmask 255.255.0.0 pa probaj da pingujes sa laptopa 192.168.0.1. Ako ne moze, upisi za IP wifi desktop-a npr. 169.254.2.1 pa pinguj sa laptopa tu adresu.

p.s.

Pingovanje 192.xxx.xxx.xxx adrese daje odgovor:
Destination host unreachable ...
Promenom adrese na desktopu u 169.254.2.1 i pingovanjem iste sa laptopa odgovor je:
request time out ...

Od svega navedenog ostalo mi je da "spustim" brzinu desktop wi-fi kartice ... ali kako :trust: ?

Ono sto mene fascinira ... kada ugasim laptop ili desktop na drugom se izgubi wi-fi connection a kada ga opet upalim ... opet se pojavi i kao connectovano je ali rezultata nema ... bar za sada ... nada umire poslednja ...

npetar je napisao(la):

p.s.

Tu adresu odredjuje win ako se podesi na automatik IP adress, probaj da je prebacis na manual IP pa upisi 192.168.1.x a Subnet mask mora da glasi 255.255.255.0

deni je napisao(la):
Tu adresu odredjuje win ako se podesi na automatik IP adress, probaj da je prebacis na manual IP pa upisi 192.168.1.x a Subnet mask mora da glasi 255.255.255.0

Kao sto vec rekoh ... laptop je "company property" ... ceprkanje nije dozvoljeno tj. isto je onemoguceno ....

Samo da dodam jer ranije nije receno ... Wi-Fi kartica na desktop moze biti u STATION Mode-u ili AP Mode-u ... koji izabrati?

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je station mod=ad hoc, tj. ono sto tebi treba. Jesi dobio neki utility na CD-u od kartice? Pomocu njega ces moci da smanjis brzinu.
Tipujem da te zeza taj ATGUARD, vidi da ga nacisto deinstaliras. Ping mora da prodje.

Kada sam u podesavanju DESKTOP kartice stavito pod AD HOC wireless mode: 802.11B ONLY ... doslo je do VELIKOG napredka ...
PINGOVANJEM desktopove adrese sa laptopa dobijam odziv ...
Obrnuto do duse ne radi :(

zubor je napisao(la):
Kada sam u podesavanju DESKTOP kartice stavito pod AD HOC wireless mode: 802.11B ONLY ... doslo je do VELIKOG napredka ...
PINGOVANJEM desktopove adrese sa laptopa dobijam odziv ...
Obrnuto do duse ne radi :(

Hehe, bravo majstore ! :)
Rekoh ti da oboris protok (to si i uradio prelaskom na B mod).
Mrezu su uspostavio kako treba konacno. Obrnuto pingovanje sumnjam i da ce moci pre svega zbog DHCP-a, a drugo verovatno je ukljucen i neki fw na laptopu koji ne mozes da iskljucis. No nebitno...

E sad, dolazimo do problema sharovanja interneta. U razgovoru sa drugarom koji je maher za mreze, on kaze da neces moci da sharujes internet ako nemas podignut DHCP server (znaci treba ti neki win server) na desktop masini, posto ne mozes da upises DNS i gateway na laptopu. Ipak, mozda i sve prodje kako treba. Podesi parametre prema uputstvu sa onog linka pa pisi sta se desava.

Aj sa srecom!

npetar je napisao(la):
E sad, dolazimo do problema sharovanja interneta. U razgovoru sa drugarom koji je maher za mreze, on kaze da neces moci da sharujes internet ako nemas podignut DHCP server (znaci treba ti neki win server) na desktop masini, posto ne mozes da upises DNS i gateway na laptopu. Ipak, mozda i sve prodje kako treba. Podesi parametre prema uputstvu sa onog linka pa pisi sta se desava.
Aj sa srecom!

E sada dolazi ono sto mene od pocetka muci ...
kako da podesim bilo sta po uputstvu kada na laptop-u ne mogu nista DIRATI ...
a na desktop onda MORAM na WI FI kartici imati adresu 169.254.2.1 kako bi bar ping prolazio ...
Ne znam, nisam pametan ni odakle sada da krenem dalje ...

Bice da ce morati da se dize "taj" server :(
Upravo skidam neki "DHCP Turbo for Windows"

Poslednja izmena:
zubor je napisao(la):
E sada dolazi ono sto mene od pocetka muci ...
kako da podesim bilo sta po uputstvu kada na laptop-u ne mogu nista DIRATI ...
a na desktop onda MORAM na WI FI kartici imati adresu 169.254.2.1 kako bi bar ping prolazio ...
Ne znam, nisam pametan ni odakle sada da krenem dalje ...

Bice da ce morati da se dize "taj" server :(
Upravo skidam neki "DHCP Turbo for Windows"

Mislim je u ovom trenutku dosao kraj svim mojim amaterskim pokusajima ...
U koliko ima neko ko ume/zeli ovo sto meni treba PROFI da odradi ponude primam na PM ...

Nazad
Vrh Dno