Šta je novo?

Desktop GPU Sales Hit 20-Year Low

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Učlanjen(a)
07.09.2013
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 9 5900X | Corsair iCUE LINK 150i RGB
Matična ploča
ROG Strix X570-E Gaming
RAM
Trident Z Neo F4-3600C16D-16GTZNC x 2
GPU
TUF-RTX4080-16G-GAMING
Storage
990 PRO 4TB | 970 EVO Plus 1TB | 850 EVO 500GB | WDC WD20EZRX
PSU
Seasonic FOCUS GX-750
Kućište
Corsair 5000T
Monitor
ROG SWIFT PG279QE | Dell P2419H
Miš & tastatura
Razer Deathadder v2 | Logitech G910
Laptop
Dell XPS 15 9520
Mobilni telefon
iPhone 12 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet

Reče neko ko je platio 4090 €2500 rekli mi naši prodavci cene će samo ići gore, aha evo hvata se narod za gušu da kupi.

Kombinacija faktora.

Prvi je ogromna prodaja majnerima prosle godine. To je za sada gotovo, ali je visoka lestvica sa kojom uporedjuju ove sledece kvartale.

Drugi problem je to sto i starije generacije poprilicno lepo mogu da guraju veliku vecinu igara, a trziste polovnih je ogromno (kao posledica tacke 1).

Trece - najjace karte se uvek prodaju, nije iskljuceno da cena ide navise (zakon ponude i potraznje, ako ih nema, kostace vise). Opet, te karte procentualno cine mali deo ukupnog trzista (ne secam se ko je racunao da je prodaja 4090 modela pre nekih mesec dana bila do 200k primeraka na globalnom nivou).

Ja mislim da su se i konzole vratile na scenu. Bile su popularne i ranije, ali mi se cini da je mnogo veca pomama za ps5 nego što je bilo za ps4 i xbox iste generacije.
Nije nerazumljivo. Treba da kupiš komp za dete i izdvojiš 2000eur. Kupiš konzolu i jeftin komp.

^ neće PC gaming još dugo propasti, 95% gamera igra na nekom srednjem i nižem novčanom segmentu. Ne igraju svi na 4090 karticama.

Posto je prošla opcija za edit, u mađarskoj 4090 asus Tuf OC košta samo 2934€, tako da cene kod nas od 2500€ nisu ni loše.

Najveci problem kod tehnike, tipa grafike i konzole, je taj sto je proradila pohlepa kompletnog lanca nabavke/prodaje za vreme korone i majninga.

Korona izrodila i preprodavce (scalpere), koji su naduvali cene u cilju da zarade, a te naduvane cene najvise placali majneri i ocajni koji su hteli da kupe po svaku cenu. Preprodavci prodavali sve zivo od grafika do konzola.

Pa onda kad su trgovci i proizvodjaci videli da mogu cene da se dizu do nebesa, podigli i oni, a prodaja isla jer kupovali majneri i ocajni... Pa se tu radilo na raznim mehanizmima zastite kupca, te lutrije, te bundlovi, i sta ti ja znam, i to retko ko se bavio time da pomogne kupcu, naravno u Srbiji, niko...

E sad kad se situacija smirila, nema korone kao pre, niti je narod vise gleda kao preopasnu, nema vise majninga, te prenaduvane cene, a sad jos i vise naduvane, su itekako problem. Celo trziste otislo dodjavola... Grafike, maticne ploce, konzole... A preprodavci se zeznuli jer kako vidim ni 4080 ne mogu da prodaju po nabavnoj ceni. Neka im.

Prodaja grafika ce ici ocajno jer nece niko da da preko 1200 evra za 4070 TI koja treba da izadje (okvirna cena u Evropi a mozda i jos visa)... A videli ste clanak gde u Srbiji se prodaje po ceni od 1400E... Tako da ova cela serija (zasad) grafickih kartica ide u vodu, sto zbog cene, sto zbog porasta dostupnosti 3k serije grafika i prethodne serije AMD-a, 6K... Sve to lepo radi, tera igre, a narod vise nije ocajan da daje 800+ evra za prosecnu midrange graficku... Mislim, ko ce realno da uzme u obzir 4070 TI sa tom cenom koju ce da ima? Samo oni koji imaju para (i zeljni su da plate taj proizvod po izuzetno losoj ceni), a i tad ta karta nije dobra opcija jer je tu 4080, koja je opet upitna opcija po cena/perf u odnosu na 4090, i tako u krug...

Ogroman broj polovnih kartica je u opticaju, xbox series s i gamepass su nenadmasni za prosecnog korisnika, cene mogu samo dole ili da trziste grafickih postane niche.

Problem je cena, 2200-2500e za top karticu ili 1000e za mid range, idi begaj.

Ne opravdavam ove cene ali kad se pogleda celo tržište koliko je poskupelo gorivo, hrana, novi i polovni automobili…, u mom poslu je samo papir otišao sa 740€ po toni na preko 2000€. Tako da me ove cene apsolutno ne čude.

Ne opravdavam ove cene ali kad se pogleda celo tržište koliko je poskupelo gorivo, hrana, novi i polovni automobili…, u mom poslu je samo papir otišao sa 740€ po toni na preko 2000€. Tako da me ove cene apsolutno ne čude.
Koliko ja znam, postoji problem sa raznim štrajkovima radnika proizvođača papira. Recimo, u Evropi papir proizvodi Finska (?!) i Slovenija.

Tako da i cena ne čudi ali nije neki makroekonomski pokazatelj.

Mnogo veći problem od cene grafičkih karata je nedostatak igara za njih, nešto što može samo da radi sa njima, da su neophodne.

Zato ih niko ne kupuje, a niko se ne lozi da igra stare igre u 4K/144hz, što je praktično remaster iskustvo, ali ne, ni tako ne može.

Pričao sam ja da ljudi neće kupovati kartice po ovim cenama, moraće to dole, po cenu da neka RTX 5090 ima iste performanse kao 4090 ali duplo manju potrošnju npr.
^ neće PC gaming još dugo propasti, 95% gamera igra na nekom srednjem i nižem novčanom segmentu. Ne igraju svi na 4090 karticama.
Igraju i igre stare 10+ godina, koje rade lepo i sa Vega integrisanim karticama, razne e-sports naslove.

Ne treba im ništa više za to od toga.

Kolege ovo je najniža prodaja GPU posmatrano na dvadesetogodišnjem nivou!

Nije baš da su majneri, seka, Corona I Ukrajina bili aktuelni i tada, pa da se tek tako ova činjenica apstrahuje i pravda ovim pojavama od desetak do pre par godina...
Volim savetujem da su se potrošači opametili i da kažnjavaju bahate proizvođače i prodavce HW...

Poklopila se velika ekonomski kriza koju rešavaju štampanjem novca sa pohlepom proizvođača koji bi da zadrže nivo profita iz vremena ethereum groznice, a naše plate ne prate celu tu igranku.

Visoke početne cene za nove proizvode imaju smisla jer treba pogurati prodaju prošle generacije ali sad je cilj da cene ostanu visoke.

Koliko će da košta obična 4070?
Karta sa čipom površine nokta, mogla bi sa velikom zaradom da ide za 500€ ali će joj cena biti 1000+€.

No naša opcija je da ne kupimo pa ako nema 4070 za 500€ ni u ovoj generaciji neće videti moje pare...

Ja sam 3070 ti platio 1400 evra pre godinu i po dana, onda kada sam mogao da uopste dodjem do primerka i nikad je nisam koristio za majning, sad mogu da dobijem koliko, 500 evra maksimalno. Jednom sam pojeo ***** i nikad više pa makar ne igrao igre i prešao totalno na konzole. I tako i tako nemam više od 2 sata dnevno u proseku za igre. Ljudi koji strimuju i imaju neku korist pa i u redu da plate, isplati se. 4080 kupi sad za 1700 evra kod nas za dve godine ce vredeti 700. Znaci treba da poklonim nasim uvoznicima i pohlepnim trgovcima 2000 evra za tri godine, evo sve trčim. Najmanji problem je Nvidia, oni ce kad tad morati da spuste cene, hteli ili ne hteli.

Zbog svega ovoga do daljnjeg ostajem na 1440p, jer kao sto sam i rekao pre 2-3 godine 4k je rupa bez dna i tako i biva. Kako stvari stoje naredna stvar je Oled televizor i konzola, jer se to bar nekako i isplati. Komponente za kompjuter samo na popustu i pri objavi nove generacije jer je i budali jasno sta se desava. Dizanje hercaže, budalaština od DDR5, a sve to uz azotno hladjenje da bi marketinški amd bio bolji od intela, a nvidia od amda. Obicnom korisniku se prikazuje blender i winrar, a u igri iz generacije u generaciju 20 fps-a više.

Sve u svemu jedno ne baš preveliko ali primetno prodavanje magle uz ogromne kartice koje zahtevaju ogromna kućišta i podupirače u kućištu da se ne polome. Uz to ih podupiru i pohlepni kreatori igara koji očajno optimizuju performanse u zastarelim endžinima pa umesto da dobiješ 144 dobijaš 80 fps-a na high end grafici od 2000 evra.

Koliko ja znam, postoji problem sa raznim štrajkovima radnika proizvođača papira. Recimo, u Evropi papir proizvodi Finska (?!) i Slovenija.

Tako da i cena ne čudi ali nije neki makroekonomski pokazatelj.

Mnogo veći problem od cene grafičkih karata je nedostatak igara za njih, nešto što može samo da radi sa njima, da su neophodne.

Zato ih niko ne kupuje, a niko se ne lozi da igra stare igre u 4K/144hz, što je praktično remaster iskustvo, ali ne, ni tako ne može.
Ja papir uzimam iz kine, nemacke, poljske, rusije, slovenije, španije, portugal…. Cene se razlikuju u 3% +/- tako da cena je ogromna kao i svega do sada. Da li ljudi igraju stare igre ili je to već ne znam ali generalno je bili očekivati da će hardver da skoči kao i 95% stvari.

Nisam neki gejmer, ali sam kupio AMD RX6600 za oko 300eur. Nije bas stanje na trzistu kao pre nesto manje od 10 godina kad si za te pare mogao da kupis top-tear GTX980 npr, i kad si ceo komp na tada max platformi sa Haswell-e 6 core, FCLGA2011-3 i 32GB DDR4 mogao da sastavis za 1000 i kusur evra. Sada za tako nesto ekvivalentno treba 2 blize 3 hiljade evra.

Nisam neki gejmer, ali sam kupio AMD RX6600 za oko 300eur. Nije bas stanje na trzistu kao pre nesto manje od 10 godina kad si za te pare mogao da kupis top-tear GTX980 npr, i kad si ceo komp na tada max platformi sa Haswell-e 6 core, FCLGA2011-3 i 32GB DDR4 mogao da sastavis za 1000 i kusur evra. Sada za tako nesto ekvivalentno treba 2 blize 3 hiljade evra.
Teško si za 300€ mogao uzeti 980, ja sam imao zadnjih 15god bukvalno sve modele i uglavnom najjace. GTX 980 G1 sam kod fante platio oko 650€

Pa dorbro, GTX 970 i R9 390 su se prodavale za ~350€. A sad je MSRP za 4070 Ti 800$, pretpostavljam da će 4070 biti ~700$, znači duplo veća cena za isti segment za 8 godina. A cena konzola skoro ista, ploče malo skuplje, procesori slično, možda malo više (i7 4c/8t je tada bio oko 300€). Čini mi se da su pored grafičkih skočile cene telefona, mada ni za to nisam siguran jer se i tu za 300-400€ mogu naći odlični primerci (sve preko toga je pr0s3ravanje). Razumem inflacija i razvoj i sve, ali da je otišlo 30% pa i da razumem. Ovako sa 100% većim cenama, moraju naći drugo obrazloženje. Pri tom kada se pogledaju gaming laptopovi, u koje idu (skoro) isti čipovi, razlika nije tolika, ako sam dobro pratio tržište poslednjih godina

^ skočile su i cene ploča, moja iz potpisa za 5900x je bila 40.000din dok je takva ista za 7900x oko 74.000din. Telefoni su mnogo otišli, S22U u pre orderu kod gigatrona 119.999 a sada 164.999din. Procesori su malo otišli

iPhone 6 je pre 8 godina bio oko 600€ valjda. Sada za 600€ možeš da uzmeš telefon koji ima sve što normalnom čoveku treba, i 90% ljudi neće primetiti razliku između tog i onog od 1200€. Za razliku od grafike, gde se ta razlika vidi. Slično je i za ploče, gde si za 150€ mogao da uzmeš odličnu pre nekoliko godina, a sad ti treba ~200€ (~100 za solidnu, sa ~150€). Ove sprave što peru veš i kuvaju kafu (od 1500-2000€) ne komentarišem, tu je drugačija ekonomija

Intel, AMD i nVidia već otkazuju TSMC porudžbine

ako se gleda chart..sada je pravo vreme za kupovinu grafika :cool:

Ako vec neko juri da kazemo dno cene :)

Ja ne znam šta fali 1080p gaming-u 😄
Ne fali nista, kamo srece da ostadoh na 1080p, jos uvek bih lagano koristio 1070 koju sam imao 5 godina i patio se na 1440p u novijim naslovima.

Čini mi se da su pored grafičkih skočile cene telefona, mada ni za to nisam siguran jer se i tu za 300-400€ mogu naći odlični primerci (sve preko toga je pr0s3ravanje).
Cene telefona su koliko toliko ostale iste, ode to za stotinak evra ali nije strasno. Mogu se naci naravno, 430 evra je nov Ajfon 11 koji ugazi svaki Android telefon u tom cenovnom rangu i za te pare je apsolutno apsolutno najbolja kupovina.

Kao sto rekoh, uzmes staru generaciju na popustu pri objavi nove generacije i dobijes isto maltene, razlike su minimalne. Ja licno telefon nosim 3 do 3.5 godine i tada menjam.

Tek ce da bude dno :) polako strpljivo ide kriza i recesija, ugasite domace kanale i gledajte napolju situaciju.
Plate svuda stoje, a cene skacu, znaci nece biti ko sta da kupuje.
Sve sto je "luksuz" morace da pada.

Pa. Imali smo slične situacije i ranije (smanjena potražnja) i rezultat je bio smanjena proizvodnja, tj. manja dostupnost, tj. iste (visoke) cene. U "najboljem" slučaju neće se praviti x50 karte, tj. ništa ispod 300€. Umesto da prodaju 50 miliona čipova i zarade 5 milijardi, prodaće 20 miliona čipova i zaraditi 3,5 milijarde :d

A kad smo kod zarade, više Apple zaradi prodajući bežične slušalice nego AMD, nVidia i Intel zajedno na grafičkim kartama

Ako su bile na izlasku 2500€ neki modeli u roku par meseci će biti maksimalno 2300€. Neće padati kao sto se neko nada na 1700€. A cene telefona su skočile kao sto sam napisao samo za S22U nekih 45.000 a telefon je izašao u martu ove godine i posle devet meseci od izlaska i dalje je ta cena a na dva meseca od S23U. Tako da bi voleo da mi se pojasni telefoni skoče 100€?🤪

Tek ce da bude dno :) polako strpljivo ide kriza i recesija, ugasite domace kanale i gledajte napolju situaciju.
Plate svuda stoje, a cene skacu, znaci nece biti ko sta da kupuje.
Sve sto je "luksuz" morace da pada.
Ma smanji se proizvodnja, troškovi, podizvodjaci... Opet su u profitu... I da izadje 5090 po nekoj velikoj ceni... biće mozda 100kom u nekom centralnom magacinnu na svakom kontinentu.. Pa odatle kada naručiš online.. Stiže za 5-7 dana...

Ne znam da li sam ovde pisao OpenAI koristi više procesorske snage trenutno nego Google search! Svaki dan ih to košta navodno 3 miliona..

Ja tu vidim novu potrebu za grafikama i snagom.. Gde će korisnici davati svoju snagu za OpenAI..

Ili će krenuti da ga naplaćuju (to mi ne deluje verovatno sobzirom na situaciju u svetu..) Jer suludo je da je free 🤣

@Space Beer ja sam iz Srbije i gledam cene kod nas, ali ajde da poredimo kod mađara je Tuf 4090 oko 2934€ a kod nas 2438€.

Prosecan telefon nije s22u, s23u, racuna se skok cene po prosecnoj jedinici. To sto kod nas ljudi jedu leba i masti a nose iphone 14 pro max i s22u je druga stvar, sva sreca pa smo mi statisticka greska.
Pad ce biti mnogo veci 4090 u nemackoj ima za 2000e, startovali su sa 2600e znaci za mesec dana 600e model koji ja pratim (MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio 24G).

1672422318311.png

^ meni nije jasno zašto se toliko opterećujete cenama u nemačkoj? Ako hoćeš da bude 100% regularno lepo je uzmeš tamo i prijaviš na granici i sve uredno platiš i vidi koliko će te izaći.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno