Šta je novo?

Desktop do 180-190k

Adanos

Slavan
Učlanjen(a)
30.03.2006
Poena
345
Elem, posle 3 godine koriscenja potpisanog laptopa uletela mi je sansa da preko povoljnog kredita kupim racunar.
Posto mi je racunar izuzetno bitan u poslu, naravno i za zabavu, kupljeni bi trebao da me sluzi narednih tri cetiri godine, te bih vas zamolio da mi pomognete u izboru.
Racunar ce prevashodno biti koriscen u svrhe CAD projektovanja (ArchiCAD, AutoCAD), proracuna konstrukcije (Tower i SAP), 3d modelinga (lightwave3d, maya), photoshopa i laganog koriscenja Corel-a.

Velika rezolucija i kvalitetan veliki (24"+) monitor je must zbog prirode posla i CAD programa, a graficka zbog renderinga i igara.
CPU bih isao na i7, osim ako ne preporucujete i5 zbog cene (brz procesor za brze izracunavanje u Tower paketu, kao i bolje performanse 3d paketa).
Po pitanju misa sam bas picajzla, mx revolution mi stoji u ormaru zbog nedovoljne preciznosti dok koristim oko 7 godina star mx500. Razmisljao sam o Razer mambi, novom Death adder-u ili Logitech g9. Samo da je veliki i tezak :D I extra precizan naravno.
Kvalitetno stilizovano kuciste i udobna logitech tastatura bi bili fini dodaci.
Hdd samo da je brz, 750GB ili 1TB, a ako se dobar ssd moze uglaviti u cenu bio bih prezadovoljan.

Zvucnike imam, a uglavnom koristim slusalice pa nije problem.

Hvala mnogo unapred.

Za te pare se moze sklopiti odlicna konfiguracija, ali bi jos bolje bilo sacekati pocetak nove godine, pa odma uzeti Sandy Bridge. Nece biti preterano skup, ali ce zato biti :zgran:. To je moje subjektivno misljenje, ali sad ce doci neko stucniji pa ti predloziti mozda bolju opciju.

P.S Moja preporuka za monitor ide za Dell UltraSharp U2410.

P.S Broj 2: Evo i od mene neka konfiguracija...

Gigabyte GA-X58-USB3 ~170e
Intel Core i7 950 3,06GHz ~250e
Palit gtx 460 768mb SLI ~270e(vidim ima ih e**i vec za 135e)
3x2gb mushkin blackline 1600 ~130e
Samsung f3 1tb x2 ~100e
recimo cm stacker 831 ~105e(naravno ti mozes ubaciti i neko drugo, ali oo je moja preporuka)
chieftec nitro 850w ~130e(i vise nego dovoljno...)
mushkin calisto 60gb ~160e(mozda ima i bolje za te pare...)

I ovaj gore pomenuti monitor i to je to. Ostaje ti visak para za periferije. Mozes i neku dobru zvucnu ubaciti...

Poslednja izmena:
Hvala mnogo na predlozima.
Gledajuci tvoj predlog i cene sastavio sam malo slabiju konfiguraciju da bih imao malo prostora i brata da obradujem malo te je konfa sledeca (naravno podlozna promenama):

Intel Core i5 655K 3.2GH
Gigabyte GA-P55-US3L
Gigabyte Ati Radeon 5850 1GB 256bit
WD 1.5TB Sata II, Caviar green
2xKingston ddr3 HyperX 2GB
Coolermaster Big stacker 831SE (odusevljen sam kucistem)
Chieftec CFT-700-14CS 750W
Samsung Syncmaster P2370HD TV
Razer Death adder 3500dpi
Logitech Illuminated keyboard

Sve oko 167k.

Ako neko ima predlog sta da izmenim u cenovnom rangu, molim vas da mi izadjete u susret sto pre jer bih danas popodne trebao da predam zahtev za kredit.
Nisam imao vremena od posla (spavao sam dva sata sinoc) da citam sve o monitorima na sajtu pa ako neko ima bolji predlog u cenovnom rangu predlozite.
Hvala vam mnogo jos jednom.

Ako kupuješ na subvencionisani kredit, verovatno si zakasnio :(

Plocu procesor i monitor obavezno izmeni

Gledajuci tvoj predlog i cene sastavio sam malo slabiju konfiguraciju da bih imao malo prostora i brata da obradujem malo te je konfa sledeca (naravno podlozna promenama):

Intel Core i5 655K 3.2GH
Gigabyte GA-P55-US3L

Sve oko 167k.

Ako neko ima predlog sta da izmenim u cenovnom rangu, molim vas da mi izadjete u susret sto pre jer bih danas popodne trebao da predam zahtev za kredit.
Nisam imao vremena od posla (spavao sam dva sata sinoc) da citam sve o monitorima na sajtu pa ako neko ima bolji predlog u cenovnom rangu predlozite.

Ja bih ovde vecinu stvari izmenio. Pocev od procesora jer je dvojezgarni, pa onda losa ploca, pa graficka koja je preskupa i ima boljih za ulozeni novac, hard ako volis green seriju onda ostani na njemu, ima i boljih od hyperX-a, sa stackerom se slazem, napajanje moze i neko slabije, 'obzirom kakva je konfiguracija, monitor - sta ja znam, hd zavrsetak govori da ima tv tjuner ugradjen, a oni su dosta skuplji od obicnih verzija. Za dosta manje para imas XL2370 monitor sa led ovetljenjem. Deathadder dobar, tastatura je isto ok. Eto, ako nisi zakasnio, bilo bi dobro to izmeniti. :)

amx x6 1055T
asus m4a89gtd pro
2x2 mushkin 1600 cl7
asus 6850
dwd-dw samsung
CM HAF 922
chieftec 750w
1TB samsung f3
CM hyper 212+
monitor Samsung p2770H ili neki drugi
sve ukupno 130 000 ;) imas jos oko 300e,mozes ssd da ubacis,uzmes jacu graficku,mozda neku bolju zvuchnu frikombinuj ;)

Intel Core i5 655K 3.2GH
Gigabyte GA-P55-US3L

Sve oko 167k.

Samo onaj ko se ne bavi Auto CAD-om može da zameri ovoj konfiguraciji. Do juče ponosni vlasnici i7 procesora danas su besni što nisu uzeli i5 a za ostatak para dodali za još jaču grafiku, monitor ili još memorije... Dakle Athlon ll x4 635 u donjem cenovnom rangu ili i5 750/760 procesor u gornjem su danas najbolji izbor. Za Auto CAD nam treba dosta memorije, brza ploča i 'pun' procesor (oni drugi su Celeroni, obični dual core...) koji će u potpunosti pokrenuti aplikaciju. Ostale komponente su stvar izbora, prestiža.
Konfa ti je odlična, zameni samo procesor za i5 760. Što se tiče AMD-a ni tu ne možeš da omašiš, IvaNftw je dao dobar primer. Računar iz 'moja mašina' sjajno odrađuje posao, bez greške, zastajanja - klizi... Tvoj predlog je stepenik iznad mog kompa, bićeš zadovoljan.

kako ljudi lupaju gluposti to je cudo
Gigabyte GA-P55-US3L ovo stavljati u ovo je smesno Coolermaster Big stacker 831SE
ajd da probam da pripomognem
ne uzeti IPS a buljiti po ceo dan u komp i raditi nesto ozbiljno je smesno takodje za te pare mora da bude munja i kvaliitetno , nesto ovako npr

Uploaded with ImageShack.us

Pa i7 više nije tako skup koliko je bio, a X6 je opet bolje od i5. Mada to je "pričam ti priču" što se AMD-a tiče, nisam probao ali u izvor ne sumnjam.
Ono što jesam probao i što znam jeste da će ti 8GB biti optimum za sve zahteve, 6GB više ne može da pokrije iole ozbiljne fajlove a da ti istovremeno rade i max i fotošop (ili corel, nebitno, jednako su gladni ram-a). RAID0 takođe stavi na ploču (na integrisani kontroler) s jednim većim dodatnim diskom za bekap. TN panel će ti biti dovoljan, IPS je bacanje love kao i SLI - ali tvoja lova, tvoje pravo. Kad su u priči svi ti programi, i ArchiCAD i neki DCC 3D paket (maya, lw) 2D... pa i tih 8GB će ti biti malo.
I jedna grafička karta ti je dosta, pa i 9800GTX polovan će da bude bolji od bilo kojeg <200€ aktuelnog nvidia modela, za rad. Za igre već ne znam.

Konfa koja ce te dugo sluziti. x6 jezgra 8gb memorije i solidna graficka.
Posle za jedno pola godine uzmes neki SSD od 128+gb i miran si; a mozes uzeti i sad neki od ~60gb ali je slaba ponuda kod nas. Imas Mushkin Callisto Deluxe za ~160e.
Ako ne zelis da ides na ISP monitor pogledaj neki HP. :wave:

Prilozi

• 1800e konfa.png
    1800e konfa.png
    214.6 KB · Pregleda: 73
Ljudi hvala vam mnogo na predlozima, sutra najverovatnije zavrsavam posao, trazio sam po netu i telefonom smarao mnoge jer za kredit sa subvencijom traze da je proizvod made in serbia sto je malo zakomplikovalo stvari. Elem, nasao sam neko resenje sa finim ljudima koji su izasli u susret po pitanju brenda te je konfa koju sam mogao da slozim, a da bude u skladu sa vasim resenjima sledeca:

INTEL I7 930
ASUS SABERTOOTH 55I
SAPPHIRE ATI RADEON 5870 2GB
KINGSTON 3 X 2GB/1600MHZ HYPER X (dokupicu jos za koji mesec)
COOLER MASTER HAF 942 BLACK
CHIEFTECH 750W 14CS
SAMSUNG DVDRW
WD 1TB green edition
RAZER DEATHADDER 3500dpi
LOGITECH ILLUMINATED KEYBOARD

Monitor neki od ovih, koji bude dostupan:
Samsung XL2370
Samsung BX2450 LED
Samsung P2470H
ViewSonic VX2450wm-LED

Sve oko 165-167k.
Ako ima jos neki predlog, mislim da nece biti kasno sutra da izmenim.

Sve je odlicno uklopljeno i sa tim ces biti miran dugo, dugoooo

P.S. Taj i7 930 mozes zameniti za 950, jer im je cena gotovo ista, ali ako ti stvara problem i ako si se vec odlucio, onda ostavi. :)

Poslednja izmena:
Ubaci neki krsten cooler za procesor i trazi monitor sa barem e ips panelom poz

Konacna konfiguracija za koju sam trazio kredit:

INTEL I7 930
ASUS SABERTOOTH 55I
COOLER MASTER HAF 942 BLACK
CHIEFTECH 750W 14CS
SAMSUNG DVDRW
WD 1TB green edition
RAZER DEATHADDER 3500dpi
Samsung BX2450 LED

E sada, jedno pitanje, ako mu je mesto ovde:
Kojim redosledom da instaliram driverena win7 64bit? Ako dobijem racunar naravno :D
Odavno sam prestao da se bavim reinstalacijama windows-a, pa bih vas molio ako mozete pomoci.

Po secanju, pretpostavljam prvo drivere za mobo, pa za graficku, monitor, mis, tastaturu?

Hvala vam svima jos jednom mnogo, stvarno ste mi pomogli.

sabice se to nekako :p

Ti bas imas konstruktivne predloge u poslednje vreme....

Hahahahaha ne verujem kakav propust, i sa moje i njihove strane. Uzecu neku drugu Mobo cenovnom rangu sa Sabertoothom.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

Zamenjeno sa sledecom konfom, dobijen kredit i sutra stize :D
INTEL I7 950
GIGABYTE X58-USB3
COOLER MASTER HAF X 942 BLACK
CHIEFTECH 750W 14CS
SAMSUNG DVDRW
WD 1TB green edition
RAZER DEATHADDER 3500dpi
Samsung BX2450 LED

Hvala svima mnogo jos jednom na predlozima i savetima.

a ima samsung f3 za 5800din

Hahahahaha ne verujem kakav propust, i sa moje i njihove strane. Uzecu neku drugu Mobo cenovnom rangu sa Sabertoothom.

Sent from my HTC Desire using Tapatalk
cek malo, neko ti je preporucio te komponente, iz neke IT prodavnice? ne kupuj kod njih nikako!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno