Šta je novo?

Desktop buducnosti!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
oba su neverovatna....

kada zguzva ikonice..... 🙂

Novellov XGL se moze skinuti i bez problema koristiti na SuSe 10 operativnom sistemu, tako da je to desktop sadasnjosti.
Prikaz ova dva 3D desktopa je neverovatno dobar, pogotovo XGL-a. Mogucnosti su beskrajne.... a MS sa Aerom, kao i obicno, kaska....
Gde ima da se skine onaj prvi? 😀 😀 :d

Poslednja izmena:
Izgleda da je ovo dizajnirao neko ko radi u kasinu za black jack stolom. Ne mogu da se otmem utisku da bi mi trebalo vise vremena da grupiram, sortiram i pretrazim tako pakovane ikone, nego da sve stoje razbacane po desktopu, grupisane po nekom kriterijumu.

Mislim, mozes po ceo dan da setas ikonice, sudaras ih i gledas kako se prevrcu - ne moraju vise da isporucuju Solitaire nakon toga; em super zanimacija za sekretarice u firmi, em produzenje roka "obuke za rad u windowsu" ne gine.

Hahaha koji pesimista 😀 :d
Pa bar bi sekretarice kroz igru i naucile nesto 🙂

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Nije toliko neortodoksno kao prethodni, ali je i dalje par svetlosnih godina daleko od Aero Glasa:

Ajde molim te objasni sta si hteo da kazes? Koliko ja znam, Aero Glass je najzahtevniji od svih postojecih desktop-a. Sve ove efekte Mac OS-X ima vec nekoliko godina i radi na karticama sa 32 MB. Ajde cik pokreni Aero na GeForce 2MX? A ako ga pokrenes da li ces moci da radis bilo sta korisno?

Ja sam uspeo da pokrenem Kororaa Live CD na P3 sa 512 MB i GeForce3 i savrseno je radio. Od onih 512MB deo je otisao na file system, swap, itd... tako da je realno radio na manje od 512 RAM-a. Na Visti Beta, 6800GT je jedva uspevao da se izbori sa prozorima.

Sve u svemu, sada ima dosta desktopa koji koriste 3D kartu da bi ubrzali 2D prikaz prozora. To je ipak samo akcelerisani 2D. Voleo bih da neko pocne sa razvojem pravog 3D desktopa.

Ja mislim da je Nedjo hteo da kaze da je XGl par svetlosnih godina ispred Aero desktopa (ili mozda gresim?).

nije bas.... Xgl je odlican ( koliko se secam napisao ga je jedan lik koji sada radi za novel ).. medjutim nije skroz savrsen.. na primer meni ne renderuje nista u prozoru kada radim sa java aplikacijama.. puca mi kada pokusam da pokrenem 3D aplikacije ( pre na opensuse 10.0 nije .. sada koristim opensuse 10.1) .. isto tako ne moze da pokrece aplikacije koje koriste opengl 1.4 i jace i one koje ne rendiraju u prozore vec direktno .. usporenje u odnosu na standardni Xorg ne postoji.. u stvari radi brze posebno AA.. ali eto ja ne mogu da ga koristim... 🙁

Desktopi buducnosti sa mishem i tastaturom iz praistorije.... pa i ovo sada je kao da pravis brod u boci a imas jednu pincetu, ne smem da zamislim kako bi izgledalo cimanje misha u jurnjavi sa ovim uredno razbacanim dokumentima - otprilike kao da pravis nosac aviona u boci, sa istom onom pincetom 🙁

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja mislim da je Nedjo hteo da kaze da je XGl par svetlosnih godina ispred Aero desktopa (ili mozda gresim?).
upravo to! Krajnje nepismeno sam se izrazio 🙁

jel zna neko nesto vise o KDE 4.0.. negde sam cuo da je on taj koji ce biti 3D ..

Ovom Xgl fali samo kontrola glasom i bio bi savrsen, zavalis se i naredjujes kompu...

fali puno Xgl... ne budi preveliki optimista povodom toga....

To je projekat na kom ima mnogo da se radi. Da bi on mogao relativno lako da se koristi sa svim programima, bez vecih peripetija, potrebno je uspostaviti odredjene standarde a to ne ide tako brzo.
Medjutim, demostracija je vrlo impresivna. Cak i kada instalirate XGL na masinu, prosto je nverovatno da graficki akcelerisani efekti nisu nista zahtevniji od "klasicnog" 2D okruzenja.

Jel neko probao Xgl posto sam samo video demonstraciju i mnogo mi se svidelo. Imam instaliran Debian pa me zanima jel vredi da se zezam sa instalacijom...

Ja sam bio probao na FC5, i uz malo cimanja je proradio ok.

Aj ako te ne mrzi reci koliki je dl svega potrebnog da se ne cimam sa instalacijom posto nisam na flatu...

nadji opensuse 10.1 i nema cimanja...
u sustini skini XGL i compiz i onda vidi sta ti traze pri instalaciji pa skini i to...

ovi desktopi koje sam video do sada vise lice na igrice nego na nesto sto bi stvarno koristilo u radu u povecalo ucinak u istom...
za sada mi se cini da je Xgl + compiz najblize tome... na zalost nisam probao OS -X ali jednoga dana bice i to valjda...

Poslednja izmena:
Meni se to uopšte ne dopada...

Taman što smo se rešili silnih papirčina i haosa po kancelarijama, sada taj haos treba ponovo vratiti (virtuelno) na desktop računara...

A sve to samo da bi bilo šarenije...

K'o što su nas svojevremeno odučili od pisanja rukom i nagovorili na tastature, pa nam posle nekog vremena evo ponovo govore da je bolje pisati po displeju nego kucati (tablet PC računari)...

I dok mi menjamo navike u krug po diktatu, neko dobro zarađuje...

Poslednja izmena:
zaxxon je napisao(la):
Aj ako te ne mrzi reci koliki je dl svega potrebnog da se ne cimam sa instalacijom posto nisam na flatu...

Ne bih ti znao reci 🙂 ja sam pustio da skida pa koliko skine...

probao sam vistu i od tog trenutka ne mogu da se nateram da se vratim na linux... 🙂

ako cemo iskreno najbolji desktop je prazan desktop ili sto manje ikonica, sve ostalo treba da bude zaklonjeno ali na dohvat ruke...

cemu desktop ako je prazan?
najbolji je desktop onaj na kome se najbolje snalazis....

Ja sam za kompromis: na desktopu su mi samo ikonice najčešće korišćenih programa i aktuelni (radni) dokumenti, a u pozadini neki smirujući wallpaper...

nije bitno sta je na desktopu vec koliko lako mozete da manipulisete sa tim sto jeste.. tipa alt-tab i sl.. da li mozete da stavite prozor da vam uvek bude na vrhu.. virtuelni desktopi... da se ne gubite kada imate 5 otvorenih aplikacija
. da mozete da snimite sadrzaj prozora u jpg.. da automatki pozicionirate prozore .. i slicne stvari... da ne lupam previse ...a posebno kako je vizuelno uklopljeno.. da ne bude tipa xPDF i netbeans i kdevelope nema veze vizuelno jedno sa drugim i ruzno izgleda

p.s.
nisam bas u pravu ali me to kod linux-a bas nervira

Poslednja izmena:
Odgledah ovaj prvi ostavljeni filmic, i zapitah se, stvarno, chemu bi mi to sluzilo, kad na desktopu ionako drzim sve par prechica i samo par dokumenata...

Koja je glupost ono sudaranje fajlova, kao u igricama :lol:
Ok, mozda bi to pomoglo mom caletu da vizelizuje fajl kao neshto shto je kao pravi dokument, samo strpano u komp, ali, meni je ono beskorisna glupost...

Lepo izgleda ono slaganje gomile, i zatim vishe nachina "prelistavanja", ali, kapiram da bi mi to sluzilo za veoma malo broj fajlova, i chisto sumnjam da bih imao vishe od 3-4 takve gomilice na destopu...

Nekako, ne mogu da se otmem utisku da ima previshe dodataka i nachina manipulacije i da ce toliko opcija samo josh vishe zakomplikovati ljudima rad na desktopu, umesto da olakshaju...

Poslednja izmena:
Da li postoji nesto slicno za windows da je vec sada dostupno?

Nazad
Vrh Dno