Ako je to "nakon instalacije", znaci da je sistem na hardu; onda uzmi i digni masinu sa boot diskete ili CD-a (repair mode), pa rucno mountuj tu particiju sa harda (dakle, ne kao /, nego kao neki /mnt/temp) i pogledaj u (/mnt/temp)/var/log/boot.log fajl kod cega se konkretno glavi.
Ako tog fajla nema, onda idi u /etc/syslog.conf i dodaj liniju:
kern.* /dev/console
pa kernel koristiti "verbose" mod dizanja, tj, javljati sve na screen sta se desava. Kad saznamo koji daemon zafrkava, moci cemo nesto konkretnije da kazemo. Jedna samo napomena na pocetku: linux vidi IDE raid u mirror modu kao
dva odvojena diska pa ako ih manuelno ne povezes (nakon rekompajliranja kernela) to ume da napravi dzumbus.
A glede RedHata, kad vec pricamo o njemu, mali komentar; iako sam bio pristalica RedHat distribucija odavno, nakon testiranja novijih, moram priznati da je trenutno SuSE 7.3Pro najbolji izbor. Pricam cisto kao komentar, ne da ti kazem da taj RH 7.2 ne valja

- mada, sa programerskog stanovista ima i par nezgodnih bugova, jedan od njih vezan za multithreading.
P.S.
Sad sam tek "progutao" ovo za virtuelnu memoriju; e sad,
koju virtuelnu memoriju ?!? /dev/nvram, swap particiju ili kod dizanja initrd-a, dakle inicijalizovanja RAM-diska ? Jesi li probao sa konzervativnijim setovanjima za memoriju (ne downclock CPUa, nego RAMa) ? Za /dev/nvram idi u BIOS i enabluj (ako ima) opciju "update bios - enabled", pa posle kod rekonfigurisanja kernela 'ubijes' koriscenje /dev/nvram-a kao devicea i vratis bios write protection, ukoliko mu treba.
Ukoliko je virt-ram na disku, probaj da promenis parametre vezane za low-level rad harda ( /etc/sysconfig/harddisks ) - wd je klasican primer gde nastupaju problemi ako je po defaultu ukljucen dma mod i 32bitni pristup.
Ukoliko se ispostavi da neki od daemona postavlja pogresno neke parametre, 'ubij' ga u /etc/rc.d/rc.sysinit, pa dok se ne 'poprave' konfiguracioni fajlovi, ne mora da se dize
Naravno, za sve ove promene sam podrazumevao da si sistem onako digao sa linux repair diskete ili CD-a u repair/restore modu, pa mountovao particiju na hardu.