Šta je novo?

Dembel problem sa Abit-KT7A i Linux-om

nesharm

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
11.12.2000
Poena
680
Dakle drfedjina masina,Abit KT7A i Red Hat 7.2.Nakon instalacije sistem pocinje da se dize,pocinje da dize daemone i tu puca.Pucao je prvo na kernel-u(stalno kaze da ne moze da vrsi upis u viruelnu memoriju,kernel panic i tako),pa smo onda prebacili plocu u failsafe mod.Nakon toga,podignu se par daemona,ali na nekom od njoh pukne(ne uvek na istom).Masina je bila oc,ali i na zestokom underclocku linux puca.Da naglasim da ovaj linux radi perfektno kod mene na Asus A7V....inace kod Fedje smo izbacili sve sem Gainward MX-a,a on nema cak ni externi ATA 100 kontroler,vec to radi preko klasicnog VIA 686B kontrolera...
Napominjem da sam danas instalirao ovaj linux na ASUS A7V133-C i da sve radi odlicno(znaci nije do cipseta).

Ako je to "nakon instalacije", znaci da je sistem na hardu; onda uzmi i digni masinu sa boot diskete ili CD-a (repair mode), pa rucno mountuj tu particiju sa harda (dakle, ne kao /, nego kao neki /mnt/temp) i pogledaj u (/mnt/temp)/var/log/boot.log fajl kod cega se konkretno glavi.

Ako tog fajla nema, onda idi u /etc/syslog.conf i dodaj liniju:

kern.* /dev/console

pa kernel koristiti "verbose" mod dizanja, tj, javljati sve na screen sta se desava. Kad saznamo koji daemon zafrkava, moci cemo nesto konkretnije da kazemo. Jedna samo napomena na pocetku: linux vidi IDE raid u mirror modu kao dva odvojena diska pa ako ih manuelno ne povezes (nakon rekompajliranja kernela) to ume da napravi dzumbus.

A glede RedHata, kad vec pricamo o njemu, mali komentar; iako sam bio pristalica RedHat distribucija odavno, nakon testiranja novijih, moram priznati da je trenutno SuSE 7.3Pro najbolji izbor. Pricam cisto kao komentar, ne da ti kazem da taj RH 7.2 ne valja :) - mada, sa programerskog stanovista ima i par nezgodnih bugova, jedan od njih vezan za multithreading.

P.S.
Sad sam tek "progutao" ovo za virtuelnu memoriju; e sad, koju virtuelnu memoriju ?!? /dev/nvram, swap particiju ili kod dizanja initrd-a, dakle inicijalizovanja RAM-diska ? Jesi li probao sa konzervativnijim setovanjima za memoriju (ne downclock CPUa, nego RAMa) ? Za /dev/nvram idi u BIOS i enabluj (ako ima) opciju "update bios - enabled", pa posle kod rekonfigurisanja kernela 'ubijes' koriscenje /dev/nvram-a kao devicea i vratis bios write protection, ukoliko mu treba.
Ukoliko je virt-ram na disku, probaj da promenis parametre vezane za low-level rad harda ( /etc/sysconfig/harddisks ) - wd je klasican primer gde nastupaju problemi ako je po defaultu ukljucen dma mod i 32bitni pristup.
Ukoliko se ispostavi da neki od daemona postavlja pogresno neke parametre, 'ubij' ga u /etc/rc.d/rc.sysinit, pa dok se ne 'poprave' konfiguracioni fajlovi, ne mora da se dize :D

Naravno, za sve ove promene sam podrazumevao da si sistem onako digao sa linux repair diskete ili CD-a u repair/restore modu, pa mountovao particiju na hardu.

Polako...to je bilo juce,nisam imao vremena da se zezam sa tim.Dakle,masina isto puca i sa diskete,kao i sa hard-a!Memoriju smo downclockovali maximalno.Inace,Fedja ima samo jedan hard.
Znas kako,problem je sto ja ne mogu da dodjem uopste do konzole,znam da postoji boot.log,ali ne mogu da ga procitam,tako da ne znam tacno gde glavi :).Bas problem.
Moja procena je da je to do hardvera,Fedji ne valja graficka,tako da mozda to pravi problem.

Ma sta ti tu "polako" ... :D

Uzmi onda i na nekoj zdravoj masini izbilduj mu nov kernel (hardver znas koji ima) i iskljuci u character devices support za frame buffer devices (ionako je experimental, ne znam koji ***** ga u redhatu ukljucuje - da bi prikazao slichku pingvina kada se loaduje kernel ?!!?). Onda mu digni linux sa tim kernelom pomocu loadlin.exe iz dosa (sa dos diskete, dos butabilnog cd-a ili sta vec). Kernel ili ugradi ili napravi nov na njegovoj masini.

Desavalo mi se vec na nekim masinama sa nv kartama tako nesto; i plus sto nisu htele te masine da kompletno shutdownuju masinu na halt dok nisam to iskljucio.

Fedja se zali na graficku,kaze da brlja,recimo ne radi u AGP4x,cudno se ponasa itd.Inace graficka je Gain MX....

I jos ima obraza da te smara za linux ?!? :D

Je li, jesi li ti to naplatio ??? ;)

Ja imam Abit kt7a i Linux 7.2 koji se odlicno slazu....:)

silverglider je napisao(la):
I jos ima obraza da te smara za linux ?!? :D

Je li, jesi li ti to naplatio ??? ;)

Naravno da nisam,treba ce mi neka veza za Abit KR7A bez poreza :D:D.

Nazad
Vrh Dno